ເຕັກນິກການລ້ຽງປາເຂັງຢູ່ພື້ນທີປູກຜັກສວນຄົວ

ຊີ້ນປາ ແລະ ສັດນໍ້າ ເປັນແຫຼ່ງທາດຊີ້ນທີ່ສໍາຄັນຊາວກະສິກອນເອົາມາບໍລິໂພກເປັນປະຈໍາວັນ, ການຫາປາໃນແຫຼ່ງນໍ້າທໍາມະຊາດໃນປະຈຸບັນແມ່ນຫາໄດ້ໜ້ອຍ. ການລ້ຽງປາແມ່ນທາງເລືອກໜືື່ງທີ່ສາມາດປະຕິບັດໄດ້ຮັບຜົນດີ ແລະ ມີການລ້ຽງກັນຢ່າງແຜ່ຫຼາຍ ນອກນັ້ນຍັງເປັນການຮັບປະກັນດ້ານສະບຽງອາຫານ ແລະ ສ້າງລາຍຮັບໃຫ້ແກ່ຄອບຄົວ.

1. ຄວາມສໍາຄັນຂອງການລ້ຽງປາເຂັງຢູ່ພືື້ນທີປູກພືດຜັກສວນຄົວ
• ຄອບຄົວຊາວກະສິກອນສາມາດລ້ຽງປາເຂັງໄດ້ໃນພືື້ນທີຈໍາກັດຂອງພືື້ນທີປູກພືດຜັກສວນຄົວ
• ການລ້ຽງປາເຂັງສາມາດເປັນອາຊີບເສີມ ແລະ ເປັນທາງເລືອກໜືື່ງໃຫ້ແກ່ຄອບຄົວຊາວກະສິກອນໃນເຂດພືື້ນທີຊົນນະບົດ ຫຼື ເຂດພູດອຍ.
• ສາມາດສ້າງລາຍໄດ້ເສີມໃນຄອບຄົວຈາກການປູກພືດຜັກສວນຄົວ.
• ເປັນບ່ອນຮຽນຮູ້ ແລະ ເຜີຍແຜ່ຂໍ້ມູນໃຫ້ຜູ້ສົນໃຈໃນການລ້ຽງປາ.
2. ຄວາມຮູ້ພືື້ນຖານກ່ຽວກັບແນວພັນປາເຂັງ
• ເປັນປາທີ່ລຽ້ງງ່າຍ, ໃຫຍ່ໄຫວ, ທົນທານກັບຄຸນນະພາບນໍ້າເນົົ່າ ແລະ ທົນທານຄວາມແຫ້ງແລງໄດ້ດີ
• ປາເຂັງສາມາດລຽ້ງໃນອັດຕາໜາແໜ້ນເຊັ່ນ: ໜອງຂະໜາດນ້ອຍ, ກະຊັງ ແລະ ອ່າງຊີມັງ.
• ປາເຂັງເປັນປາກິນທາດຊີ້ນ ແລະ ອາຫານທີ່ເອົາມາລຽ້ງ ແມ່ນອາຫານສໍາເລັດຮູບເຊິ່ງມີທາດຊີ້ນປະມານ 35-45%.
3. ຮູບແບບຂອງການລ້ຽງປາເຂັງທີ່ແທດເໝາະກັບການລ້ຽງໃນພືື້ນທີປູກຜັກສວນຄົວ

3.1 ການລ້ຽງປາເຂັງໃນໜອງຜ້າຢາງ
• ໜອງຜ້າຢາງມີຄວາມເໝາະສົມໃນການລ້ຽງປາເຂັງເພາະວ່າມີຕົ້ນທືນຕໍ່າ, ສາມາດປັບປ່ຽນ ຫຼື ຍ້າຍບ່ອນລ້ຽງໄດ້ຕາມຄວາມຕ້ອງການ ແລະ ມີຂະໜາດແຕ່ 2×3 ແມັດ, 2×4 ແມັດ 2×5 ແມັດ ແລະ ມີຄວາມສູງ 80 ຊັງຕິແມັດ.
• ຂະໜາດຂອງຜ້າຢາງທີ່ຈະຂຸດແມ່ນອີງຕາມເນືື້ອທີສວນຜັກຂອງຊາວກະສິກອນ.
• ໜອງຜ້າຢາງແມ່ນເໝາະສົມໃນການລ້ຽງໃນພືື້ນທີ່ປູກຜັກສວນຄົວໃກ້ເຮືອນ ແລະ ສະດວກໃນການບົວລະບັດຮັກສາທຸກເວລາ.

3.2 ຮູບແບບການລ້ຽງໃນອ່າງຊີມັງ
• ການລ້ຽງປາເຂັງໃນອ່າງຊີມັງສາມາດລ້ຽງໄດ້ໃນພືື້ນທີຈໍາກັດຂອງສວນຄົວຂອງຊາວກະສິກອນ.
• ສາມາດສ້າງຄອກກົບຮູບແບບອ່າງສີ່ຫຼ່ຽມແຕ່ຂະໜາດ 2×3 ແມັດ ຫຼື 3×4 ແມັດ ແລະ ມີຄວາມສູງ 60 ຫາ 70 ຊັງຕີແມັດ, ນອກນັ້ນຍັງສາມາດນໍາໃຊ້ອ່າງກົມແບບສໍາເລັດຮູບມີຂະໜາດ 1 ແມັດ ຫຼື 1.2 ແມັດ ແລະ ມີຄວາມສູງ 50 ຊັງຕີແມັດ.
• ລະບົບອ່າງລ້ຽງຕ້ອງມີທໍ່ລະບາຍນໍ້າໃນການປ່ຽນຖ່າຍນໍ້າໄດ້ຕະຫຼອດເວລາໃນໄລຍະການລ້ຽງ.
• ສາມາດລ້ຽງປາເຂັງໃນພືື້ນທີ່ຈໍາກັດໄດ້ ແລະ ມີຄວາມສະດວກໃນການບົວລະບັດຮັກສາ.

3.3 ຮູບແບບການລ້ຽງປາເຂັງໃນກະຊັງຢູ່ໜອງ
• ການລ້ຽງປາເຂັງໃນກະຊັງໃນພືື້ນທີ່ໜອງດິນ ຫຼື ໜອງຜ້າຢາງຢູ່ໃນພືື້ນທີຂອງສວນຄົວຂອງຊາວກະສິກອນ.
• ຂະໜາດກະຊັງລ້ຽງຄວນມີຂະໜາດແຕ່ 2×3 ແມັດ, 2×4 ແມັດ ແລະ 3×4 ແມັດ ແລະ ມີຄວາມສູງ 1 ແມັດ.
• ການລ້ຽງປາເຂັງໃນກະຊັງ ແມ່ນມີຄວາມສໍາຄັນໃນການເພີ່ມຜົນຜະລິດກະສິກໍາໃນພືື້ນທີມີຈໍາກັດໃນພືື້ນທີສວນຄົວ ເປັນຕົ້ນແມ່ນການສ້າງລາຍຮັບ ຫຼື ການມີຊີ້ນປາເພືື່ອບໍລິໂພກໃນຄອບຄົວ .

4. ຂັ້ນຕອນການລ້ຽງປາເຂັງໃນໜອງຜ້າຢາງ

4.1 ການເລືອກສະຖານທີ່
• ການເລືອກສະຖານທີ່ຈະລ້ຽງປາເຂັງໃນໜອງຜ້າຢາງຄວນເລືອກບ່ອນທີ່ຕໍ່າ ແລະ ໃນເຂດສວນຜັກຄົວເຮືອນ.
• ພືື້ນທີ່ຕ້ອງໃກ້ແຫຼ່ງນໍ້າໃຊ້ເຊັ່ນ: ນໍ້າສ້າງ ຫຼື ນໍ້າບາດານ
• ພືື້ນທີ່ບ່ອນລ້ຽງປາຄວນມີຮົົ່ມຕົ້ນໄມ້ເພືື່ອປ້ອງກັນບໍ່ໃຫ້ໜອງປາຕາກແດດຫຼາຍ, ຖ້ານໍ້າຮ້ອນຫຼາຍຈະເຮັດໃຫ້ນໍ້າໃນໜອງປາແຫ້ງໄວ ແລະ ມີຜົນກະທົບຕໍ່ການລ້ຽງປາ.
4.2 ການກະກຽມໜອງຜ້າຢາງ
• ເລືອກສະຖານທີ່ໄດ້ແລ້ວໃຫ້ຂຸດໜອງມີຂະໜາດ 2×5 ແມັດ, ເລິກ ປະມານ 80 ຊມ ຕາມຮູບພາບ.
• ຕັດຜ້າຢາງສີດ າໃຫ້ໄດ້ຂະໜາດ 4×8 ແມັດ ແລ້ວປູຜ້າຢາງໃສ່ໜອງທີ່ຂຸດໄວ້.
• ໃສ່ທໍ່ລະບາຍນໍ້າເພືື່ອສະດວກໃນການປ່ຽນຖ່າຍນໍ້າ, ຫຼັງຈາກນັ້ນເອົານໍ້າເຂົ້າໃສ່ໜອງ.

4.3 ການເລືອກຊືື້ລູກປາ ແລະ ອັດຕາການປູ່ອຍລ້ຽງ
4.3.1 ແຫຼ່ງທີ່ມາຂອງລູກປາ
• ໄດ້ຈາກບ່ອນຜະລິດທີ່ໜ້າເຊືື່ອຖື, ຖ້າດີແທ້ຕ້ອງມີໃບຮັບຮອງຈາກສະຖານີບ່ອນຜະລິດລູກປາ.
• ມີຄວາມຊໍານານໃນການຂົນສົົ່ງລູກປາ ແລະ ເຮັດໃຫ້ລູກປາຕາຍໜ້ອຍທີ່ສຸດ.
• ແນວພັນທີ່ດີຕ້ອງມາຈາກສະຖານີຜະລິດລູກປາຂອງລັດເປັນຕົ້ນ
4.3.2 ລັກສະນະຂອງລູກປາ
• ການລອຍໄປມາຂອງລູກປາ ຫຼື ເຄືື່ອນໄຫວຄ່ອງແຄ້ວ ແລະ ລູກປາບໍ່ລອຍຕັ້ງສາກກັບນໍ້າ.
• ລໍາໂຕສົມບູນ, ຫາງ, ຄີບໍ່ກຸດຫ້ຽນ ແລະ ບໍ່ມີບາດແຜຕາມໂຕ.
• ຂະໜາດຂອງລູກປາຕ້ອງສະໝໍ່າສະເໜີ, ເພາະປາເຂັງເປັນປາກິນຊີ້ນ, ຖ້າອາຫານບໍ່ພຽງພໍລູກປາຈະກິນກັນເອງ.

.3.3 ອັດຕາການປາອຍລ້ຽງ
• ລູກປາທີ່ເລີ່ມເອົາມາລ້ຽງຈະມີຂະໜາດ 3-5 ຊັງຕີແມັດຄວນປ່ອຍໃນອັດຕາ 50 ໂຕ/ມ2 .
• ແຊ່ຖົງລູກປາໄວ້ປະມານ 10-15 ນາທີກ່ອນຈິ່ງປ່ອຍລົງລ້ຽງໄດ້.
• ການນໍາລູກປາມາປ່ອຍໃນຕອນເຊົ້າ ຫຼື ຕອນແລງເພືື່ອປ້ອງກັນບໍ່ໃຫ້ປາຊ໋ອກຕາຍ.
4.4 ປະເພດອາຫານ ແລະ ວິທີການໃຫ້ອາຫານ
4.4.1 ປະເພດອາຫານ
• ອາຫານລ້ຽງປາທີ່ນິຍົມໃຫ້ແມ່ນອາຫານສໍາເລັດຮູບທີ່ມີທາດໂປຼຕີນ 35 ເປີເຊັນຂືື້ນໄປ, ແລະ ມີ 3 ຂະໜາດ (ປາດຸກນ້ອຍ, ກາງ ແລະ ໃຫຍ່).
• ອາຫານຈາກທໍາມະຊາດເຊັ່ນ: ແມງໄມ້ຊະນິດຕ່າງໆ, ປວກ, ຫອຍ, ກະປູ ແລະ ຂີື້ກະເດືອນ.
• ຂີ້ກະເດືອນເຮົາສາມາດລ້ຽງໄດ້, ເປັນຊະນິດແນວພັນຂະໜາດນ້ອຍ, ສາມາດຂະຫຍາຍພັນໄດ້ໄວ ແລະ ຈໍານວນຫຼາຍ.
4.4.2 ການໃຫ້ອາຫານ
• ການໃຫ້ອາຫານໃນໄລຍະປາດຸກຍັງນ້ອຍ ແມ່ນໃຫ້ອາຫານສໍາເລັດຮູບປາດູກນ້ອຍ, ກ່ອນໃຫ້ອາຫານແມ່ນເອົາມາແຊ່ນໍ້າແລ້ວຈິ່ງໃຫ້ປາກິນ, ການໃຫ້ແມ່ນໃຫ້ໃນປະລີມານ 10-12 ເປີເຊັນ ຂອງນໍ້າໜັກປາຕໍ່ວັນ ແລະ ໃຫ້ 2 ຄັ້ງ (ເຊົ້າ ແລະ ແລງ).
• ຖ້າປາຂະໜາດໃຫຍ່ຂືື້ນໃນເດືອນທີ່ 3 ແມ່ນໃຫ້ອາຫານໃນອັດຕາ 3-5 ເປີເຊັນ ຂອງນໍ້າໜັກປາທັງໝົດຕໍ່ວັນ ແລະ ໃຫ້ 2 ຄັ້ງ.

44.5 ການບົວລະບັດຮັກສາ ແລະ ເກັບກູ້ຜົນຜະລິດ
• ບໍ່ຄວນໃຫ້ອາຫານຫຼາຍເກີນໄປຈະເຮັດໃຫ້ນໍ້າເນົ່າເສຍ.
• ການລ້ຽງປາໃນໜອງຜ້າຢາງຄວນເອົາຜັກຕົບມາໃສ່ໃນໜອງເພືື່ອເປັນບ່ອນລີ້ຊ້ອນຂອງປານ້ອຍທີ່ນໍາມາລ້ຽງໃໝ່.
• ຜັກຕົບຍັງຊ່ວຍຮັກສາອຸນຫະພູມນໍ້າໃນໜອງຜ້າຢາງບໍ່ໃຫ້ຮ້ອນຫຼາຍ ແລະ ຍັງຊ່ວຍຮັກສານໍ້າບໍ່ໃຫ້ເນົົ່າເສຍໄວ.
• ຖ້ານໍ້າເນົົ່າເສຍຄວນປ່ຽນຖ່າຍນໍ້າໃໝ່ເຂົ້າ ແລະ ຈະເຮັດໃຫ້ປາກິນອາຫານໄດ້ດີ ແລະ ປາຈະໃຫຍ່ໄວ.
• ຖ້າເຮົາການລ້ຽງປາ 4 ຫາ 5 ເດືອນ, ຈະໄດ້ປາທີ່ມີຂະໜາດ 6 – 7 ໂຕ/1 ກລ, ແລະ ສາມາດຈັບປາທີ່ມີຂະໜາດໃຫຍ່ຂາຍ ຫຼື ນໍາມາບໍລິໂພກໄດ້.
4.6 ຂໍ້ຄວນລະວັງ ແລະ ສິ່ງທີ່ຕ້ອງເອົາໃຈໃສ່
4.6.1 ຂໍ້ຄວນລະວັງ
• ການເລືອກສະຖານທີ່ຂຸດໜອງຜ້າຢາງລ້ຽງປາຕ້ອງຢູ່ໃກ້ແຫຼ່ງນໍ້າເຊັ່ນ: ນໍ້າສ້າງ ຫຼື ນໍ້າບາດານ.
• ການປ່ອຍປາລ້ຽງຕ້ອງປ່ອຍປາຕາມອັດຕາທີ່ກໍານົດໄວ້.
• ການໃຫ້ອາຫານຄວນໃຫ້ຕາມອັດຕາທີ່ໄດ້ກໍາໜົດໄວ້ເພືື່ອປ້ອງກັນບໍ່ໃຫ້ນໍ້າເນົົ່າເສຍ.
4.6.2 ສິ່ງທີ່ຕ້ອງເອົາໃຈໃສ່
• ຕ້ອງລ້ຽງຂີ້ກະເດືອນເພືື່ອເປັນອາຫານເສີມໃຫ້ປາກິນ ແລະ ສາມາດເຮັດໃຫ້ຫລຼຸດຕົ້ນທືນຂອງອາຫານສໍາເລັດຮູບ.
• ຖ້າການລ້ຽງປາທີ່ມີຜົນກະທົບຈາກສະພາບແວດລ້ວມທີ່ມີການປ່ຽນແປງຂອງດິນຟ້າອາກາດໃຫ້ປູກສາຫາລືກັບວິຊາການລ້ຽງປາຂັ້ນເມືອງ, ຂັ້ນແຂວງ ຫຼື ຜູ້ທີ່ມີປະສົບການໃນການລ້ຽງປາ.

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: file:///C:/Users/HP/Downloads/9PX9tbawWea0NNcf%20(1).pdf
http://thailuxe.com/wordpress/wp-content/uploads/2018/04/คู่มือการเลี้ยงปลาหมอ.pdf
https://www.baannoi.com/เกษตรบ้านน้อย/สัตว์เลี้ยง/วิธีการเลี้ยงปลาหมอนาแ/