ເຕັກນິກການປູກພຶດຜັກ

ພະຍາດໝາກເນົ່າຂອງໝາກບວບ

1. ລັກສະນະການທຳລາຍ: ຈະທຳລາຍແຕ່ໝາກມີຈຳ ພວກໝາກບວບ, ໝາກຈອງ, ໝາກຄາຍ, ຕະກຸນໝາກແຕງ, ໝາກໄມ້ທີ່ມີອັດຕາຄວາມຫວານສູງ ແລະ ມັກພົບເຫັນທົ່ວໄປ ໃນສາງເກັບມ້ຽນຜະລິດຕະພັນ. ໝາກໄມ້ ທີ່ຢູ່ໜ້າດິນແມ່ນຕິດ ງ່າຍອາການເລີ່ມຕົ້ນແມ່ນຈະບໍ່ສະແດງອາການມີການປ່ຽນແປງ, ຫຼັງຈາກຕິດພະຍາດໆ ນັ້ນກໍ່ຈະຂະຫຍາຍພື້ນທີ່ເນົາອອກ ແລະ ປ່ອຍກົດ acidic ອອກມາ, ບ່ອນທີ່ເປັນພະຍາດກໍ່ຈະມີ ເຊື້ອຣາເປັນກຸ່ມສີຂາວ ພົ້ນຂື້ນເທີ່ງຜິວຂອງໝາກ, ຫຼັງຈາກນັ້ນໍ່ດົນກຸ່ມເຊື້ອຣາສີຂາວເຫຼົ່ານັ້ນກໍຈະໆເລີນເຕີບໂຕເປັນກຸ່ມ ໃຫຍ່ກາຍເປັນເສັ້ນໄຍທີມີລັກສະນະສີສີຟ້າປົນດຳ ແລະ ເຮັດ ໃຫ້ໝາກສືບຕໍ່ເນົາໄປເລື້ອຍໆ. 2. ເຊື້ອສາເຫດ ...
Read More

ພະຍາດລາແປ້ງ

1. ສາເຫດທີ່ພາໃຫ້ເກີດພະຍາດ ພະຍາດນີ້ເກີດຈາກເຊື້ອ: Phyllactinia (pers) Karst, ອັນດັບ Eoysiphales ຊັ້ນAscomycetes ຈະເຂົ້າທຳລາຍທາງ ໃບ (Stomata) ໂດຍສາມາດເຂົ້າທໍາລາຍໂດຍສະເພາະດ້ານ ລຸ່ມຂອງໃບ (ກ້ອງໃບ) ເທົ່ານັ້ນພະຍາດນີ້ສາມາດລະບາດໄດ້ ໂດຍປິວໄປຕາມລົມ, ສະພາບທີ່ເໝາະສົມຕໍ່ການແຜ່ລະບາດ ແມ່ນອຸນນະພູມ 22-24Co , ຄວາມຊຸ່ມ70-80 ເປີເຊັນ. ພັນມ ອນທີ່ມີໂຄງສ້າງໃບແຂງຈະມີຄວາມອ່ອນແອຕໍ່ພະຍາດນີ້ຫຼາຍ 2. ລັກສະນະການເຂົ້າທຳລາຍ: ພະຍາດນີ້ຈະເກີດຮອຍ ດ່າງສີຂາວ ກ້ອງໃບຈະຂະຫຍາຍລຸກລາມ ...
Read More

ເພັ້ຍຈັກຈັ່ນ

ເພັ້ຍຈັກຈັ່ນ ຊື່ວິທະຍາສາດ (IdioscopusclyperlisLeth) ຕະກຸນ: Cicadellidae ເປັນແມງໄມ້ສັດຕູໝາກມ່ວງ ທີ່ຮ້າຍແຮງລະບາດໃນ ສວນໝາກມ່ວງທົ່ວໄປລັກສະນະຕົວເຕັມໄວມີຂະໜາດ ນ້ອຍລຳຕົວຍາວປະມານ 3.5-4 ມມ, ສີນໍ້າຕານອົມເທົາມີຈຸດ ນ້ອຍໆສີດຳ ແລະ ເຫຼືອງທົ່ວຕົວ, ສາມາດເຕັ້ນ ແລະ ບິນໄດ້ ຢ່າງວ່ອງໄວ, ປາກຍາວເປັນທໍ່ໃຊ້ເຈາະດູດກິນ ນໍ້າລ້ຽງຈາກດອກ, ໝາກ, ໃບອ່ອນຂອງໝາກມ່ວງຕົວແມ່ ມັກຈະວາງໄຂ່ເປັນ ໜ່ວຍດ່ຽວ ສີເຫຼືອງອ່ອນຢູ່ກາງໃບ, ກ້ານຊໍ່ດອກ ແລະ ບໍລິ ເວນສ່ວນອ່ອນໄລຍະໄຂ່ ...
Read More

ແມງເພັ້ຍອ່ອນ Vicia aphid

ແມງເພັ້ຍອ່ອນມີຊື່ທາງພາສາວິທະຍາສາດວ່າMegou ra japonica (Matsumura) ຢູ່ໃນຄອບຄົວຂອງ Aphidoidea ອັນດັບ Homoptera ເປັນແມງທຳລາຍຖົ່ວເຫຼືອງ ແລະ ພືດອື່ນໆ ທຸກພື້ນທີ່ໃນການປູກຖົ່ວແມ່ນມັກພົບເຫັນການລະບາດ. I. ລັກສະນພິເສດຂອງແມງ 1. ໂຕອ່ອນບໍ່ມີປີກ: ໂດຍທົ່ວໄປລຳໂຕຈະຍາວປະມານ 3.7-4mm, ກວ້າງ ປະມານ 1.6-1.7 mm ທັງຕົນໂຕຈະເປັນສີຂຽວຄ້າຍຄື ຫຍ້າສ່ວນຫົວ ແລະ ເອີກຈະເປັນສີດຳ, ດ້ານເອີກທາງຫຼັງມີແຖບ ແນວນອນມີຈຸດໃຫຍ່ຢູ່ບ່ອນໜ້າເອີກ, ທາງຫຼັງຈະມີຈຸດນ້ອຍ ,ທັງຕົນໂຕສະແດງເຫັນຄ້າຍຄືເປັນຕາໜາງລາຍຫຼືຮູບແບບ ...
Read More

ແມງແຄງກ້ອມ Glubular stink bug

ແມງແຄງກ້ອມ ຂອງຖົ່ວເຊິ່ງເອີ້ນກັນວ່າ Coptosoma cribrayia Fabricius ຢູ່ໃນສະກຸນ Hemiptera ແມ່ນຂອງຄອບ ຄົວ Platapidae ມັນເປັນສັດຕູພືດ ທີ່ມີສັບພະຄຸນເຊິ່ງສ່ວນໃຫຍ່ ແມ່ນເປັນອັນຕະລາຍຕໍ່ພືດຕະກຸນຖົ່ວ ເຊັ່ນ: ໝາກຖົ່ວຫຼັງແຕກ, ຝັກຍາວ, ຖົ່ວເຫຼືອງ, ຖົ່ວຂຽວ ແລະ ພືດຊະນິດອື່ນໆ. 1. ລັກສະນະພິເສດຂອງແມງ ໄຂ່: ຮູບຊົງເປັນທໍ່ກົມຄ້າຍກະບອກເລັກໜ້ອຍຍາວ 0.6-0.7 ມມ, ຄວາມກວ້າງ 0.4 ມມ, ຕາມເສັນລວງນອນ,ຝາ ...
Read More

ເຕັກນິກການປູກກວ້ຍໄຂ່

ກວ້ຍໄຂ່: ກາຍເປັນໝາກໄມ້ຂາຍດີບໍ່ແພ້ກັບກວ້ຍຊະ ນິດຕ່າງໆ ຄວາມຈິງກວ້ຍໄຂ່ເປັນໄມ້ໃຫ້ໝາກທີ່ປູກງ່າຍຫາກ ວ່າໃຜມີພື້ນທີ່ວ່າງໃນສວນຫຼັງບ້ານກໍ່ສາມາດຫາພັນກວ້ຍໄຂ່ ມາປູກ ແລະ ບໍາລຸງຮັກສາໃຫ້ຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ບໍ່ຍາກພຽງ ແຕ່ໃຊ້ເວລາປູກ ແລະ ບົວລະບັດຮັກສາບໍ່ດົນກໍ່ຈະໄດ້ຜົນຜະ ລິດໃຫ້ເກັບກິນ ແລະ ເກັບຂາຍໄດ້ 1. ການປູກ ກວ້ຍໄຂ່: ເປັນໝາກໄມ້ທີ່ນິຍົມປູກກັນໂດຍທົ່ວໄປທີ່ພື້ນ ຮາບ ຕົ້ນກວ້ຍໄຂ່ເຕີບໂຕໄດ້ດີ ໃນສະພາບດິນປົນຊາຍຂ້ອນ ຂ້າງອຸດົມສົມບູນ (ລະດູຝົນ) ເປັນຊ່ວງເວລາທີ່ດີທີ່ສຸດຂອງການປູກກວ້ຍໄຂ່ ເລີ່ມຕັ້ງແຕ່ທ້າຍ ເດືອນ ເມສາໄປຈົນ ເຖິງກາງ ເດືອນ ...
Read More

ພະຍາດວົງແຫວນຂອງໝາກເລັ່ນ

ພະຍາດວົງແຫວນ ຫຼື ເອີ້ນອີກຊື່ວ່າພະຍາດໄໝ້ໄວ ຂອງໜາກເລັ່ນ, ເປັນພະຍາດມັກເກີດໃນລະດູຮ້ອນ, ເປັນພະ ຍາດສຳຄັນຊະນິດໜຶ່ງທີ່ເກີດຂື້ນກັບໃບໜາກເລັ່ນ, ທຸກສະຖານ ທີ່ແມ່ນສາມາດເກີດຂື້ນໄດ້. ໂດຍທົ່ວໄປໃນປີໜຶ່ງຕົ້ນໝາກ ເລັ່ນຈະຕິດເຊື້ອພະຍາດນີ້ຢູ່ລໍາຕົ້ນກິ່ກ້ານສາຂາ ແລະ ໃບປະ ມານ 10%. ພະຍາດນີ້ຈະເກີດຂື້ນຕະຫຼອດປີ ຫຼື ເປັນຮ້າຍ ແຮງກໍ່ຈະທຳລາຍໄດ້ເຖີ່ງ 100% 1. ລັກສະນະອາການ: ໄລຍະການຈະເລີນເຕີບໂຕກໍ່ສາ ມາດຕິດເຊື້ອໄດ້, ໂດຍສະເພາະແມ່ນໃບ, ລຳຕົ້ນ, ດອກ ແລະ ໝາກອື່ນໆ. ໃນນັ້ນໃບ ...
Read More

ແມງໝັດ ແລະ ການຈັດການແບບປະສົມປະສານ

ແມງໝັດເປັນສັດຕູພືດຊະນິດໜື່ງ ທີ່ສາມາດສ້າງຄວາມເສຍ ຫາຍໃຫ້ແກ່ຊາວສວນຜູ້ປູກພືດຜັກຕະກຸນກະລໍ່າ ເຊັ່ນ: ຜັກກາດຂາວ, ຜັກກາດຊອມ, ຜັກກາດຂີວ ແລະ ຜັກອື່ນໆ. ແມງໝັດຢູ່ລາວສ່ວນຫຼາຍມີ 2 ຊະນິດ ຄື: ແມງໝັດຜັກແຖບ ລາຍ ແລະ ແມງໝັດຜັກສີຟ້າແກ່ 1. ວົງຈອນຊີວິດຂອງແມງໝັດຜັກ 2. ແມງໝັດຜັກວາງໄຂ່ຢູ່ບໍລິເວນຕົ້ນຜັກ ແລະ ຕາມພື້ນດິນ - ໄຂ່ມີຂະໜາດນ້ອຍໄລຍະໄຂ່ 3-4 ວັນ; - ໂຕອ່ອນຄ້າຍຄືໂຕໜອນອາໃສຢູ່ດິນມີອາຍຸ 10-14 ...
Read More

ເຕັກນິກການປູກໝາກຂາມຫວານໃນເຂດແຫ້ງແລ້ງ ແລະ ນໍ້າຖ້ວມ

ໝາກຂາມຫວານເປັນພືດທີ່ມີຄວາມທົນທານ ສາມາດປູກໄດ້ໃນພື້ນທີ່ແຫ້ງແລ້ງ, ບໍ່ວ່າຈະເປັນດິນໜຽວ, ດິນຕົມແກມຊາຍ, ດິນມີຫີນໜາມໜໍ່(ດິນຫີນແຮ່) ເຂດທີ່ເໝາະສົມແມ່ນເຂດເຄິ່ງແຫ້ງແລ້ງ. ຕົ້ນໝາກຂາມເປັນໄມ້ຢືນຕົ້ນ, ສູງ 15-30 ແມັດ, ຮົ່ມຕົ້ນກວ້າງ, ໃບປະສົມ ຫຼື ປະສົມຂົນໄກ່ຄູ່, ຍາວປະມານ 8-10 ຊມ, ປະກອບດ້ວຍ 10-20 ຄູ່, ໃບຂອບຂະໜານ, ສອງສົ້ນກົມ, ຍາວປະມານ 20 ມິນລີແມັດ, ກວ້າງປະມານ 2 ມມ, ດອກເປັນສີຂາວຈາງມີຈໍ້າແດງ, ເປັນຈູ້ມດຽວຢູ່ຫວ່າງໃບ ...
Read More

ການປູກຂີງດຳ ( Boesenbergia sp ) ແບບປະສົມປະສານກັບພືດກະສິກຳທີ່ ເມືອງໂພນໄຊ, ແຂວງຫຼວງພະບາງ

ຂີງດຳ ນອນຢູ່ໃນວົງຕະກຸນ Zingiberaceae ຊື່ວິທະຍາສາດແມ່ນ Boesenbergia SPP ມີຖິ່ກຳເນີດຢູ່ໃນ ເອເຊັຽເຂດຮ້ອນ ເຕີບໂຕໄດ້ໃນເຂດປ່າຊື້ນປຽກຊຸ່ມ, ດິນຜຸຜຸ່ຍ, ດິນປົນຊາຍ ເປັນພືດລົ້ມລຸກ ລຳຕົ້ນເປັນກາບກ້ານໃບໂອບຂຶ້ນສູງປະມານ 20-50 ຊັງຕີແມັດ. ຫົວເປັນສີມ່ວງດຳ, ມີກິ່ນທີ່ມີສານຳໄປສະກັດເປັນຢາສະໝຸນໄພເຊັ່ນ: ຢາບຳລຸງຮ່າງກາຍ, ຢາດີທ້ອງຍື່ງເປັນຕົ້ນ. ໃນປະຈຸບັນຂີງດຳນິຍົມກັນປູກຫຼາຍຢູ່ ແຂວງບໍລິຄຳໄຊ, ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ,ເຂດເມືອງວັງວຽງ, ແຂວງວຽງຈັນ, ແຂວງໄຊຍະບູລີ, ແຂວງອຸດົມໄຊ ແລະ ແຂວງຫຼວງພະບາງ. ຂີງດຳຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍຫົວໂດຍນຳເອົາຫົວຂີງມາອາ ນາມແກະສ່ວນທີ່ເປັນຫົວເກົ່າອອກແລ້ວ ເອົາຫົວທີ່ໃໝ່ມາຕັດ ...
Read More

ເຕັກນິກການປູກອະໂວຄາໂດ

ອະໂວຄາໂດ້ເປັນໄມ້ຢືນຕົ້ນຂະຫນາດກາງຫາໃຫຍ່, ຊົງພຸ່ມອາດເປັນພຸ່ມຕໍ່າ ຫຼື ສູງ, ກິ່ງງ່າຫັກງ່າຍເມື່ອມີລົມພັດແຮງ ຫຼື ເມື່ອມີຫມາກຫຼາຍໆ.ໃບ: ຮູບໃບມີຫຼາຍແບບ ລັກສະນະຊົງຮູບໄຂ່ຂຶ້ນຢູ່ກັບແນວພັນ, ໃບອ່ອນມັກມີຂົນ ແລະ ສີອອກແດງນ້ອຍນຶ່ງສ່ວນໃບແກ່ລຽບສີຂຽວເຂັ້ມ.ດອກ: ດອກອອກເປັນຊໍ່ຢູ່ປາຍກິ່ງ, ເປັນດອກສົມບູນເພດ (ມີທັງໂຕຜູ້ ແລະ ໂຕແມ່) ມີສີຂຽວອົມເຫຼືອງ.ຫມາກ: ມີເມັດຂະຫນາດໃຫຍ່ ຫຸ້ມດ້ວຍເນື້ອຫມາກທີ່ມີລັກສະນະເປັນເນີຍ, ເປີເຊັນໄຂມັນມີຕັ້ງແຕ່ 3-25%, ຜີວຂອງເປືອກຫມາກອາດລຽບ ຫຼືຊາ ເມື່ອສຸກອາດເປັນສີຂຽວ, ດໍາ, ມ້ວງ ຫຼື ອອກ ແດງ ...
Read More

ຄູ່ມືແນະນຳ ແລະ ການນຳໃຊ້ແນວພັນສາລີເຂົ້າໜຽວຄຳ 1

ແນວພັນສາລີເຂົ້າໜຽວຄຳ 1 ແມ່ນ ທ່ານ ຄຳມີໄຊ ຈັນທະລາ ໄດ້ປັບປຸງພັນຢູ່ບ້ານທ່າຫີນ ເມືອງສາມະຄີໄຊ ແຂວງອັດຕະປື ລະດູຝົນ 2019 , ລະດູແລ້ງ 2020 ໂດຍປະສົມລະຫວ່າງ ແນວພັນສາລີເຂົ້າໜຽວພື້ນເມືອງ ກັບແນວພັນສາລີຈີນ. ໃຊ້ຮູບແບບປັບປຸງພັນແບບປະສົມຂ້າມໂດຍກຳນົດເອົາສາລີຈີນເປັນຕົ້ນພໍ່ພັນ ແລະ ເອົາສາລີເຂົ້າໜຽວພື້ນເມືອງເປັນຕົ້ນແມ່(ສາລີຈີນເປັນສາລີທີ່ໃຫ້ຝັກສະໝໍ່າສະເໝີຜົນຜະລິດດີ, ກິນແຊບ, ຕະຫຼາດຕ້ອງການ ແຕ່ບໍ່ສາມາດເກັບເປັນແນວພັນປູກໃນລະດູການຕໍ່ໄປໄດ້. ສ່ວນສາລີເຂົ້າໜຽວພື້ນເມືອງລັກສະນະລຳຕົ້ນກໍ່ບໍ່ສະໝໍ່າສະເໝີກິນຂ້ອນຂ້າງແຂງ, ຕະຫຼາດບໍ່ຕ້ອງການ ແຕ່ວ່າມັນທົນຕໍ່ລ້ວງເຈາະລຳຕົ້ນໄດ້ ແລະ ກໍ່ສາມາດເກັບເປັນແນວພັນປູກປູກໃນລະດູການຕໍ່ໄປໄດ້) ເຊິ່ງສາມລີສອງແນວພັນນີ້ມີອາຍຸການເກັບກ່ຽວຂ້ອນຂ້າງຊໍ່າກັນດັາງນັ້ນ, ເຮົາຈຶ່ງສາມາດປູກພ້ອມກັນໄດ້.ວິທີການປູກແມ່ນຈະປູກເປັນແຖວສະສັບກັນສຳລັບຕົ້ນແມ່ເມືອຮອດເວລາອອກດອກຜູ້ ...
Read More

ການໄຖກົບຕໍເຟືອງເພື່ອປັບປຸງບຳລຸງດິນ

ການໄຖກົບຕໍເຟືອງ ແມ່ນເຕັກນິກການປັບປຸງບຳລຸງດິນແບບໃໝ່ທີ່ກຳລັງນິຍົມກັນໃນປັດຈຸບັນ, ເປັນການສ້າງດິນໃຫ້ມີຊີວິດ ແລະ ຢືດອາຍຸການນຳໃຊ້, ເພີ່ມທາດອາຫານພືດໃນດິນ, ເຮັດໃຫ້ມີຄວາມອຸດົມສົມບູນດີຂື້ນ, ຜົນຜະລິດດີຂື້ນແຕ່ລະປີ 1. ປະໂຫຍດຈາກການໄຖກົບຕໍເຟືອງ  ປັບປຸງຄຸນສົມບັດທາງດ້ານກາຍຍະພາບຂອງດິນ - ເຮັດໃຫ້ດິນອ່ອນນຸ້ມ ສະດວກໃນການກຽມດິນ, ການປັກດຳກ້າ ແລະ ເຮັດໃຫ້ຮາກພືດຂະຫຍາຍຕົວໃນດິນໃຫ້ດີຂື້ນ - ເຮັດໃຫ້ການລະບາຍອາກາດໃນດິນໄດ້ດີ - ເພີ່ມການຊືມຜ່ານຂອງນໍ້າ ແລະ ການອົມນໍ້າຂອງດິນໃຫ້ດີຂື້ນ  ປັບປຸງຄຸນສົມບັດທາງດ້ານເຄມີຂອງດິນ - ເພີ່ມທາດອາຫານໃຫ້ແກ່ດິນໂດຍກົງ ເຖິງວ່າປະລິມານທາດອາຫານຈະບໍ່ຫຼາຍ ເມືອທຽບໃສ່ຝຸ່ນເຄມີແຕ່ມີທາດອາຫານຄົບຖ້ວນຕາມພືດຕ້ອງການ ...
Read More

ເຕັກນິກການປູກໜໍ່ໄມ້ຝລັ່ງ

ໜໍ່ໄມ້ຝລັ່ງ ເປັນພືດທີ່ຈັດເຂົ້າໃນຕະກຸນ Liliaceae ມີຊື້ວິທະຍາສາດ Officinalis L ຊຶ່ງມີຕົ້ນກຳເນີດຢູ່ປະເທດຈີນ ຫຼັງຈາກນັ້ນໄດ້ແຜ່ຂະຫຍາຍມາຍັງປະເທດຕ່າງໆເຊັ່ນ: ສປປ ລາວ, ຫວຽດນາມ, ໄທ, ອິນໂດເນເຊຍ, ອົດສະຕາລີ ແລະ ປະເທດອື່ນໆ. ປັດຈຸບັນນີ້ໜໍ່ໄມ້ຝລັ່ງໄດ້ເປັນທີ່ນິຍົມກັນປູກຫຼາຍຢູ່ທົ່ວໂລກ. ໜໍ່ໄມ້ຝລັ່ງໄດ້ຈັດເຂົ້າຈຳພວກພືດຜັກທີ່ມີລົດຊາດແຊບດີ, ຊຶ່ງນຳມາປະກອບອາຫານໄດ້ຫຼາຍຊະນິດ ທັງເປັນອາຫານຈຳພວກຜັກສົດ ແລະ ເຮັດໜໍ່ໄມ້ກະປ໋ອງ ສາມາດຮັກສາໄວ້ໄດ້ດົນ. I. ການປູກ 1. ການຕຽມດິນໜານກ້າ ການປູກໜໍ່ໄມ້ຝລັ່ງ ໂດຍທົ່ວໄປແລ້ວແມ່ນປູກຈາກເມັດ, ດັ່ງນັ້ນ ...
Read More

ການປູກພືດຜັກສວນຄົວແບບປະສົມປະສານ ແລະ ການປູກ ເປັນຂຸມ

ການປູກພືດຜັກຫຼາກຫຼາຍຊະນິດໃນໜານດຽວກັນສາມາດສະໜອງຜົນປະໂຫຍດທີ່ແຕກຕ່າງກັນ: ປະຢັດພື້ນທີ່: ຖ້າຫາກພື້ນທີ່ສວນຂອງທ່ານມີຂະໜາດນ້ອຍ, ແທນທີ່ຈະປູກພືດພຽງຊະນິດດຽວໃຫ້ໜາແໜ້ນ ແລະ ຫຼາຍຂຶ້ນໃນໜານ ດຽວພັດສົ່ງຜົນກະທົບທີ່ບໍ່ດີຕໍ່ຄຸນນະພາບຜົນຜະລິດພືດຜັກ, ເຮົາຄວນເລືອກປູກ ພືດ 2 - 3 ຊະນິດ ຕ່າງກັນໃນໜານດຽວທີ່ບໍ່ມີ ການຍາດແຍ່ງສານອາຫານຊະນິດດຽວກັນດີກວ່າ. ຊ່ວຍປະຢັດເວລາ: ເມື່ອທ່ານເຂົ້າໃຈດີເຖິງວິທີການປູກພືດປະສົມປະສານໄດ້ດີ, ຈະຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ທ່ານປະຢັດເວລາຫຼາຍຂຶ້ນເຊິ່ງທ່ານສາມາດເ ລີ່ມປູກພືດຊະນິດອື່ນປະສົມໄດ້ເລີຍກ່ອນທີ່ຈະເກັບກ່ຽວພືດທີ່ຍັງຢູ່ໃນໜານຊ່ວຍປະຢັດເວລາໃນການນຳໃຊ້ພື້ນທີ່. ຊ່ວຍປະຢັດນ້ຳ ແລະ ໃສ່ຝຸ່ນ: ການປູກພືດປະສົມປະສານ 2-3 ຊະນິດ ທີ່ບໍ່ຍາດແຍ່ງອາຫານຊະນິດດຽວກັນຈະຊ່ວຍຫຼີກລ້ຽງການນຳໃຊ້ນ້ຳຫຼາຍ ເພື່ອຫົດຫຼາຍໜານພ້ອມກັນເປັນວິທີການປະຢັດນ້ຳທີດີ. ທ່ານຍັງສາມາດຫຼຸດຜ່ອນການນຳໃຊ້ຝຸ່ນ ເນື່ອງຈາກພື້ນທີ່ທົ່ວໜານນັ້ນ ແມ່ນຖືກນຳໃຊ້ປູກພືດໝົດ ...
Read More

ເຕັກນິກການປູກກ້ວຍດ້ວຍການເພາະລ້ຽງເນື້ອເຍື່ອ

ກ້ວຍນັບວ່າເປັນພືດເສດຖະກິດທີ່ສຳຄັນຊະນິດໜຶ່ງທາງການກະສິກຳສາມາດສ້າງເສດຖະກິດໃຫ້ແກ່ຊາວສວນ ທີ່ຕະຫຼາດມີຄວາມຕ້ອງການສູງ. ໝາກກ້ວຍເປັນພືດທີ່ມີຄຸນຄ່າທາງດ້ານໂພສະນາການສູງ, ຊຶ່ງປະກອບມີບັນດາທາດອາຫານທີ່ສຳຄັນສຳລັບຮ່າງກາຍຂອງຄົນເຮົາຫຼາຍຢ່າງເຊັ່ນ: ວິຕາມິນ ເອ, ບີ 16, ດີ ແລະ ຊີ, ທາດເຫຼັກ, ໂປຼຕາຊຽມ, ແມັກນີຊຽມ, ມີເສັ້ນໄຍສູງ ແລະ ທາດອື່ນໆ. ນອກຈາກນີ້ກ້ວຍຍັງເປັນຢາສະໝຸນໄພພື້ນເມືອງທີ່ດີເຊັ່ນ: ເປັນຢາປົວລຳໃວ້, ປົວກະເພາະອາຫານ, ແຜໄຟໃໝ້ ແລະ ນໍ້າຮ້ອນລວກ. ກ້ວຍຍັງມີຄຸນປະໂຫຍດຫຼາຍຢ່າງສາມາດບໍລິໂພກສົດ, ແປຮູບເປັນກ້ວຍອົບແຫ້ງ, ກ້ວຍຕາກ, ກ້ວຍຈືນ, ຂະໜົມ, ເບີເກີລີ, ເສັ້ນໝີ່ແປ້ງກວ້ຍ ...
Read More
Loading...