ພະຍາດລາແປ້ງ
1. ສາເຫດທີ່ພາໃຫ້ເກີດພະຍາດ
ພະຍາດນີ້ເກີດຈາກເຊື້ອ: Phyllactinia (pers) Karst, ອັນດັບ Eoysiphales ຊັ້ນAscomycetes ຈະເຂົ້າທຳລາຍທາງ ໃບ (Stomata) ໂດຍສາມາດເຂົ້າທໍາລາຍໂດຍສະເພາະດ້ານ ລຸ່ມຂອງໃບ (ກ້ອງໃບ) ເທົ່ານັ້ນພະຍາດນີ້ສາມາດລະບາດໄດ້ ໂດຍປິວໄປຕາມລົມ, ສະພາບທີ່ເໝາະສົມຕໍ່ການແຜ່ລະບາດ ແມ່ນອຸນນະພູມ 22-24Co , ຄວາມຊຸ່ມ70-80 ເປີເຊັນ. ພັນມ ອນທີ່ມີໂຄງສ້າງໃບແຂງຈະມີຄວາມອ່ອນແອຕໍ່ພະຍາດນີ້ຫຼາຍ
2. ລັກສະນະການເຂົ້າທຳລາຍ:
ພະຍາດນີ້ຈະເກີດຮອຍ ດ່າງສີຂາວ ກ້ອງໃບຈະຂະຫຍາຍລຸກລາມ ໄປຈົນທົ່ວກ້ອງໃບ ເບິ່ງຄ້າຍຄືກັບແປ້ງສີຂາວ ຢູ່ເຕັມກ້ອງໃບ ແລະ ມັນຈະເຮັດ ໃຫ້ໃບມອນລົ່ນ, ແຂງ, ແຫ້ງ ແລະ ກອບງ່າຍສ່ວນຫຼາຍແມ່ນ ມັກເກີດກັບໃບທີ່ເເກ່
3. ວິທີປ້ອງກັນ ແລະ ກໍາຈັດພະຍາດມອນ
– ປູກຕົ້ນມອນໃຫ້ມີຄວາມຫ່າງຕົ້ນຖຶກຕາມເຕັກນິກເ ພື່ອໃຫ້ແສງສະຫວ່າງຊອງລົງມາ. ເສຍຫຍ້າຕາມຫວ່າງຄູປູກ ມອນໃຫ້ສະອາດ, ເກັບໃບມອນເບື້ອງລຸ່ມໄປໃຊ້ກ່ອນ ແລະ ເກັບໃບມອນທີ່ເປັນພະຍາດຖີ້ມ.
– ໃຊ້ສານເຄມີພວກເບນໂນມິສ ໃນອັດຕາ 10 ກຼາມ ຕໍ່ ນໍ້າ 20 ລິດ.ສິດໃສ່ຕົ້ນມອນ 20 ວັນ ຕໍ່ 1ຄັ້ງ ຫຼັງຈາກສິດໄດ້ 7 ວັນ. ແລ້ວ ສາມາດເກັບໃບມອນໄປລ້ຽງມ້ອນໄດ້.
– ສັດຕູທີ່ໄດ້ຈາກທຳມະຊາດ ມາຊ່ວຍທໍາລາຍພະຍາດ ລາແປ້ງແມ່ນດ້ວງເຕົ່າ (Lady beetle) ຄືຕົວອ່ອນຈະກິນ mycelia ແລະ conidia ຂອງເຊື້ອພະຍາດ.
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: file:///D:/2020/August_df.pdf
https://www.allkaset.com/diseases/โรคราแป้ง.php
https://qsds.go.th/newosrd/โรคหม่อน/