ເຕັກນິກການປູກໝາກໂມ

ເຕັກນິກການປູກໝາກໂໝາກໂມ ( Watermeron ) ເປັນພືດຕະກຸນດຽວກັບແຄນຕາລູບ ໝາກ ແລະ ແຕງຊະນິດອື່ນໆ ມີຖີນກຳເນີດຢູ່ທະວິບແອັບຟຣີກາ ໝາກໂມເປັນພືດລົ້ມລຸກທີ່ເລືອໄປຕາມດີນ ມີຂົນຂື້ນຕາມລຳຕົ້ນ ມີທັງ 2 ເພດ ຢູ່ໃນຕົ້ນດຽວກັນ ໝາກໂມໃນບ້ານເຮົາທີ່ນິຍົມປູກຫຼາຍ ມີຢູ່ຫຼາຍສາຍພັນເຊັ່ນ ໝາກໂມພິນກີນຮີ ພັນຕໍປີໂດ, ພັນຊອນຍາ….ຫຼັງການເກັບກ່ຽວເຂົ້າແລ້ວ ເນື່ອງຈາກສາມາດໃຊ້ຄວາມຊຸ່ມທີ່ຍັງເຫຼືອຢູ່ໃນດິນທີ່ຊ່ວຍໃນການຈະເລີນເຕີບໂຕ ຈັດເປັນພືດເສດຖະກິດທີ່ສຳຄັນໃນຫຼາຍທ້ອງຖີ່ນປູກໄດ້ທົ່ວທຸກພາກ. ໝາກໂມ ເປັນໝາກໄມ້ທີ່ມີລົດຫວານຫຼາຍແຕ່ມີນ້ຳຕານໜ້ອຍກວ່າໝາກໄມ້ບາງຊະນິດ ນ້ຳຕານຢູ່ໃນໝາກໂມແມ່ນນ້ຳຕານຊະນິດກລູໂຄດ ມີຖີ່ນກຳເນີດຢູ່ໃນທະເລຊາຍຄາລາຣາລີ ທະວີບແອຟຣິກາ ໃນປະເທດລາວແມ່ນນິຍົມປູກໃນທົ່ວທຸກພາກ ແລະ ປູກໄດ້ທຸກລະດູ.

  • ການປູກໝາກໂມ

ເລືອກພັນທີ່ຕ້ອງການປູກ ແລະ ຈັດຫາ ຫຼື ຈັດຕຽມສະຖານທີ່ ຖ້າເປັນໄປໄດ້ສະຖານທີ່ປູກໝາກໂມຄວນຍ້າຍໄປເລື້ອຍໆ ເພາະໝາກໂມຈະມີບັນຫາໃນການປູກຊ້ຳໃນທີ່ດີນທີ່ເຄີຍປູກ ທັງປັນຫາເລື້ອງສັດຕູພືດ ແລະ ບັນຫາເລື້ອງຄຸນນະພາບດີນ ແຕ່ຖ້າຈຳເປັນຕ້ອງປູກຊ້ຳດີນທີ່ເຄີຍປູກ ຂັ້ນຕອນການຕຽມດີນກໍ່ຕ້ອງລະອຽດເພີ້ມເຈີມ ໝາກໂມ ມັກດີນຊາຍຫຼາຍທີ່ສຸດ ບໍ່ມັກດີນໜຽວທີ່ລະບາຍນ້ຳບໍ່ໄດ້ດີ ອີກຢ່າງໝາກໂມ ບໍ່ມັກໜ້າຝົນ ຄວນປູໝາກໂມຫຼັງຈາກໝົດລະດູຝົນແລ້ວ.

  • ການກະກຽມອຸປະກອນ:
  • ເມັດໝາກໂມ (ຊື້ໄດ້ຕາມທ້ອງຕະຫຼາດ ຫຼື ຕິດຕໍ່ຈາກຊາວກະສິກອນທີ່ປູກແລ້ວຈະໄດ້ລາຄາທີ່ຖືກກວ່າ)
  • ພື້ນທີ່ປູກ, ປຸ໋ຍຄອກ (ຂີ້ໝູ, ຊີ້ງົວ, ຂີ້ໄກ່ )
  • ກະກຽມໜານປູກ

ເມື່ອໄດ້ສະຖານທີ່ລຽບລ້ອຍແລ້ວ ແມ່ນໄຖໜ້າດີຂື້ນມາ ຄວາມເລິກ 30-50 cm ຕາກແດດປະໄວ້ປະມານ 15 ວັນ ເພື່ອກຳຈັດວັດສະພືດ ແລະ ເຊື້ອໂລກ ລວມໄປເຖີງໄຂ່ຂອງແມງໄມ້ສັດຕູພືດ ພໍຄົບກຳນົດໃຫ້ໄຖພວນອີກຄັ້ງໜື່ງ ຄັ້ງນີ້ໄຖໃຫ້ເລິກເທົ່າທີ່ຈະເລິກໄດ້ ເພາະໝາກໂມມີຮາກຍາວ ແລະ ເລິກ ເຖິງ 100 ກ່ວາແມັດ ຍີ່ງເຮົາໄຖພວນໃຫ້ໜ້າດີນເລິກເທົ່າໃດ ຮາກຂອງໝາກໂມ ກໍຈະສາມາດແທກຕົວລົງໄປຫານ້ຳ ແລະ ອາຫານ ໄດ້ຢ່າງເຕັມທີ ໄຖຮອບນີີ້ໃຫ້ຫວ່ານປູນຂາວໃຫ້ທົ່ວ  150 Kg/ໄລ່ ພ້ອມທັງເຕີມປຸ໋ຍຄອກ 1 ໂຕນ/ໄລ່ ປຸ໋ຍສູດ 15-15-15 (30 Kg/ໄລ່) ເພື່ອເພີ້ມຄວາມສົມບູນໃນດີນ ໃຫ້ຂັ້ນຕອນນີ້ກວດສອບຄວາມເປັນກົດ-ດ່າງ ໃນດີນໄປພ້ອມ ໝາກໂມ ຕ້ອງການດີນທີ່ມີຄ່າ pH ປະມານ 6.X (ປະມານ 6 ກວ່າ) ຢ່າງນ້ອຍໃຫ້ຢູ່ໃນຊ່ວງ pH 5-7

ຈາກນັ້ນໃຫ້ພູນໜານສູງ 30 cm ກ້ວາງ 1 m ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງໜານ 5 m ໃຊ້ພາລາສະຕິກສີດຳຄຸມໄວ້ໃຫ້ທົ່ວໜານ ເພື່ອຮັກສາຄວາມຊຸ່ມ ແລະ ປ້ອງກັນວັດສະພືດ ເຈາະຮູທີພາລະສະຕິກ ແລະ ຂຸດຂຸມຕຽມໄວ້ໝາກໂມ ໃຫ້ໄລຍະຫ່າງປະມານ 60 cm ໃຊ້ປຸ໋ຍຄອກລະອຽດປະສົມດີນຮອງກົ້ນຂຸມ ຈາກນັ້ນວາງລະບົບນ້ຳຢອດ ເພື່ອຄວາມສະດວກໃນການໃຫ້ນ້ຳ ແລະ ປຸ໋ຍ ເປັນອັນສຳເລັດສຳລັບຂັ້ນຕອນການກຽມໜານປູກ

ໃຊ້ລົດໄຖເດີນຕາມໄຖຍົກຮ່ອງ (ຖ້າບໍ່ມີລົດໄຖກໍ່ປູກເປັນແຖວເປັນແນວຕາມທີ່ເຮົາສະດວກໄດ້) ຈາກນັ້ນໃຫ້ຮອງພື້ນດ້ວຍປຸ໋ຍຄອກທີ່ກຽມໄວ້ໃນປະລິມານພໍປະມານ, ຫຍອດເມັດໝາກໂມລົງຫລຸມ ປະມານຫລຸມລະ 2-3 ເມັດ ລະຫວ່າງຫຼຸມໃຫ້ຫ່າງກັນ ປະມານ 80 ຊຕມ (ຍ່າງ 2ກ້າວທຳມະດາ) ເມັດພັນແມ່ນໃຫ້ແຊ່ນໍ້າກ່ອນປູກກໍ່ໄດ້ດິນຊຸ່ມກໍ່ສາມາດຫຍອດເມັດລົງໄດ້ເລີຍ. ຜ່ານໄປ 5-7 ມື້ ຍອດອ່ອນກໍ່ຈະແຕກອອກມາໃຫ້ເຫັນ, ຖ້າເຫັນໃບເລີ່ມແຕກອອກມາກໍ່ສາມາດສີດນ້ໍາໝັກໄລ່ແມງໄມ້ ແລະ ໃຊ້ປຸ໋ຍອິນຊີຊະນິດນ້ຳອາທິດລະເທື່ອ ຊ່ວງນີ້ແມ່ນເລີ່ມມີແມງເຕົ່າແຕງ ເຂົ້າລົບກວນໃຫ້ສີດນ້ຳໜັກໄລ່ແມງ 3 ມື້ຕໍ່ເທື່ອຖ້າເປັນວ່າລົງໜັກໃຫ້ສີດມື້ເວັ້ນມື້ ຫຼື ເຮົາອາດຈະປະສົມປຸ໋ຍອິນຊີນ້ຳໄດ້ເລີຍ. ໝາກໂມໃນໄລຍະ 3-4 ອາທິດ ແມ່ນຈະເລີ່ມເຫັນໃບປົ່ງອອກ 8-10 ໃບແລ້ວແມງເຕົ່າແຕງກໍ່ຈະເຂົ້າກັດກີນໃບໃຫ້ສີດປຸ໋ຍ ແລະ ນ້ຳໝັກອາທິດລະ 1 ເທື່ອ. ໝາກໂມອາຍຸ 1 ເດືອນ ຂື້ນໄປກໍ່ບໍ່ເປັນຫຍັງໝາກເລີ່ມອອກເທົ່າຫົວໂປ້ມືຕາມເຄືອຂອງໝາກໂມ. ເຂົ້າເດືອນທີ່ສອງ ແມ່ນເລີ່ມມີພະຍາດຍອດໄໜ້ທີ່ເກີດຈາກການເຂົ້າທຳລາຍຂອງເພ້ຍໄຟ ຖ້າເລີ່ມເຈີ້ໃຫ້ຮີບຕັດໃບຖີ້ມ ແລະ ສີດບີວເວອເຣຍ ເພື່ອຍັບຢັ້ງ ແລະ ບໍ່ຄວນປູກໝາກໂມຊ້ຳເດີ່ມບ່ອນເກົ່າການຖືກທຳລາຍຂອງໃບແມ່ນເຮັດໃຫ້ໝາກບໍ່ສາມາດມີອາຫານມາລ້ຽງໝາກໃຫ້ໃຫ່ຍໄດ້.

ຂໍ້ແນະນຳ: ຮອດເວລາຕັດໝາກໃຫ້ຕັດກ່ອນໝາກສຸກປະມານ 3-4 ມື້ ເພື່ອໃຫ້ເກັບໄວ້ໄດ້ດົນ ຖ້າຕັດຕອນສຸກເລີຍແມ່ນຈະເຮັດໃຫ້ໝາກຊ້ຳ.

ສອນໂດຍ: ຮສ.​ ອຈ ຟອງສະໝຸດ ສຸທໍາມະວົງ

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ນາງ ເພັດດາໄລ ວໍລະພີມ

ນັກສຶກສາປະລິນຍາໂທ, ສາຂາການຄຸ້ມຄອງຊັບພະຍາກອນກະສິກສາແບບຍືນຍົງ ຮຸ່ນທີ 11

  • ເອກະສານອ້າງອີງ
  1. https://www.technologychaoban.com/agricultural-technology/article_107938
  2. https://vegetweb.com/%E0%B8%84%E0%B8%B9%E0%B9%88%E0%B8%A1%E0%B8%B7%E0%B8%AD%E0%B8%81%E0%B8%B2%E0%B8%A3%E0%B8%9B%E0%B8%A5%E0%B8%B9%E0%B8%81%E0%B9%81%E0%B8%95%E0%B8%87%E0%B9%82%E0%B8%A1/
  3. http://www.eto.ku.ac.th/neweto/e-book/plant/tree_fruit/w_melon.pdf