ການຂະຫຍາຍພັນໝາກກ້ຽງດ້ວຍວິທີການຕອນກິ່ງ


ເປັນວິທີການເພີ່ມຈໍານວນພັນພືດທີ່ມີປະສິດທິພາບ ໃຫ້ມີຫຼາຍຂື້ນກວ່າເກົ່າມາຢູ່ໃນສະພາບທີ່ເໝາະສົມ ເພື່ອໃຫ້ສ່ວນຕ່າງໆຂອງຕົ້ນໝາກກ້ຽງສາມາດເກີດຮາກ, ແຕກຕາ ຫຼື ຈະເລີນເຕີບໂຕເກີດເປັນຕົ້ນໃໝ່ ມີລັກສະນະກົງກັນຂ້າມກັບສາຍພັນດັ້ງເດີມ ມີຄຸນສົມບັດ ແລະ ໃຫ້ຜົນຜະລິດດີເຊັ່ນເດີມເໝາະສໍາຫຼັບໝາກໄມ້ບາງຊະນິດເຊັ່ນ: ໝາກກ້ຽງ, ໝາກນາວ, ຊົມພູ່, ລໍາໄຍເປັນຕົ້ນໂດຍໃຊ້ວັດສະດຸອຸປະກອນທີ່ຫາໄດ້ງ່າຍ ໃນທ້ອງຖິ່ນດັ່ງນີ້:

  • ວັດສະດຸ/ອຸປະກອນ

1. ມີດສໍາຫຼັບຕອນກິ່ງ
2. ກາບໝາກພ້າວສໍາຫຼັບຫຸ້ມຮອຍຄວັ່ນແຊ່ນໍ້າໄວ້ກ່ອນປະມານ 1-2 ເດືອນ
3. ເຊືອກພລາສຕິກ
4. ພລາສຕິກໃສ
5. ມີດຕັດໆກິ່ງ ໃຊ້ສໍາຫຼັບຕັດກິ່ງເມື່ອແຕກຮາກດີແລ້ວ

  • ຂັ້ນຕອນ/ວິທີການເຮັດ

1. ເລືອກກິ່ງໝາກກ້ຽງທີ່ຈະຕອນຈາກຕົ້ນພັນທີ່ສົມບູນ, ແຂງແຮງ, ປາສະຈາກພະຍາດ, ແມງໄມ້ລົບກວນ, ຕົ້ນພັນທີ່ໃຫ້ຜົນຜະລິດເປັນຈໍານວນຫຼາຍ, ເປັນທີ່ຕ້ອງການຂອງຕະຫຼາດ, ເປັນກິ່ງທີ່ບໍ່ແກ່ ຫຼື ອ່ອນຈົນເກີນໄປຍາວປະມານ 30 ຊມ, ອາຍຸປະມານ 6-12 ເດືອນມີເສັ້ນຜ່າສູນກາງບໍ່ເກີນ 1 ຊັງຕີແມັດ, ເປັນກິ່ງທີ່ແຕກອອກຈາກລໍາຕົ້ນ, ມີຂໍ້ຕາສະໝໍ່າສະເໝີ ແລະ ບໍ່ຄວນເລືອກກິ່ງທີ່ແກ່ເພາະຈະອອກຮາກນ້ອຍເມື່ອຕັດກິ່ງອອກໄປຈະເບິ່ງແຍງຮັກສາຍາກກ່ວາປົກກະຕິ.
2. ໃຊ້ມີດຕອນກິ່ງຄວັ່ນກິ່ງໃຫ້ຮອຍຄວັ່ນຢູ່ດ້ານເທິງ ຫຼື ຢູ່ບໍລິເວນລຸ່ມຕາ, ຮອຍຄວັ່ນຄວນຫ່າງກັນເທົ່າກັບເສັ້ນຮອບວົງຂອງກິ່ງຕອນ.
3. ກີດລະຫວ່າງຮອຍຄວັ່ນແລ້ວແກະເປືອກອອກ, ຂູດເອັນເນື້ອເຍື່ອອອກໃຫ້ໝົດໂດຍຂູດຈາກຍອດມາຫາໂຄນ.
4. ຖິ້ມປະໄວ້ປະມານ 10 ນາທີ, ຫຸ້ມດ້ວຍຂຸຍໝາກພ້າວທີ່ອຸ້ມນໍ້າໝາດໆແລ້ວຫໍ່ທັບດ້ວຍພລາສຕິກ, ມັດເຊືອກໃຫ້ແໜ້ນທັງດ້ານເທິງ ແລະ ດ້ານລຸ່ມ.
5. ປະມານ 25-30 ວັນຈະມີຮາກສີຂາວເກີດຂື້ນໃນຖົງພລາສຕິກ, ຖ້າຈົນມີຮາກຫຼາຍພໍສາມາດຕັດ ແລະ ນໍາໄປປັກຊໍາກ່ອນນໍາໄປປູກໄດ້.

  • ປະໂຫຍດຈາກການຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍກິ່ງຕອນ

• ຊາວກະສິກອນສາມາດເຮັດໄດ້ງ່າຍໂດຍບໍ່ຈໍາເປັນຕ້ອງມີຄວາມຊໍານານກໍ່ສາມາດເຮັດໄດ້ເຊັ່ນກັນ.
• ໃຫ້ຜົນຜະລິດໄວກ່ວາການປູກດ້ວຍເມັດ ແລະ ການປັກຊໍາເມື່ອປຽບທຽບກັບພືດຊະນິດດຽວກັນ.
• ໝາກກ້ຽງຈະບໍ່ກາຍພັນ, ຕົ້ນທີ່ຈະໃຫ້ດອກ, ໃຫ້ໝາກຈະເໝືອນເດີມທຸກປະການ, ສະດວກຕໍ່ການເບິ່ງແຍງຮັກສາ ແລະ ເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດ.

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: https://www.rakbankerd.com
ຮູບພາບຈາກ: www.google.com

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:

ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:

ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່:

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ