ເຕັກນິກການປູກໝາກໂມ
ໝາກໂມເປັນພືດຜັກຊະນິດໜຶ່ງທີ່ນິຍົມປູກຫຼັງການເກັບກ່ຽວເຂົ້າແລ້ວ ເນື່ອງຈາກສາມາດໃຊ້ຄວາມຊຸມທີ່ຍັງເຫຼືອຢູ່ໃນດິນຊ່ວຍການຈະເລີນເຕີບໂຕຈັດເປັນພືດເສດຖະກິດທີ່ສຳຄັນໃນຫຼາຍທ້ອງຖິ່ນປູກໄດ້ທົ່ວທຸກພາກ.
I. ພັນທີນິຍົມປູກ.
– ພັນ 9930 ຕົ້ນແຂງແຮງ
ໝາກດົກ ເນື້ອສີແດງ ລົດຫວານ ຂະໜາດໝາກ 2-3 ກິໂລ ອາຍຸການເກັບກ່ຽວ 55 ວັນ.
– ພັນ 9935 ທົນຕໍ່ພະຍາດພີວນໍ້າມັນ ເນື້ອສີແດງ ລົດຫວານກອບ ເປືອກໜາ ອາຍຸການເກັບກ່ຽວ 55-60 ວັນ.
– ພັນ 9942 ເນື້ອສີເຫຼືອງ ຂະໜາດໝາກ 5-6 ກິໂລ ເປືອກໜາ ທົນການຂົນສົ່ງ ອາຍຸການເກັບກ່ຽວ 60 ວັນ.
II. ການກຽມດິນ
ໄຖດິນໃຫ້ເລີກ 30-40 ຊມ ຕາກດິນໄວ້ 7-10 ວັນ ຍໍາດິນໃຫ້ລະອຽດ ຫວ່ານປູກຂາວໃນອັດຕາ 100-200 ກິໂລ/ໄລ່ ໃສ່ຝຸ່ນໝັກຫຼືຝຸ່ນຄອກອັດຕາ 1,000 ກິໂລ/ໄລ່ ປຸ໋ຍເຄມີສູດ 15-15-15 ອັດຕາ 50 ກິໂລ/ໄລ່ ແລະ ສານໂບແຮກຊ໌ 1-2 ກິໂລ/ໄລ່ ຍົກໜານໃຫ້ສູງປະມານ 30 ຊມ ກວ້າງປະມານ 1 ແມັດ ຄຸມດ້ວຍແຜນຢາງພາລາສະຕິກອີກດ້ານຄຸມຕາຂ່າຍເພື່ອໃຫ້ພືດຍືດເກາະເລືອໄປໃນທິດທາງດຽວກັນສະດວກໃນການດູແລຮັກສາ ນອກຈາກນີ້ພາລເສະຕິກຈະຊ່ວຍຮັກສາຄວາມຊຸ່ມ ແລະ ຮັກສາວັດສະພືດ.
III. ການກຽມໜານກ້າ
ນໍາແກ່ນໝາກໂມລົງແຊ່ນໍ້າສະອາດ 4-6 ຊົ່ວໂມງຈາກນັ້ນນໍາໄປຫໍ່ດ້ວຍໜ້າຂົນໜູທີ່ມີຄວາມຊຸ່ມພໍສົມຄວນບົ່ມໃນອຸນະພູມ 28-30 ອົງສາ ນານປະມານ 24-36 ຊົ່ວໂມງ ເມື່ອແກ່ນງອກຮາກຍາວປະມານ 0,5 ຊມ ຈຶ່ງນໍາໄປໃສ່ໃນຖົງຢາງທີ່ບັນຈຸດິນທີ່ກຽມໄວ້ແລ້ວ.
IV. ການປູກ
ເມືອເບ້ຍໝາກໂມມີອາຍຸປະມານ 10-12 ວັນ ຫຼື ມີໃບແທ້ 2-3 ໃບ ກໍ່ສາມາດຍ້າຍໄປປູກໄດ້ກ່ອນການຍ້າຍປູກຕ້ອງຫົດນໍ້າເບ້ຍໃຫ້ຊຸ່ມເພື່ອປ້ອງກັນດິນແຕກ ແລະ ໃຫ້ນໍ້າໜານປູກດ້ວຍ ການຍ້າຍປູກຄວນເຮັດໃນຕອນແລງ ຫຼື ຄະນະທີ່ມີແສງແດດນ້ອຍ ຫຼັງຍ້າຍເບ້ຍປູກໃຫ້ຫົດນໍ້າອີກເທື່ອໜຶ່ງ.ລະຍະປູກປູກແຖວດຽວ ລະຍະລະຫວ່າງຕົ້ນປະມານ 70-100 ຊມ ລະຍະຫວ່າງໜານ 5-6 ແມັດ.
V. ການດູແລຮັກສາ.
ການໃຫ້ນໍ້າ ຫຼັງຈາກປູກໄລ່ຍະທໍາອິດຖ້າດິນແຫ້ງຕ້ອງຫົດນໍ້າທຸກມື້ ແຕ່ຖ້າໝາກໂມເລີ່ມອອກເຄົາຍາວປະມານ 1 ຟຸດຂື້ນໄປ ຕ້ອງໃຫ້ຫົດນໍ້າສະໝໍ່ສະເໝີ ບໍ່ໃຫ້ປຽກຫຼາຍປຽກຫຼາຍຕ້ອງຟ້າວລະບາຍນໍ້າອອກທັນທີ.
– ການໃສ່ຝຸ່ນ.
– ໃຫ້ປຸ໋ຍຍູເຮຍເທື່ອທຳອິດອັດຕາ 2-3 ກຳ/ຕົ້ນ ຫຼັງຈາກຍ້າຍໄປປູກ 5-7 ວັນ.
– ໃຫ້ປຸ໋ຍ 15-15-15 ອັດຕາ 20-25 ກິໂລ/ໄລ່ ຫຼັງຈາກອອກໝາກແລ້ວໂດຍຝັງລະຫວ່າງຕົ້ນ.
– ໃຫ້ປຸ໋ຍ 13-13-21 ອັດຕາ 20-25 ກິໂລ/ໄລ່ ກ່ອນການເກັບກ່ຽວ 2-3 ອາທິດ.
VI. ການປ້ອງກັນກຳຈັດສັດຕູພືດ.
ພະຍາດ
– ພະຍາດນໍ້າໜອກ ປ້ອງກັນກຳຈັດດ້ວຍສານເຄມີຈຳພວກ ດາໂຄນິລ,ຮິດໂດມິລ ແລະ ເອຟຮອນ 85.
– ພະຍາດໂລກແຫ້ງ ປ້ອງກັນກຳຈັດດ້ວຍສານເຄມີພວກ ເບນເລທ,ໄດເທນເອັມ45 ແລະ ມາເຊດເຕ້ 200.
– ພະຍາດໝາກເນົ່າ ,ພະຍາດແອນແທຮກໂນສເກີດຈາກສະພາບທີ່ມີຄວາມປຽກປ້ອງກັນດ້ວຍການຊີດພົ່ນດ້ວຍສານເຄມີພວກ ຊີເນປ,ມາເນປ.
– ແມງໄມ້ ເພ້ຍອ່ອນ ແມງໄມ້ດູດນໍ້າລ້ຽງ ແລະ ເຕົ່າທອງ ປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດດ້ວຍສານເຄມີໃນກຸ່ມໂມໂນໂຄຣໂຕຟອສ ເພ້ຍໄຟປ້ອງກັນດ້ວຍການໃຊ້ສານເຄມີໃນກຸ່ມຄາຣ໌ໂບຟູຮານໂຮຍຮ່ອງກ່ອນປູກຫາກເກີດການລະບາດໃຊ້ ເມທໂທມິລ ຄາຮ໌ໂບຊັນແຟນຊີດພົ່ນ.
VII. ການເກັບກ່ຽວ.
ຫຼັງຈາກປູກປະມານ 25-30 ດອກທຳອິດຈະເລີ່ມອອກຕ້ອງປິກຖີ່ມຈະເລີ່ມຈົງໝາກໃນດອກທີ່ສອງ ເປັນຕົ້ນໄປເພາະຄຸນນະພາບໝາກດີກວ່າໝາກໂມພັນໝັກຄວນໄວ້ໝາກ 1-2 ໝາກ/ຕົ້ນແຕ່ວ່າໝາກໂມພັນເບົາຫຼືພັນໜ່ວຍນ້ອຍຄວນຈົງໝາກໄວ້ 3-4 ໝາກ/ຕົ້ນຜົນຜະລິດ 3,000-4,500 ກິໂລ/ໄລ່.
– ຂໍ້ສັງເກດລັກສະນະໝາກໂມທີ່ສາມາດເກັບກ່ຽວໄດ້.
1 ນັບອາຍຸໂດຍນັບຈາກວັນທີ່ອອກດອກບານເຖີງເກັບກ່ຽວ 25-35 ວັນ.
2 ສັງເກດຜີວຂອງໝາກໂມເບື້ອງທີ່ຕິດກັບພື້ນ(ບໍ່ຖືກແສງແດດ)ປ່ຽນເປັນສີເຫຼືອງເມື່ອໝາກໂມສຸກ.
3 ສັງເກດມືຈັບທີ່ຢູ່ໃກ້ໝາກໂມຈະແຫ້ງ
4 ເຄາະຟັງສຽງ ໂດຍໃຊ້ນີ້ວດີດຫຼືຝາມືຕົບສ່ວນກາງຂອງໝາກໂມທີ່ສຸພໍດີສຽງຈະດັງກ້ອງສະເທືອນ ຖ້າໝາກໂມສຸກເກີນໄປສຽງຈະດັງຄືກັບເຮົາຕົບທີ່ທ້ອງ.
ຮຽບລຽງໂດຍ: ສີວິໄລ ອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ອະພິຊາດ ສີສະອາດ ປື້ມຄູ່ມື ການປູກຜັກສວນຄົວ ແລະ ຜັກພື້ນບ້ານ
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີມ: ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ: