ເຕັກນິກການປູກໝາກມະຣະ
ໝາກມະຣະປູກງ່າຍໃຫ່ຍໄວ ໄດ້ຜົນຜະລິດໄວ ສາມາດປູກໄດ້ກັບດິນເກືອທຸກຊະນິດ ແລະ ທຸກລະດູ
I. ພັນ
ພັນຂຽວຫຍົກ 68 ເປັນພັນລູກປະສົມ ແຂງແຮງ ແລະ ທົນທານຕໍ່ພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້ເໝາະສຳລັບປູກໃນລະດູຝົນ ໝາກມີຂະໜາດໃຫ່ຍນໍ້າໜັກສະເລ່ຍ 500-600ກຼາມ/ໜາກ
ພັນຂຽວຫຍົກ 42 ເປັນພັນລູກປະສົມ ເໝາະສຳລັບປູກໃນສະພາບເອກາດແລ້ງ ໝາກໃຫ່ຍຍາວ ສີຂຽວອ່ອນນໍ້າໜັກສະເລ່ຍ 500 ກຼາມ/ໜາກ
ພັນປະພາພອນ 2 ເປັນພັນລູກປະສົມທົນທານຕໍ່ພະຍາດ ແລະ ອມງໄມ້ໝາກໃຫ່ຍປາຍມົນເນື້ອໜານໍ້າໜັກສະເລ່ຍ 500-650 ກຼາມ/ໜາກ
ພັນສຸວັນນະຫົງ 3 ເປັນລູກປະສົມໃນໜານໍ້າໜັກສະເລ່ຍ 550-650 ກຼາມ/ໜ່ວຍຜົນຜະລິດໝາກໃນຊຸດທຳອິດ
ພັນປະພາພອນ 5 ເປັນພັນລູກປະສົມໃນໜາລາຍນໍ້າຕາງາມນໍ້າໜັກສະເລ່ຍ 500-700ກຼາມ/ໝາກ
II. ການກຽມດິນ
ໄຖດິນໃຫ້ເລິກ 30-40 ຊມ ຕາກດິນໄວ້ 7-10 ວັນ ຍໍາດິນໃຫ້ລະອຽດຫວ່ານປູກຂາວໃນອັດຕາ 100-200 ກິໂລ/ໄລ່ ພ້ອມໃສ່ຝຸ່ນຄອກຫຼືຝຸ່ນໝັກໃນອັດຕາ 2,000 ກິໂລ/ໄລ່ ແລະ ປຸ໋ຍສູດ 15-15-15 ອັດຕາ 30 ກິໂລ/ໄລ່ ຍົກໜານສູງປະມານ 30 ຊມ ກວ້າງ 120 ຊມ ຫົດນໍ້າ ແລະ ຄຸ້ມດ້ວຍແຜ່ນຢາງເພື່ອຮັກສາຄວາມຊຸ່ມ ແລະ ປ້ອງກັນວັດສະພືດ
III. ການກຽມໜານກ້າ
ເຮັດການກ້າເບ້ຍໃນພາສະນາບັນຈຸດິນປະສົມສຳລັບກ້າແກ່ນ ຊຶ່ງປະກອບດ້ວຍ ຊາຍ ຝຸ່ນໝັກຫຼືຝຸ່ນຄອກທີ່ລະລາຍຕົວດີແລ້ວ ແລະ ດິນລະອຽດຢ່າງລະເທົ່າໆກັນ ເຈາະຂຸມ ຍອດແກ່ນ ຖົມດ້ວຍດິນບາງໆຫົດນໍ້າເຊົ້າ-ແລງ
IV. ການປູກ
ຍ້າຍເບ້ຍເມື່ອເບ້ຍມີໃທແທ້ 4-5 ໃບ ຫຼື ອາຍຸ 15-20ວັນຈຶ່ງຍ້າຍລົງໜານປູກ ການປູກ 1-2 ເບ້ຍ/ຂຸອ ລະຍະປູກລະຫວ່າງຕົ້ນ 50-75 ຊມ ລະຫວ່າງແຖວ 100-120 ຊມ
V. ການບົວລະບັດ
ການຫົດນໍ້າ ຫົດນໍ້າຢ່າງສະໝໍ່າສະເໝີຕັ້ງແຕ່ປູກຈົນເຖີງມື້ເກັບກ່ຽວໂດຍສະເພາະໃນຊ່ວງອອກດອກ ແລະ ອອກໝາກ ການເຮັດຄັ້ງ ສາມາດເຮັດໄດ້ 2 ແບບຄື
1. ປັກຄັ້ງຍາວ2-2,5 ແມັດ ທຸກຂຸມເອນປາຍເຂົ້າຫາກັນ ແລະ ມັດໄວ້ດ້ວຍກັນ ໃຊ້ໄມ້ຄັ້ງຫຼືເຊືອກມັດຂວາງທຸກລະຍະ 40-45 ຊມ ຫຼືໃຊ້ຕາໜ່າງພາລາສະຕິກຕາຫ່າງຂິງແທນເບື້ອງເທິ່ງຂອງຄັ້ງພາດຂວາງມັດກັນໃຫ້ແໜ່ນເພື່ອປ້ອງກັນການໂຄນລົ້ມ
2. ປັກໄມ້ຄັ້ງມັດເປັນຮ້ານສູງປະມານ 1,5-2 ແມັດຂິງດ້ວຍພະລາສະຕິກຕາຫ່າງໆ ການໃສ່ຝຸ່ນ ຫຼັງຈາກຍ້າຍເບ້ຍປູກ7-10 ວັນໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 40-0-0 ອັດຕາ 30 ກິໂລ/ໄລ່ ເພື່ອລັງການຈະເລີນເຕີບໂຕ ປຸ໋ຍສູດ 13-13-21 ອັດຕາ 30-50 ກິໂລ/ໄລ່ໂດຍ ທະຍອຍໃສ່ໃນຊ່ວງອອກດອກ ແລະ ອອກໝາກ
VI. ການປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດສັດຕູພືດ
– ວັດສະພືດໃຊ້ມືຍົກເພື່ອກຳຈັດວັດສະພືດລະວັງຢ່າໃຫ້ສະເທືອນເຖີງລະບົບຮາກ
– ພະຍາດ ພະຍາດນໍ້າໜອກ ກ່ອນປູກຊາວແກ່ນດ້ວຍເມທາເລຊິນ 7 ກຼາມ/ແກ່ນ 1 ກິໂລຫຼັງປູກຊີດພົ່ນດ້ວຍແມນໂຄເຊ ປະລິມານ 30 ຊີຊີນໍ້າ 20 ລິດ
– ແມງເຕົ່າແຕງຊີດພົ່ນດ້ວຍເຊຟວິນ 85 ໃນປະລິມານ 20 ຊີຊີ/ນໍ້າ 20 ລິດ
VII. ການເກັບກ່ຽວ
ອາຍຸການເກັບກ່ຽວຂອງໝາກມະຣະປະມານ 45-50 ວັນຫຼັງຈາດຍອດແກ່ນເລີ່ມເກັບຜົນຜະລິດທີ່ໄດ້ຂະໜາດເໝາະສົມທຸກວັນຫຼືບາງວວັນກໍ່ໄດ້ ສາມາດເກັບໄດ້ 17-20 ຄັ້ງ ອາຍຸເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດຄົັ້ງສຸດທ້າຍ 85-90 ວັນ ຜົນຜະລິດປະມານ 4,000-6,600ກິໂລ/ໄລ່
ຮຽບລຽງໂດຍ: ສີວິໄລ ອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ອະພິຊາດ ສີສະອາດ ປື້ມຄູ່ມືການປູກຜັກສວນຄົວ ແລະ ຜັກພື້ນບ້ານ
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ: