ວິທີການປູກຜັກທຽມ

ວິທີການປູກຜັກທຽມ


I. ການກຽມປູກ ແລະ ວິທີການປູກຜັກທຽມ
ກະທຽມນັ້ນມັກຂື້ນ ແລະ ຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ດີໃນດິນປົນຊາຍມີຄວາມເປັນກົດເປັນດ່າງຂອງດິນປານກາງຄືປະມານ 5,5-6,8 ຕ້ອງການຄວາມຊຸ່ມໃນດິນສູງໃນໄລຍະທຳອິດຂອງການຈະເລີນເຕີບໂຕ ແລະ ຕ້ອງການດິນແຫ້ງຕອນຫົວແກ່ໃກ້ເກັບກ່ຽວ ໃນຕອນປູກຈະຕ້ອງມີແສງແດດເຕັມທີຕະຫຼອດວັນອຸນະພູມທີ່ເໝາະສົມໃນການຈະເລີນເຕີບໂຕຢູ່ທີ່ປະມານ 13-24 ອົງສາ ດັ່ງນັ້ນການປູກໄດ້ຜົົນດີໃນເດືອນພະຈິກຫາເດືອນທັນວາ ແຕ່ສາມາດເລີ່ມການປູກໄດ້ຕັ້ງແຕ່ເດືອນຕຸລາຈົນໄປສີ້ນສຸດໃນເດືອນມີນາ
ເນື້ອງຈາກເປັນພືດທີ່ມີລະບົບຮາກຕື້ນ ດັ່ງນັ້ນໃນການກຽມດິນຄວນຂຸດໄຖດິນໃຫ້ເລີກປະມານ 15-20 ຊມ ໃນການກຽມດິນຄວນໃສ່ຝຸ່ນໝັກລົງໄປດ້ວຍພ້ອມທັ້ງເຮັດການຍໍາດິນດ້ານເທິງໃຫ້ລະອຽດ ແລ້ວຍົກໜານຂື້ນໃຫ້ມີຂະໜາດກວ້າງປະມານ 1-1,5 ແມັດ ແລະ ໃຊ້ລະຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນຢູ່ປະມານ 10-15 ຊມ
ການປູກນັ້ນໃຫ້ Clove ຊຶ່ງໄດ້ມາຈາກການແກະອອກມາຈາກຫົວໃຫ່ຍກ່ອນແກະຄວນທຳການຕັດໃບທີ່ແຫ້ງ ແລະ ແຕ່ງຮາກເສຍກ່ອນບໍ່ຄວນໃຊ້ຫົວເກົ່າທີ່ເກັບໄວ້ດົນເພາະຈະເຮັດຕົ້ນທີ່ໄດ້ບໍ່ສົມບູນ ຄວນໃຊ້ຫົວທີ່ແກ່ຈັດ ແຫ້ງສະນິດ ຊຶ່ງຈຳນວນທີ່ຕ້ອງໃຊ້ຢູ່ທີປະມານ 80-100 ກິໂລ/ພື້ນທີ່ການປູກ 1 ໄລ່ ແລະ ວິທີປູກຜັກທຽມນັ້ນສາມາດເຮັດໄດ້ໂດຍການນໍາລົງໄປໃນໜານຄວນປູກໃນຄະນະທີ່ດິນມີຄວາມຊຸ່ມ ແລະ ກົດໃຫ້ຈົມລີກລົງໄປປະມານ 2 ໃນ 3 ຂອງຫົວນັ້ນ ເສັດແລ້ວຄວນປົກດ້ວຍເຟືອງຫຼືຫຍ້າແຫ້ງໃຫ້ໜາພໍສົມຄວນເພື່ອຮັກສາຄວາມຊຸ່ມໃນໜ້າດິນ ແລະ ຊ່ວຍໃນການຄວບຄຸມວັດສະພືດ


II. ວິທີບົວລະບັດຜັກທຽມ
ການຫົດນໍ້າ ແລະ ໃສ່ປຸ໋ຍນັ້ນ ຫຼັງຈາກປູກລົງໄປໃນໜານແລ້ວຄວນທຳການຫົດນໍ້າຢ່າງສະໝໍ່າສະເໝີຢ່າໃຫ້ດິນຂາດຄວາມຊຸ່ມໄດ້ ແລະ ເມື່ອຫົວເລີ່ມແກ່ຄວນງົດນໍ້າສ່ວນການໃສ່ປຸ໋ຍໃຫ້ໃຊ້ສູດ N : P : K 1: 1: 2 ເປັນອັດຕາຂອງປຸ໋ຍວິທະຍາສາດທີ່ໃຊ້ໃນການປູກຜັກທຽມເຊັ່ນ ສູດ 10-10-5 ແລະ 13-13-21 ໃນອັດຕາ 50-100 ກິໂລ/ໄລ່ ຂື້ນຢູ່ກັບສະພາບຄວາມອຸດົມສົມບູນຂອງພື້ນທີ່ທີ່ໃຊ້ໃນການປູກ ໃນການໃສ່ປຸ໋ຍນັ້ນມັກໃສ່ເປັນປຸ໋ຍຮອງພື້ນກອງປູກ ແລະ ອີກຄັ້ງໜຶ່ງໃສ່ເມື່ອມີອາຍຸໄດ້ປະມານ 30 ວັນ ຢ່າງໃດກໍ່ດີຫາກຕ້ອງການໃຫ້ຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ດີຄວນໃສ່ຝຸ່ນເສີມໄນໂຕເຈນດ້ວຍ ເຊັ່ນ ປຸ໋ຽຍູເຮຍຫຼືແອມໂມເນຍຊັດເຟດໂດຍໃສ່ຫຼັງຈາກເລີ່ມປູກໄດ້ 15 ວັນ ແລະ ໃຊ້ຈຳນວນປຸ໋ຍ 25-30 ກິໂລ/ໄລ່
ການບົວລະບັດ ແລະ ກຳຈັດວັດສະພືດນັ້ນກໍ່ເປັນສິ່ງສຳຄັນເພາະຫາກບໍ່ກຳຈັດວັດສະພືດກໍ່ຈະແຍ່ງປຸ໋ຍ ແລະ ນໍ້າ ໃນການກຳຈັດວັດສະພືດນັ້ນຄວນເຮັດຕອນທີ່ເລີ່ມລົງຫົວຫຼືຕອນກຽມໜານເພາະຫຼັງຈາກນັ້ນກໍ່ຈະຖືກແຍ່ງປຸ໋ຍ ແລະ ນໍ້າ ຊຶ່ງຈະສົ່ງຜົນກະທົບຕໍ່ຫົວຜັກທຽມຢ່າງໃດກໍ່ດີການກຳຈັດວັດສະພືດນັ້ນອາດເຮັດໄດ້ອີກວິທີຄື ການໃຊ້ຢາຂ້າວັດສະພືດ.
ນອກຈາກການບົວລະບັດໃນເລື້ອງນໍ້າ ປຸ໋ຍ ແລະ ວັດສະພືດແລ້ວ ໃນການປູກຜັກທຽມນັ້ນຈະຕ້ອງມີການຄຸ້ມດິນເພື່ອຊ່ວຍລົດອຸນະພູມຂອງໜ້າດິນດ້ວຍ ຊຶ່ງຈະເຮັດໃຫ້ດິນມີຄວາມຊຸ່ມຊື້ນດົນຂື້ນ ແລະ ຊ່ວຍໃຫ້ການຈະເລີນເຕີບໂຕໄວ ອີກທັ້ງຍັງເປັນການຊ່ວຍຄວບຄຸມວັດສະພືດໄປໃນຕົວ ຊຶ່ງເຮັດໃຫ້ປະຍັດທັ້=ເວລາ ແຮງງານ ແລະ ຊັບພະຍາກອນໄປໄດ້ຫຼາຍເລີຍທີ່ດຽວ


III. ການເກັບກ່ຽວຜັກທຽມ
ອາຍຸຂອງການເກັບກ່ຽວນັ້ນຂື້ນຢູ່ກັບພັນທີ່ໃຊ້ໃນການປູກ ໂດຍທົ່ວໄປພັນເບົາຈະໃຊ້ເວລາປະມານ 75-90 ວັນ ພັນກາງຈະໃຊ້ເວລາປະມານ 90-120 ວັນ ແລະ ພັນໜັກໃຊ້ເວລາປະມານ 150 ວັນຂື້ນໄປ ໃນການເກັບກ່ຽວນັ້ນໃຫ້ສັງເກດວ່າຫົວກະທຽມແກ່ເຕັມທີ່ຫຼືບໍ່ ໂດຍການເບິ່ງວ່າໃບເລີ່ມແຫ້ງຫຼືກ້ານດອກຍູຂື້ນມາຫຼືບໍ່ ຫາກວ່າປະໄວ້ໃຫ້ແກ່ຫຼາຍເກີນໄປເມື່ອຂຸດຫົວອອກມາກີບຈະຮ່ວງລົ່ນອອກຈາກກັນໄດ້ງ່າຍ ແລະ ຄຸນນະພາບກໍ່ຈະລົດລົງດ້ວຍ.
ວິທີການເກັບກ່ຽວນັ້ນສາມາດເຮັດໄດ້ໂດຍການຫົກຫົວດ້ວຍມືຈາກໜານອອກມາແລ້ວນໍາມາຕາກແດດປະມານ 4-5 ວັນໃນຕອນກາງຄືນຄວນປ້ອງກັນການຖືກນໍ້າໝອກ ແລະ ຝົນດ້ວຍ ຫຼັງຈາກຕາກແດດແລ້ວໃຫ້ນໍາເຂົ້າໄວ້ໃນເຮືອນທີ່ໂລ່ງມີອາກາດຖ່າຍເທໄດ້ສະດວກ ທັ້ງນີ້ກໍ່ເພື່ອໃຫ້ຜັກທຽມແຫ້ງສະນິດຕໍ່ຈາກນັ້ນຈຶ່ງເຮັດຄວາມສະອາດ ແລະ ຄັດຂະໜາດພ້ອມໆກັນແລ້ວມັດໄວ້ເປັນພວງໆ ໂດຍຈັດດ້ານໃບມັດຈຸກເຂົ້າຫາກັນ ແລ້ວຈຶ່ງນໍາໄປແຂວນໄວ້ໃນເຮືອນແຕ່ຕ້ອງລະວັງບໍ່ໃຫ້ຖືກນໍ້າ ລະອ່ອງນໍ້າ ຫຼືຄວາມຊຸ່ມໃດໆ ໂດຍລວມແລ້ວຈະສາມາດເກັບກ່ຽວໄດ້ 1,600 ກິໂລ/ໄລ່.


ຮຽບລຽງໂດຍ: ສີວິໄລ ອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: https://www.plookphak.com/how-to-plant-garlic/
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ: