ການປູກໝາກເຜັດຫວານ(ໝາກເຜັດໃຫຍ່)

ການປູກໝາກເຜັດຫວານ(ໝາກເຜັດໃຫຍ່)

ໝາກເຜັດຫວານເປັນໝາກທີ່ໃຫ່ຍມີສີສັນສົດໃສ ໝາກເຜັດຫວານມີເບຕາແຄໂຮທີ່ສູງ ມີວິນຕາມິນຊີ ທາດເຫຼັກ ແລະ ໂພແທກຊຽມ ຊຶ່ງໝາກເຜັດຫວານສີເຫຼືອງຈະມີວິຕາມິນຫຼາຍກວ່າໝາກສີສົ້ມເຖີ່ງ 4 ເທົ່າ ໃນໝາກເຜັດສີຂຽວ 100 ກຼາມ ຈະມີວິຕາມິນຊີ 100 ກຼາມ ເຊັ່ນກັນ ນອກຈາກນີ້ຍັງມີສານ ແຄບໄຊຊິນຊ່ວຍຍັບຍັງອານຸມູນອິດສະຫຼະ ລຸດຄວາມສ່ຽງການເປັນພະຍາດຫຼອດເລືອດ ພະຍາດຕໍ້ກະຈົກ ແລະ ພະຍາດມະເຮັ່ງ
ໃນໜຶ່ງເມນູນຂອງວັນຖ້າມີໝາກເຜັດຫວານເປັນສ່ວນປະກອບກໍ່ຈະຊ່ວຍກະຕຸ້ນໃນການທຳງານຂອງກະເພາະອາຫານເຮັດໃຫ້ລະບົບການຍ່ອຍອາຫານດີຂື້ນ ຊ່ວຍຈະເລີນອາຫານບໍາລຸງທາດຂັບເຄື່ອນ ຂັບລົມ ຂັບເສບຫະ ແກ້ຫືດ ແລະ ສາມາດລົດຄວາມດັນເລືອດໄດ້ ເພາະເຮັດໃຫ້ຫຼອດເລືອດອ່ອນຕົວ ແລະ ຊ່ວຍໃຫ້ລະບົບການໄຫຼວຽນຂອງເລືອດເປັນໄປໄດ້ດີ

1. ສະພາບແວດລ້ອມຂອງການປູກໝາກເຜັດຫວານ
ໝາກເຜັດຫວານມັກສະພາບທີ່ມີຄວາມຊຸ່ມຕໍ່າອຸຫະພູມທີ່ເໝາະສົມສຳລັບການປະສົມເກສອນຢູ່ສະຫວ່າງ 20-25 ອົງສາມີຄວາມຊຸ່ມສຳພັນສູງໃນສະພາບອຸຫະພູມຕໍ່າກວ່າ 18 ອົງສາ ຫຼື ສູງກວ່າ 32 ອົງສາ ຈະຈຳກັດການປະສົມເກສອນອັດຕາການຕິດໝາກຕໍ່າ ໝາກເຜັດໝາກສາມາດຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ດີໃນດິນປົນຊາຍລະບາຍນໍ້າໄດ້ດີ ແລະ ມີຄ່າຄວາມເປັນກົດເປັນດ່າງຢູ່ລະຫວ່າງ 6,0-6,8
2. ການກຽມດິນປູກ
ການກຽມໜານກ້າແກ່ນຕ້ອງເຮັດເປັນໜານຂຸດດິນໃຫ້ເລີກປະມານ 15 -20 ຊມ ຕາກດິນໄວ້ໃຫ້ແຫ້ງ 5-7 ວັນ ໂຮຍຝຸ່ນຄອກໃຫ້ຫຼາຍຊາວໃຫ້ທົ່ວຍໍາດິນໃຫ້ລະອຽດ
ການກຽມໜານປູກ ຂຸດດິນໃຫ້ເລີກປະມານ 25-30 ຊມ ຕາກດິນໄວ້ໃຫ້ແຫ້ງ 7- 10 ວັນ ໃສ່ຝຸ່ນຄອກປະລິມານ 2-3 ໂຕນ/ໄລ່ຖ້າດິນມີຄວາມເປັນກົດສູງຄວນໃສ່ປູນຂາວຊ່ວຍໃນປະລິມານ 200-300 ກິໂລ/ໄລ່ ເພື່ອຊ່ວຍລົດຄວາມເປັນກົດຂອງດິນ ຈາກນັ້ນກໍ່ຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນ ແລະ ຍໍາດິນໃຫ້ແລກຍົກໜານສູງປະມານ 30 ຊມ ກວ້າງ 1,20 ຊມ ຄຸມດ້ວຍແຜ່ນຢາງຫຼັງຈາກນັ້ນ 15-20 ວັນຈຶ່ງປູກ
ໝາກເຜັດໄດ້


3. ການກຽມກ້າແກ່ນ
ການກ້າແກ່ນ ຫຼັງຈາກກຽມໜານກ້າແລ້ວໃຫ້ຫວ່ານແກ່ນໝາກເຜັດກະຈາຍທົ່ວໜານຫຼືອາດຈະເປັນແຖວຫ່າງກັນແຖວລະ 15 ຊມ ເຮັດຮອງເລີກປະມານ 1 ຊມ ແລ້ວໂຮຍແກ່ນລົງໃຫ້ຮອງແລ້ວຫວ່ານປົກດ້ວຍຝຸ່ນຄອກຫຼືດິນມຸນໜາປະມານ 0,5-1 ຊມ ຫົດນໍ້າໃຫ້ຊຸມແລ້ວປົກດ້ວຍເຟືອງບາງໆຫຼັງຈາກຕົ້ນກ້າງອກໄດ້ 15-20 ວັນ ໃຫ້ຫຼົກເບ້ຍທີ່ບໍ່ສົມບູນຫຼືຕົ້ນທີ່ເປັນພະຍາດອອກພ້ອມກັນນີ້ພະຍາຍາມຈັດລະຍະເບ້ຍໃຫ້ຫ່າງກັນປະມານ 10 ຊມ ຍ້າຍໄປປູກເມື່ອອາຍຸ 30-40 ວັ


4. ການປູກໝາກເຜັດຫວານ
ຫຼັງຈາກກຽມໜານປູກແລ້ວເຈາະແຜ່ນຢ່າງໃຫ້ມີໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງເບ້ຍ 50 ຊມ ລະຍະຫ່າງລະຫວ່າງແຖວ 100 ຊມ ເມື່ອເບ້ຍໄດ້ຂະໜາດດີແລ້ວກໍ່ທຳການປູກໄດ້ ເບ້ຍທີ່ນຳມາປູກຄວນເປັນເບ້ຍທີ່ແຂງແຮງອາຍຸປະມານ 30-40 ວັນ ສູງປະມານ 10-15 ຊມ ການຫຼົກເບ້ຍຄວນໃຫ້ມີດິນຕິດມານໍາ ເບ້ຍທີ່ຫຼົກມາແລ້ວຄວນມີການປູກທັນທີ ຫຼັງຈາກປູກແລ້ວຫົດນໍ້າໃຫ້ຊຸ່ມ

5. ການບົວລະບັດ
– ການຫົດນໍ້າ ຄວນຫົດນໍ້າຢ່າງພຽງພໍສະໝໍ່າສະເໝີການຫົດນໍ້າຄວນຫົດທຸກມື້ຫຼັງຈາກປູກຈົນຮອດເບ້ຍຕັ້ງໂຕໄດ້ປະມານ 5-6 ອາທິດຫຼັງຈາກນີ້ແລ້ວຈຶ່ງຄ່ອຍລົດປະລິມານນໍ້າລົງຊຶ່ງອາດຈະຫົດ 1 ວັນ ຍຸດ 2 ວັນກໍ່ໄດ້ທັ້ງນີ້ຕ້ອງເບິ່ງສະພາບຄວາມຊຸ່ມຂອງດິນດ້ວຍ
ການເຮັດຄັ້ງ ສຳລັບໝາກເຜັດຫວານການເຮັດຄັ້ງ ແລະ ການຕັດແຕ່ງກິ່ງເພື່ອປ້ອງກັນບໍ່ໃຫ້ລົ້ມຈະເຮັດໃຫ້ຜົນຜະລິດສູງ ຄວນຕັດກິ່ງແຂນອອກຕັ້ງແຕ່ໃບຂໍ້ທຳອິດຈົນເຖີ່ງໃບທີຢູ່ກ້ອງຊໍ່ດອກໃຫ້ໝົດເພາະຖ້າບໍ່ຕັດອອກຈະເຮັດໃຫ້ຊົງພຸ່ມໜາຕືບໄປເຮັດໃຫ້ຜົນຜະລິດຕໍ່າ
– ການໃສ່ຝຸ່ນ ປຸ໋ຍທີ່ແນະນໍາຄື ປຸ໋ຍສູດ 15-15-15 ຫຼື 14-14-21 ໃສ່ໃນປະລິມານ 100 ກິໂລ/ໄລ່ ທັ້ງນີ້ຂື້ນຢູ່ກັບຄວາມອຸດົມສົມບູນຂອງດິນ ໂດຍແບ່ງໃສ່ 2 ຄັ້ງ ຄັ້ງທຳອິດປະມານເຄິ່ງໜຶ່ງໃສ່ຮອງພື້ນເອົາດິນຖົມ ໃສ່ຄັ້ງທີ່ 2 ເມື່ອໝາກເຜັດອາຍຸໄດ້ 30 ວັນ ຫຼັງຈາກຍ້າຍເບ້ຍປູກໂຮຍຂ້າງໆຕົ້ນແລ້ວເອົາດິນຖົມ
6. ພະຍາດແມງໄມ້ສັດຕູທີ່ສຳຄັນ
– ວັດສະພືດ ການພວນດິນກຳຈັດວັດສະພືດຄວນເຮັດໃນໄລຍະທຳອິດຫຼັງຈາກຕົ້ນໝາກເຜັດຕັ້ງໂຕໄດ້ເພາະຈະຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ດິນມີການລະບາຍນໍ້າ ແລະ ອາກາດດີຂື້ນຈະຊ່ວຍບໍ່ໃຫ້ວັດສະພືດຍາດນໍ້າ ແລະ ອາຫານຈາກໝາກເຜັດ ແຕ່ຄວນລະວັງຢ່າໃຫ້ທະທົບຮອດຮາກ ແລະ ຕົ້ນໝາກເຜັດ
– ພະຍາດແຫ້ວ ທີ່ເກີດຈາກເຊື້ອຣາປ້ອງກັນກຳຈັດໂດຍການຫຼົກຕົ້ນທີ່ເປັນພະຍາດຖີ່ມໃຊ້ນໍ້າປູນຂາວຫົດບໍລິເວນຮາກ ປູກພືດໝູນວຽນ ແລະ ຊີດພົ່ນດ້ວຍສານກຳຈັດເຊື້ອຣາໂດຍໃຊ້ໂຄໄຊປະສົມກັບເບສມອຣ໌ ຊີດທຸກໆ 7 ວັນ
ພະຍາດກຸງແຫ້ງ ປ້ອງກັນກຳຈັດຊີດພົ່ນດ້ວຍສານກຳຈັດເຊື້ອຣາຈຳພວກແມນໂຄເຊ໊ປ ,ເມທາເລກຊິລ
ເພ້ຍໄຟ ປ້ອງກັນກຳຈັດໂດຍຊີດພົ່ນດ້ວຍສານ ອະບາແມຄຕິນ,ເມທໂທມິລ
ໄຮຂາວ ປ້ອງກັນກຳຈັດໂດຍການຊີດພົ່ນສານ ກຳມະຖັນຜົງໂອໄມທ໌, ແຄປແທນ
7. ການເກັບກ່ຽວ
ໝາກເຜັດເປັນພືດທີ່ມີອາຍຸຍືນ ແລະ ປູກໄດ້ຜົນຜະລິດດີຕະຫຼອດປີອາຍຸການເກັບກ່ຽວປະມານ 90-100 ວັນ ພັນສີຂຽວເມື່ອຜົນຜະລິດຜີວລຽບ ແລະ ແຫ້ງ ໃຊ້ມິດຕັດ ຕັດຂັ້ວ ພັນສີແດງ ແລະ ເຫຼືອງ ເຮັດຄືກັບພັນສີຂຽວ ແຕ່ຈະເກັບກ່ຽວເມື່ອໝາກເລີ່ມມີສີຫຼາຍກວ່າ 70-80%


ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສີວິໄລ ອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: http://tik-farm.blogspot.com/2012/05/blog-post_13.html
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/0qwqq2HH4g4″ frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>