ການປູກໝາກເຜັດຂີ້ໜູ

ການປູກໝາກເຜັດຂີ້ໜູ


ໝາກເຜັດຂີ້ໜູຊື່ວິທະຍາສາດ: Capsicum annuum L. ວົງຕະກຸນ: Solanaceae. ເປັນພືດໄມ້ລົ້ມລຸກ ຫຼື ໄມ້ຟຸ່ມຂະໜາດນ້ອຍທີ່ມີຄວາມສູງຂອງຕົ້ນປະມານ 30–90 ຊັງຕີແມັດ, ມີອາຍຸປະມານ 1–3 ປີ. ແຕກກີ່ງກ້ານສາຂາຫຼາຍ, ກີ່ງອ່ອນເປັນສີຂຽວ, ເມື່ອແກ່ຈະປ່ຽນເປັນສີນ້ຳຕານ. ໃບດ່ຽວຈັບລຽງສະຫຼັບກົງກັນຂ້າມກັນ ລັກສະນະຂອງໃບເປັນຮູບໄຂ່, ຮູບກົມຮຽວ ຫຼື ຮູບກົມຮຽວ, ປາຍໃບແຫຼມ, ຂອບໃບລຽບ, ໃບມີກວ້າງ 2–4 ຊັງຕີແມັດ ແລະ ຍາວ 3–8 ຊັງຕີແມັດ, ແຜ່ນໃບລຽບເປັນຂຽວມັນເງົາ, ກ້ານໃບຍາວ 4–7 ຊັງຕີແມັດ. ດອກເປັນຊໍ່ເປັນຈຸກຕາມຊອກໃບ, ຊໍ່ລະປະມານ 2–3 ດອກ ມີກີບດອກປະມານ 5–7 ກີບ, ກີບດອກເປັນສີຂາວສີເຫຼືອງອ່ອນອົມຂຽວ ຫຼື ສີຂຽວອ່ອນ. ເກສອນເພດຜູ້ຈະມີຢູ່ປະມານ 5 ອັນ ໂດຍຂະຂື້ນສະຫຼັບກັບກີບດອກ ສ່ວນເກສອນເພດແມ່ຈະມີຢູ່ 1 ອັນ ແລະ ມີເຕົ້າໄຂ່ 2–3 ຫ້ອງ. ໝາກຮູບຮີ-ຮູບຂອບຂະໜານ, ປາຍໝາກແຫຼມ, ມີຂະໜາດກວ້າງ 3–5 ມີນລີແມັດ ແລະ ຍາວ 2–3 ຊັງຕີແມັດ. ໝາກສົດສີຂຽວເມື່ອສຸກແລ້ວຈະປ່ຽນເປັນສີສົ້ມແດງ ຫຼື ເປັນສີແດງປົນສີນ້ຳຕານ.
ການປູກໝາກເຜັດແບບງ່າຍໆ ແລະ ເກັບຜົນໄວ ແລະ ໄດ້ຜົນຜະລິດສູງ
ໝາກເຜັດເປັນສ່ວນປະກອບອາຫານປະຈຳວັນຂອງຊາວລາວເຮົາເປັນເວລາຍາວນານ.ຕາມສະຖິຕິທີ່ຄົນລາວບໍລິໂພກໝາກເຜັດໃນປີໜຶ່ງຜ່ານມາປະມານ 1 ກິໂລ/ຄົນ.ດ້ວຍເຫດນີ້ໝາກເຜັດຈຶ່ງເປັນພືດເສດຖະກິດທີ່ສຳຄັນສະນິດໜຶ່ງທີ່ສ້າງລາຍໄດ້ໃຫ້ແກ່ຄົນລາວຈຳນວນບໍ່ໜ້ອຍນັບວ່າໂຊກດີຂອງຄົນລາວໝາກເຜັດສາມາດປູກໄດ້ໃນທົ່ວປະເທດ ແລະ ສາມາດປູກໄດ້ຫຼາຍສາຍພັນເປັນຕົ້ນ: ໝາກເຜັດຂາວ,ໝາກເຜັດໃຫ່ຍ(ໝາກເຜັດຂວ້າ),ໝາກເຜັດຂີ້ໜູ ແລະ ອື່ນໆ.

1. ຈຸດດີຂອງໝາກເຜັດຂີ້ໜູ.
ໝາກເຜັດຂີ້ໜູປະສົມພັນ ລັງສີ ມາເປັນສາຍພັນໝາກເຜັດລ່າສຸດທີ່ ໄດ້ຄົ້ນຄວ້າຂື້ນມາ ແລະ ຊາວກະສິກອນສ່ວນຫຼາຍກໍ່ໃຫ້ການຍອມຮັບວ່າໝາກເຜັດຂີ້ໜູລູກປະສົມພັນລັງສີມາເປັນໝາກເຜັດທີ່ໄດ້ຜົນຜະລິດດີເກັບຜົນໄດ້ໄວ້ມີພຽງແຕ່ 70 ວັນຫຼັງກ້າສຳລັບໝາກຂຽວ ແລະ 90 ວັນສຳລັບໝາກແດງ,ເດັດງ່າຍ,ສີຂ້ອນຂ້າງເຂັ້ມມີເສັ້ນຜ່າໃຈກາງປະມານ 1 ຊມ ແລະ ຍາວປະມານ 7 ຊມ ນໍ້າໜັກສະເລ່ຍ 3 ກຼາມ/ຕົ້ນ ແລະ ການເກັບຜົນຄັ້ງທີ 2 ກໍ່ໄດ້ຜົນຜະລິດດີສົມຄວນ.ເປັນໝາກເຜັດທີ່ເຜັດ ແລະ ເຮັດໃຫ້ຜົນຜະລິດໄດ້ຫຼາຍ ແລະ ຂາຍໄດ້ລາຄາ.
ໝາກເຜັດລູກປະສົມລັງສີມາເປັນໝາກເຜັດພຸ່ມທີ່ເລີ່ມແຕກງ່າອອກມາຕັ້ງແຕ່ກົກຂື້ນຈົນສຸດປາຍເຮັດໃຫ້ແຕກງ່າອອກຖີ່ໆ ແລະ ເວລາອອກໝາກກໍ່ດົກ,ນໍ້າໜັກດີ,ໝາກເຂັ້ມຂຸ້ນ ແລະ ຕົ້ນກໍ່ສູງຂື້ນເລື້ອຍໆ ແລະ ການເກັບຜົນຜະລິດກໍ່ໄດ້ໄວ້ເບິ່ງລວມແລ້ວສູງກວ່າສາຍພັນອື່ນໆ.ເຖິງວ່າຈະພົບກັບສະພາບອາກາດທີ່ແຫ້ງແລ້ງກໍ່ຕາມຍັງເຮັດໃຫ້ການເກັບຜົນງ່າຍ ແລະ ໝາກເຜັດກໍ່ບໍ່ເສຍຫຍາຍແຕ່ຖ້າເປັນສາຍພັນອື່ນອາດຈະມີຜົນເສບຫຍາຍເຊັ່ນ: ໜຽວ,ເດັດຫຍາກເຮັດໃຫ້ຍອດຂອງໝາກເຜັດຫັກ,ເດັດກໍ່ຕິດກັບໝາກອ່ອນທີ່ກຳລັງປົ່ງຂື້ນຫັກຂາດອອກນຳ ແລະ ຖ້າຍອດຫັກກໍ່ຈະລໍຖ້າຕື່ມອີກປະມານ 1 ເດືອນໝາກເຜັດຈຶ່ງຈະແຕກຍອດອອກມາໃໝ່ ແລະ ເຮັດໃຫ້ເສຍເວລາໃນການເກັບຜົນ.

2. ວິທີການປູກ ແລະ ການບົວລະບັດຮັກສາແບບງ່າຍໆ.
ການກ້າເບ້ຍແມ່ນເລີ່ມກ້າໃນຊ່ວງເດືອນທັນວາໂດຍໃຊ້ສາຍພັນ 2 ກະປອງປະມານ 100 g ປູກໃນເນື້ອທີ ປະມານ 4 ໄລ່ ຂັ້ນຕອນການກະກຽມໃນການກ້າແມ່ນເລີ່ມຕົ້ນແຊ່ໃສ່ນໍ້າອຸ່ນທີ່ມີອຸ່ນຫະພູມຢູ່ 50 ອົງສາ ຫຼັງຈາກນັ້ນ,ປະໄວ້ປະມານ 30 ນາທີ ແລ້ວຈຶ່ງນຳໄປແຊ່ໃນນໍ້າສານລະລາຍໂທນິດປະໄວ້ປະມານ 6 ຊົ່ວໂມງ.ຫຼັງຈາກນັ້ນຫຸ້ມດ້ວຍຜ້າປຽກໜາດໆນ້ອຍໜຶ່ງບົ່ມໄວ້ 2-3 ວັນ.ແລ້ວຈະມີໜໍ່ຂາວໆພົົ່ນອອກມາເມື່ອເຫັນໃນໝາກໜໍ່ໝາກເຜັດໜີ່ອອກມາພໍປະມານຈຶ່ງນຳໄປເພາະພັນໃນສະຖານທີ່ທີກຽມໄວ້ ປະໄວ້ປະມານ 5-6 ວັນແລ້ວຈຶ່ງຈະເຫັນໜໍ່ໝາກເຜັດເລີ່ມເປັນເບ້ຍນ້ອຍໆ ແລະ ໃນເວລານີ້ຕ້ອງໄດ້ຫົດນໍ້າຢ່າງສະໝໍ່າສະເໝີ ເຊົ້າ-ແລງ ວັນລະ 1-2 ຄັ້ງ ຈົນເບ້ຍໝາກເຜັດໄດ້ປະມານ 3-4 ໃບ ຈຶ່ງນຳໄປປູກໄດ້. ແລະ ໃນໄລຍະເລີ່ມຕົ້ນຕ້ອງໄດ້ໃສ່ປຸ໋ຍເຄມີ ສູດ 15-15-15 ປະມານ 1 ອາທິດ/ຄັ້ງໂດຍທີ່ໃຫ້ປຸ໋ຍລະລາຍໃນນໍ້າແລ້ວຄ່ອຍຢອດຫຼືຫົດໃສ່ຕົ້ນເມື່ອເຫັນວ່າຕົ້ນໝາກເຜັດເລີ່ມຂະຫຍາຍໂຕຈຶ່ງສືບຕໍ່ໃສ່ປຸ໋ຍເຄມີ 15-15-15 ເພີ່ມຂື້ນໂດຍໃຊ້ວິທີຫວ່ານປະມານ 15 ວັນ/ຄັ້ງສ່ວນວິທີຫົດນໍ້າຖ້າວ່າເປັນພື້ນທີທີ່ມີແຫຼ່ງນໍ້າອຸດົມສົມບູນຄວນຫົດນໍ້າທຸກວັນເພາະຈະເຮັດໃຫ້ຕົ້ນໝາກເຜັດແຕກກິ່ງງ່າໄດ້ໄວ,ຕົ້ນໜາ,ໝາກດົກຕົ້ນໝາກເຜັດຈະຂະຫຍາຍໂຕຕໍ່ເນື້ອງ.ດັ່ງນັ້ນການປູກໝາກການປູກໝາກເຜັດຈຶ່ງຫົກນໍ້າອາທິດລະ 2 ຄັ້ງເທົ່ານັ້ນ ແຕ່ໝາກເຜັດຂີ້ໜູລູກປະສົມພັນທຸລັງສີມາຍັງໄດ້ຜົນຜະລິດສູງພໍສົມຄວນ.

3. ວິທີປ້ອງກັນໂລກ.
ວິທີການປ້ອງກັນເຊື້ອໂລກ ແລະ ແມງໄມ້ທີ່ມາລົບກວນ ແລະ ທຳລາຍຂອງສັດຕູພືດເປັນປະຈຳຖ້າສັງເກດເຫັນວ່າຜິດປົກກະຕິຄວນຫາວິທີປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດໂດຍທີ່ບໍ່ໃຊ້ສານເຄມີທາງທີດີຄວນຫາວິທີການປາບເຊື້ອໂລກ ແລະ ສັດຕູບາງຊະນິດໂດຍການນຳໃຊ້ຢາພື້ນເມືອງທີ່ຜະລິດຈາກເຄືອເຂົາຮໍ,ຂົມກະເດົາ,ຫົວສີໄຄ,ຢາສູບຫຼືແບບປະສົມປະສານກໍ່ໄດ້ຮັບຜົນເຊັ່ນດຽວກັນ.ຈຸດດີຂອງໝາກເຜັດຂີ້ໜູກໍ່ຍ້ອນຂອງໝາກເຜັດນ້ອຍຮັກສາໄດ້ງ່າຍ.


4. ການເກັບຜົນຜະລິດ:
ຊາວກະສິກອນໃນໄລຍະນີ້ນິຍົມກັນເກັບໝາກເຜັດແດງອອກຂາຍໂດຍເລີ່ມເກັບຄັ້ງທຳອິດເມື່ອໝາກເຜັດມີອາຍຸໄດ້ປະມານ 80-90 ວັນຫຼັງຈາກທີ່ຍ້ານເບ້ຍ ແລະ ການເກັບຄັ້ງທຳອິດແມ່ນໝາກເຜັດແດງເພາະເປັນໜ່ວຍທີ່ເຂັ້ມງາມ ແລະ ສາມາດເກັບໝາກແດງອອກຂາຍເຖີງ 10 ຄັ້ງ ພໍຜົນຜະລິດຄັ້ງຕໍ່ມາໝາກເຜັດຈະແຕກງ່າກິ່ງຫຼາຍກວ່າເກົ່າເຮັດໃຫ້ການເກັບກ່ຽວແກ່ຍາວ ແລະ ປະລິມານກໍ່ຫຼາຍຂື້ນໂດຍໝາກເຜັດແຕ່ລະຕົ້ນຈະໄດ້ຜົນຜະລິດປະມານ 3-5 ຄັ້ງຈຶ່ງສາມາດເກັບໄດ້ປະມານ 6 ເດືອນ ແລະ ອີກບັນຫາໜຶ່ງກໍ່ຂື້ນກັບການບົວລະບັດຮັກສາໃຫ້ດີ ແລະ ການປູກໝາກເຜັດໃນເນື້ອທີ່ 4 ໄລ່ ການເກັບໝາກເຜັດອອກຂາຍຄັ້ງທຳອິດຈະໄດ້ປະມານ 2 ໂຕນຖືວ່າໄດ້ຮັບຜົນຜະລິດສູງສົມຄວນ ແລະ ຖ້າທຽບໃສ່ໝາກເຜັດສາຍພັນອື່ນຍັງໄດ້ຜົນຜະລິດດີກວ່້າໂດຍທີ່ວ່າໃຫ້ຜົນຜະລິດພຽງແຕ່ 1,7 ໂຕນເທົ່ານັ້ນ.

 

 

ຮຽບລຽງໂດຍ: ສີວິໄລ ອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ພະແນກວິທະຍາສາດ ແລະ ເຕັກໂນໂລຊີ ແຂວງສາລະວັນ
ໝວດໝູ່: ການປູພພືດ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/Y-VHIi_AFIg” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>