ວິທີການປູກໝາກມັງກອນ
ວິທີການປູກໝາກມັງກອນ
ໝາກມັງກອນເປັນໝາກໄມ້ຕ່າງປະເທດ ທີ່ນິຍົມປູກໃນປະເທດເຮົາ ໝາກມັງກອນເປັນໝາກໄມ້ທີ່ມີຄຸນຄ່າດ້ານການຮັກສາສຸຂະພາບ ການຮັບປະທານອາຫານເປັນປະຈຳຈະຊ່ວຍໃຫ້ມີສຸຂະພາບດີ ຊ່ວຍລະບັບຂັບຖ່າຍ ບັນເທົາອາຫານຂອງພະຍາດເບົາຫວານ ລົດໄຂມັນ ເພາະວ່າມີກາກໄຍອາຫານຫຼາຍ ເມື່ອຮັບປະທານແລ້ວຮູ້ສຶກອີ່ມຊ່ວຍລົດນໍ້າໜັກໄດ້
I. ວິທີການປູກ
– ຂັ້ນຕອນການກຽມເສົາ
1. ໃຊ້ເສົາສີມັງກວ້າງ 4-6 ນີ້ວ ສູງ 1,5-2,0 ແມັດຕາມຄວາມມັກ ແລະ ງົບປະມານຂອງແຕ່ລະລຸ້ນ
2. ນໍາເສົາມາເຈາະຮູທີ່ປາຍເສົາ 4 ຮູເພື່ອໃຊ້ເຫຼັກເສັ້ນສອດເຂົ້າໄປ
3. ຕັດເຫຼັກເສັ້ນໃຫ້ໄດ້ຂະໜາດຕາມຢາງລົດໃສ່ເສົາລະ 2 ເສັ້ນ
4. ນໍາເຫຼັກເສັ້ນສອດເຂົ້າໄປແລ້ວນໍາຢາງລົດມາວາງໃຊ້ລວດມັດໃຫ້ແໜ້ນໜາແຂງແຮງ
– ຂັ້ນຕອນການປູກ(ຄວນປູກໃນລະດູຝົນ)
1. ຂຸດຂຸມໃຫ້ໄດ້ຂະໜາດ 60 X 60 ຊມ
2. ນໍາເສົາທີ່ເຈາະຮູແລ້ວໃສ່ລົງໄປໃນຂຸມແລ້ວໃຊ້ດິນປົກຫຼັກນ້ອຍ
3. ນໍາຝຸ່ນຄອກໃສ່ລົງໄປໃນຂຸມຈົນເກືບເຕັມຂຸມ
4. ນໍາຕົ້ນໝາກມັງກອນ 4-5 ຕົ້ນປູກອ້ອມໆໂຄນເສົາໃຊ້ດິນປົກໃຫ້ເຕັມຂຸມ
5. ໃຊ້ເຊືອກຫຼືຜ້າມັດຕົ້ນໝາກມັງກອນໄວ້ເພື່ອບໍ່ໃຫ້ມັນລົມ ຫຼື ຫັກ
II. ການຂະຫຍາຍພັນ
ວິທີການຂະຫຍາຍພັນໝາກມັງກອນທີ່ງ່າຍ ແລະ ສະດວກຄືການປັກຊໍາແຕ່ມີເທັກນິກທີ່ສຳຄັນຫຼາຍປະການຄື ຊາວກະສິກອນຕ້ອງເລືອກກິ່ງທີ່ແກ່ເທົ່ານັ້ນ ຢ່າໃຊ້ກິ່ງອ່ອນເພາະວ່າຈະເນົ່າເສຍກ່ອນເມື່ອໄດ້ກິ່ງແກ່ມາປັກຊໍາສ່ວນໃຫ່ຍຈະຫຼອດຕາຍ 100% ກິ່ງແກ່ໃນແຕ່ລະກິ່ງສາມາດຕັດເປັນທ່ອນໄດ້ຫຼາຍທ່ອນ ຕັດໃຫ້ມີຄວາມຍາວປະມານ 30 ຊມ ກ່ອນທີ່ຈະປັກຊໍາໃຫ້ເອົາທາງກົກປັກລົງ(ສັງເກດທາງກົາຈະມີໝາມຕັ້ງຂື້ນ) ກ່ອນທີ່ຈະນໍາກິ່ງມາປັກຊໍານັ້ນຄວນຈະນໍາກິ່ງແກ່ມາຈຸ່ມນໍ້າທີ່ປະສົມນໍ້າຢາເລັ່ງຮາກ(ໃຊ້ນໍ້າຢາເລັ່ງຮາກໃນອັດຕາເຂັມຂົນກວ່າປົກກະຕິ) ຈຸ່ມກິ່ງໝາກມັງກອນລົງໄປໃນນໍ່າຢາເລີກປະມານ 10 ຊມ ແລ້ວນໍາມາຕັ້ງລຽນໄວ້ໃນຮົ່ມເປັນເວລາ 7-10 ວັນຈົນກິ່ງເລີ່ມແຫ້ວຕັ້ງກິ່ງໃຫ້ຊື່
ສໍາລັບຊາວກະສິກອນທີ່ເລີ່ມປູກຄວນຈະເລືອກຊື່ກິ່ງປະເພດນີ້ທີ່ຜ່ານການແຊ່ນໍ້າຢາເລັ່ງຮາກແລ້ວ ເພາະຈະສະດວກຕໍ່ການເຄືອນຍ້າຍໄດ້ຮັບການກະທົບກະເທືອນນ້ອຍທີ່ສຸດ ແລະ ຂົນໄດ້ຄັ້ງລະປະລິທານຫຼາຍ ຫຼັງຈາກໄດ້ກິ່ງໄປແລ້ວນໍາໄປປັກຊໍາໃນພື້ນທີ່ປູກທີ່ກຽມເອົາໄວ້
ສຳລັບກິ່ງປະເພດທີ່ນຳລົງຖົງຢາງ ແລ້ວການເຄື່ອນຍ້າຍຈະຄ່ອຍຂ້າງລຳບາກ ແລະ ຂົນໄດ້ຄັ້ງລະປະລິມານນ້ອຍລວມທັ້ງມີລາຄາແພງກວ່າບໍ່ເໝາະສຳລັບຊາວກະສິກອນທີ່ປູກໃນພື້ນທີ່ຫຼາຍ
ການກຽມໜານປັກຊໍາກິ່ງຫຼັງຈາກປັບພື້ນທີ່ດິນໃຫ້ລະອຽດແລ້ວໃສ່ຂື້ແກບດຳລົງໄປໃນໜານໃຫ້ມີຄວາມໜາປະມານ 1 ຄືບ ຖ້າໜານປັກຊໍາຢູ່ບໍລິເວນແຈ້ງຈະຕ້ອງມຸງດ້ວຍຜ້າຜາງແສງຊະນິດ 60% ຈາກນັ້ນນຳກິ່ງທີ່ແຊ່ນໍ້າຢາເລັ່ງຮາກແລ້ວໄປປັກຊໍາໃຫ້ເລີກປະມານ 10 ຊມ ຫົດນໍ້າ 2-3 ວັນ/ຄັ້ງກໍ່ພຽງພໍແລ້ວຫຼັງຈາກປັກຊໍາໄດ້ປະມານ 1 ເດືອນກໍ່ຈະອອກຮາກນໍາໄປປູກໄດ້
ວິທີສັງເກດວ່າກິ່ງໝາກມັງກອນທີ່ນໍາໄປປັກຊໍານັ້ນມີຮາກທີ່ສົມບູນແລ້ວສັງເກດໄດ້ວ່າຈະມີການແຕກຍອດອ່ອນອອກມາໃໝ່ຄັດເລືອກເອົາແຕ່ກິ່ງທີ່ແຕກຍອດອອກມານັ້ນໄປປູກ
III. ການບົວລະບັດໝາກມັງກອນ
ຕົ້ນໝາກມັງກອນເປັນຕົ້ນໄມ້ປະເພດດຽວກັນກັບກະບອງເພັດຈຶ່ງບໍ່ມັກນໍ້າໃນລະດູໜາວ ແລະ ລະດູຮ້ອນຄວນຫົດນໍ້າອາທິດລະຄັ້ງ ສ່ວນໃນລະດູຝົນບໍ່ຕ້ອງຫົດນໍ້າເລີຍ
ການໃສ່ຝຸ່ນ ຄວນໃສ່ຝຸ່ນປີລະ 2-3 ຄັ້ງ ຄັ້ງທີ່ 1 ໃນຊ່ວງເດືອນຕຸລາ-ເດືອນພະຈິກ ຄວນໃສ່ຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ປຸ໋ຍເຄມີສູດ 15-15-15 ຖ້າໃສ່ຝຸ່ນຄອກລົດຂອງໝາກມັງກອນຈະອອກຫວານອົມສົ້ມນ້ອຍໜຶ່ງ ຄັ້ງທີ່ 2 ໃນເດືອນ ມັງກອນເປັນການບໍາລຸງຕົ້ນໃຫ້ສົມບູນ ແລະ ໃສ່ຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ປຸ໋ຍເຄມີສູດ 15-15-15 ຄັ້ງທີ່ 3 ໃສ່ໃນເດືອນເມສາເປັນການກຽມ ແລະ ເລັ່ງຮາກໃຫ້ຕົ້ນໝາກມັງກອນອອກດອກໃສ່ປຸ໋ຽສູດ 15-17-18 ຫຼື ສູດ 10-10-40 ເປັນຕົ້ນ
ຖ້າຕົ້ນໝາກມັງກອນອອກຍອດສູງພົ້ນກາຍເສົານ້ອຍໜຶ່ງແລ້ວໃຫ້ໃຊ້ມືຕັດປາຍຍອດຖີ່ມເພື່ອເປັນການເຮັດໃຫ້ໝາກມັງກອນແຕກຍອດອອກຫຼາຍ
ຫຍ້າທີ່ຂື້ນໃກ້ໆໂຄນຕົ້ນຄວນຫຼົກອອກເປັນປະຈຳເພື່ອໃຫ້ຕົ້ນໝາກມັງກອນໄດ້ຮັບອາຫານທີ່ເຕັມທີ່ບໍ່ຕ້ອງແບ່ງປັນໃຫ້ກັບຫຍ້າເມື່ອຄົບ 2 ປີຫຼັງຈາກຕົ້ນໝາກມັງກອນອອກໝາກຈົນໝົດ ໃນຊ່ວງເດືອນຕຸລາ ຄວນຕັດແຕ່ງກິ່ງໃຫ້ສວຍງາມເພື່ອເປັນການເຮັດໃຫ້ຕົ້ນໝາກມັງກອນແຕກກິ່ງໄດ້ຫຼາຍ ແລະ ຄວນຕັດທຸກໆ 2 ປີ
IV. ສັດຕູຂອງໝາກມັງກອນ
ມົດຄັນໄຟ ເພ້ຍອ່ອນ (ຕາມຍອດ), ດ້ວງຄ່ອມທອງ(ເຈາະເປືອກ ແລະ ໃນ) ,ໜອນ (ກັດກິນກີບໝາກ), ເພ້ຍຫອຍ (ເກາະທີ່ປາຍໝາກ), ພວກມ້ວນນັກກ້າມ(ສັນນິຖານວ່າເຮັດໃຫ້ຜີວຂອງໝາກມັງກອນເປັນຈຸດ), ເພ້ຍໄຟ(ເຈາະທຳລາຍໝາກ) ແລະ ຕ້ອງລະມັດລະວັງບໍ່ໃຫ້ສັດລ້ຽງ ເປັດ ໄກ່ ມາເຂ່ຍໂຄນຕົ້ນໄດ້ລວມທັ້ງພະຍາດພືດຊະນິດອື່ນໆ
V. ການເກັບກ່ຽວ
ຕ້ອງໃຫ້ໝາກມັງກອນມີສີແດງທັ້ງໝາຫ ຊຶ່ງອາຍຸຂອງໝາກມັງກອນຕັ້ງແຕ່ອອກດອກຈົນເກັບຜົນຜະລິດໄດ້ປະມານ 2 ເດືອນ ເມື່ອໝາກມັງກອນສຸກເຕັມທີ່ແລ້ວໃຫ້ໃຊ້ມິດຕັດກິ່ງຕັດໝາກມັງກອນອອກຈາກກິ່ງ(ຢ່າໃຫ້ກິ່ງເສຍຫາຍ)
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສີວິໄລ ອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: http://puechkaset.com
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/rk_WXCN7s2o” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>