ວິທີການປູກໝາກມ່ວງ

ວິທີການປູກໝາກມ່ວງ
ໝາກມ່ວງ ຊື່ສາມັນ: Mango, ຊື່ວິທະຍາສາດ: Mangifera indica L. , ວົງຕະກຸນ: ANACARDIACEAE.


I. ການຂຸດຂຸມປູກ
ການຂຸດຂຸມປູກທັ້ງແບບປູກເທີ່ງຄູ ແລະ ປູກໃນພື້ນທີ່ທຳມະດາ ຄວນປູກໃຫ້ເປັນແຖວເປັນແນວເພື່ອສະດວກໃນການບົວລະບັດ ແລະ ການປະຕິບັດງານ ຂຸດຂຸມປູກໃຫ້ມີຂະໜາດກ້ວາງຍາວ ແລະ ເລີກ 50-100 ຊມ ທັ່ງນີ້ແມ່ນຂື້ນກັບຄວາມອຸດົມສົມບູນຂອງດິນ ຖ້າວ່າດິນດີມີອິນຊີວັດຖຸຫຼາຍກໍ່ຂຸດຂຸມຂະໜາດນ້ອຍໄດ້ສ່ວນດິນທີ່ບໍ່ຄ່ອຍດີໃຫ່ຂຸຂຸມຂະໜາດໃຫ່ຍເພື່ອຈະໄດ້ປັບປຸງດິນໃນຂຸມໃຫ້ດີຂື້ນດິນທີ່ຂຸດຂື້ນມາຂຸມນັ້ນໃຫ້ແຍກເປັນສອງກອງ ຄື ດິນຊັ້ນທຳອິດແຍກໄວ້ກອງໜຶ່ງ ດິນຊັ້ນທີ່ສອງໃຫ້ແຍກໄວ້ກອງໜຶ່ງຕາກດິນທີ່ຂຸດຂື້ນມາ ປະມານ 15-20 ວັນແລ້ວປະສົມດິນທັ້ງສອງກອງດ້ວຍຝຸ່ນຄອກ ຝຸ່ນໝັກ ໃສ່ຝຸ່ນຄອກຝຸ່ນໝັກຮອງພື້ນໄວດ້ວຍແລ້ວຈິ່ງເອົາດິນລົງໄປໃນຂຸມຄືເກົ່າໂດຍເອົາດິນຊັ້ນທຳອິດລົງກ່ອນ ແລະ ດິນຊັ້ນທີ່ສອງລົງດິນທີ່ຖົ່ມລົງໄປຈະສູງກວ່າປາກຂຸມຄວນປະໄວ້ໃຫ້ດິນຍຸບເສຍກ່ອນ ຫຼື ຫົດນໍ້າໃຫ້ດິນຍຸບຕົວເສຍກ່ອນຈຶ່ງລົງມີປູກ.

II. ໄລຍະປູກ ໄລຍະປູກມີຫຼາຍໄລຍະດ້ວຍກັນ ແລ້ວແຕ່ວັດຖຸປະສົງໃນການປູກ
1. ລະຍະປູກແບບຖີ່ເຊັ່ນ: 2,5X 2,5 ແມັດ, 4 x 4 ແມັດ ຫຼືຫຼາຍກວ່ານັ້ນຕາມຄວາມເໝາະສົມ
2. ລະຍະປູກແບບຫ່າງເຊັ່ນ: 8 X 8 ແມັດ, 10 X 10 ແມັດຫຼືຫຼາຍກວ່ານັ້ນຕາມຄວາມເໝາະສົມ

III. ວິທີປູກ
ການປູກໝາກມ່ວງບໍ່ວ່າຈະປູກດ້ວຍຕອນກິ່ງຫຼື ທາມກິ່ງ ຫຼືຕົ້ນທີ່ກ້າດ້ວຍແກ່ນກໍ່ຕາມຕ້ອງເຮັດດ້ວຍຄວາມສະມັດລະວັງຢ່າໃຫ້ຮາກຂາດຫຼາຍ ເພາະຈະເຮັດໃຫ້ຕົ້ນສະງັດການຈະເລີນເຕີບໂຕຫຼືຕາຍໄດ້ຕົ້ນໝາກມ່ວງທີ່ປູກໃນພາສະນະຕ່າງໆດິນຈະຈັບຕົວກັນແຂງ ແລະ ຮາກກໍ່ພັນກັນໄປມາໃຫ້ພະຍາຍາມແຍກອອກເທົ່າທີ່ຈະເຮັດໄດ້ເພື່ອຈະໄດ້ຈະເລີນເຕີບໂຕຕໍ່ໄປຢ່າງໄວວາ.
1. ການປູກດ້ວຍກິ່ງທາມ ກິ່ງຕິດຕາ ໃຫ້ປູກລີກລະດັບດຽວກັນກັບດິນເດີມຫຼືສູງກວ່າດິນເດີມເລັກ
ນ້ອຍແຕ່ຕ້ອງບໍ່ໃຫ້ວິດຮອຍທີ່ຕິດຕາຫຼືຕໍ່ກິ່ງໄວ້ເພື່ອຈະໄດ້ເຫັນວ່າກິ່ງທີ່ແຕກອອກມານັ້ນແຕກອອກມາຈາກກິ່ງພັນຫຼືຈາກຕົ້ຕຕໍຖ້າເປັນກິ່ງທີ່ແຕກອອກມາຈາກຕົ້ນຕໍໃຫ້ຕັດຖີ່ມ.
2. ການປູກດ້ວຍກິ່ງຕອນ ໃຫ້ປູກລີກລະດັບດຽວກັບດິນເດີມຫຼືໃຫ້ເຫຼືອຈຸດເປືອກໝາກພ້າວທີ່ໃຊ້ໃນການຕອນໂຜ່ຢູ່ເລັກນ້ອຍບໍ່ຄວນປົກດິນຈົນປົກເປືອກໝາກພ້າວເພາະຈະເຮັດໃຫ້ເນົ່າໄດ້ງ່າຍ
ເມື່ອປູກແລ້ວໃຫ້ປັກໄມ້ເປັນຫຼັກມັດຕົ້ນກັນລົມແລ້ວຫົດນໍ້າໃຫ້ຊຸ່ມຕົ້ນທີ່ນຳມາປູກຖ້າເຫັນວ່າຍັງຕັ້ງຕົ້ນບໍ່ດີຄືສະແດງອາການຫ້າວແຫ້ງຕອນແດດກ້າຄວນຫາໃບພ້າວມາປັກບັງແດດກໍ່ຈະຊ່ວຍໃຫ້ຕົ້ນຕັ້ງໂຕໄດ້ໄວຂື້ນໃນໄລຍະທີ່ຕົ້ນຍັງນ້ອຍຢູ່ນີ້ໃຫ້ໝັນຫົດນໍ້າຢູ່ສະເໝີຢ່າໃຫ້ດິນແຫ້ງໄດ້ ການປູກໃນລະດູຝົນຈຶ່ງເໝາະທີ່ສຸດເພື່ອຈະປະຍັດໃນການຫົດນໍ້າໄດ້ຫຼາຍ ແລະ ຕົ້ນຈະຕັ້ງໂຕໄດ້ໄວ ໂດຍສະເພາະການປູກໃນທີ່ແຫ້ງແລ້ງບໍ່ມີນໍ້າທີ່ຈະຫົດຕົ້ນໝາກມ່ວງໄດ້ຕະຫຼອດປີໃຫ້ປູກໃນໄລຍະຕົ້ນລະດູຝົນ ໄລຍະທຳອິດອາດຕ້ອງຫົດນໍ້າໃຫ້ແດ່ ເມື່ອຝົນເລີ່ມຕົກໝັກກໍ່ບໍ່ຕ້ອງຫົດນໍ້າອີກ ຕົ້ນຈະສາມາດຕັ້ງໂຕໄດ້ເຕັມທີກ່ອນຈະໝົດລະດູຝົນ ແລະ ສາມາດຈະຜ່ານລະດູແລ້ງໄດ້ໂດຍບໍ່ຕາຍສ່ວນທີ່ໆມີນໍ້າອຸດົມສົມບູນຈະປູກຕອນໃດກໍ່ໄດ້ແລ້ວແຕ່ຄວາມສະດວກ.


IV. ການຫົດນໍ້າ ຫຼັກທີ່ຄວນຍຶດຖືມີດັ່ງນີ້:
1. ເມື່ອເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດແລ້ວຄວນຈະໃສ່ຝຸ່ນໝັກ ຝຸ່ນຄອກ ແລະ ປຸ໋ຍເຄມີສູດສະເໝີກັນ ແລະ ທຸກຄັ້ງທີ່ໃສ່ຝຸ່ນຕ້ອງຫົດນໍ້າຖ້າຝົນບໍ່ຕົກຫຼືດິນບໍ່ມີຄວາມຊຸ່ມພໍ ແລະ ຄວນຫົດນໍ້າຢ່າສະໝໍ່າສະເໝີກັບໝາກມ່ວງໃນໄລຍະເລັ່ງການຈະເລີນເຕີບໂຕທາງລຳ,ຕົ້ນ,ກິ່ງ ແລະ ໃບໂດຍຫົດນໍ້າຕັ້ງແຕ່ເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດແລ້ວໄປຈົນເຖິງເດືອນກັນຍາ
2. ໝາກມ່ວງກ່ອນອອກດອກ ຕ້ອງໃຫ້ຫົດນໍ້າເພາະໝາກມ່ວງຕ້ອງການພັກໂຕຫຼືຍຸດການຈະເລີນເຕີບໂຕທາງລໍາຕົ້ນ ກິ່ງ ແລະ ໃບເພື່ອສະສົມອາຫານກຽມແທງຊໍ່ດອກ ດັ່ງນັ້ນ ຊ່ວງງົດນໍ້າໃຫ້ກັບຕົ້ນໝາກມ່ວງເປັນເວລາ 1 ເດືອນ ແລະ ອາດໃຊ້ວິທີຮົມຄວນຫຼືສຸມໄຟໃຫ້ຄວນຮ້ອນໄລ່ຄວາມຊຸ່ມໃນດິນ
3. ເມື່ອໝາກມ່ວງເລີ່ມອອກດອກ ແລະ ດອກເລີ່ມບານເລີ່ມໃຫ້ນໍ້າໂດຍໃຫ້ເທື່ອລະນ້ອຍພໍໜ້າດິນປຽກໂດຍໃຊ້ນໍ້າຊີດລ້າງຊໍ່ດອກກໍ່ໄດ້ຈົນກວ່າໝາກຕິດເປັນໝາກນ້ອຍໆຈຶ່ງຄ່ອຍເພີ່ມການໃຫ້ນໍ້າຂື້ນທີ່ລະນ້ອຍແຕ່ຍັງບໍ່ຕ້ອງຫຼາຍຫຼັງຈາກນັ້ນ 47 ວັນ ໝາກມ່ວງໄດ້ຂະໜາດກັດເປາະ ນັບຈາກວັນທີ່ອອກດອກບານຕົ້ນໝາກມ່ວງຕ້ອງການນໍ້າຫຼາຍຂື້ນເລື້ອຍໆຢ່າງສະໝໍ່າສະເໝີຈົນກວ່າໝາກມ່ວງອາຍຸໄດ້ 70 ວັນ ນັບແຕ່ດອກບານໃຫ້ລົດປະລິມານການໃຫ້ນໍ້າລົງເທື່ອລະນ້ອຍຈົນກວ່າໝາກອາຍຸໄດ້ 90 ວັນ ຫຼັງຈາກດອກບານ ໄລຍະເກັບກ່ຽວປະມານ 100-115 ວັນ ການສັງເກດວ່ານໍ້າຫຼາຍເກີນໄປຫຼືນ້ອຍເກີນໄປໃຫ້ສັງເກດທີ່ຄ່ອນດອກ ແລະ ຄ່ອນໝາກຫຼືຖ້າຄ່ອນແຫ້ງສະແດງວ່ານໍ້ານ້ອຍແຕ່ຖ້າວ່າຄ່ອນເປັ່ງປັງສະແດງວ່າມີນໍ້າມີນວນສີຂຽວອອກເຫຼືອງສະແດງວ່ານໍ້າຫຼາຍເກີນໄປ.
V. ການໃສ່ຝຸ່ນ
1. ກ່ອນເກັບກ່ຽວໝາກມ່ວງຫຼືໄລຍະເກັບກ່ຽວໃຫ້ໃສ່ຝຸ່ນໝັກຝຸ່ນຄອກໄປກອງໄວ້ອ້ອມໆຕົ້ນ(ຍັງບໍ່ຕ້ອງຫົດນໍ້າ) ຈົນກວ່າຈະເກັບກ່ຽວໝົດຈຶ່ງເອົາຝຸ່ນໝັກຝຸ່ນຄອກປົກດິນເລັກນ້ອຍພ້ອມຫົດນໍ້າໄປດ້ວຍໝາກມ່ວງ 5 ປີຂື້ນໄປຕົ້ນລະ 2-3 ຄອກ ແລະ ໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 15-15-15,17-17-17 ໃສ່ດ້ວຍໂດຍດູຄວາມສົມບູນຂອງຕົ້ນອາດໃສ່ເຄິ່ງໜຶ່ງຂອງຊົງພຸ່ມຈາກນັ້ນໃສ່ປຸ໋ຍເຄມີສູດ 10-20-30,12-26-32 ປະສົມນໍ້າຊີດພົ່ນໃນຊ່ວງເດືອນ ກໍລະກົດຫາຕົ້ນເດືອນກັນຍາ 1-2 ຄັ້ງກ່ອນຊີດໂປແຕສຊຽມເລັ່ງການອອກດອກ.
2. ເມື່ອໝາກມ່ວງເລີ່ມຈັບໝາກອ່ອນເລີ່ມໃຫ້ຝຸ່ນໝັກຝຸ່ນຄອກຮ່ວມກັບປຸ໋ຍເຄມີສູດສະເໝີ ເຊັ່ນ 15-15-15,17-17-17 ອີກຄັ້ງໜຶ່ງເພື່ອເລັ່ງການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງໝາກອ່ອນ.
3. ເມື່ອໝາກໃຫ່ຍຂະໜາດ 2 ໃນ 3 ຂອງໝາກໃຫ່ຍເຕັມທີໃຫ້ໃສ່ປຸ໋ຍ ສູດ 10-20-30,12-22-32 ຊີດພົ່ນເພື່ອຊ່ວຍໃຫ້ຄຸນນະພາບ ແລະ ລົດຊາດຫວານຂື້ນ

ຮຽບລຽງໂດຍ: ສີວິໄລ ອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: https://sites.google.com/a/benchama.ac.th/chotikan48617/my-friend
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/fLWyRj30WI4″ frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>