ການລ້ຽງມົດສົ້ມ

1. ການລ້ຽງມົດສົ້ມ.

ມົດສົ້ມ ເປັນມົດທີ່ຮູ້ຈັກກັນດີ, ພົບໄດ້ຕະຫຼອດປີ ແລະ ມີວິຖີຊີວິດທີ່ໜ້າສົນໃຈມົດສົ້ມເປັນຕົວຢ່າງທີ່ດີຂອງຄວາມ ດຸໝັ່ນໃນການຫາອາຫານ, ຄວາມສາມັກຄີ, ຄວາມຮັກໃນເຜົ່າພັນ ແລະ ສະລະຊີບເພື່ອຕໍ່ສູ້ກັບສັດຕູມົດສົ້ມ ທີ່ພົບເຫັນທົ່ວໄປຈະຢູ່ເປັນກຸ່ມ ແລະ ແຕ່ລະກຸ່ມອາດຄວບຄຸມເນື້ອທີ່ຫຼາຍກວ່າ 1 ໄລ່ ແລະ ປະກອບດ້ວຍມົດກຳມະກອນ, ແຕ່ລະກຸ່ມມີຈຳນວນຮັງແຕ່ 25-150 ຮັງ, ໃນນີ້ຈະມີຮັງຂອງລາຊານີ ແຕ່ລະກຸ່ມມັກມີລາຊານີຫຼາຍໂຕ ຊຶ່ງສ້າງຢູ່ເທິງປາຍຕົ້ນໄມ້ໃກ້ຍອດມົດສົ້ມຈະໃຫ້ຄຸນປະໂຫຍດຫຼາຍຢ່າງ ຕົ້ນຕໍແມ່ນນຳມາປຸງແຕ່ງອາຫານເຊັ່ນ: ລາບ, ກ້ອຍ, ຍຳ, ແກງຜັກຫວານໃສ່ໄຂ່ມົດສົ້ມ, ພ້ອມທັງຊ່ວຍປ້ອງກັນການກຳຈັດສັດຕູພືດເຊັ່ນ: ບົ້ງ, ໂຕເພັ້ຍຕ່າງໆ, ທັງເປັນໂຕກວດສອບລະບົບນິເວດຂອງປ່າໄມ້ມົດສົ້ມມັກອາໄສຢູ່ຕາມບ່ອນທີ່ຖືກທຳລາຍ ແລະ ແນວລະດັບທີ່ມີຄວາມສົມບູນຕ່ຳ, ດັ່ງນັ້ນ ຖ້າບໍລິເວນຂອງປ່າມີຮັງມົດສົ້ມເຮັດໃຫ້ຮູ້ວ່າລະບົບນິເວດທີ່ມີຄວາມເຊື່ອມໂຊມລົງ.

2. ວິທີການລ້ຽງມົດສົ້ມ.

ວິທີການລ້ຽງມົດສົ້ມຈະມີ 2 ແບບຄື: ສ່ວນທີ່ມີຮັງມົດຢູ່ແລ້ວເຮົາກໍໃຫ້ອາຫານທີ່ເສດເຫຼືອ ເພື່ອໃຫ້ມົດເພີ່ມຈຳນວນຮັງໃຊ້ເຄືອ ຫຼື ເຊືອກມັດຕາມຕົ້ນໄມ້ ເພື່ອເຮັດໃຫ້ມັນສະດວກໃນການໄປຫາອາຫານ ແລະ ການສື່ສານຂອງມົດ, ສ່ວນອີກວິທີໜຶ່ງແມ່ນບ່ອນທີ່ຍັງບໍ່ທັນມີຮັງມົດ ຫຼື ມີຮັງຊະນິດອື່ນຕ້ອງຕັດແຕ່ງງ່າໄມ້ໃຫ້ໂລ່ງແຈ້ງ ແລະ ຂ້າມົດທີ່ມີຢູ່ແລ້ວ ໂດຍໃຊ້ເຫຍື່ອພິດ ຄື ປາກະປ໋ອງໜຶ່ງປ໋ອງຍ່ອງໃຫ້ຊີ້ນປາລະອຽດປະສົມກັບສານ ບໍແຣດ 1 ບ່ວງຊາ ວາງໄວ້ທີ່ເຫງົ້າໄມ້, ຫຼັງຈາກມົດຕາຍໝົດແລ້ວກໍເອົາເສດອາຫານພິດອອກຈາກເຫງົ້າໄມ້ ຈາກນັ້ນ ຈິ່ງເອົາມົດສົ້ມມາປ່ອຍ.
ການສຳຫຼວດຫາມົດສົ້ມທີ່ເປັນກຸ່ມດຽວກັນ ໂດຍທົດສອບວ່າຖ້າມົດສົ້ມມາຈາກກຸ່ມດຽວກັນຈະບໍ່ກັດກັນ, ຕັດຮັງມົດສົ້ມຢ່າງລະມັດລະວັງ ແລະ ຕັດທຸກໆຮັງ ເພື່ອໃຫ້ລາຊານີຕິດໄປນຳ, ຈາກນັ້ນ ກໍເອົາໃສ່ໃນຖົງມັດປາກຖົງໃຫ້ແໜ້ນແລ້ວເອົາມາແຂວນໄວ້ໃນຕົ້ນໄມ້ ຈາກນັ້ນເປີດປາກຖົງອອກປະໄວ້ເພື່ອໃຫ້ມົດສົ້ມອອກມາສ້າງຮັງໃໝ່ ແລ້ວເລີ່ມໃຫ້ອາຫານ ແລະ ນ້ຳ.
3. ການໃຫ້ອາຫານ.
ຂັ້ນຕອນການລ້ຽງມົດສົ້ມແມ່ນມີຄວາມສຳຄັນຫຼາຍ ໂດຍສະເພາະບ່ອນໃສ່ອາຫານ ຊຶ່ງຜູ້ລ້ຽງຈະຕ້ອງກຽມແປ້ນຂະໜາດ 30 ຊັງຕີແມັດ, ກວ້າງ 20 ຊັງຕີຕອກເປັນຮ້ານໃສ່ກັບຕົ້ນໄມ້ໃຫ້ສູງຈາກໜ້າດິນປະມານ 1,5 ແມັດ, ແປ້ນວາງອາຫານຄວນມີຕາໜ່າງເຫຼັກປົກເພື່ອກັນນົກ ແລະ ແມວ, ສ່ວນການໃຫ້ນ້ຳ ແລະ ອາຫານໄລຍະເລີ່ມຕົ້ນຄວນໃຫ້ອາຫານເລື້ອຍໆ, ອາດຈະເປັນອາທິດລະ 2 ເທື່ອ ຫຼັງຈາກນັ້ນ ຈິ່ງຄ່ອຍຫຼຸດລົງຈະເປັນອາທິດລະເທື່ອ ຫຼື 2 ອາທິດເທື່ອໜຶ່ງ.
ມົດສົ້ມມັກເຮັດຮັງໃສ່ກັບຕົ້ນໄມ້ທີ່ມີໃບດົກ ແລະ ບໍ່ມັກປ່ຽນໃບເຊັ່ນ: ຕົ້ນມ່ວງ, ກະເດົາ, ກະຖິນນະລົງ, ແດງ, ຕົ້ນຈິກ, ຕົ້ນຮັງ, ຕົ້ນຍໍບ້ານ, ຕົ້ນດູ່, ຕົ້ນໄຮ ແລະ ຕົ້ນໄມ້ອື່ນໆ


4. ການໃຫ້ນໍ້າ.
ການລ້ຽງມົດສົ້ມ ສຳລັບບ່ອນໃສ່ນ້ຳຄວນເປັນຕຸກນ້ຳພາສຕິກຕັດກົ້ນອອກ ຫຼື ບັ້ງໄມ້ໄຜ່, ຕອກຕິດກັບຕົ້ນໄມ້ ຢ່ອນປາກຕຸກນ້ຳລົງເພື່ອສະດວກໃນການອະນາໄມ, ສ່ວນທາງໃນຕຸກນ້ຳຄວນປ່ອນໄມ້ລົງເພື່ອໃຫ້ມົດໄດ້ໄຕ່ລົງ ແລະ ຂຶ້ນ, ສະດວກໃນການໄປມາ, ການສື່ສານ, ການຊອກຫາອາຫານ ແລະ ບໍ່ໃຫ້ເສຍເວລາ, ແຮງງານຂອງມົດໃນການລົງໄປຊອກຫາອາຫານ.

5. ການເກັບກູ້ໄຂ່ມົດສົ້ມ.
ການເກັບກູ້ໄຂ່ມົດສົ້ມ ແມ່ນຈະໃຊ້ໄມ້ຍາວປາຍແຫຼມແລ້ວມັດກະຕ່າ ຫຼື ຄຸຕິດກັບປາຍໄມ້ແທງທີ່ຮັງຂອງໂຕມົດກຳມະກອນກັບໂຕອ່ອນຈະຕົກລົງມາໃນກະຕ່າ, ຈາກນັ້ນໂຮຍແປ້ງລົງກະຕ່າ ຫຼື ຄຸ ເພື່ອໄລ່ມົດກຳມະກອນອອກຈາກກະຕ່າ, ຈາກນັ້ນ ໃຫ້ຖອກໂຕອ່ອນລົງໃນພາຖາດທີ່ມີແປ້ງມັນຕົ້ນເພື່ອໄລ່ມົດກຳມະກອນອອກ ແລະ ກໍຈະໄດ້ແຕ່ໄຂ່ ສຳລັບໄຂ່ຂອງມົດສົ້ມຈະມີລາຄາແພງລະຫວ່າງ 60-70 ພັນກີບຕໍ່ກິໂລກຣາມ ໃນໄລຍະແຕ່ເດືອນກຸມພາ ຫາ ມີນາ.

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ເດືອນເພັງ ສີຫາລາດ
ໝວດໝູ່: ການລ້ຽງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ https://www.rakbankerd.com/agriculture/page.php?id=3921&s=tblanimal
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດີໂອ:

ຕິດຕໍ່: