ເຕັກນິກການປູກເຂົ້າໄລຍະສັ້ນ
1. ການກະກຽມແນວພັນ:
– ນໍາໃສ່ແນວພັນທີ່ມີຄຸນນະພາບສູງຄວາມງອກບໍ່ຕໍາກວ່າ 95%ນໍາໃສ່ແນວພັນແຕ່ 100-120 ກລ/ຮຕ.
– ແຊ່ເມັດພັນ: ໃສ່ນໍ້າສະອາດແຊ່ 24 ຊົວໂມງເອົາເມັດພັນຂື້ນແລ້ວລ້າງນໍ້າໃຫ້ສະອາດ.
– ອົບເມັດພັນ: ອົບແຕ່ 30-36 ຊົ່ວໂມງ.
2. ການກຽມດິນ:
– ໄຖ່,ຄາດ ແລະ ມອບໃຫ້ຮາບພຽງດີເພື່ອຄວບຄຸມນໍ້າ,ຝຸ່ນສະດວກ.
– ຊິດຫຍ້າຄຸມຫຍ້າ (sofit, butxim) ຕາມຄຳແນະນຳຕາມສະຫຼາກກຳກັບ.
– ອານາໄມຫຍ້າຕາມຄັນນາໃຫ້ໝົດເພື່ອຫຼຸດຜ່ອນແຫຼ່ງອາຫານ ແລະ ທີ່ຢູ່ອາໃສ່ຂອງສັດຕູພືດ.
3. ການຢອດເມັດ:
– ສາມາດຢອດເປັນແຖວດ້ວຍເຄື່ອງຢອດ ຫຼື ຫວ່ານດ້ວຍມືຕາມເງືອນໄຂ່ຕົວຈິງເປັ່ງນໍ້າອອກໃຫ້ໝົດ ໃຊ້ແນວພັນທີ່ໄດ້ປະສົມຢາ (CRUSR) ເພື່ອປ້ອງກັນເພ້ຍໄຟ.
– ຫຼັງຫວ່ານໄດ້ 10-15 ວັນຄວນມີການສ້າມຄືນ.
4. ການຈັດການຫຍ້າ:
– ຫຼັງຈາກກຽມດິນແລ້ວຊີດຢາຄຸມຫຍ້າ (SOFIT 300EC, BUTOXIM) ຕາມຄຳແນະນຳ.
– ຫຼັງຫວ່ານ 8-10 ວັນຖ້າສັງເກດເຫັນຫຍ້າຄວນຊີດຕື່ມຢາຂ້າຫຍ້າເພື່ອຮັບປະກັນໃນທົ່ງນາບໍ່ໃຫ່ມີຫຍ້າ.
5. ການຈັດການນໍ້າ:
– ຫຼັງຫວ່ານ 5-7 ວັນເອົານໍ້າເຂົ້າລະດັບ 3-5 ຊມເພື່ອບໍ່ໃຫ້ຫຍ້າເກີດ.
– ຮັກສາລະດັບນໍ້າ 3-5 ຊມຕະຫຼອດໃນໄລຍະເຂົ້າແຕກກໍ.
– ໄລຍະ 32-35 ວັນຫຼັງຫວ່ານຄວນເປັ່ງນໍ້າອອກໃຫ້ດີນແຫ້ງປະມານ 1 ອາທິດ.
– ໄລຍະ 40-45 ວັນເອົານໍ້າເຂົ້າເພື່ອໃສ່ຝຸ່ນເລັ່ງໄລຍະເຂົ້າຈໍມານ.
– ກ່ອນເກັບກ່ຽວ 7 ວັນຄວນເປັ່ງນໍ້າອອກເພື່ອສະດວກໃນການເກັບກ່ຽວ.
6. ການນຳໃຊ້ຝຸ່ນ:
– ອັດຕາຝຸ່ນແນະນຳ: ລະດູນາແຊງ 90-50-50, ລະດູຝົນ 80-40-60.
– ໃສ່ຮອງພື້ນ: ໃສ່ຝຸ່ນຄອກເວລາກຽມດິນປະມານ 4-5 ໂຕນ/ຮຕ ແລະ ໃສ່ປູນຂາວຕື່ມ ແຕ່ 80-100ກີໂລ/ຮຕ ເພື່ອປັບຄວາມເປັນກົດຂອງດິນ,ຂ່າເຊື້ອພະຍາດໃນໄຮ່ນາ ແລະ ສະໜອງ CANXI ຊ່ວຍໃຫ້ຕົ້ນເຂົ້າມີຄວາມຕ້ານທານຕໍ່ພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້ດີຂື້ນ.
– ເລັ່ງຄັ້ງທີ່ 1: ໄລຍະ 8-10 ວັນຫຼັງຫວ່ານປະລິມານຝຸ່ນ 20%N, 30%P2O5,10%K2O.
– ເລັ່ງຄັ້ງທີ 2: ໄລຍະເຂົ້າ18-22 ວັນຫຼັງຫວ່ານປະລິມານຝຸ່ນ30% N,60%P2O5 ຊ່ວຍການແຕກກໍຂອງເຂົ້າ ແລະ ລະບົບຮາກເຂົ້າຂະຫຍາຍຕົວດີ.
– ເລັ່ງຄັ້ງທີ່ 3: ໄລຍະເຂົ້າຈໍ່ມານ 38-42 ວັນຫຼັງຫວ່ານໄລຍະນີ້ເຂົ້າມັກມີພະຍາດແມງໄມ້ຫຼາຍທີ່ສຸດ ສະນັ້ນບໍ່ຄວນໃສ່ N ຫຼາຍເກີນໄປປະລິມານຝຸ່ນ 40 N ,70K2O ຖ້າເຫັນໄດ້ວ່າເຂົ້າຍັງຂຽວແມ່ນຫຼຸດ N ເພີ່ມ K ຂື້ນ.
– ເລັ່ງຄັ້ງທີ 4: ໃສ່ເວລາເຂົ້າເລີ່ມຖອກໃສ່ທັງໝົດຝຸ່ນທີ່ຍັງເຫຼືອຊ່ວຍໃຫ້ເຂົ້າຖອກໄວ້ຂື້ນ ແລະ ເຮັດໃຫ້ເຂົ້າເປັນເມັດຕື່ງດີ.
7. ການຈັດການພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້:
ລົງຕິດຕາມທົ່ງນາເປັນປະຈຳເພື່ອເບີ່ງສັດຕູພືດ ແລະ ພະຍາດໃນທົ່ງນາສຳຄັນແມ່ນໄລຍະເຂົ້າຖືພາມານ ແລະ ເຂົ້າຖອກ.
7.1. ແມງໄມ້ສັດຕູພືດ:
– ເພ້ຍໄຟ: ຄວນໃຊ້ CHESS ເພື່ອປ້ອງກັນ.
– ບົ້ງຮໍາໃບນ້ອຍ: ນໍາໃຊ້ຢ່າຊະນິດ KARATE, REGENd
– ແມງແຄງຍາວ: ໃຊ້ຢ່າທີ່ມີກິ່ນແຮງຊີດຂ້າຫຼືໃຊ້ໄລ່.
7.2. ພະຍາດ:
ພະຍາດໃບໄໝ້: ຍ້ອນເຊື້ອລາ PYRICULARIA ORYZEA ມັນເກີດໃນໄລຍະ ເຂົ້າແຕກກໍ,ເຂົ້າ ໃກ້ຖອກປ້ອງກັນ.
ວິທີການ: ນໍາໃຊ້ແນວພັນທີ່ຕານທານບໍ່ຫວ່ານຖີ່ເກີນໄປ,ໃສ່ຝຸ່ນເໝາະສົມຫຼີກລ້ຽງການໃສ່ N ສູງເກີນໄປກຳນົດເວລາມີພະຍາດຕ້ອງຮັກສາລະດັບນໍ້າ ຢຸດການນຳໃຊ້ຝຸ່ນຈົນກວ່າຈະໝົດພະຍາດນີ້.
ນໍາໃຊ້ສານເຄມີ: ນໍາໃຊ້ຢ່າເຄມີເຊັ່ນ: fillia, beam, fuan ແລະ ອື່ນໆ.
– ພະຍາດກາບໃບແຫ້ງ: ຍ້ອນເຊື້ອລາ rhizoctonhia solani ພະຍາດນີ້ແຜ່ກະຈ່າຍທາງນໍ້າ ແລະ ມັກລະບາດໃນເງືອນໄຂຫວ່ານຖ່ເກີນໄປ,ໃສ່ຝຸ່ນ N ສູງເກີນໄປປ້ອງກັນດ້ວຍວິທີໄຖ,ຄາດດິນຕາກແດດ,ຫວ່ານໃນລະດັບທີ່ເໝາະສົມ,ນໍາໃຊ້ຢ່າເຄມີ validancine, validane ເວລາເຂົ້າເກີດພະຍາດຄວນເປັ່ງນໍ້າອອກຫຼີກລ້ຽງການລະບາດຂອງພະຍາດ.
– ພະຍາດຂອບໃບແຫ້ງ: ຍ້ອນເຊື້ອແບກທີເຣຍ xanthomonas sp ລະບາດໃນສະພາບອາກາດມີຝົນລົມ ແລະ ຄວາມຊຸ່ມຊື່ນອາກາດສູງ,ມັກລະບາດໃນໄລຍະເຂົ້າຖອກເຂົ້າສຸກ.ການປ້ອງກັນດ້ວຍວິທີນໍາໃຊ້ຝຸ່ນເໝາະສົມຊ່ວຍໃຫ້ໃບແຂງ,ຕົ້ນແຂງ,ໃຊ້ປູນຂາວຫວ່ານເພື່ອຕອບສະໜອງ canxi ຊ່ວຍໃຫ້ເຂົ້າມີຄວາມແຂງແຮງທົນທານກັບພະຍາດເພື່ອປ້ອງກັນ ແລະ ປາບດ້ວຍການນຳໃຊ້ຢາມີສ່ວນປະກອບມາຈາກທອງແດງເຊັ່ນ: staner, sasa, ksumine, kasuran ອື່ນໆ.
8. ເກັບກ່ຽວ ແລະ ຮັກສາຫຼັງການເກັບກ່ຽວ:
ເກັບກ່ຽວຄະນະທີ່ເຂົ້າສຸກ 90-95% ບໍ່ຄວນຕາກເຂົ້າຢູ່ກາງທົ່ງນາຈະເຮັດໃຫ້ຄຸນນະພາບເຂົ້າຫຼຸດລົງຕາກແດດຫຼືອົບແຫ້ງ ໃນຄວາມຊຸ່ມ 13,5-14% ເອົາເຂົ້າສອບປະໄວ້ໃນບ່ອນຮົ່ມອາກາດລ່ວງດີໃຊ້ໄມ້ຮອງບໍ່ໃຫ້ປົງກັບດິນຈະເຮັດໃຫ້ເຂົ້າຊຸ່ມຄືນ.ເຂົ້າແນວພັນຖ້າເກັບຮັກສາແຕ່ 3 ເດືອນຂື້ນໄປຄວນຕາກຄືນກ່ອນຈະນຳມາເຮດແນວພັນໃນລະດູຕໍ່ໄປ.
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສີວິໄລອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ໂຄງການຍົກຜະລິດຕະພາບເຂົ້າ
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີ່ມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ
ວີດີໂອ:
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/8VLF9qe3pSE” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>
ເບີໂທຕິດຕໍ່: