ເຕັກນິກການປູກຜັກຂະ
ຜັກຂະ ເປັນພືດທີ່ຢູ່ໃນຕະກຸນ Fabaceae ມີຊື່ວິທະຍາສາດ Acacia pennata (L.) Willd. ລັກສະນະພືດສາດ: ຜັກຂະ ເມື່ອຍັງນ້ອຍເປັນໄມ້ພຸ່ມ, ຖ້າຫາກບໍ່ມີການຕັດແຕ່ງຈະກາຍເປັນໄມ້ເຄືອເລືອຂື້ນຕາມຕົ້ນໄມ້ອື່ນຍາວເຖີງ 14 ແມັດ, ລຳຕົ້ນ ແລະ ກີ່ງງ່າມີໜາມແຫຼມ, ເປືອກສີເທົາອົມນຳ້ຕານ, ກີ່ງງ່າອ່ອນເປັນສີເທົາອົມສີຂຽວ. ໃບປະສົມແບບຂົນນົກຂັ້ນສອງ, ກ້ານຂັ້ນໜື່ງຍາວປະມານ 20-40 ຊມ, ກ້ານຂັ້ນສອງຍາວ 6-14 ຊມ, ກ້ານໃບສັ້ນ, ແຜ່ນໃບຮູບຂະໜາດ, ຍາວ 7-1,4 ຊມ, ກວ້າງ 2-3 ມມ, ປາຍມົນ, ຂອບໃບລຽບ, ແຜ່ນໃບທັ້ງສອງດ້ານກ້ຽງ. ດອກອອກເປັນຊໍ່ກະຈຸກແໜ້ນມົນກົມ, ກ້ານດອກຍາວປະມານ 2-3 ຊມ, ດອກເປັນສີຂາວ, ເກສອນເພດຜູ້ຈຳນວນຫຼາຍ. ໝາກເປັນຝັກຍາວປະມານ 10 ຊມ.
I ການຂະຫຍາຍພັນ
ຂະຫຍາຍພັນໂດຍກິ່ງຕອນ ປັກຊໍາ ແລະ ກ້າແກ່ນ
II ການປູກຜັກຂະ
ຜັກກຂະເປັນພືດທີ່ປູກງ່າຍປູກໄດ້ຫຼາຍວິທີໄດ້ແກ່ ການປັກຊໍາ ການກ້າແກ່ນ ການຕອນກິ່ງ ແລະ ການໂນ້ມກິ່ງແຕ່ວິທີນິຍົມຄື:
1. ການປູກໂດຍໃຊ້ກິ່ງຕອນ ນໍາກິ່ງງພັນຂະໜາດຍາວປະມານ 30 ຊມ ທີ່ມີຮາກແຂງແຮງອາຍຸປະມານ 45 ວັນ ນໍາມາປູກໃນຂຸມທີ່ກຽມໄວ້ຮອງພື້ນຂຸມດ້ວຍຝຸ່ນຄອກຫຼືປຸ໋ຍເຄມີສູດ 15-15-15 ອັດຕາ 10-20 ກະລຼາມ/ຂຸມຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັບດິນໂດຍໃຊ້ໄລະຍະປູກ 50 X 50 ຊມ
2. ການປູກໂດຍໃຊ້ທ່ອນພັນເລືອກກິ່ງຜັກຂະທີ່ບໍ່ອ່ອນຫຼືບໍ່ແກ່ຈົນເກີນໄປຕັດເປັນທ່ອນຂະໜາດ
ຍາວປະມານ 30 ຊມ ຂຸດຂຸມປູກລະຍະ 1X2 ແມັດວາງອຽງ 45 ອົງສາ ລົງໃນຂຸມທີ່ກຽມໄວ້ແລ້ວເອົາດິນຖົມໃຫ້ແໜ້ນການປູກຜັກຂະນິຍົມປູກໃນລະດູຝັນ ເພາະບໍ່ຕ້ອງບົວລະບັດຫຼາຍຫົດນໍ້າທຸກໆ 7-10 ວັນເບິ່ງຕາມສະພາບຄວາມຊຸມດິນໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 15-15-15ໃນອັດຕາ 10-20 ກະລຼາມ/ຂຸມທຸກເດືອນ ກຳຈັດວັດສະພືດພ້ອມກັບການພວນດິນ
ການປູກຜັກຂະຕ້ອງເຮັດການຕັດແຕ່ງຊຶ່ງອາດເຮັດໄດ້ຫຼາຍວິທີຄື ອາດຕັດໃຫ້ເຫຼືອຕົ້ນຍາວປະມານ 30 ຊມ ຈາກໂຄນຕົ້ນເພື່ອໃຫ້ແຕກກິ່ງໃໝ່ຫຼືຕັດກິ່ງໃຫ້ເປັນພຸ່ມສູງປະມານ 150 ຊມ ເພື່ອຄວາມສະດວກໃນການເກັບເມື່ອຕົ້ນຜັກຂະແກ່ອາຍຸປະມານ 3-4 ປີ ໃຫ້ຕັດຕົ້ນເກົ່າຖີ່ມແລ້ວປູກຕົ້ນໃໝ່
III ພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້ທີ່ສຳຄັນ
1. ພະຍາດ ພະຍາດທີ່ສຳຄັນມີພຽງພະຍາດດຽວຄື ພະຍາດຮາກເນົ່າ ຊຶ່ງເກີດຈາກເຊື້ອຣາໃນດິນ ແກ້ໄຂໂດຍການໃສ່ປູກຂາວເພື່ອປັບສະພາບດິນ ແລະ ໃຊ້ສານເຄມີກຳຈັດເຊື້ອຣາໃນດິນເປັນບາງຄັ້ງຄາວທີ່ມີການຂະບາດຂອງພະຍາດແມງໄມ້
2. ແມງໄມ້
ໜອນກິນໃບ ເປັນໜອນສີຂຽວກິນໃບຜັກຂະຫາກຈຳເປັນຕ້ອງໃຊ້ສານເຄມີຄວນໃຊ້ສານເຄມີທີ່ມີສານຕົກຄ້າງສັ້ນເຊັ່ນ ສານສັງເຄາະພວກເດຊີສລິນຄອນເປັນຕົ້ນ
3. ເພ້ຍໄຟ ເປັນແມງໄມ້ຂະໜາດນ້ອຍໃຊ້ປາກດູດກິນນໍ້າລ້ຽງຕາມສ່ວນຂອງພືດທີ່ຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ແກ່ ຍອດ ຕາ ດອກ ແລະ ໃບອ່ອນເຮັດໃຫ້ຜັກຂະສະງັກການຈະເລີນເຕີບໂຕມັກລະບາດໃນໄລຍະຝົນບໍ່ຕົກຫຼືອາກາດແກ້ງແລ້ງ
4. ໄຮ ເຮັດໃຫ້ຍອກກູດ ກ້ານໃບຍາວ
IV ການປ້ອງກັນກຳຈັດ
1. ຄວນບໍາລຸງພືດໃຫ້ແຂງແຮງຫົດນໍ້າຢ່າງພຽງພໍ ແລະ ໃສ່ຝຸ່ນ
2. ຫາກລະບາດຫຼາຍໃຊ້ສານເຄມີເຊັ່ນ ເຊຟວິນ 85
3. ໃຊ້ສານເຄມີກຳຈັດໄຮຫຼືກຳມະຖັນຝຸ່ນຊະນິດລະລາຍນໍ້າຊີດ
V ການເກັບກ່ຽວ
ເລີ່ມເກັບກ່ຽວໄດ້ເມື່ອຜັກຂະອາຍຸ 3 ເດືອນຂື້ນໄປເກັບໄດ້ທຸກໆ3 ວັນ/ຄັ້ງ ການຕັດຍອກຜັກຂະຄວນຕັດໃນຕອນເຊົ້າຄວນໃຊ້ມິດບາງ ແລະ ຄົມຕັດ ເພື່ອໃຫ້ບາດທີ່ຕັດບໍ່ຊໍ້າ ໃນລະດູໜາວຜັກຂະຈະບໍ່ຄ່ອຍແຕກຍອດ ແລະ ຄວນເຫຼືອຍອດຜັກຂະໄວ້ 3-4 ຍອດ ເພື່ອໃຫ້ປຸງອາຫານຕໍ່ໄປ
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສີວິໄລ ອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ອະພິຊາດ ສີສະອາດ : ຄູ່ມືການປູກຜັກສວນຄົວ ແລະ ຜັກພື້ນບ້ານ (ໜ້າທີ 22-23)
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/PgD3UilAI0U” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>
ເບີໂທຕິດຕໍ່: