ເຕັກນິກການປູກຜັກກາດຂຽວປີ
ຜັກກາດຂຽວປີ ຈັດຢູ່ໃນຕະກຸນ Brassicaceae. ມີຊື່ວິທະຍາສາດ Brassica juncea . ຜັກກາດຂຽວປີເປັນຜັກປະເພດອາຍຸປີດຽວ ຮາກເປັນລະບົບຮາກແກ້ວ ເປັນພືດໃບລ້ຽງຄູ່ ໃບຍາວປະມານ 15-50 ຊມ ກວ້າງ 5-40 ຊມ ໃບທີ່ຢູ່ທາງນອກຈະມີຂະໜາດໃຫ່ຍ ສ່ວນໃບທີ່ຢູ່ທັດໄປຈະຄ່ອຍໆນ້ອຍລົງ ຊໍ່ດອກເປັນແບບ raceme ຫຼື panicle ຍືດອອກໄດ້ ຈຸດກຳເນີນຂອງດອກຢູ່ທີ່ຍອດ ດອກປະກອບດ້ວຍກີບຮອງດອກສີຂຽວອົມເຫຼືອງຫຼືສີຂຽວອ່ອນ ກີບດອກມີສີເຫຼືອງ. ໝາກສາມາດແຕກເອງໄດ້ເມືອຝັກແກ່ ໂດຍຈະແຕກເປັນສອງແສກແຍກຈາກທາງລຸ່ມຂື້ນເທິງ ສ່ວນເມັດມີລັກສະນະກົມ ມີສີນໍ້າຕານ ຫຼື ສີເຫຼືອງ.ຜັກກາດຂຽວປີເປັນພືດອຸສະຫະກຳທີ່ສຳຄັນ ສາມາດນໍາສົ່ງຜົນຜະລິດເຂົ້າໂຮງງານອຸດສະຫະກຳແປຮູບເປັນຜະລິດຕະພັນອາຫານຕ່າງໆ ເຊັ່ນ ຜັກກາດດອງ ຜັກກາດກະປອງ
1 ການກຽມດິນ
ໄຖດິນເລີກປະມານ 20-30 ຊມ ຕາກດິນໄວ້ 7-10 ວັນ ຍໍ້າດິນໃຫ້ລະອຽດປະສົມຝຸ່ນຄອກຫຼືຝຸ່ນໝັກອັດຕາ 2,000 ກິໂລ/ໄລ່ ປຸ໋ຍເຄມີສູດ 15-15-15 ອັດຕາ 50 ກິໂລ/ໄລ່ ປະສົມກັນແລ້ວປັບດິນໃຫ້ລະອຽດຍົກໜານໃຫ້ສູງປະມານ 20 ຊມ ກວ້າງ 1,20 ແມັດ
2 ການປູກ
ປູກແບບຫວ່ານແກ່ນໂດຍກົງ ນິຍົມກັນໃຊ້ປູກແບບຍົກໜານ ດັ່ງນັ້ນກ່ອນຫວ່ານເມັດຄວນປະສົມກັບຊາຍເສຍກ່ອນ ໂດຍແກ່ນພັນ 1 ສ່ວນປະສົມກັບຊາຍລະອຽດ 3 ສ່ວນ ແລ້ວຫວ່ານໃຫ້ກະຈ່າຍທົ່ວໜານຈາກນັ້ນເອົາຟອງມາປົກຫົດນໍ້າໃຫ້ຊຸມໂດຍການໃຊ້ແກ່ນພັນ 2 ກິໂລ/ໄລ່ ເມື່ອຕົ້ນກ້າອາຍຸໄດ້ 15-20 ວັນຈຶ່ງຍົກແຍກໃຫ້ມີລະຍະຫ່າງກັນປະມານ 20 ຊມ
3 ການບົວລະບັດ
• ການຫົດນໍ້າ ຜັກກາດຂຽວປີເປັນຜັກທີ່ຕ້ອງການນໍ້າຫຼາຍມີການຈະເລີນເຕີບໂຕໄວ ດັ່ງນັ້ນຕ້ອງຫົດນໍ້າຢ່າງພຽງພໍ ແລະ ສະໝໍ່າສະເໝີຢ່າງນ້ອຍໄວລະ 1 ຄັ້ງ ໂດຍໃຊ້ລະບົບພົ່ນຝອຍຫຼືໃຊ້ສາຍຢາງຕິດຫົວຟັກບົວຫົດຢ່າໃຫ້ຂາດນໍ້າໃນລະຍະການຈະເລີນເຕີບໂຕເພາະຈະເຮັດສະງັກການຈະເລີນເຕີບໂຕ
• ການໃສ່ຝຸ່ນ ຜັກກາດຂຽວປີເປັນຜັກກິນໃບ ແລະ ກ້ານໃນດັ່ງນັ້ນຄວນໃສ່ປຸ໋ນຍູເຮຍ(40-0-0)ຫຼື ແອມໂນເນຍຊັດເຟດ(21-0-0) ອັດຕາ 30 ກິໂລ/ໄລ່ ເມື່ອບ້າຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ 10 ວັນ ເພື່ອເລັ່ງການຈະເລີນເຕີບໂຕທາງໃບ ແລະ ກ້ານໃບ ໃຫ້ໄວຂື້ນຫຼືໃຊ້ປຸ໋ຍສູດ 20-11-11 ຫຼື ສູດ 15-15-15 ໃສ່ຄັ້ງທີ່ 2 ເມືອເບ້ຍຜັກອາຍຸຶ17 ວັນໃນອັດຕາ 30-50 ກິໂລ/ໄລ່ ຫຼັງຈາກໃສ່ປຸ໋ຍທຸກຄັ້ງຄວນມີການຫົດນໍ້າຕາມທັນທີຢ່າໃຫ້ປຸ໋ຍຕົກຄ້າງ
4 ການປ້ອງກັນກຳຈັດສັດຕູພືດ
ວັດສະພືດ ການພວນດິນແລະ ການກຳຈັດວັດສະພືດຄວນເຮັດໃນໄລຍະທຳອິດພ້ອມກັບການລົກຍ້າຍເບ້ຍ
1. ພະຍາດ
– ພະຍາດໃບແຫ້ວ ຜັກຈະເກີດອາການໃບເຫຼືອງເລີ່ມແຫ້ວຈົນແຫ້ວທັ້ງຕົ້ນບໍ່ຄວນປູກພືດຊໍ້າກັນ
– ພະຍາດນໍ້າໝອກ ປ້ອງກັນກຳຈັດດ້ຍການປົນແກ່ນດ້ວຍສານເມທາແລຄຊິລໃນອັດຕາ 7 ກະລຼາມ/ແກ່ນ 1 ກິໂລ ເກັບໃບລຸ່ມທີ່ສະແດດອາການຂອງພະຍາດ
– ພະຍາດເນົ່າຄໍດິນ ປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດໂດຍໜານປູກຄວນມີການລະບາຍນໍ້າທີ່ດີບໍ່ຄວນຫວ່ານແກ່ນຜັກແໜ່ນເກີນໄປໃຊ້ຢ່າປ້ອງກັນກຳຈັດເຊື້ອຣາລະລາຍນໍ້າຫົດໃສ່ຜີວດິນໃຫ້ທົ່ວໜານ 2-3 ຄັ້ງ ເຊັ່ນ ພວກສານເທອຣາຄລໍອ, ເບນຟອຣ໌ດ
2. ແມງໄມ້
– ເພ້ຍອ່ອນ ປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດໂດຍໃຊ້ສານເຄມີຈຳພວກ ມາລາໄທອອນ ເຊັ່ນ ມາລາເທນ,ມາລາໄທອອນ 83% ໃນອັດຕາ 30-50 ຊີຊີ/ນໍ້າ20ລິດ ຊີດພົ່ນ 2 ຄັ້ງ ແຕ່ລະຄັ້ງຫ່າງກັນ 7 ວັນ
– ໜອນໃຍຜັກປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດໂດຍການໃຊ້ສານເຄມີກຳຈັດໜອນໃຍຜັກໂດຍກົງ ແລະ ໂດຍການໃຊ້ເຊື້ອແບ໋ກທີເຮຍຊີລລລັດທຣູໜິນເຈນຊິສ ທຳລາຍໝັ້ນກວດເບິ່ງໜານຜັກຢູ່ສະເໝີ
5 ການເກັບກ່ຽວ
ຜັກກາດຂຽວປີມີອາຍຸການເກັບກ່ຽວປະມານ 45-55 ວັນ ເມືອເກັບກ່ຽວໃຫ້ສັງເກດໃບນອກຈະເລີ່ມແຂງ ແລະ ເຂົ້າປີແໜ່ນ ສົມຄວນຕັດກ່ອນປີຈະຄາຍຄວາມແໜ່ນຕັດໃຫ້ໂຄນຕົ້ນສະເໝີກັນແລ້ວເອົາອອກມາລອກໃບ ບໍ່ຄວນຕັດໃບອອກຫຼາຍເກີນໄປ
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສີວິໄລ ອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ອະພິຊາດ ສີສະອາດ ຄູ່ມືການປູກຜັກສວນຄົວ ແລະ ຜັກພື້ນບ້ານ(ໜ້າທີ 48-49)
ແຫຼ່ງອ້າງອີງhttp://www.thaikasetsart.com/%E0%B8%9C%E0%B8%B1%E0%B8%81%E0%B8%81%E0%B8%B2%E0%B8%94%E0%B9%80%E0%B8%82%E0%B8%B5%E0%B8%A2%E0%B8%A7%E0%B8%9B%E0%B8%A5%E0%B8%B5/
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດຜັກ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີ່ມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ
ວີດີໂອ:
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/XSBNwAvFcXM” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>