ຂໍ້ແນະນຳ ເຕັກນິກການເຮັດນາຫວ່ານດິນຕົມ

ການກຽມດິນ.
ການເຮັດນາຫວ່ານເພື່ອຈະໃຫ້ໄດ້ຜົນດີ ຈະຕ້ອງກຽມດິນໃຫ້ລະອຽດປັບໜ້າດິນໃຫ້ຮາບພຽງ. ສາມາດຄອວບຄຸມລະດັບນ້ຳໄດ້, ດັ່ງນັ້ນຂັ້ນຕອນໃນກການກຽມດິນຄວນປະຕິບັດດັ່ງລຸ່ມນີ້:
– ປ່ອຍນ້ຳເຂົ້າພໍດີອ່ອນແລ້ວຫວ່ານຝຸ່ນຄອກລົງໃຫ້ທົ່ວໃນອັດຕາ 5 ຫາ 10 ໂຕນ/ເຮັກຕາ ແລ້ວໄຖກົວ ( ໄຖຮຸດ ) ເພື່ອໃຫ້ເຟືອງ ແລະ ຫຍ້າລົງດິນ, ປະໄວ້ 7 ຫາ 10 ມື້ ເພື່ອໃຫ້ເມັດຫຍ້າແຕກເປັນຕົ້ນນ້ອຍ.
– ໄຖຄົ້ນເພື່ອກຳຈັດຕົ້ນຫຍ້າທີ່ເກີດໃໝ່ແລ້ວອັດນ້ຳໄວ້ອີກປະມານ 7 ມື້ ເພື່ອໃຫ້ຫຍ້າເກີດໃໝ່.
– ຄາດປະໄວ້ເພື່ອໃຫ້ກ້ອນຂີ້ໄຖແຕກປະໃຫ້ນ້ຳຖ້ວມປະມານ 3 ຫາ 5 ມື້. ຖ້າມີຫຍ້າຟູເທີງໜ້ານໍ້າໃຫ້ເກັບອອກ.
– ຄາດລວດໃຫ້ລະອຽດປັບໜ້າດິນໃຫ້ພຽງ ຫຼັງຈາກການປັບໜ້າດິນໃຫ້ພຽງປ່ອຍນ້ຳອອກແລ້ວຈິ່ງວາງແປງໃຫ້ເໝາະສົມກັບເນື້ອທີ່ນາລວງກວ່າງ 6 ແມັດ, ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງແປງ 30 ແມັດເພື່ອສະດວກໃນການບົວລະບັດຮັກສາ. ຈະຕ້ອງໃຊ້ເວລາກຽມດິນຕາມຂັ້ນຕອນດັ່ງກ່າວຢ່າງນ້ອຍ 20 ມື້. ເພື່ອໃຫ້ເຟືອງ ແລະ ຫຍ້າເນົ່າເປື່ອຍເປັນຝຸ່ນ.

ການກຽມດິນ

ການກຽມແນວພັນ.
ແນວພັນທີ່ດີນອກຈາກຈະງອກດີແລ້ວຍັງເປັນຕົ້ນທີ່ແຂງແຮງສາມາດເຕີບໂຕໄວການທີ່ໄດ້ເມັດພັນທີ່ສົມບູນ ຈິ່ງຕ້ອງປະຕິບັດດັ່ງນີ້:
– ເມັດພັນຕ້ອງບໍ່ມີສິ່ງເຈືອນປົນກັບເມັດເຂົ້າພັນອື່ນ ຫຼື ເມັດຫຍ້າ, ພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້.
– ຕ້ອງທົດລອງຄວາມງອກຂອງແນວພັນເສຍກ່ອນ, ຄວາມງອກຢ່າງໜ້ອຍ 80% ຂື້ນໄປ.
– ການຄັດເລືອກແນວພັນຄວນປະຕິບັດດັ່ງນີ້:
• ເອົານ້ຳໃສ່ຄຸ ຫຼື ພາຊະນະອື່ນໆກໍ່ໄດ້, ເອົາໄຂ່ລົງ ( ປົກກະຕິເອົາໄຂ່ລົງແຊ່ນ້ຳໄຂ່ຈະນອນຢູ່ກົ້ນຄຸ ) ຕື່ມເກືອ ຫຼື ປຸ໋ຍຢູເຣຍລົງ ຄົນໃຫ້ເປື່ອຍຕື່ມປຸ໋ຍ ຫຼື ເກືອລົງຈົນກວ່າໄຂ່ຈະຟູຂື້ນແລ້ວເອົາເຂົ້າປູກລົງ, ເມັດຫຍ້າ ຫຼື ເຂົ້າລີບກໍ່ຈະຟູຂື້ນເຫຼືອແຕ່ເມັດເຕັມຢູ່ກົ້ນຄຸ, ນຳເອົາແຕ່ເມັດເຕັມໃສ່ເປົານຳໄປລ້າງແລ້ວໄປແຊ່ນ້ຳສະອາດ ( ຫ້າມບໍ່ໃຫ້ເອົາເຂົ້າແຊ່ໃນນ້ຳເກືອນດົນ ).
• ໃຊ້ເຄື່ອງຄັດເມັດພັນ ຫຼື ໃຊ້ເຄື່ອງຟັດດ້ວຍມື, ເພື່ອຈະໄດ້ເມັດພັນທີ່ຕືງດີ ແລະ ເຂົ້າລີບ, ເມັດຫຍ້າ ແລະ ສິ່ງເຈືອປົນອອກ.

ການຄັກແນວພັນ
ອັດຕາແນວພັນ.
ຈຳນວນເມັດພັນທີ່ໃຊ້ເຮັດນາຫວ່ານ 80 ຫາ 90 ກລ/ຮຕ ຫຼື 15 ກລ/ໄລ່. ຖ້າໃຊ້ເມັດພັນທີ່ນ້ອຍກວ່ານີ້ຈະເຮັດໃຫ້ເມັດພັນແຕກກໍ ແລະ ການສຸກຂອງເຂົ້າບໍ່ພ້ອມກັນ, ຫຍ້າເກີດຫຼາຍ.
ການຕົກກ້າ.
ການແຊ່, ການບົ່ມ ແລະ ການຫວ່ານເມັດພັນປະຕິບັດຂັ້ນຕອນຄືກັນກັບນາດຳ, ແຊ່ເມັດພັນ 24 ຫາ 36 ຊົ່ວໂມງ. ເມື່ອເມັດພັນແຕກໜໍ່ຍາວປະມານ 1 – 2 ມິນລີແມັດ. ສາມາດນຳໄປຫວ່ານໄດ້ ການຫວ່ານຄວນຫວ່ານໃຫ້ພໍດີເມັດເຂົ້າຈົມລົງດິນເຄີ່ງເມັດແມ່ນເໝາະສົມ. ຫຼັງຈາກກຽມດິນປັບໜ້າດິນໃຫ້ລະອຽດແລ້ວຈິ່ງຫວ່ານເມັດເຂົ້າລົງແລ້ວຂັງນ້ຳໄວ້ເພື່ອໃຫ້ເມັດດິນຖົມເຂົ້າ, ຂັງນ້ຳໄວ້ໜື່ງຄືນແລ້ວຈິ່ງລະບາຍນ້ຳອອກຄ່ອຍໆ.

ການບົວລະບັດຮັກສາ.
ເມື່ອຫວ່ານເຂົ້າລົງແປງນາເລາະເບິ່ງແປງນ້ຳຂັງໃຫ້ລະບາຍອອກໃຫ້ໝົດ. ຫຼັງຈາກຫວ່ານໄດ້ 4 ຫາ 5 ມື້ ແລ້ວປ່ອຍນ້ຳເຂົ້າຄ່ອຍໆພໍດີຖ້ວມໜໍ່ກ້າ. ແລ້ວຄ່ອຍໆເພີ່ມລະດັບນ້ຳຂື້ນຕາມການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງໜໍ່ກ້າ. ແຕ່ໃຫ້ຢູ່ໃນລະດັບ 5 ຊມ, ຫຼັງຈາກຫວ່ານໄດ້ 20 ມື້ ຈິ່ງໃສ່ຝຸ່ນສູດ 16:20:00 ຫຼື 18:46:00 ຫຼື 15:15:15 ຖ້າພັນປັບປຸງໃຫ້ໃສ່ 200 ກລ/ຮຕ. ເຂົ້າພັນພື້ນເມືອງ 100 ຫາ 150 ກລ/ຮຕ. ແຕ່ກໍ່ຂື້ນຢູ່ກັບຄວາມອຸດົມສົມບູນຂອງດິນ ແລະ ຊະນິດແນວພັນ. ໃຫ້ໃສ່ຝຸ່ນຢູເຣຍກ່ອນເຂົ້າອອກດອກ 30 ມື້ ( ໄລຍະເຂົ້າຈໍ່ຕັ້ງທ້ອງ ) ກ່ອນໃສ່ຝຸ່ນຄວນລົດລະດັບນ້ຳໃຫ້ເຫຼືອ 5 ຊມ ຈະເໝາະສົມ ແລະ ບໍ່ໃຫ້ນ້ຳຂາດຈົນເຖີງກ່ອນການເກັບກ່ຽວ 10 ມື້.
ການປ້ອງກັນ ແລະ ການປາບສັດຕູພືດ.
ລົງຕິດຕາມກວດກາສັດຕູພືດເປັນປະຈຳຖ້າຫາກມີແມງໄມ້ ແລະ ພະຍາດ ຫຼື ຕົ້ນເຂົ້າຜິດປົກກະຕິໃຫ້ລາຍງານວິຊາການປະຈຳຢູ່ທ້ອງຖິ່ນ.
ການໃຊ້ຢາຂ້າຫຍ້າແມ່ນແນະນຳໃຫ້ໃຊ້ຢາໂປຼປານິນ (PROPANIL) STAM.F ອັດຕາ 150 ຊີຊີ ສຳລັບຫຍ້າໃບກວ້າງ, ຫຍ້າໃບແຄບເຊັ່ນ: ຫຍ້າເຂົ້ານົກ, ຫຍ້າຮັງກາ, ເຂົ້າຈະເຫຼືອງປະມານ 1 ອາທິດ ແລ້ວກໍ່ຈະຂຽວຄືນ ( ການໃຊ້ຈະໃຊ້ຕາມການແນະນຳໃນສະຫຼາກຕິດແກ້ວກໍ່ໄດ້ ).
ໝາຍເຫດ: ຖ້າການປັບໜ້າດິນຮາບພຽງດີການໃສ່ຝຸ່ນຮອງພື້ນແມ່ນເໝາະສົມ, ຖ້າດິນບໍ່ພຽງແມ່ນນ້ຳຂັງ ຫຼື ເວລາເອົານ້ຳໃສ່ເບື້ອງຕົ້ນຈະພາໃຫ້ເກີດເທົາ ແລະ ມັນຈະບັງແສງແດດຄວາມຮ້ອນເກີດຂຶ້ນຈະເຮັດໃຫ້ໜໍ່ເຂົ້າຕາຍໄດ້.
ຈົ່ງສັງເກດເບິ່ງຕົ້ນເຂົ້າໃນເວລາເຂົ້າຈໍ່ຕັ້ງທ້ອງຫາກຕົ້ນເຂົ້າສົມບູນຂຽວງາມດີກໍ່ບໍ່ຄວນໃສ່ຝຸ່ນເລັ່ງ (N) ຕື່ມອີກ
ການເກັບກ່ຽວ.
ການເກັບກ່ຽວຈະຕ້ອງໄດ້ມີການວາງແຜຜນການຢ່າງລະອຽດຄວນກະກຽມອຸປະກອນບັນຈຸໃຫ້ເໝາະສົມ ແລະ ພຽງພໍ.
– ໃກ້ຈະເກັບກ່ຽວຄວນຕິດຕາມຂ່າວອຸຕຸນິຍົມວິທະຍາກ່ຽວກັບດິນຟ້າອາກາດ
– ເຂົ້າອອກດອກ 50% ແລ້ວຫຼັງຈາກນັ້ນ 25 ມື້ ກໍ່ເກັບກ່ຽໄດ້
– ເຂົ້າເຫຼືອງ 60% ແລ້ວລະບາຍນໍ້າອອກ 10 ມື້ ຕໍ່ມາກໍ່ເກັບກ່ຽວໄດ້.

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ຂໍ້ແນະນຳ ເຕັກນິກການເຮັດນາຫວ່ານດິນຕົມ, ກອງສົ່ງເສີມກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ ແຫ່ງຊາດ, ພະແນກວິຊາການ, ໜ່ວຍງານຝຶກອົບຮົມ ສົ່ງເສີມ ສູນກາງ.

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:

ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:

ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່:

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ