ຂໍ້ແນະນໍາ ວິທີການປູກຜັກຕໍານິນ

I. ລັກສະນະທາງພຶກສາດ
– ລຳຕົ້ນ: ມີລັກສະນະເປັນເຄືອ, ກົມ ຕົ້ນອ່ອນມີສີຂຽວເມື່ອແກ່ຈະມີສີນໍ້າຕານອົມເທົາ ຫຼື ສີເທົາອົມຂຽວ ບໍລິເວນຂໍ້ຂອງຕົ້ນຈະມີມືຍຶດເກາະອອກມາຂ້າງລຳຕົ້ນ.
– ໃບ: ເປັນໃບດ່ຽວອອກລຽງສະລັບກັນຄົນລະຂ້າງຕາມກິ່ງໃບມີຮູບຮ່າງ 5 ຫຼ່ຽມແຜ່ນໃບແຍກເປັນແຊກ ຜີວໃບມັບລຽບ, ໃບອອ່ນມີສີຂຽວອອ່ນ, ໃບແກ່ມີສີຂຽວເຂັ້ມ, ບໍ່ມີຂົນ, ປາຍໃບເປັນຕິ່ງແຫຼມ, ຄວາມກ້ວາງ ແລະ ຄວາມຍາວປະມານ 5-10 ຊມ, ໃບແມ່ຈະເປັນແຊກເລິກກວ່າໃບຜູ້.
– ມືເກາະ: ປົ່ງອອກຕາມບໍລິເວນຂໍ້ຂອງລຳຕົ້ນມີ 1 ເສັ້ນ/ຂໍ້ລັກສະນະເປັນເສັ້ນຄືໜວດ ມີສີຂຽວອ່ອນເສັ້ນຜ່າສູນກາງ 1-2 mm, ຍາວປະມານ 10-20 cm, ສ່ວນປາຍນ້ອຍກວ່າໝູ່ ແລະ ມ້ວນຂໍ້ເຮັດໜ້າທີ່ມ້ວນຍຶດເກາະກັບວັດຖຸເພື່ອໃຫ້ລຳຕົ້ນເລືອແຜ່ເລືອຂື້ນໄປ.
– ດອກ: ເປັນດອກດ່ຽວອອກຕາມງ່າມໃບມີທັງດອກເພດຜູ້ ແລະ ດອກເພດແມ່ໂດຍແຍກກັນຢູ່ຄົນລະຕົ້ນກີບດອກມີສີຂາວບາງ 4-5 ກີບ, ປາຍກີບແຍກອອກເປັນ 5 ແຊກ ດອກຜູ້ມີເກສອນ 3 ອັນ ແລະ ດອກແມ່ມີເກສອນ 1 ອັນ, ດອກແມ່ອອກເປັນດອກດ່ຽວກ້ານດອກຍາວ 2,5 ຊມ, ຮັງໄຂ່ຮູບຊົງກະບອກຍາວ 1,5 ຊມ, ກ້ານເກສອນຍາວປະມານ 3 ຊມ, ປາຍເກສອນແຍກເປັນ 3 ແຊກ, ດອກເພດຜູ້ອອກເປັນດອກດ່ຽວ ຫຼື ເປັນຊໍ່ໆລະ 2-3 ດອກ, ກ້ານດອກຍາວ 0,7-7 ຊມ, ກ້ານເກສອນຍາວປະມານ 6 ມມ.
– ໝາກ ແລະ ແກ່ນ: ໝາກຕຳນິນຈັດເປັນແບບ berry ມີຮູບຮ່າງກົມ ແລະ ຮຽວຍາວຄ້າຍກັບໝາກແຕງກວາຕອນຍັງນ້ອຍ, ມີເປືອກໜາ, ກ້ານໝາກຍາວປະມານ 4 ຊມ, ໝາກດິບມີສີຂຽວເມື່ອສຸກຈະມີສີແດງ, ໃນໝາກໜຶ່ງຈະມີຫຼາຍແກ່ນ, ເມັດມີລັກສະນະແປ ແລະ ແຂງ, ມີຂົນ ດ້ານຂ້າງໂນນ, ເມັດມີສີຂາວຂຸ້ນ ຫຼື ສີເທົາຈາງ, ຂະໜາດກ້ວາງປະມານ 0,2-0,3 ຊມ, ຍາວປະມານ 0,5-0,65 ຊມ.
– ຮາກ: ມີລະບົບຮາກແກ້ວແຕກຮາກຂະແໜງ ແລະ ຮາກຝອຍ, ຮາກຈະເລີນ ແລະ ແທງລົງໃນດິນເລິກປະມານ 20-30 ຊມ, ສາມາດແຕກຮາກໄດ້ຕາມເຄືອທີ່ເລືອໄປໂດຍສະເພາະເຄືອທີ່ດິດກັບດິນ.

II.ຂັ້ນຕອນ ແລະ ວິທີການປູກ
1. ການຕຽມດິນ: ຄືກັນກັບການຕຽມປູກພືດຜັກທົ່ວໆໄປອາດຈະເຮັດເປັນໜານ ຫຼື ຂຸດເປັນຂຸມເລີຍກໍ່ໄດ້ແຕ່ຫ້າມບໍ່ໃຫ້ໃຊ້ສານເຄມີທຸກຊະນິດ ຄວນຮອງພື້ນດ້ວຍຝຸ່ນຄອກ ຂຸດເປັນຮ່ອງເລິກ 15 ຊມ, ກ້ວາງ 30 ຊມ, ຄວາມຍາວ 10 ມ ຫຼື ຕາມຕ້ອງການຫົດນໍ້າໃຫ້ດິນປຽກຊຸ່ມແລ້ວນໍາເອົາແກ່ນ ຫຼື ທ່ອນພັນທີ່ຕຽມໄວ້ລົງຂຸມປູກ ຫຼັງຈາກນັ້ນຫົດນໍ້າ ເຊົ້າ-ແລ້ງບໍ່ໃຫ້ດິນແຫ້ງແຕ່ບໍ່ໃຫ້ມີນໍ້າຂັງ.

         

2.ການປູກດ້ວຍແກ່ນ:ນຳເອົາແກ່ນທີ່ຢູ່ໃນໝາກທີ່ສຸກເຕັມທີ່ມີສີແດງໆ ມາລ້າງນໍ້າເອົາເຫຍື້ອຫຸ້ມເມັດອອກຫຼັງຈາກນັ້ນເອົາໄປຕາກແດດໃຫ້ແຫ້ງ 2-3 ແດດກໍ່ສາມາດນໍາມາກ້າ ຫຼື ປູກໄດ້ເລີຍເນື່ອງຈາກວ່າເມັດຕຳນິນບໍ່ມີການພັກໂຕ.
3.ປູກດ້ວຍການປັກຊຳ: ຄັດເລືອກເອົາຕົ້ນ ຫຼື ເຄືອທີ່ມີອາຍຸບໍ່ຕໍ່າກວ່າ 1 ປີ ຂະໜາດໃຫຍ່ຕັ້ງແຕ່ 1 ຊມ, ຕັດຍາວປະມານ 30-40 ຊມ, ປັກຊຳໃຫ້ອຽງເປັນມຸມ 30-40 ອົງສາ, ຫົດນໍ້າ 1-3 ມື້/ຄັ້ງ ປະມານ 7 ວັນ ກິ່ງຊໍາຈະແຕກຍອດໃໝ່ຫຼັງຈາກນັ້ນ 2 ອາທິດສາມາດນຳໄປປູກໄດ້ ຫຼື ບໍ່ດັ່ງນັ້ນກໍ່ສາມາດນຳເອົາທ່ອນພັນທີ່ມີລົງປູກໂດຍກົງໃນໜານທີ່ຕຽມໄວ້.
4.ການເຮັດຄ້າງ: ເປັນປັດໃຈທີ່ສຳຄັນຕໍ່ການຈະເລີນເຕີບໂຕທັງເປັນປະໂຫຍດຕໍ່ການເລືອຍເຄືອຂອງຜັກຕຳນິນ ເພືອເພີ່ມການໄດ້ຮັບແສງສຳຫຼັບການສັງເຄາະແສງຂອງໃບເພື່ອສ້າງທາດອາຫານໃຫ້ແກ່ສ່ວນຕ່າງໆ ການເຮັດຄ້າງແມ່ນມີຫຼາຍແບບສາມາດເຮັດໄດ້ຕາມວັດຖຸທີ່ມີ ແລະ ຄວາມສະດວກໃນທ້ອງຖິ່ນ, ອາດຈະໃຊ້ໄມ້ໄຜ່ເຮັດກໍ່ໄດ້ໃຫ້ສູງຈາກດິນປະມານ 120 ຊມ, ຍາວຕາມຮູບໜານທີ່ຕຽມດິນປູກເພື່ອໃຫ້ຕໍານິນເລືອຂື້ນ.
5.ການບົວລະບັດຮັກສາ: ເມື່ອສັງເກດເຫັນວ່າມີວັດສະພືດເກີດຂື້ນໃນຂຸມຫຼືໜານປູກກໍ່ໃຊ້ມືຫຼົກອອກ ແລ້ວພວນດິນໃສ່ຝຸ່ນຄອກເພື່ອເພີ່ມທາດອາຫານໃຫ້ແກ່ຜັກຕາມຄວາມເໝາະສົມ ແຕ່ຫ້າມເດັດຂາດບໍ່ໃຫ້ໃຊ້ສານເຄມີທຸກຊະນິດເພາະຜັກຕຳນິນເປັນພືດທີ່ມີຄວາມໄວຕໍ່ສານເຄມີຈະເຮັດໃຫ້ໃບດ້ານ, ໃບຫຍິກອາດເຮັດໃຫ້ຜົນຜະລິດເສຍຫາຍໄດ້.
6.ການເກັບກ່ຽວ: ຫຼັງຈາກທີ່ປູກໄດ້30ວັນສາມາດເກັບກ່ຽວໄດ້ຄວາມຍາວ50ຊມຫຼືສາມາດເກັບໄດ້ເມື່ອມີຄວາມຕ້ອງການແຕ່ຢ່າລືມວ່າການເກັບຍອດຍິ່ງເຮັດໃຫ້ຜັກຕຳນິນແຕກຍອດອອ່ນຫຼາຍ ຄວນເກັບໃນຊ່ວງຕອນເຊົ້າຍອດຈະບໍ່ດຳ ໜວດຈະຂາວ.

           

ແຫຼ່ງທີ່ມາ: puechkaset.com
ຜູ້ຮຽບຮຽງ: ລັດຕະນາ ໄຊຍະວົງ
ໝວດໝູ່: ພືດຜັກ
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່: