ຂໍ້ແນະນໍາ ການປູກພືດຜັກສວນຄົວ
ພືດຜັກໝາຍເຖິງ ພືດທີ່ສາມາດນຳສ່ວນໃດສ່ວນໜຶ່ງ ຂອງຕົ້ນມາປະກອບອາຫານທັງ ໃບ, ດອກ, ໝາກ, ຮາກ ແລະ ຫົວ ເປັນທັງພືດຢືນຕົ້ນ ແລະ ພືອລົ້ມລຸກທີ່ສາມາດປູກເພື່ອປຸງແຕ່ງເປັນອາຫານ ແລະ ສ້າງລາຍຮັບໄດ້.
I. ຊະນິດຂອງພືດຜັກ
1. ຜັກສວນຄົວ:
ເປັນກຸ່ມຜັກທີ່ມີອາຍຸການເກັບກ່ຽວສັ້ນມັກປູກຕາມຄົວເຮືອນ ຫຼື ປູກເພື່ອການຄ້າເຊັ່ນ: ຜັກກາດຂາວ, ກະຫຼໍ່າປີ, ກະຫຼໍ່າດອກ, ຜັກຊີ, ຜັກບົ້ງ, ຜັກກາດນາ, ໝາກເຜັດ, ກະເພົາ, ບົວລະພາ, ກາດກວງຕຸງ, ຜັກທຽມ, ຜັກຫອມ, ຫອມຫົວໃຫຍ່, ຫອມແດງ, ໝາກແຕງ, ຖົ່ວຍາວ, ໝາກເຂືອ, ໜໍ່ໄມ້ຝຣັງ ແລະ ອື່ນໆ.
2. ຜັກສະໝູນໄພ ແລະ ເຄື່ອງເທດ:
ເປັນກຸ່ມຂອງພືດຜັກທີ່ສາມາດໃຊ້ໄດ້ທັງການປະກອບອາຫານເພື່ອໃຫ້ອາຫານມີສີ, ລົດຊາດ, ກິ່ນທີ່ຕ້ອງການ ລວມເຖິງການເພີ່ມສັບພະຄຸນທາງຢາຂອງອາຫານເປັນພືດທີ່ໃຫ້ກິ່ນແຮງ ມີລົດຊາດເຜັດຮ້ອນສວ່ນຫຼາຍຈະໃຊ້ປະໂຫຍດຈາກ ໝາກ, ຫົວ ແລະ ຮາກເຊັ່ນ: ຂິງ, ຂ່າ, ຫົວສີໄຄ, ພິກໄທ, ຂີ້ມີ້ນ ແລະ ອື່ນໆ.
3. ຜັກພື້ນບ້ານ ຫຼື ຜັກປ່າ:
ເປັນກຸ່ມຂອງພືດຜັກທີ່ຂື້ນ ແລະ ໃຫຍ່ເອງຕາມທຳມະຊາດ ຫຼື ນຳມາປູກໃນຄົວເຮືອນສາມາດເກັບຜົນຜະລິດໄດ້ຕາມລະດູການມີທັງໄມ້ຢືນຕົ້ນ ແລະ ພືດລົ້ມລຸກເຊັ່ນ: ຜັກຫວານປ່າ, ໜໍ່ໄມ້, ກະເດົາ, ຂີ້ເຫຼັກ, ແຄປ່າ, ແຄບ້ານ, ກະຖິນ, ຜັກຫົມນ້ອຍ, ຜັກຫົມໜາມ, ຜັກຕຳນິນ, ຜັກແພວ, ຜັກກູດ, ຜັກຂາຂຽດ, ຜັກກະໂດນ ແລະ ອື່ນໆ. ພືດຜັກຖ້າແບ່ງຕາມການໃຊ້ປະໂຫຍດຈະແບ່ງອອກເປັນ 4 ປະເພດຄື: ປະເພດກິນໃບ, ກິນດອກ, ກິນໝາກ, ກິນຫົວ ຫຼື ຮາກ.
II. ຂັ້ນຕອນການປູກຜັກສວນຄົວ
1. ການເລືອກສະຖານທີ່
ພື້ນທີ່ໆສາມາດປູກຜັກໄດ້ດີຄວນເປັນພື້ນທີ່ຢູ່ໃກ້ແຫຼ່ງນໍ້າທຳມະຊາດ ຫຼື ແຫຼ່ງເກັບນຳທີ່ສ້າງເອງໃຫ້ພຽງພໍເນືອງຈາກພືດຜັກສວນຄົວສວ່ນຫຼາຍ ມີຄວາມຕ້ອງການນໍ້າສູງໂດຍສະເພາະລະດູແລ້ງທີ່ອາກາດແຫ້ງຈຶ່ງຈຳເປັນຕ້ອງມີນໍ້າພຽງພໍເພື່ອໃຫ້ຜັກສາມາດຈະເລີນເຕີບໃຫຍ່ຈົນຮອດລະດູການເກັບກ່ຽວໄດ້.
2. ການກຽມພື້ນທີ່
– ຄວນໄຖພວນ ຫຼື ຕຽມໜານປູກໄວ້ 1 ອາທິດເພື່ອຕາກແດດ ແລະ ຂ້າເຊື້ອໂລກ.
– ຕຽມໜານປູກດ້ວນການຍົກສູງປະມານ 20-30 ຊັງຕີແມັດ ຫຼື ຂຸດຮ່ອງເລິກກໍ່ໄດ້.
– ຫວ່ານປຸຍໝັກ ຫຼື ປຸຍຄອກປະສົມກັບປຸຍເຄມີແລ້ວປະສົມເຂົ້າກັນຄົນກັບດິນ.
– ອັດຕາການໃສ່ປຸຍໃນໜານຄວນໃຫ້ມີປຸຍໝັກ ຫຼື ປຸຍຄອກຫຼາຍກວ່າປຸຍເຄມີເຊັ່ນ 10:1.
3. ການກຽມເມັດພັນ
– ເມັດພັນຜັກທີ່ໃຊ້ຄວນມີລັກສະນະເປັນເມັດພັນໃໝ່ອາຍຸບໍ່ເກີນ 1 ປີ.
– ອານາໄມເມັດພັນໃຫ້ສະອາດລວມທັງການຄັດແຍກເອົາແຕ່ເມັດທີ່ສົມບູນໂດຍການແຊ່ນໍ້າແລ້ວເອົາເມັດຟູຖີ້ມ.
– ເມັດພັນທີ່ໃຊ້ປູກຕ້ອງບໍ່ມີເມັດພັນຜັກຊະນິດອື່ນປະປົນມານຳ.
– ກ່ອນປູກຄວນນຳເມັດພັນໄປແຊ່ນໍ້າກ່ອນ ແລະ ເມັດພັນທີ່ມີເປືອກໜາຄວນໃຊ້ເວລາປະມານ 2-3 ມື້້ ແລະ ຖ້າເປືອກບາງ, ບໍ່ແຂງໃຊ້ເວລາປະມານ 12 ຊົ່ວໂມງ ຫຼື 1 ວັນເທົ່ານັ້ນ.
4. ການປູກ
ສາມາດປູກໄດ້ຫຼາຍວິທີຕາມຄວາມເໝາະສົມຂອງແຕ່ລະຊະນິດພືດເຊັ່ນ:
• ການຫວ່ານເມັດ: ເປັນວິທີທີ່ງ່າຍ ແລະ ສະດວກ ຊຶ່ງຈະຫວ່ານເມັດຫຼັງຈາກແຊ່ນໍ້າແລ້ວ ຫຼື ຫວ່ານເມັດແຫ້ງໄດ້ທັນທີຜັກທີ່ນິຍົມຫວ່ານເມັດມັກເປັນຜັກທີ່ມີລຳຕົ້ນຂະໜາດນ້ອຍໄດ້ແກ່: ຜັກຊີ, ຫອມປ້ອມ, ຜັກບົ້ງເປັນຕົ້ນ ທັ້ງນີ້ການຫວ່ານເມັດອາດເປັນວິທີການຕຽມກ້າຜັກກ່ອນຍ້າຍປູກໃນໜານທີ່ຕຽມໄວ້.
• ການປູກດ້ວຍຕົ້ນກ້າ: ເປັນວິທີປູກຕໍ່ຈາກການຫວ່ານແກ່ນຜັກເມື່ອເປັນຕົ້ນກ້າແລ້ວກໍ່ຖອນແຍກອອກປູກໃນໜານທີ່ຕຽມໄວ້ ວິທີນີ້ເປັນວິທີທີ່ໃຊ້ຫຼາຍທີ່ສຸດສຳຫຼັບການປູກຜັກໂດຍມັກໃຊ້ກັບພືດທີ່ມີລຳຕົ້ນໃຫຍ່, ຊົງພຸ່ມກ້ວາງເພາະຕ້ອງການໄລຍະຫ່າງສຳຫຼັບການຈະເລີນເຕີບໃຫ່ຍເຊັ່ນ: ຜັກກະຫຼໍ່າປີ, ຜັກກາດຂາວ, ຜັກກາດນາ, ໝາກເຂື ແລະ ໝາກເຜັດ ແລະ ອື່ນໆ.
• ການຢອດເມັດ: ເປັນວິທີປູກທີ່ໃຊ້ສຳຫຼັບພືດທີ່ຕ້ອງການໄລຍະຫ່າງຕົ້ນຫຼາຍ ມັກເປັນພືດໃຊ້ຮາວ ຫຼື ເລືອເຄືອຕົ້ນກ້າອອກບໍ່ສົມບູນ, ແຂງແຮງ, ແຫ່ວ ແລະ ຕາຍງ່າຍ ຫາກຖອນແຍກເອົາຕົ້ນກ້າມາປູກເຊັ່ນ: ຖົ່ວຍາວ, ແຕງກວາ, ໝາກອຶ, ໝາກມາລະເປັນຕົ້ນ.
• ຝັງໃນໜານປູກ: ເປັນວິທີປູກທີ່ໃຊ້ກັບພືດຜັກບາງຊະນິດທີ່ມີການແຍກໜໍ່, ແຍກເຫງົ້າ ອອກປູກເພື່ອຂະຫຍາຍຈຳນວນຕົ້ນ ຫຼື ກໍໂດຍຝັງລົງຂຸມທີ່ໜານປູກໄດ້ທັນທີເຊັ່ນ: ຫອມແດງ, ກະທຽມ, ຫົວສີໄຄ, ຂິງ, ຂ່າ ແລະ ອື່ນໆ.
5. ການບົວລະບັດຮັກສາ
– ໃນໄລຍະທຳອິດຂອງການປູກຊ່ວງ 1 ອາທິດທຳອິດຂອງການປູກໃນແຕ່ລະວິທີຈຳຕ້ອງມີການໃຫ້ນໍ້າຢ່າງສະໝໍ່າສະເໝີ ຢ່າງນ້ອຍມື້ລະ 2 ເທື່ອ ເຊົ້າ-ແລງ ຈົນຕົ້ນກ້າຕັ້ງໂຕໄດ້.
– ການໃຫ້ນໍ້າຍັງຈະໃຫ້ມື້ລະ 2 ເທືອ, ຕະຫຼອດຈົນເຖິງໄລຍະເກັບກ່ຽວ ແຕ່ອາດຈະໃຫ້ນໍ້າໃນປະລິມານທີ່ໜ້ອຍລົງ ຫຼື ຜັກບາງຊະນິດອາດຈະເວັ້ນຊ່ວງການໃຫ້ນໍ້າເມື່ອເຖິງໄລຍະກ່ອນເກັບກ່ຽວ.
– ການໃສ່ປຸຍຄວນໃສ່ໃນໄລຍະຫຼັງປູກ 1-2 ອາທິດ ຫຼື ໄລຍະທີ່ຕົ້ນກ້າຕັ້ງຕົ້ນໄດ້ແລ້ວຈົນເຖິງໄລຍະກ່ອນການເກັບກ່ຽວປະມານ 1 ເດືອນ ລວມເຖິງພືດບາງຊະນິດທີ່ສີ້ນສຸດການໃຫ້ປຸຍທີ່ໄລຍະກ່ອນການອອກດອກ ແລະ ໝາກ.
6. ການເກັບຜົນຜະລິດ
ພືດຜັກມັກມີໄລຍະການເກັບກ່ຽວບໍ່ເກີນ 120 ວັນ ສ່ວນຫຼາຍຈະໃຊ້ເວລາປະມານ 40-60 ວັນ ຂື້ນກັບຊະນິດຂອງຜັກໂດຍຜັກກິນໃບຈະມີອາຍຸການເກັບກ່ຽວສັ້ນກວ່າຜັກກິນດອກ ແລະ ໝາກ.
ແຫຼ່ງທີ່ມາ: Puechkaset.co
ຜູ້ຮຽບຮຽງ: ລັດຕະນາ ໄຊຍະວົງ
ໝວດໝູ່: ພືດຜັກ
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວິດີໂອ:
ຕິດຕໍ່: