ຂໍ້ແນະນໍາ ການປ້ອງກັນ ແລະ ກໍາຈັດແມງແຄງຍາວໃນນາເຂົ້າ

I.ຮູບຮ່າງລັກສະນະ
– ໂຕແກ່ລຳໂຕຍາວ, ຮຽວ, ຂາຍາວ, ມີສີຂຽວອອ່ນນໍ້າຕານ, ໂຕທີ່ໃຫຍ່ເຕັມທີ່ຍາວປະມານ 14-17 ມີລີແມັດ.
– ໂຕອອ່ນມີສີຂຽວເຫຼືອງ, ບໍ່ມີປີກ ແລະ ສັ້ນກວ່າໂຕແກ່.
– ໄຂ່ມີສີແດງເຫຼື້ອມ ແລະ ມີລັກສະນະການວາງໄຂ່ແບບລຽນກັນເປັນ 2 ແຖວມີປະມານ 200-300 ໜ່ວຍ.
II.ສະພາບແວດລ້ອມທີ່ເໝາະສົມໃນການຈະເລີນເຕີບໂຕ
ອຸນຫະພູມທີ່ເໝາະສົມໃນການຈະເລີນເຕີບໂຕແມ່ນ 27-28 ອົງສາເຊ ແລະ ຄວາມຊຸ່ມຊື່ນ 80-85 %, ຖ້າທ້ອງຟ້າມີເມກປົກຄຸມ ແລະ ຝົນຝອຍເຮັດໃຫ້ແມງແຄງຂະຫຍາຍເພີ່ມຂື້ນ, ພື້ນທີ່ປູກໃກ້ປ່າ ແລະ ມີຫຍ້າ.
III.ການທຳລາຍ
ແມງແຄງໂຕອອ່ນພາຍຫຼັງທີ່ເບະອອກມາໃໝ່ໆຈະດູດກິນນໍ້າໃນກາບຕົ້ນເຂົ້າ, ໂຕເປັນບ່າວສາວ ແລະ ໂຕແກ່ຈະດູດກິນອາຫານຢູ່ໃນເມັດເຂົ້າໂດຍສະເພາະແມ່ນຢູ່ໃນໄລຍະເປັນນໍ້ານົມຈົນເຖິງໄລຍະເລີ່ມສຸກ.
1.ລັກສະນະຂອງການທຳລາຍ
– ເຮັດໃຫ້ເມັດເຂົ້າເປັນຈຸດສີນໍ້າຕານ.
– ເມັດເຂົ້າຖືກທຳລາຍເປັນຮອຍຊໍ້າ ແລະ ສີດຳ ຫຼື ເຮັດໃຫ້ເມັດເຂົ້າຫັກເມື່ອເອົາໄປຕາກ ຫຼື ສີ, ມີກິ່ນຂີວ ແລະ ເຮັດໃຫ້ເມັດເຂົ້າລີບ.

          

2.ໄລຍະເວລາການທຳລາຍ
ແມງແຄງຈະມັກທຳລາຍເຂົ້າເປັນນໍ້ານົມຫາເມັດເຂົ້າສຸກ ແລະ ຈະຢູ່ໃນຕອນເຊົ້າເວລາປະມານ 8-10 ໂມງ.
IV.ວິທີປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດ
1.ການປ້ອງກັນ
ທຳລາຍແຫຼ່ງທີ່ຢູ່ອາໄສຂອງແມງແຄງເຊັ່ນ: ອານາໄມຖາງຫຍ້າຄັນນາໃຫ້ແປນ ແລະ ບໍລິເວນໃກ້ຄຽງ ອອ້ມແຄມຄັນນາ.
– ຄວນນຳໃຊ້ແນວພັນເຂົ້າຊະນິດດຽວກັນ, ຕົກກ້າ ແລະ ດຳພ້ອມກັນໃຊ້ແນວພັນທີ່ແຂງແຮງ, ນຳໃຊ້ເຕັກນິກກະເສດສຸມ, ໃສ່ອັດຕາຝຸ່ນໃຫ້ຖືກຕ້ອງ ແລະ ປະຕິບັດຕາມວິຊາການຄວບຄຸມຫຍ້າເພື່ອໃຫ້ຕົ້ນເຂົ້າແຂງແຮງເພື່ອການສະໜອງຝຸ່ນໃຫ້ໄດ້ດີ ແລະ ເຮັດໃຫ້ຕົ້ນເຂົ້າອອກຮວງພ້ອມກັນ.
– ແນະນຳຕົກກ້າກ່ອນໝູ່ ແລະ ປັກດຳກ່ອນໝູ່ເປັນແປງນ້ອຍຂະໜາດ 3 x 5 ແມັດໃນບໍລິເວນນາຕົວຢ່າງມີປະມານ 5-10 ຮຕ ແນະນຳໃຫ້ມີແປງນ້ອຍທີ່ດຳກ່ອນ 2-3 ຈຸດໃນບໍລິເວນແຄມປ່າ ຫຼື ແຄມນາທີ່ດຳນຳຫຼັງເພື່ອລໍຖ້າແມງແຄງມາຕອມເຂົ້າທີ່ອອກດອກກ່ອນແລ້ວກໍ່ຈະງ່າຍໃນການປາບແມງແຄງ ອາດຈະໃຊ້ຢາສີດຖືກໂຕຕາຍ ຫຼື ໃຊ້ສະຫວິງແກ່ວງເອົາກໍ່ໄດ້ເພາະວ່າບໍລິເວນແຄບໃຊ້ວິທີການນີ້ຈະຫຼຸດຜ່ອນປະຊາກອນແມງແຄງໄດ້ຫຼາຍທີ່ສຸດ.
2.ວິທີການເຕັກນິກຕ່າງໆ
– ຖ້າພົບເຫັນແມງແຄງຕາມທົ່ງນາບໍ່ຈຳເປັນຕ້ອງລໍຖ້າໃຫ້ເຂົ້າອອກຮວງຈຶ່ງຈະກຳຈັດ, ຄວນເລີ່ມກຳຈັດແຕ່ຫົວທີເລີຍໂດຍການໃຊ້ສະຫວິງແກ່ງໃນທຸກໆເຊົ້າ ຈະເຮັດໃຫ້ປະຊາກອນຫຼຸດລົງ ໃຊ້ວິທີການນີ້ແມ່ນປະສິດທິຜົນສູງ ແລະ ຍັງຮັກສາສະພາບແວດລ້ອມອີກດ້ວຍ.
– ຖ້າພົບເຫັນໃນໄລຍະເຂົ້າອອກຮວງແລ້ວ ໃຫ້ນຳໃຊ້ເຫຍື່ອລໍ້ເພື່ອໃຫ້ແມງແຄງໄດ້ຮັບກິ່ນແລ້ວມາຕອມເຊັ່ນ: ປູເນົ່າ, ກົບເນົ່າ, ຫອຍເນົ່າ ຫຼື ສັດຕາຍມີກິ່ນສາບ ໃຫ້ເອົາມາສຽບໃສຫຼັກໄມ້ສູງກວ່າຕົ້ນເຂົ້າເລັກນ້ອຍແລ້ວນຳໄປປັກຕາມຄັນນາໄລຍະຫ່າງປະມານ 10-15 ບາດກ້າວຍ່າງ, ແຕ່ລະມື້ຈະຕ້ອງລົງໄປຕິດຕາມ ແລະ ກວດກາເບິ່ງຖ້າພົບເຫັນແມງແຄງມາຕອມຕາມຫຼັກທີ່ປັກໄວ້ແນະນຳໃຫ້ໃຊ້ສະຫວິງມາງວມເອົາແລ້ວທຳລາຍຖິ້ມ.

         

3.ການປ້ອງກັນໂດຍໃຊ້ສານເຄມີ
ໃນເມື່ອພົບເຫັນໃນຊ່ວງເຂົ້າຖອກຮວງເປັນນໍ້ານົມປະມານ 4-5 ໂຕ/ຕາແມັດ ແນະນໍາໃຫ້ໃຊ້ຢາຟາສະແທກໃນອັດຕາ 1 ບ່ວງແກງ/ນໍ້າ 20 ລິດ ສີດໃນເວລາ 6-8 ໂມງເຊົ້າ ແລະ ຕອນແລງ ຫຼື ນຳໃຊ້ຢາ ວີດີໄອ 60 % ມາສີດດ້ວຍອັດຕາ 3-4 ບ່ວງແກງ/ນໍ້າ 20 ລິດ ຫຼື ຈະໃຊ້ ເຊວິນ 875 % ໃນອັດຕາ 2 ກິໂລ/ຮຕ.

ແຫຼ່ງທີ່ມາ: ໂຄງການສົ່ງເສີມກະສິກຳ
ຜູ້ຮຽບຮຽງ: ລັດຕະນາ ໄຊຍະວົງ
ໝວດໝູ່: ການປ້ອງກັນພືດ
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວິດີໂອ:
ຕິດຕໍ່: