ການຂະຫຍາຍຊາປ່າດ້ວຍການປັກຊຳ
I. ປະຫວັດຄວາມເປັນມາ
ຊາປ່າເປັນເຄື່ອງປ່າຂອງດົງ ທີ່ມີຊື່ສຽງ ແລະ ລາຄາແພງສາມາດນຳສົ່ງຂາຍອອກຈີນໄດ້ໃນປີ 2007 ລາຄາຊາປ່າຢູ່ເມືອງຍອດອູມີເຖິງ 3375,000 ກີບ ເຖິງ 500,000 ກີບ. ແຕ່ວ່າຊາປ່າໃນທຳມະຊາດແມ່ນບໍ່ມີຫຼາຍເທື່ອ ການຂະຫຍາຍພັນບາງປີມີໝາກ ແລະ ບາງປີບໍ່ມີໝາກ ສະນັ້ນທາງໂຄງການຈິ່ງມີແຜນສົ່ງເສີມປະຊາຊົນຂະຫຍາຍດ້ວຍວິທີປັກຊຳ.
II. ຄວາມສຳຄັນຂອງຊາປ່າ.
– ຮັບປະກັນທາງດ້ານສະບຽງອາຫານ
– ເປັນລາຍຮັບໃຫ້ແກ່ປະຊາຊົນ
– ເປັນຢາປົວພະຍາດ
– ອະນຸລັກຄວາມຫຼາກຫຼາຍຂອງພືດໃນທຳມະຊາດ
III. ວິທີຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍການປັກຊຳ
1. ການເລືອກສະຖານທີ່
– ສຳຫຼວດພື້ນທີ່ເໝາະສົມ,ສະຖານທີ່ບໍ່ໃຫ້ມີລົມພັດຫຼາຍ,ດີແທ້ຕ້ອງໃຫ້ຢູ່ໃກ້ກັບຮົ່ມທຳມະຊາດ,ໃຊ້ຜ້າກັນແສງມຸງ 80% ບໍ່ໃຫ້ແດດສ່ອງຖືກໄດ້ເພື່ອຮັກສາຄວາມຊຸ່ມໃຫ້ແກ່ໜານກ້າ ແລະ ກິ່ງປັກຊຳ.
– ຢູ່ໃກ້ກັບນ້ຳເພື່ອສະດວກເວລາຫົດນ້ຳແຕ່ບໍ່ໃຫ້ນ້ຳຖ້ວມ.
– ດິນຂ້ອນຂ້າງຊຸ່ມ ແລະ ເປັນທົ່ງພຽງ.
– ລ້ອມຮົ່ວໃຫ້ດີບໍ່ໃຫ້ງົວ,ຄວາຍ,ໝູ,ເປັດ,ໄກ່ ໄປທຳລາຍ.
2. ເຕັກນິກໜານກ້າ
– ຂຸດໜານໃຫ້ກວ້າງ 1,2 m x 10m ສຳລັບ 1 ໜານຈົ່ງທາງຍ່າງ 60 Cm.
– ຕີໄມ້ແປ້ນຫຼືຜ່າໄມ້ປ່ອງເປັນແຜ່ນແລ້ວສ້າງເປັນຂອບໃຫ້ສູງເທົ່າກັບຂະໜາດຂອງເົ້າເພື່ອເວລາວາງບໍ່ໃຫ້ເບົ້າລົ້ມ.
– ຮ່າຍດິນໃສ່ເບົ້າ ແລະ ທັ່ງດິນລົງໃຫ້ແຈບບໍ່ໃຫ້ມີປ່ອງອາກາດ,ດິນຮ່າຍເບົ້າຕ້ອງເປັນດິນປູກຝັງ,ຖ້າເປັນດິນໜຽວຕ້ອງປະສົມຊາຍເຄິ່ງໜຶ່ງ,ຖ້າບໍ່ໜຽວຫຼາຍແມ່ນ 1/3(1 ສ່ວນແມ່ນຊາຍ 3 ສ່ວນແມ່ນດິນ), ຫຼັງຈາກຮ່າຍເບົ້າແລ້ວຕ້ອງຫົດນ້ຳເບິ່ງຖ້ານ້ຳລອດເບົ້າແມ່ນໄດ້ແລ້ວ,ຖ້ານ້ຳບໍ່ລອດເບົ້າຕ້ອງປະສົມຊາຍຕື່ມ.
3. ວິທີເອົາຍອດລົງເບົ້າ
– ຕັດເອົາກິ່ງທີ່ມີອາຍຸ 1 ປີ ແລະ ເອົາໄມ້ທີ່ບໍ່ອ່ອນ,ບໍ່ແກ່ເກີນໄປ ພໍໃຫ້ມີຄວາມເໝາະສົມເອົາຍາວປະມານ 3-5 Cm ,ຈົ່ງໃບໄວ້ 1 ໃບ, ເບື້ອງເທິງຕັດໃຫ້ພຽງຈົ່ງໄວ້ກາຍໃບ 0,5 Cm, ເບື້ອງລຸ່ມ 3-4 Cm. ຕັດໃຫ້ແຫຼມແຕ່ບໍ່ໃຫ້ເປືອກນັ້ນຈີກອອກຈາກເນື້ອໄມ້.
– ແຊ່ກິ່ງທີ່ເຮົາຕັດໄວ້ນັ້ນ ໃສ່ນ້ຳທີ່ເຮົາປະສົມ Faconie ປະມານ 10-12 ຊົ່ວໂມງແລ້ວຈຶ່ງເອົາລົງເບົ້າປັກຊຳ.
– ຫົດນ້ຳເບົ້າກ່ອນປັກຊຳໄວ້ 1-2 ຊົ່ວໂມງຈາກນັ້ນເອົາເຫຼັກຕະປູເຈາະເປັນຮູແລ້ວຈິ່ງເອົາຍອດປັກຊຳນັ້ນລົງເພື່ອບໍ່ໃຫ້ລົບກວນເປືອກຂອງຍອດປັກຊໍາອັດໃຫ້ແຈບບໍ່ໃຫ້ລົມເຂົ້າໄດ້ ແລະ ເວລາຫົດນ້ຳບໍ່ໃຫ້ລົບກວນເພາະຢ້ານຮາກເກີດຍາກ.
– ຖ້າໃບຍາວແມ່ນເຮັດໃບຕັ້ງຂື້ນເພື່ອເຮັດໃຫ້ໄດ້ຫຼາຍເບົ້າໃນໜານປັກຊໍາ.
VI. ການບົວລະບັດຮັກສາ
– ໃຫ້ຫົດນ້ຳທຸກໆວັນດີແທ້ແມ່ນຫົດຕອນແລງ.
– ຖ້າສັງເກດເຫັນຫຍ້າອອກຕ້ອງຫຼົກໄປຖີ້ມ.
– ມຸງຜ້າກັນແສງໃຫ້ດີເພາະວ່າການປັກຊໍາແມ່ນເຮົາສ້າງຮາກໃຫ້ເບ້ຍໃໝ່.
V. ການປູກ
– ເວລາປູກແມ່ນຍົກໄປທັ້ງເບົ້າ ແລະ ເວລາໄປຮອດບ່ອນປູກຈິ່ງຄ່ອຍຈີກຖົງຢ່າງຖິ້ມແລ້ວປູກທັ້ງດິນຢູ່ໃນເບົ້າ.
– ເອົາໄປປູກຢູ່ບ່ອນປ້າທີ່ມີຮົ່ມທຳມະຊາດໄລຍະປູກ 3X3 m.
ຮຽບຣຽງໂດຍ: ສີວິໄລ ອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ໂຄງການພັດທະນາການຄ້ຳປະກັນສະບຽນອາຫານແບບຍືນຍົງ,ເມືອງຍອດອູ
ໝວດໝູ່: ການຂະຫຍາຍພັນ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີ່ມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ
ວີດີໂອ:https://www.youtube.com/watch?v=WCePRvozB8g
ເບີໂທຕິດຕໍ່: