ເຕັກນິກການປູກໝາກນ້ຳເຕົ້າ
1. ໝາກນ້ຳເຕົ້າ: ຊື່ວິທະຍາສາດ: Lagenaria siceraria Standl, ໝາກນ້ຳເຕົ້າເປັນໄມ້ເຄືອຂໜາດໃຫຍ່ເຊີ່ງອາດມີຄວາມຍາວກວ່າ 10 ແມັດ, ລໍາຕົ້ນເປັນຫຼ່ຽມ ມີມື້ເກາະທີ່ແຍກອອກເປັນ 2 ທາງໃບມີຂະໜາດໃຫຍ່ຄືເກັບຮູບຫົວໃຈ ໃບມີຂົນໜຸ້ມທັງ 2 ດ້ານມີຮອຍຫຍັກບໍລິເວດໃບ 5-9 ຫຍັກ ກ້ານໃບຍາວປະມານ 20 ຊັງຕີແມັດ. ຫາກຈະເປັນລະບົບຫາກຕື້ນ ໃນ່ສ່ວນຂອງໝາກມີຕັ້ງແຕ່ຂະໜາດນ້ອຍຈົນຮອດຂະໜາດໃຫຍ່.
ໝາກມີເນື້ອໃນສີຂາວ ຫຼືສີຂຽວຂ້ອນຂ້າງຈະໜຸ້ມ ເປືອກມີສີຂຽວເປັນລາຍ ຄວາມຈີງແລ້ວໝາກນໍ້າເຕົ້າມີຢູ່ຫຼາຍສາຍພັນເຊັ່ນ: ມາກນ້ຳເຕົ້າພື້ນບ້ານ, ໝາກນ້ຳເຕົ້າຊົງຊຽນ ເຊີ່ງເປັນທົງທີ່ນິຍົມເອົາມາເປັນເຄື່ອງປະດັບ ຖ້າເຮົາເບີ່ງໜັງຈີນຈະເຫັນວ່າມີນ້ຳເຕົ້າຊົງຊຽນທີ່ນັກສະແດງເອົາມາປະກອບສາກ ແຕ່ໝາກນ້ຳເຕົ້າພື້ນບ້ານເຮົາກໍ່ສາມາດເອົາຕາກແຫ້ງ ເຄືອບແລກເກີເຮັດເປັນເຄື່ອງປະດັບກໍ່ໄດ້ແຕ່ບໍ່ນິຍົມກັນປານໃດ ເນື່ອງຈາກຜິດກັນຮູບຊົງສ່ວນໃຫຍ່ຈະມັກເອົາມາກີນຫຼາຍກວ່າ.
2. ສະຖານທີ່ທີ່ພົບເຫັນໝາກນ້ຳເຕົ້າ: ຈະເຫັນວ່າໝາກນ້ຳເຕົ້າສະມາດປູກທີ່ໃດກໍ່ໄດ້ທີ່ມີຄວ່ມອຸດົມສົມບູນຂອງດິນ ແລະ ຖ້າເອົາໄປປູກກໍ່ຈະຂື້ນຢູ່ກັບ ຜູ້ປູກວ່າມີການເບີ່ງແຍງຮັກສາໜ້ອຍຫຼາຍສຳໃດ ນິຍົມໃນການໃຊ້ແກ່ນຂະ
ຫຍາຍພັນ.
3. ການປູກໝາກນ້ຳເຕົ້າ: ຈະຕ້ອງກຽມດິນໃຫ້ມີການໄຖພວນ ແລະ ຍົກຮ່ອງໜານປູກກວ້າງປະມານ 4 ແມັດ ຈະນິຍົມຂຸດຂຸມປູກໃຫ້ກວ້າງ 15-20 ຊັງຕີແມັດ, ເລິກ 2-3 ຊັງຕີແມັດ ຂຸດຂຸມຫ່າງກັນ 2 ແມັດ. ແລ້ວເອົາຝຸ່ນຄອກ ຫຼືປຸ໋ຍໝັກມາຮອງກົ້ນຂຸມ ຫຼັງຈາກນັ້ນກໍ່ຍອດແກ່ນລົງໃນຂຸມປູກທີ່ກຽມໄວ້ໃນເນື້ອທີ່ປູກ 1 ໄລ່ ຈະໃຊ້ແກ່ນໝາກນ້ຳເຕົ້າປະມານ 1.5 ກິໂລກຼາມ ຍອດຂຸມລະ 2-3 ແກ່ນຖົມດ້ວຍດິນຜຸ່ຍໃຫ້ມີຄວາມໜາປະມານ 1-2 ຊັງຕີແມັດ ເອົາເຟືອງເຂົ້າແຫ້ງ ຫຼືຫຍ້າຄາປົກເພື່ອຮັກສາຄວາມຊຸ່ມໃນດິນໃຫ້ຫຼາຍທີ່ສຸດ ຫຼັງຈາກນັ້ນຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມໄປເລື່ອຍໆ ປະມານ 7-10 ມື້ ຈົນກວ່າໝາກນ້ຳເຕົ້າຈະງອກ ໝັ່ນເບີ່ງແຍງຫາກໝາກນໍ້າເຕົ້າຂື້ນມາທັງໝົດໃຫ້ຖອນອອກໃຫ້ເລື່ອແຕ່ 2 ຕົ້ນກໍ່ພໍເພື່ອໃຫ້ຈະເລີນເຕີບໃຫຍາເຕັມທີ່.
4. ການເບີ່ງແຍງຮັກສາໝາກນ້ຳເຕົ້າ: ໝາກນ້ຳເຕົ້າເປັນພືດທີ່ມີລະບົບຮາກຕື້ນຕ້ອງການຄວາມຊຸ່ມປານກາງຫຼັງຈາກຕົ້ນໃຫຍ່ແລ້ວໃຫ້ຫົດນ້ຳປະມານ 3-5 ມື້/ເທື່ອ ແຕ່ກໍ່ຂື້ນຢູ່ກັບສະພາບຂອງດິນປູກວ່າມີຄວາມແຫ້ງແລ້ງເທົ່າໃດຖ້າອາກາດຮ້ອນຫຼາຍ ດິນປູກເລີ້ມແຫ້ງກໍ່ຕ້ອງຫົດນ້ຳໃຫ້ຖີ່ຂື້ນ ແຕ່ຕ້ອງເບີ່ງບໍ່ໃຫ້ດິນປຽກຫຼາຍເກີນໄປ ອາດເຮັດໃຫ້ເກີດພະຍາດຫາກເນົ່າ ຫຼັງປູກໄດ້ປະມານ 25-30 ມື້ ຫຼືເລີ່ມມີໃບ 4-5 ໃບ ຈື່ງເລີ້ມໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 16-20-0 ໃນອັດຕາ 20 ກິໂລກຼາມ/ໄລ່ໃສ່ບໍລິເວນກົກຕົ້ນບໍ່ຄວນພວນດິນໃຫ້ເລິກເກີນໄປ ເພາະອາດເກີດຄວາມເສຍຫາຍຕໍ່ລະບົບຫາກໄດ້.
5. ການກຳຈັດວັດສະພືດ: ຄວນຈະມີການກຳຈັດວັດສະພືດໃຫ້ໝາກນ້ຳເຕົ້າ ຢ່າງສະໝ່ຳສະເໝີ ແລະ ຕໍ່ເນື່ອງໃນຊ້ວງທີ່ໝາກນ້ຳເຕົ້າຍັງນ້ອຍຢູ່ເມື່ອຈະເລີນເຕີບໃຫຍ່ເຕີມທີ່ຈະປົກຫົ່ມພື້ນທີ່ທັງໝັດ ຈະຊ່ວຍຫຼຸດການກຳຈັດວັດສະພືດໄດ້ບາງສ່ວນ.
6. ພະຍາດ ແລະ ແມງ: ມີພະຍາດ ແລະ ແມງມາລົບກວນຂ້ອນຂ້າງໜ້ອຍເນື່ອງຈາກວ່າໃບຂອງໝາກນໍ້າເຕົ້າມີກີ່ນ
ເໝັນແມງບໍ່ມັກ ມີຂໍ້ຄວນລະວັງຢ່າງດຽວຄື: ເລື່ອງການໃຫ້ນ້ຳຢ່າໃຫ້ຫຼາຍຈົນປຽກເກີນໄປເພາະຈະເຮັກໃຫ້ເກີດພະຍາດຫາກ-ກົກເນົ່າ.
7. ການເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດ: ຫຼັງຈາກປູກໄປແລ້ວປະມານ 55-60 ມື້ ກໍ່ເລີ້ມເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດໃຫ້ເຮົາເລືອກມາກທີ່ເໝາະທີ່ຈະເອົາມາບໍລິໂພກຫຼາຍທີ່ສຸດ ໃຫ້ສັງເກດໃນຊ້ວງຫຼັງຈາກດອກບານ 6-7 ມື້ ໃຫ້ເລີ້ມເກັບ ຈະເກັບໃນລັກສະນະມື້ຕໍ່ມື້ເຮັດແບບນີ້ໄປຈົນກວ່າຈະໝົດ.
8. ການໃຊ້ປະໂຫຍດຂອງໝາກນ້ຳເຕົ້າ: ໝາກນໍ້າເຕົ້າສາມາດເອົາມາກີນເກັບແຈ່ວ ຂົ້ວກັບໝູ ແລະ ໄຂ່ ແກງສົ້ມ ສັບພະຄຸນທາງຢາ ໃບ ແກ້ໂຕຮ້ອນ ແກ້ຮ້ອນໃນ.
9. ຄຸນສົມບັດໃນການຮັກສາພະຍາດຂອງໝາກນ້ຳເຕົ້າ:
1. ພະຍາດເບົາຫວານ.
2. ທໍ່ຢ່ຽວອັກເສບ.
3. ພະຍາດປອດອັກເສບຈະໃຊ້ສ່ວນທີ່ເປັນເປືອກສົດຮັບປະທານ.
4. ແກ້ປວດຝີໃນເດັກ ໂດຍໃຊ້ໝາກນ້ຳເຕົ້າຊອຍເປັນຕ່ອນ ປະສົມຂິງຕົ້ມເປັນນ້ຳສູບຮັບປະທານ.
5. ພະຍາດລູກອັນທະບວມໃຫ້ໃຊ້ໝາກນ້ຳເຕົ້າມາຕົ້ມຮັບປະທານ.
6. ພະຍາດທາງລຳຄໍໃຫ້ໃຊ້ໝາກນ້ຳເຕົ້າທີ່ແກ່ໆ ຕັດຄວັ້ນແລ້ວໃສ່ນ້ຳໄວ້ຮັບປະທານເປັນປະຈຳຈະສາມາດປ້ອງກັນຮັກສາພະຍາດທາງລຳຄໍໄດ້.
ຂອບໃຈຂໍ້ມູນຈາກ: http://www.vegetweb.com
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:
ຕິດຕໍ່:
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ