ການປູກຜັກບົ່ວຫົວໃຫຍ່
ການກຽມດິນ.
ການກຽມໜານປູກ.
ໜານກ້າຕ້ອງກຽມໃຫ້ດີເພາະໄລຍະເວລາໃນການກ້າດົນປະມານ 45 ຫາ 60 ວັນ. ຂຸດໄຖດິນໃຫ້ເລິກ 10 ຫາ 15 ຊມ, ຕາກດິນປະໄວ້ 5 ຫາ 7 ວັນ, ໂຮຍຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຝຸ່ນບົ່ມທີ່ລະລາຍຕົວດີແລ້ວຄົນປົນດິນໃຫ້ທົ່ວພວນດິນໃຫ້ລະອຽດ, ເກັບກິ່ງໄມ້ ແລະ ຫຍ້າອອກໃຫ້ໝົດຍົກເປັນໜານກ
ການກຽມໜານປູກ
ຂຸດໄຖດິນໃຫ້ເລິກ 15 ຫາ 20 ຊມ, ຕາກດິນໄວ້ 5 ຫາ 7 ວັນ, ໂຮຍຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຝຸ່ນບົ່ມໂຮຍໃຫ້ທົ່ວຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັບດິນແລ້ວພວນດິນໃຫ້ລະອຽດເພື່ອໃຫ້ດິນໂລ່ງ ແລະ ມີການລະບາຍນ້ຳໄດ້ດີ. ເກັບຫຍ້າອອກໃຫ້ໝົດຖ້າສະບາຍຂອງດິນເປັນກົດຫຼາຍໃຫ້ໃສ່ປູນຂາວລົງໄປເພື່ອເຮັດໃຫ້ດິນມີຄວາມ ເໝາະສົມຕໍ່ການຈະເລີນເຕີບໂຕ.
ການປູກ.
ການກ້າແກ່ນ.
ຫຼັງຈາກກຽມໜານກ້າແລ້ວໃຫ້ຫວ່ານເມັດພັນກະຈາຍທົ່ວໜານແລ້ວຫວ່ານກັບຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຝຸ່ນບົ່ມ ຫຼື ດິນລະອຽດໜາປະມານ 1 ຊັງຕີແມັດ. ຫົດນ້ຳດ້ວຍບົວຝອຍໃຫ້ທົ່ວ ແລະ ລະອຽດ, ປົກດ້ວຍເຟືອງແຫ້ງ ຫຼື ຫຍ້າແຫ້ງແລ້ວປົນໜານດ້ວຍຜ້າຂາວ ຫຼື ຜ້າຢາງສີຂາວຂຸ້ນ. ໃຫ້ປົກໜານເວລາກາງເວັນທີ່ມີແສງແດດກ້າ ຫຼື ຝົນຕົກໜັກ, ເມື່ອງອກດີແລ້ວໃຫ້ເປີດຜ້າປົກອອກໃຫ້ເບ້ຍທີ່ງອກໃໝ່ໆໄດ້ຮັບແສງແດດໃນເວລາເຊົ້າຄ່ອຍໆ ເພີ່ມແສງແດດໃຫ້ຫຼາຍຂຶ້ນເທື່ອລະໜ້ອຍຈົນເບ້ຍແຂງແຮງຮັບແສງແດດໄດ້ໝົດມື້.
ການປູກ.
ເບ້ຍທີ່ຈະຍ້າຍປູກມີອາຍຸປະມານ 45 ຫາ 60 ວັນໂດຍເລືອກຕົ້ນທີ່ແຂງແຮງ ແລະ ສົມບູນດີ. ໄລຍະປູກທີ່ເໝາະສົມລະຫວ່າງຕົ້ນ 10 ຊັງຕີແມັດ ແລະ ລະຫວ່າງແຖວ 25 ຊັງຕີແມັດ, ການຍ້າຍເບ້ຍປູກຄວນຍ້າຍປູກເວລາແດດອ່ອນ ຫຼື ມື້ທີ່ມີອາກາດບົດຄວນເຮັດດ້ວຍຄວາມລະມັດລະວັງ. ຢ່ອນຮາກລົງໄປໃນຂຸມທີ່ຂຸດໄວ້ຕັ້ງຕົ້ນເບ້ຍຜັກໃຫ້ທ່ຽງ, ຖົມດິນອ້ອມຕົ້ນໃຫ້ແໜ້ນແລ້ວປົກດ້ວຍເຟືອງແຫ້ງ ຫຼື ຫຍ້າແຫ້ງຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ.
ການບົວລະບັດຮັກສາ.
ການໃສ່ຝຸ່ນ.
ຝຸ່ນທີ່ແນະນຳໃຫ້ໃສ່ຄືຝຸ່ນເຄມີສູດ 15-15-15 ຫຼື 13-13-21 ຫຼື ສູດອຶ່ນໆທີ່ໃກ້ຄຽງກັນໃນອັດຕາ 300 ຫາ 600 ກລ/ຮຕ. ຂຶ້ນຢູ່ກັບຄວາມອຸດົມສົມບູນຂອງດິນ, ການໃສ່ຝຸ່ນເທື່ອທີ 1 ໃສ່ເປັນຝຸ່ນຮອງພື້ນກ່ອນປູກ, ເທື່ອທີ 2 ໃສ່ຫຼັງປູກໄດ້ 30 ຫາ 40 ວັນ, ໂຮຍໃສ່ດ້ານຂ້າງຫ່າງຈາກຕົ້ນເລັກນ້ອຍແລ້ວພວນດິນປົກຫຼັງຈາກປູກ. ນອກຈາກນີ້ຍັງໃສ່ຝຸ່ນເພີມອຶ່ນໆ ເຊັ່ນ: ຝຸ່ນແອມໂມນຽມຊູນເຟດ ຫຼື ຢູເຣຍ ໃນຊ່ວງການຈະເລີນເຕີບໂຕ.
ການໃຫ້ນ້ຳ.
ຄວນໃຫ້ຢ່າງພຽງພໍ ແລະ ສະໝ່ຳສະເໝີທັງເຊົ້າແລງຫົດໃຫ້ພໍແຕ່ຊຸ່ມໂດຍສະເພາະໃນຊ່ວງໄລຍະການຈະເລີນເຕີບໂຕຢ່າໃຫ້ຂາດນ້ຳ ເພາະວ່າຈະມີຜົນເສຍຫາຍຕໍ່ຜົນຜະລິດຫຼຸດລົງ. ຄວນໃຫ້ນ້ຳຫຼຸດລົງ ແລະ ຢຸດໃຫ້ນ້ຳໃນເມື່ອຜັກເລີ່ມແກ່.
ການເກັບກ່ຽວ.
ຜັກບົ່ວໃຫຍ່ທີ່ປູກໃນບ້ານເຮົາມີອາຍຸການເກັບກ່ຽວຍາວປະມານ 90 ຫາ 100 ວັນ. ຫຼັງຈາກປູກແມ່ນສາມາດເລີ່ມເກັບກ່ຽວໃນເວລາໃບຜັກເລີ່ມຄາຍກາບໃບອອກ ແລະ ສີຂອງໃບເລີ່ມປ່ຽນເປັນສີເທົາ, ເືອກຫຸ້ມຫົວຊັ້ນນອກເລີ່ມແຫ້ງເປັນສີນ້ຳຕານ. ຫຼັງຈາກຫຼົກຕົ້ນຂຶ້ນມາແລ້ວຄວນວາງທາງໃບ ແລະ ຫົວຕໍ່ໆກັນໄປ ເພື່ອປ້ອງກັນແດດເຜົາ. ໃຫ້ຕາກໄວ້ໃນໜານ 5 ຫາ 7 ວັນ ຈົນໃຫ້ໃບ ແລະ ຕົ້ນແຫ້ງ. ເມື່ອຕາກຜັກບົ່ວຫວົໃຫຍ່ໄດ້ດີແລ້ວໃຫ້ໃຊ້ມີດຕັດຄໍຕົ້ນຫ່າງຈາກຫົວປະມານ 2 ຫາ 3 ຊັງຕີແມັດ. ຈະເຮັດໃຫ້ເກັບຮັກສາໄດ້ດົນ ແລະ ປ້ອງກັນບໍ່ໃຫ້ພະຍາດເຂົ້າທຳລາຍໄດ້ງ່າຍ.
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ຄັດຈາກປື້ມຂໍ້ແນະນຳເຕັກນິກການປູກຫົວຜັກບົ່ວໃຫຍ່. ໂຄງການສົ່ງເສີມກະສິກຳ
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດິໂອ:
ຕິດຕໍ່:
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ