ການປູກຜັກອີຮຸມ

ຜັກອີຮຸມເປັນພືດທີ່ນິຍົມປູກ ແລະ ນຳມາກິນເປັນອາຫານໃນປະຈຸບັນ ເນື່ອງຈາກອຸດົມສົມບູນໄປດ້ວຍສານອາຫານ ທີ່ມີປະໂຫຍດຕໍ່ຮ່າງກາຍ ຊ່ວຍຕໍ່ຕ້ານອະນຸມູນອິດສະລະ ແລະ ຊ່ວຍບຳບັດໂລກໄດ້ຫຼາຍຊະນິດ ເຊິ່ງມີຊື່ວິທະຍາສາດວ່າ: Moringa oleifera Lamk ແລະ ຈັດຢູ່ໃນວົງ MORINGACEAE ມີຊື່ທ້ອງຖິ່ນເອີ້ນແຕກຕ່າງກັນໄປມີຖິ່ນກຳເນີດແຖວປະເທດອິນເດຍ, ບັງກາລາເທດ, ປາກິດສະຖານ ແລະ ແອັບການິສະຖານ.

I. ລັກສະນະທາງພຶກສາດ
ຜັກອີຮູມເປັນພືດທີ່ມີລໍາຕົ້ນຕັ້ງຊື່ໂປ່ງ ແຕກກິ່ງເປັນພຸ່ມ, ເປືອກຂອງລໍາຕົ້ນມີສີເທົາອອ່ນລຽບ, ເປືອກບາງ ລໍາຕົ້ນມີຄວາມສູງເຖິງ 15-20 ມ ສ່ວນໃບທີ່ແຕກອອກຈາກກ້ານໃບຍ່ອຍແບບຂົນນົກຄ້າຍກັບໃບໝາກຂາມລຽງສະລັບທີ່ມີຂະໜາດ 20-40 ຊມ, ຜົ້ວໃບດ້ານລຸ່ມມີສີອ່ອນກວ່າດ້ານ, ດອກມີລັກສະນະເປັນຊໍ່ສີຂາວແຕກອອກຕາມຂໍ້ຍອດດອກມີ 5 ກີບ ເກສອນກາງດອກມີສີເຫຼືອງເຂັ້ມ, ໝາກກົມຍາວສີຂຽວເມື່ອແກ່ສີຈະປ່ຽນຂຽວຈະເຂັ້ມເຂົ້າ, ສີນໍ້າຕານ ແລະ ສີເທົາເຫຼືອງຕາມລໍາດັບ, ເປືອກໝາກໜາເປັນຮ່ອງໂນນຍາວຕາມໝາກຍາວປະມານ 20-50 ຊມ.

        

II. ຂັ້ນຕອນ ແລະ ວິທີການ
ຜັກອີຮຸມເປັນພືດທີ່ສາມາດຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ໃນທຸກສະພາບດິນ ແລະ ມີຄວາມທົນທານຕໍ່ຄວາມແຫ້ງແລ້ງໄດ້ດີອາໄສພຽງແຕ່ນໍ້າຝົນກໍ່ສາມາດຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ດີ, ການປູກສາມາດປູກໄດ້ດ້ວຍ 2 ວິທີຄື: ປູກດ້ວຍແກ່ນ ການປັກຊຳ.
1. ການຕຽມດິນ: ໄຖພວນດິນ ແລະ ຕາກແດດປະມານ 5-7 ວັນ ແລ້ວຂຸດຂຸມຂະໜາດ 50 x 50 x 50 ຊມ ໄລຍະຫ່າງຂຸມເພື່ອເກັບໃບ 1 x 1 ມ, ເພື່ອເກັບແກ່ນ 4 x 4 ມ ຖ້າປູກ 2 ຕົ້ນດ້ວຍກັນ 5-10 ມ, ໃສ່ປຸຍຄອກ ຫຼື ປຸຍໝັກປະສົມໃຫ້ເຂົ້າກັນດີ 0.5-1 ກລ/ຂຸມ ດິນທີ່ໃຊ້ສໍາຫຼັບການກ້າແກ່ນຄວນເປັນດິນສົດປະສົມກັບແກບເນົ່າ ຫຼື ແກບເຜົາ, ຫຍຸຍໝາກພ້າວຟັກໃຫ້ລະອຽດໃນອັດຕາສ່ວນ 1:1 ຫຼື 2:1.

2. ການກ້າແກ່ນ: ໃຊ້ດິນທີ່ຕຽມໄວ້ບັນຈຸໃສ່ລົງໃນຖົງຂະໜາດ 4×6 ນີ້ວໃຫ້ພໍດີຫຼັງຈາກນັ້ນໃຊ້ນີ້ວມືແທງໜ້າດິນປາກຖົງເລິກ 1-2 ຊມ ແລ້ວຢອດແກ່ນພັນລົງ 1-2 ແກ່ນໃຊ້ດິນປົກບາງໆ ຫົດນໍ້າໃຫ້ຊຸ່ມ, ຈັດວາງໄວ້ເປັນແຖວໃນໂຮງເຮືອນ ຫຼື ບ່ອນຮົ່ມທີ່ມີແສງແດດເລັກນ້ອຍ ແລະ ຫົດນໍ້າເຊົ້າ-ແລງທຸກວັນພໍໃຫ້ຊຸ່ມ ປະມານ 7-14 ວັນເມັດກໍ່ຈະງອກເມື່ອມີອາຍຸໄດ້ປະມານ 30 ວັນ ຫຼື ມີລຳຕົ້ນສູງປະມານ 15-30 ຊມ ກໍ່ສາມາດນໍາໄປປູກໄດ້.

       

3. ການກຽມທ່ອນປັກຊຳ: ເປັນວິທີທີ່ບໍ່ມັກນິຍົມປູກກັນປານໃດ ໂດຍການເລືອກເອົາງ່າອີຮູມທີ່ບໍ່ອອ່ນ ແລະ ບໍ່ແກ່ຈົນເກີນໄປຂະໜາດປະມານນີ້ວມື ຕັດຍາວປະມານ 30 ຊມ ໂດຍໃຊ້ງ່າທີ່ມີຕາຍອດ 2-5 ຕາ ແຕ່ບໍ່ໃຫ້ມີໃບຕິດແລ້ວນໍາໄປປັກຊຳໃນຖົງທີ່ຕຽມໄວ້ຄືກັບການກ້າແກ່ນຫົດນໍ້າໃຫ້ຊຸ່ມ 1-2 ເທື່ອ/ວັນ ປະມານ 10-20 ວັນ ຕາຍອດຈະເລີ່ມແຕກຍອດໃໝ່ຈົນໄດ້ປະມານ 2 ເດືອນຈຶ່ງນຳໄປປູກໄດ້.
4. ການປູກ: ກ່ອນຈະນຳເອົາເບ້ຍຜັກອີຮຸມທີໄດ້ມາລົງໃນຂຸມທີ່ຕຽມໄວ້ຄວນຫົດນໍ້າໃຫ້ດິນມີຄວາມຊຸ່ມຊື່ນເລັກນ້ອຍ ຫຼັງຈາກນັ້ນເອົາເບ້ຍອີຮຸມທີ່ໄດ້ຈາກການກ້າລົງໃນຂຸມໃຊ້ດິນປົກອອ້ມຕົ້ນບາງໆ ຫົກນໍ້າອີກເທື່ອໜຶ່ງເພື່ອໃຫ້ຄວາມຊຸ່ມຊື່ນ. ສາມາດປູກແບບ 1 ຕົ້ນ/ຂຸມ ແລະ 2 ຕົ້ນ/ຂຸມໄດ້.
III. ການດູແລຮັກສາ
1. ການໃຫ້ນໍ້າ: ເນື່ອງຈາກຜັກອີຮຸມເປັນພືດທົນແລ້ງໄດ້ດີ ແລະ ອອກດອກອອກໝາກຕາມລະດູການ ການໃຫ້ນໍ້າ ຖ້າເປັນໄລຍະທຳອິດຂອງການປູກ ຫຼື ປູກໃນລະດູຝົນຈະບໍໍ່ຫົດນໍ້າເລີຍກໍ່ໄດ້ ແຕ່ຖ້າປູກໃນລະດູແລ້ງຄວນຕ້ອງຫົດນໍ້າ ເຊົ້າ-ແລງ ເພື່ອໃຫ້ພືດຈະເລີນເຕີບໂຕດີ.
2. ການໃສ່ປຸຍ: ຖ້າສັງເກດເຫັນມີວັດສະພືດຂື້ນອອ້ມຕົ້ນຄວນຫຼົກອອກກ່ອນແລ້ວຈຶ່ງພວນດິນອອ້ມຕົ້ນພ້ອມແລ້ວໃສ່ປຸຍຄອກ ຫຼື ປຸຍໝັກໂດຍໃສ່ອ້ອມຮອບຕົ້ນຫຼັງຈາກນັ້ນກໍ່ພວນດິນປົກ ຫຼື ອາດຈະໃຊ້ປຸຍ N P K ສູດ 15-15-15 ອັດຕາ 100-200 ກຣາມ/ຕົ້ນ ແລ້ວພວນດິນປົກ.
3. ພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້: ບໍ່ມີພະຍາດທີ່ສຳຄັນສ່ວນແມງໄມ້ທີ່ສຳຄັນໄດ້ແກ່ ບົ້ງເຈາະລຳຕົ້ນ ແລະ ງ່າເຮັດໃຫ້ອາຍຸຕົ້ນອີຮຸມບໍ່ຍືນຍາວຕ້ອງໝັ່ນກວດເບິ່ງ ແລະ ທຳລາຍບົ້ງຢູ່ສະເໝີສາມາປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດດ້ວຍສານເຄມີ ຫຼື ຢາສະໝູນໄພໄລ່ແມງໄມ້ປະສົມກັບສະບູ ຫຼື ຢາລ້າງຈານເພື່ອຊ່ວຍເປັນສານຈັບໃບ.
IV. ການເກັບຜົນຜະລິດ
1. ການເກັບໃບ ແລະ ຍອດອອ່ນ: ຫຼັງຈາກຍ້ານຈາກຕົ້ນກ້າມາປູກໄດ້ 3 ເດືອນກໍ່ສາມາດເກັບຜົນຜະລິດທາງໃບໄດ້ ແລະ ຈະສາມາດເກັບໄດ້ທຸກໆ 2 ເດືອນເມື່ອຕົ້ນມີຂະໜາດສູງຂື້ນເກັບຜົນຜະລິດໂດຍການໃຊ້ໄມ້ແໝ້ນ ຫຼື ອາດຈະໃຊ້ກ່ຽວເກາະເອົາ.
2. ການເກັບໝາກ: ເມື່ອຮອດຊ່ວງໄລຍະການໃຫ້ໝາກກໍ່ສະແດງວ່າຕົ້ນອີຮຸມຈະເລີນເຕີບໂຕເຕັມທີ່ ແລະ ມີລຳສູງການເກັບຜົນຜະລິດຈຶ່ງຈຳເປັນຕ້ອງໃຊ້ໄມ້ຍາວໆ ໂດຍການຜ່າເຮັດເປັນ 2 ແງ່ມແລ້ວແໝ້ນເອົາ.

ແຫຼ່ງທີ່ມາ: puechkaset.com

ຜູ້ຮຽບຮຽງ: ລັດຕະນາ ໄຊຍະວົງ

ໝວດໝູ່: ພືດຜັກ

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:

ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:

ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່: