ການປູກຖົ່ວງອກໃສ່ພາສຕິກ

ຖົ່ວງອກຖືວ່າເປັນພືດຊະນິດໜຶ່ງທີ່ຄົນລາວນິຍົມກັນນໍາມາແຕ່ງກິນ ແລະ ປະກອບກັບອາຫານຫຼາຍຊະນິດເພື່ອເພີ່ມລົດຊາດ, ໃນປະເທດເພື່ອນບ້ານ ຖົ່ວງອກຍັງຖືວ່າເປັນພືດທີ່ໃຫ້ຄວາມມົງຄົນ ໝາຍເຖິງຄວາມງອກງາມຈະເລີນຮຸ່ງເຮືອງ ໃນປະຈຸເພື່ອປູກຖົ່ວງອກບໍ່ແມ່ນເລື່ອງຍາກອີກຕໍ່ໄປ ສາມາດເຮັດໄດ້ໃນທຸກສະພາບພື້ນທີ່ ແລະ ຍັງບໍ່ສານພິດອີກດ້ວຍ ໂດຍການປູກໃນຢາງພຼາສຕິກທີ່ອາໄດ້ງ່າຍໂດຍສະເພາະແມ່ນ ຕຸກນໍ້າດື່ມ ທັງນ້ອຍ ແລະ ໃຫຍ່ທີ່ເຮົາໃຊ້ກິນທຸກວັນ.
I. ອຸປະກອນທີ່ໃຊ້
1. ຕຸກນໍ້າຕາມຂະໜາດທີ່ຕ້ອງການ
2. ເຄື່ອງເຈາະຮູ
3. ເມັດຖົ່ວເຫຼືອງ
4. ບົວ ຫຼື ແນວຫົດນໍ້າ
5. ເຄື່ອງຕົ້ມນໍ້າອຸ່ນ
6. ມີດ
II. ຂັ້ນຕອນ ແລະ ວິທີການ
1. ນຳເອົາກະຕຸກນໍ້າທີ່ມີມາເຈາະຮູລະບາຍນໍ້າ 2 ແຖວ ແຖວລະ 5 ຮູລວມທັງໝົດເປັນ 10 ຮູ ເລີ່ມເຈະໃນຂໍ້ທີ່ 4-8 ແລະ ເຈາະລະບາຍອາກາດແຖວຄໍອີກ 3 ຮູ, ໃຊ້ມີດປາດບ່ອນໃສ່ແກ່ນຖົ່ວ ແລະ ຫົດນໍ້າພາກກົງກັນຂ້າມກັບເຈາະ 10 ຮູ.
2.ຈາກນັ້ນນຳເອົາແກ່ນຖົ່ວຂຽວແຫ້ງໃສ່ລົງໃນຕຸກປະລິມານຂອງເມັດຖົ່ວໃຫ້ສູງເທົ່າກັບຂໍ້ທຳອິດຂອງກົ້ນຕຸກ ລ້າງເມັດຖົ່ວໂດຍການໃສ່ນໍ້າລົງໄປໃນຕຸກໃຊ້ນີ້ວມືແນບອັດຝາທີ່ເຈາະໄວ້ສຳຫຼັບໃສ່ແກ່ນຖົ່ວ ແລະ ຫົດນໍ້າເພື່ອບໍ່ໃຫ້ນໍ້າເຮ່ຍອອກ ຫຼັງຈາກນັ້ນນອນຕຸກລົງສັ່ນໄປມາເພື່ອລ້າງເມັດໃຫ້ສະອາດເຮັດ 2-3 ເທື່ອ, ເພື່ອໃຫ້ສະດວກອາດຈະລ້າງກ່ອນຈຶ່ງໃສ່ແກ່ນກໍ່ໄດ້ແຕ່ຕ້ອງລ້າງໃຫ້ສະອາດດີ.

     

3. ຕຽມນໍ້າອຸນ (ໂດຍການໃຊ້ນໍ້າຮ້ອນ 1 ສ່ວນປະສົມກັບນໍ້າເຢັນ 3 ສ່ວນຈະໄດ້ນໍ້າອຸ່ນພໍດີ) ເທນໍ້າອຸ່ນລົງໃນຕຸກສູງເຖິງຂໍ້ທີ່ 3 ແລ້ວແຊ່ເມັດຖົ່ວຂຽວປະໄວ້ 6-8 ຊົ່ວໂມງ, ເປັນການຂ້າເຊື້ອໂລກບາງຊະນິດ ແລະ ກະຕຸ້ນຄວາມງອກຂອງເມັດຫຼັງຈາກໄດ້ເວລາແລ້ວປ່ຽນໃສ່ນໍ້າທຳມະດາເພື່ອລ້າງເມັດໃຫ້ສະອາດ 1-2 ເທືອສັ່ນໄປມາຄ່ອຍໆ ແລ້ວນອນຕຸກລົງໃຫ້ເມັດທົ່ວກະຈາຍອອກເທນໍ້າລົງໃຫ້ຖ້ວມເມັດຖົ່ວ.
4. ນໍ້າຈະຄ່ອຍໆໄຫຼຊືມຜ່ານຮູທີ່ເຈາະໄວ້ຈາກນັ້ນນໍາເອົາຜ້າກັນແສງ ຫຼື ສິ່ງອື່ນໆມາມ້ວນຫຸ້ມທັບກັບຕຸກເພື່ອຊ່ວຍບັງແສງ ຊ່ວຍຫຼົດການປະທະຂອງນໍ້າທີ່ລຸດລົງໄປ ແລະ ຫຸ້ມທັບອີກຊັ້ນດ້ວຍຜ້າຂຸນໜູ ຫຼື ເປົາເພື່ອບໍ່ໃຫ້ແສງເຂົ້າ.

   

5. ມື້ຕໍ່ມາໃຫ້ຫົດນໍ້າດ້ວຍບົວ ຫຼື ໃຊ້ໂອຕັກລາດຄ່ອຍໆ ໃຫ້ນໍ້າຄ່ອຍໆຊຶມຜ່ານຮູທີ່ເຈາະໄວ້ໃຫ້ຫົດນໍ້າມື້ລະ 3 ເທື່ອຄື: ເຊົ້າ ສວຍ ແລງ.
6. ເມື່ອເວລາຜ່ານໄປໄດ້ 2-3 ມື້ ຖົ່ວງອກຈະຂື້ນແໜ້ນເຕັມກະຕຸກຄ່ອຍໆດຶງເອົາຖົ່ວງອກອອກທາງຮູທີ່ປາດໄວ້ໂດຍທົ່ວໄປແລ້ວຕຸກຂະໜາດ 1500 ml ຈະໄດ້ຖົ່ວງອກປະມານ 600 ກຣາມ, ຕຸກຂະໜາດ 750 ml ຈະໄດ້ຖົ່ວງອກປະມານ 300 ກຣາມ, ຕຸກຂະໜາດ 600 ml ຈະໄດ້ຖົ່ວງອກປະມານ 200 ກຣາມ ແລະ ຕຸກຂະໜາດ 5 ລິດ ຈະໄດ້ຖົ່ວງອກປະມານ 4-5 ກິໂລກຣາມ.

 

ແຫຼ່ງທີ່ມາ: www.farmthailand.com
ຜູ້ຮຽບຮຽງ: ລັດຕະນາ ໄຊຍະວົງ
ໝູດໝູ່: ພືດຜັກ
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່: