ວິທີການປູກຜັກອິນຊີແບບປະສົມປະສານ
ການປູກຜັກປອດສານພິດ ດ້ວຍວິທີການກຳຈັດສັດຕູພືດແບບປະສົມປະສານ ເປັນວິທີການປູກທີ່ບໍ່ໃຊ້ສານເຄມີກຳຈັດສັດຕູພືດ ທີ່ປອດໄພຕໍ່ຜູ້ຜະລິດ ແລະ ຜູ້ບໍລິໂພກມີຕົ້ນທຶນການຜະລິດທີ່ຕໍ່າ ແລະ ໃຫ້ຜົນຕອບແທນສູງບໍ່ຕ່າງຫຍັງກັບການປູກດ້ວຍວິທີອື່ນໆ ຈຶ່ງຖືໄດ້ວ່າເປັນການປູກຜັກທີ່ປອດໄພທີ່ຊາວກະສິກອນເລືອກໃຊ້.
I. ປັດໃຈສຳຄັນຂອງການປູກຜັກອິນຊີແບບປະສົມປະສານ
1. ປຸ໋ນນໍ້າໝັກຊີວະພາບບໍາລຸງພືດຜັກ
2. ນໍ້າໝັກສະໝູນໄພປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດແມງໄມ້
II. ຂັ້ນຕອນ ແລະ ວິທີການ
1. ການປູກພືດຜັກອິນຊີແບບປູກໃນໜານ
ຂຸດດິນທີ່ຈະເຮັດໜານຜັກເລິກປະມານ 25-30 ຊມ, ກ້ວາງປະມານ 1 ມ ຄວາມຍາວຕາມຄວາມຕ້ອງການ, ໂຮຍປຸຍໝັກຊີວະພາບລົງໃນໜານປະມານ 10 ກລ/1 ມ2 ປະສົມໃຫ້ເຂົ້າກັນດີຍົກຂື້ນໃຫ້ເປັນຮູບໜານສູງຈາກລະດັບດິນເດີມພໍປະມານ ແລ້ວໃຊ້ນໍ້າໝັກຊີວະພາບປະສົມກັບນໍ້າຫົດໜານປູກມື້ລະເທື່ອຕິດຕໍ່ກັນ 7 ວັນແລ້ວພວນດິນໃນໜານອີກຄັ້ງແປງຄາດໃຫ້ລະອຽດຫົດນໍ້າໃຫ້ຊຸ່ມແລ້ວນຳເອົາຜັກລົງປູກຫຼັງຈາກນັ້ນຫົດນໍ້າເຊົ້າ-ແລງ ແລະ ຫົດນໍ້າສະໝູນໄພທຸກ 5-7 ວັນ ແລະ ພວນດິນທຸກ 3 ອາທິດ.
2. ການປູກພືດຜັກອິນຊີແບບກາງມຸ້ງ
ຂຸດດິນທີ່ຈະເຮັດໜານປູກເລິກ 25-30 ຊມ, ກ້ວາງ 1 ມ ຄວາມຍາວຕາມຄວາມຕ້ອງການ, ສ້າງໂຮງເຮືອນຂະໜາດຄວາມກ້ວາງ 3 ມ ຍາວ 6 ມ ຄວາມສູງ 2,50 ມ ຫຼື ຕາມຂະໜາດຂອງໜານປູກແລ້ວໃຊ້ຜ້າຢາງປົກຄຸມໂຮງເຮືອນ ຫຼື ວັດຖຸທີ່ສາມາດປ້ອງກັນລົມຈາກພາຍນອກ ແລະ ສາມາດຄວບຄຸມແສງໄດ້, ວາງລະບົບສະປິງເກີ (ຖ້າມີເງື່ອນໄຂ) ແບບແຂວນທາງເທິງເພື່ອຫົດນໍ້າຍັງສາມາດໃຫ້ປຸຍອິນຊີນໍ້າທາງໃບໄດ້ອີກດ້ວຍ, ໂຮຍປຸຍໝັກຊີວະພາບລົງໃນໜານປະມານ 10 ກລ/1 ມ2, ໃຊ້ນໍ້າໝັກຊີວະພາບປະສົມກັບນໍ້າຫົດນໍ້າໃຫ້ຊຸ່ມມື້ລະເທື່ອຕິດຕໍ່ກັນ 7 ວັນ ພວນດິນໃນໜານຄືນອີກແລ້ວຄາດດິນໃຫ້ລະອຽດຫົດນໍ້າໃຫ້ຊຸ່ມກໍ່ສາມາດນຳຜັກມາປູກໄດ້ເລີຍ ຫຼັງຈາກນັ້ນຫົດນໍ້າເຊົ້າ-ແລງໃຫ້ຊຸ່ມການປູກແບບກາງມຸ້ງຈະບໍ່ມີພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້ມາທຳລາຍພືດຜັກ.
III. ປະໂຫຍດຈາກການປູກຜັກອິນຊີ
1. ເປັນໜານຜັກຖາວອນທີ່ສາມາດປູກຜັກໄດ້ຕະຫຼອດທັງປີ
2. ໜານຜັກຈະມີຈຸລິນຊີເຮັດໃຫ້ໜານຜັກຜຸຜຸ່ຍດີ
3. ຜັກຈະເລີນງອກງາມ, ແຂງແຮງ, ຕ້ານທານພະຍາດ ແລະ ມີຄຸນຄ່າທາງໂພສະນະການສູງ
4. ຕົ້ນທຶນຕໍ່າ, ໄດ້ຜົນຜະລິດສູງປອດໄພຈາກສານພິດ
IV. ວິທີເຮັດປຸຍໝັກຊີວະພາບຈາກໃບໄມ້ແຫ້ງບຳລຸງຜັກ
1. ວັດຖຸອຸປະກອນ
– ໃບໄມ້ແຫ້ງ 10 ກິໂລ
– ຂີ້ສັດ 10 ກິໂລ
– ຮຳເຂົ້າ 10 ກິໂລ
– ນໍ້າສະອາດ 10 ລິດ
– ກາກນໍ້າຕານ 1 ລິດ
– ສານເລັ່ງ ພ.ດ.1 ຈຳນວນ ເຄິ່ງບ່ວງ
2. ຂັ້ນຕອນການເຮັດ
– ຕຽມໃບໄມ້ແຫ້ງທີ່ຈະມາເຮັດປຸຍອິນຊີ, ຂີ້ສັດ ແລະ ຮໍາເຂົ້າ ປະສົມໃຫ້ເຂົ້າກັນດີ, ນຳນໍ້າປະສົມກັບສານເລັ່ງ ພ.ດ.1 ແລະ ກາກນໍ້າຕານຄົນໃຫ້ກາກນໍ້າຕານລະລາຍຈົນໝົດນຳໄປຫົດເທິງກອງວັດຖຸ ທີ່ຕຽມໄວ້ໃຊ້ຈົກຄົນໃຫ້ສ່ວນປະສົມຕ່າງໆເຂົ້າກັນດີທົ່ວທັງກອງປົກໄວ້ໃຫ້ດີປະມານ 15-20 ວັນຈະສາມາດນໍາປຸຍມາໃຊ້ງານໄດ້.
1. ວັດຖຸອຸປະກອນ
– ໃບກະເດົາພັກ ຫຼື ຫຍ່ອງ ຫຼື ເມັດທຸບໃຫ້ແຕກ 1 ກິໂລ
– ກາກນໍ້າຕານ 60 ຊີຊີ
– ຫົວເຊື້ອຈຸລິນຊີ 1 ບ່ວງແກງ
– ນໍ້າສະອາດ 1 ລິດ
2. ຂັ້ນຕອນ ແລະ ວິທີເຮັດ: ນຳເອົາວັດຖຸດິບມາປະສົມນໍ້າພໍຖ້ວມໝັກປະໄວ້ 1 ເດືອນໃນຖັງພຣາສຕິກເກັບໄວ້ບ່ອນຮົ່ມ.
3. ການນໍາໃຊ້: ຕອງເອົານໍ້າໝັກທີ່ເປັນນໍ້າຫົວ 100 ຊີຊີ ປະສົມກັບນໍ້າ 20 ລິດ ສີດພົ່ນທຸກໆ 7 ວັນ ໃຊ້ສີດພົ່ນປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດບົ້ງໃນໜານຜັກ.
VI. ປຸຍນໍ້າໝັກຊີວະພາບບຳລຸງພືດຜັກ
1. ວັດຖຸອຸປະກອນ
– ເສດພືດຜັກໝາກໄມ້ທຸກຊະນິດ 3 ກິໂລ
– ກາກນໍ້າຕານ 1 ກິໂລ
– ນໍ້າສະອາດ 10 ລິດ
– ຫົວເຊື້ອຈຸລິນຊີເຂັ້ມຂຸ້ນ 1 ລິດ
2. ຂັ້ນຕອນ ແລະ ວິທີເຮັດ
– ຕັດ ແລະ ເອົາເສດຜັກໝາກໄມ້ໃສ່ໃນຖັງພຣາສຕິກປະສົມກັບກາກນໍ້າຕານຄົນໃຫ້ເປັນເນື້ອດຽວ.
– ເຕີມຫົວເຊື້ອຈຸລິນຊີເຂັ້ມຂຸ້ນປະສົມລົງໃນນໍ້າ ແລະ ກາກນໍ້າຕານເທລົງໃສ່ທາງເທິງເສດຜັກໝາກໄມ້ໃນຖັງໃຫ້ທົ່ວ
– ປິດຜາຖັງໝັກໃຫ້ແໜ້ນບໍ່ໃຫ້ແສງ ແລະ ອາກາດເຂົ້າ ໝັກປະໄວ້ໃນທີ່ຮົ່ມຢ່າງໜ້ອຍ 90 ວັນກໍ່ຈະໄດ້ປຸນນໍ້າຄຸນນະພາບດີເໝາະສຳຫຼັບຫົດພືດຜັກທຸກຊະນິດ.
3. ການນຳໃຊ້
– ປະສົມນໍ້າ 1:100 ຫົດດິນ
– ປະສົມນໍ້າ 1:200-400 ຫົດ ຫຼື ສີດພົ່ນທາງໃບ ແລະ ລໍາຕົ້ນ
ແຫຼ່ງທີ່ມາ: www.rakbankerd.com
ຜູ້ຮຽບຮຽງ: ລັດຕະນາ ໄຊຍະວົງ
ໝວດພືດ: ພືດຜັກ
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:
ຕິດຕໍ່: