ຂໍ້ແນະນໍາ ເທັກນິກການປັກຊໍາ

ການປັກຊໍາໝາຍເຖິງການນໍາເອົາສ່ວນຕ່າງໆ ຂອງພືດດ້ວຍການຕັດມາປັກຊຳໃນດິນ ຫຼື ວັດຖຸປູກອື່ນໆ ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ຕົ້ນໃໝ່ ໂດຍການເກີດຮາກແໜງບໍລິເວນສົ້ນງ່າທີ່ປັກຊຳ.

I. ຊະນິດຂອງການປັກຊຳ
ການປັກຊໍາພືດທີ່ໃຊ້ກັນຈະປະກອບມີ 4 ຊະນິດຄື: ການປັກຊໍາງ່າ, ການປັກຊຳຮາກ, ການປັກຊຳໃບ, ການປັກຊຳໃບທີ່ມີຕາ.
1. ການປັກຊຳງ່າ
– ການປັກຊຳດ້ວຍງ່າແກ່: ເປັນວິທີທີ່ໃຊ້ກັບໄມ້ລະດູການທີ່ມີການຫຼົ່ນໃບ ແລະ ປົ່ງໃບໃໝ່ໃຫ້ເລືອກເອົາງ່າທີ່ບໍ່ມີໃບ ຫຼື ຕາທີ່ກຳລັງແຕກໃໝ່ມີລັກສະນະສົມບູນ ບໍ່ຫ່ຽວແຫ້ງ ຕັກງ່າຍາວປະມານ 15-20 ຊມ, ຕັດເປັນຮູບປາກຊາບສະຫຼຽງປະມານ 45-60 ອົງສາ ທັງສອງສົ້ນ, ທາງເທິງໃຫ້ຕັດຫ່າງຈາກຂໍ້ ຫຼື ຕາງ່າສຸດທ້າຍປະມານ 1-1,5 ຊມ.
– ການປັກຊຳງ່າປານກາງ: ເປັນວິທີທີ່ໃຊ້ກັບໄມ້ເນື້ອແຂງທີ່ຫຼົ່ນໃບ ແລະ ບໍ່ຫຼົ່ນໃບຕາມລະດູການ ໂດຍການຕັດເອົາງ່າທີ່ບໍ່ແກ່ປານໃດ ມີລັກສະນະອວບ, ງ່າມີສີຂຽວບໍ່ເຂັ້ມປານໃດ, ງ່າມີຄວາມສົມບູນບໍ່ຫ່ຽວ, ບໍ່ເປັນພະຍາດ ພືດບາງຊະນິດງ່າອາດຈະມີໃບຕິດນຳ 2-3 ໃບ ຫຼື ໃຊ້ງ່າທີ່ບໍ່ມີໃບຕິດກໍ່ໄດ້ ສ່ວນການຕັດຈະຕັດໃນລັກສະນະດຽວກັນກັບການປັກຊໍາໂດຍການໃຊ້ງ່າແກ່.
– ການປັກຊໍາງ່າອອ່ນ: ເປັນວິທີທີ່ນິຍົມໃຊ້ສຳຫຼັບການຂະຫຍາຍພັນພືດ ໄມ້ດອກໄມ້ປະດັບເປັນສ່ວນໃຫຍ່ ໂດຍການຕັດງ່າອອ່ນ, ງ່າທີມີຄວາມສົມບູນ ອາດຈະມີຍອດ ແລະ ມີໃບ ຫຼື ບໍ່ມີກໍ່ໄດ້ຍອດທີ່ຕິດຄວນຈະເລີນເຕີບໂຕດີ, ບໍ່ເປັນພະຍາດ ຕັດງ່າ ຫຼື ປາຍຍອດຍາວປະມານ 5-10 ຊມ, ຕັດໃນລັກສະນະດຽວກັນຂ້າງເທິງ ສ່ວນພືດບາງຊະນິດຕ້ອງການປັກຊຳໂດຍມີໃບ ແລະ ຍອດຕິດໃຫ້ຕັດທາງກົກທີ່ຈະຊຳພຽງສົ້ນດຽວ.
– ການປັກຊໍາງ່າໄມ້ເນື້ອອອ່ນ: ເປັນວິທີທີ່ໃຊ້ສຳຫຼັບພືດບາງຊະນິດ ສ່ວນຫຼາຍເປັນພືດໃບລ້ຽງດ່ຽວ ມີລັກສະນະງ່າ ຫຼື ລຳຕົ້ນເປັນໄມ້ເນື້ອອອ່ນເຊັ່ນ: ເບັນຈະມາດ, ຄາເນຊັ່ນ ການເລືອກ ແລະ ການຕັດງ່າແມ່ນໃຊ້ວິທີດຽວກັນ.
2. ການປັກຊຳຮາກ
– ເປັນວິທີທີ່ບໍ່ມັກນິຍົມໃຊ້ກັນ ມັກໃຊ້ກັບພືດບາງຊະນິດທີ່ແຕກໜໍ່ຕາມກິ່ງຮາກ ຫຼື ມີຕາເກີດຕາມຮາກ ພົບຫຼາຍໃນພືດນໍ້າ ຫຼື ພືດທີ່ເປັນເຄືອເຊັ່ນ: ບົວ, ມັນບາງຊະນິດ ເປັນຕົ້ນ ຊຶ່ງຄວນເລືອກຮາກທີ່ມີຕາ ຫຼື ໜໍ່ຕິດມານຳ.

3.ການປັກຊຳໃບ
– ເປັນວິທີທີ່ໃຊກັບພືດທີ່ມີໃບລັກສະນະໜາ ຫຼື ອວບນໍ້າ ມັກໃຊ້ຫຼາຍກັບພືດໄມ້ດອກໄມ້ປະດັບ ໂດຍຮາກ ແລະ ຍອດຈະແຕກອອກມາບໍລິເວນເທິງກົກໃບທີ່ຕັດໜ້ອຍໜຶ່ງ.
– ການປັກຊຳແຜ່ນໃບ: ທັງໃບທີ່ມີຕາຍອດ ແລະ ໃບທີ່ບໍ່ມີການແຕກຕາຍອດ ດ້ວຍການຕັດໃບເປັນແຜ່ນໆ ແລະ ນໍາມາປັກຊຳເຊັ່ນ: ຕົ້ນຄ້ວມຕາຍຫງາຍເປັນ .
– ການປັກຊຳກ້ານໃບ: ໂດຍໃຊ້ໃບທີ່ມີກ້ານໃບຕິດຢູ່ນຳມາປັກຊຳ ໂດຍໃຫ້ສ່ວນກ້ານໃບຊຳລົງດິນເຊັ່ນ: ໃບໝາກນາວ ເປັນຕົ້ນ ການຕັດຈະໃຊ້ວິທີຕັດໃຫ້ໃກ້ກັບກ້ານໃບທີ່ສຸດ.
4. ການປັກຊຳໃບທີ່ມີຕາ
ເປັນວິທີທີ່ໃຊ້ກັບພືດເນື້ອອອ່ນຈຳພວກໄມ້ດອກໄມ້ປະດັບ ແລະ ພືດເນື້ອແຂງບາງສະນິດເຊັ່ນ: ໂກສົນ, ຢາງອິນເດຍ ເປັນຕົ້ນ ດ້ວຍການຕັດງ່າທາງລຸ່ມ ແລະ ທາງເທິງຂອງຕາ ແລະ ຍອດທີ່ມີໃບຕິດມານຳ.

           

II.ຂັ້ນຕອນ ແລະ ວິທີການເຮັດ
1. ວັດຖຸ ແລະ ອຸປະກອນທີ່ໃຊ້
– ມີດຕັດ ຕັດງ່າ
– ດິນ ແລະ ວັດຖຸປູກ
– ກະຖັງໃສ່ດິນເຜົາ ຫຼື ຊາມ ຫຼື ວັດຖຸທີ່ມີຫາໄດ້ງ່າຍ
– ຢາປ້ອງກັນເຊື້ອລາ ( ແຄບແທນ ເບນເລທ )
– ຮໍໂມນເລັ່ງຮາກ ( ອອກຊິນ ) ເປັນຕົ້ນ
2. ການຕຽມດິນ
ດິນທີ່ໃຊ້ປະສົມຄວນເປັນດິນໜຽວປົນຊາຍ ຫຼື ໜຽວໂດຍການປະສົມກັບວັດຖຸເຫຼືອໃຊ້ຕ່າງໆເຊັ່ນ: ແກບເຜົາ, ຂີ້ເຖົ່າ, ຂີ້ໝາກພ້າວ ເປັນຕົ້ນ ໃນອັດຕາສ່ວນດິນກັບວັດຖຸ 2:1 ຫຼື 1:1 ເມື່ອຕຽມວັດຖຸປູກສໍາເລັດໃຫ້ບັນຈຸໃສ່ກະຖັງດິນເຜົາ ຫຼື ພລາສຕິກ ຫຼື ຈະກໍ່ດິນບຼອກເປັນໜານກໍ່ໄດ້.
3. ວິທີການປັກຊຳ
ກ່ອນທຳການປັກຊຳງ່າທຸກໆຊະນິດໃຫ້ຂີດບໍລິເວັນກົກງ່າຍາວ 1-2 ຊມ, ຕາມແນວຍາວ 1-2 ດ້ານ ແລະ ແຊ່ຮໍໂມນເລັ່ງຮາກ ແລະ ຢາປ້ອງກັນເຊື້ອລາສາກ່ອນດ້ວຍການຈຸ່ມກົກງ່າປັກຊຳຕາມໄລຍະກົກງ່າທີ່ປັກຊຳ ໃນດິນ 10-30 ນາທີ.
– ການປັກຊຳງ່າ ຈະໃຊ້ຈະໃຊ້ວິທີການສຽບງ່າເລິກປະມານ 5-10 ຊມ, ຂື້ນຢູ່ກັບຄວາມຍາວຂອງງ່າ ແລະ ຊະນິດພືດ.
– ການປັກຊຳຮາກ ຈະໃຊ້ວິທີການຊຳໃນລັກສະນະການປັກຊຳງ່າ ຫຼື ການຊຳໂດຍການຖົມທັງຮາກ.
– ການປັກຊຳໃບ ຈະໃຊ້ວິທີການປັກຊຳໃນບາງສ່ວນ ຫຼື ການຊຳກ້ານໃບລົງດິນໂດຍມີໃບບາງສ່ວນຢູ່ເທິງໜ້າດິນ.
– ການປັກຊຳໃບທີ່ມີຕາ ຈະໃຊ້ວິທີການປັກຊຳສະເພາະສ່ວນທີ່ເປັນກົກງ່າທີ່ມີຕາໃຫ້ຝັງລົງດິນໂດຍສ່ວນໃບ ຫຼື ຕາຈະພົ້ນຢູ່ເທິງໜ້າດິນ.

4. ການດູແລຮັກສາ
ການໃຫ້ນໍ້າຈຳເປັນຕ້ອງໃຫ້ທຸກວັນໆລະ 1-2 ເທື່ອຢ່າງສະໝໍ່າສະເໝີເພື່ອຮັກສາຄວາມຊຸ່ມຊື່ນ ໂດຍລະວັງບໍ່ໃຫ້ຫົດນໍ້າຫຼາຍຈົນເກີນໄປເພາtອາດຈະເຮັດໃຫ້ງ່າຊຳເນົ່າໄດ້ ສ່ວນການໃສ່ປຸຍບໍ່ຈຳເປັນໃສ່ໃນໄລຍະທຳອິດ ແຕ່ອາດຈະໃສ່ປຸຍກ່ອນທີ່ຈະຍ້ານອອກໄປປູກປະມານ 1-2 ອາທິດ ດ້ວຍການລະລາຍໃນນໍ້າຫົດໃສ່ ຫຼື ອາດຈະໃຊ້ປຸຍສູດ 16-20-00.
5. ການເກີດຮາກ
ພືດຈະກະຕຸ້ນໃຫ້ເກີດຮາກບໍລິເວນເສັ້ນໄຍຂອງງ່າ, ກ້ານໃບ, ແລະ ໃບ ແທງອອກມາເປັນຮາກແທນໃນພາວະຄວາມຊຸ່ມຊື່ນ ແລະ ອຸນຫະພູມທີ່ເໝາະສົມ ໂດຍຮາກທີ່ເກີດຈະໜ້ອຍ ຫຼື ຫຼາຍແມ່ນຂື້ນກັບຈຳນວນເສັ້ນໄຍຂອງງ່າ ແລະ ການກະຕຸ້ນເຊັ່ນ: ການຂີດກົກງ່າ ແລະ ການແຊ້ຮໍໂມນ ເປັນຕົ້ນ.

ແຫຼ່ງທີ່ມາ: puechkaset.com
ຜູ້ຮຽບຮຽງ: ລັດຕະນາ ໄຊຍະວົງ
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ຂໍ້ມູນເພີມເຕີມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່: