ບົດແນະນຳ ການປູກຜັກບົ່ວແບ່ງ
ການກຽມດິນ.
ຜັກບົ່ວແບ່ງເປັນພືດທີ່ມີລະບົບຮາກຕື້ນເຊັ່ນດຽວກັບຜັກຊະນິດອື່ນໆ ໃນເວລາກຽມດິນຂຸດໄຖດິນເລິກປະມານ 15 – 20 ຊັງຕີແມັດ, ຕາກດິນໄວ້ 5 ຫາ 7 ມື້.
ການຂະຫຍາຍພັນ
ໃຊ້ຫົວແຍກອອກໂດຍຕັດໃບແທ້ ຫຼື ຮາກເກົ່າຖີ້ມ, ແກະຫົວເປັນກີບຢ່າໃຫ້ເປືອກລອກເປັນບາດ ເພາະຈະເປັນທາງເຂົ້າໃຫ້ເຊື້ອພະຍາດໄດ້, ເລືອກກີບທີ່ສົມບູນແລ້ວເກັບບ່ອນທີ່ຊຸ່ມໃຊ້ຜ້າປຽກຄຸມໄວ້ປະມານ 24 ຊົ່ວໂມງຈຶ່ງນຳໄປປູກຕໍ່ໄປປະລິມານແນວພັນທີ່ໃຊ້ປະມານ 400 ກິໂລ/ເຮັກຕາ.
ການບົວລະບັດຮັກສາ.
ການໃສ່ຝຸ່ນ.
ພືດດັ່ງກ່າວນີ້ຕ້ອງການຝຸ່ນພໍສົມຄວນດັ່ງນັ້ນການກຳນົດຝຸ່ນເພື່ອນຳໃຊ້ ແມ່ນມີຄວາມຈຳເປັນໃຫ້ຖືກຕ້ອງແນໃສ່ການລົດຕົ້ນທຶນການຜະລິດ ແລະ ມີປະສິທິຜົນສູງທາງດ້ານຜົນຜະລິດໂດຍສະເພາະການຈະເລີນເຕີບໂຕທາງໃບ ຫຼື ທາງລຳຕົ້ນ. ດັ່ງນັ້ນ, ຈິ່ງແນະນຳໃຫ້ໃຊ້ຝຸ່ນ N:P:K ສູດ 20-10-10 ຫຼື 12-8-8 ຫຼື ສູດທີ່ໃກ້ຄຽງກັນນີ້ໃນຈຳນວນ 300 ກິໂລ/ເຮັກຕາໂດຍແບ່ງໃສ່ 2 ເທື່ອ: ເທື່ອທີ 1 ໃສ່ເຄິ່ງໜື່ງເປັນຝຸ່ນຮອງພື້ນໃນເວລາປູກແລ້ວພວນດິນປົກ. ເທື່ອທີ 2 ໃຫ້ໃສ່ເມື່ອພືດມີອາຍຸປະມານ 10 ຫາ 20 ວັນ ຈຳນວນທີ່ເຫຼືອຄັ້ງທຳອິດ. ພ້ອມນີ້ອາດຈະເພີ່ມຝຸ່ນຢູເຣຍປະມານ 60 ກິໂລ/ເຮັກຕາ ເພື່ອເລັ່ງການຈະເລີນເຕີບໂຕລຳຕົ້ນ ແລະ ໃບ.
ການໃຫ້ນ້ຳ.
ຄວນໃຫ້ຢ່າງພຽງພໍແຕ່ຢ່າໃຫ້ປຽກຈົນເກີນໄປໂດຍເບິ່ງຄວາມຊຸ່ມຊື້ນໃນໜານປູກໃຫ້ມີຄວາມຊຸ່ມຢ່າງສະໝ່ຳສະເໝີ.
ການພວນດິນກຳຈັດຫຍ້າ.
ຄວນເຮັດໃນໄລຍະທຳອິດເພື່ອເຮັດໃຫ້ດິນລຸລ່ວງຜຸຜົງລະບາຍອາກາດ ແລະ ນຳໃຊ້ໄດ້ດີພ້ອມກັບການກຳຈັດຫຍ້າໄປພ້ອມໆກັນເມື່ອຕົ້ນພືດມີຄວາມປົກຄຸມດິນແລ້ວບໍ່ຈຳເປັນເຮັດເລີຍ.
ການຄຸມດິນ.
ການປູກຜັກບົ່ວແບ່ງຈຳເປັນຕ້ອງມີການປົກຄຸມດິນ ເພື່ອຊ່ວຍເກັບຮັກສາຄວາມຊຸ່ມຊື້ນຂອງດິນເຊິ່ງສາມາດປະຢັດການໃຊ້ນ້ຳ ແລະ ປ້ອງກັນການເກີດຂອງຫຍ້າ.
ການເກັບກ່ຽວ.
ຜັກບົ່ວແບ່ງທີ່ໃຊ້ບໍລິໂພກແບບຜັກສົດແມ່ນມີອາຍຸເກັບກ່ຽວປະມານ 40 ຫາ 50 ວັນຫຼັງປູກ, ຄວນເລືອກເກັບຕົ້ນທີ່ໃຫຍ່ໄດ້ຂະໜາດທີ່ແຕກກໍໃຫຍ່ມີສີຂຽວສົດ.
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ບົດແນະນຳການປູກຜັກບົ່ວແບ່ງ, ສູນຄົ້ນຄວ້າພືດຜັກ ແລະ ໄມ້ໃຫ້ໝາກ
ຮູບພາບ: www.google.com
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດິໂອ:
ຕິດຕໍ່:
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ