ຂໍ້ແນະນຳເຕັກນິກການປູກຜັກກາດຫົວ

ການກຽມດິນ.
ເນື່ອງຈາກຜັກກາດຫົວເປັນພືດທີ່ມີລະບົບຮາກເລິກ ຄວນຂຸດໄຖດິນເລິກປະມານ 30 ຊມ. ຕາກດິນໄວ້ 7 ຫາ 10 ວັນແລ້ວໃສ່ດ້ວຍຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຝຸ່ນບົ່ມຄົນເຂົ້າກັນໃຫ້ທົ່ວພວນດິນໃຫ້ລະອຽດເກັບຫຍ້າ ແລະ ເສດໄມ້ ອື່ນໆອອກ ຍົກໜ້າດິນຂຶ້ນໃຫ້ເປັນໜານ.
ການປູກ.
ໄລຍະປູກທີ່ເໝາະສົມລະຫວ່າງຂຸມຫ່າງກັນປະມານ 25 ຊມ ແລະ ລະຫວ່າງແຖວ 30 ຊມ. ຫຼັງຈາກກຽມດິນແລ້ວໃຫ້ເຮັດຂຸມນ້ອຍໆແລ້ວຢອດເມັດລົງໄປໃນຂຸມໆລະ 3 ຫາ 5 ເມັດ, ປົກດິນໜ້າປະມານ 0,5 ຊຕ, ຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມແລ້ວປົກດ້ວຍເຟືອງແຫ້ງ ຫຼື ຫຍ້າແຫ້ງເພື່ອຮັກສາຄວາມຊຸ່ມຊື້ນຂອງດິນໃນເບື້ອງຕົ້ນຫຼັງຈາກເບ້ຍງອກປະມານ 15 ວັນ ຫຼື ມີໃບແທ້ 2 ຫາ 3 ໃບ ຄວນຫຼັກອອກໃຫ້ເຫຼືອຂຸມລະ 2 ຕົ້ນ.

ການບົວລະບັດຮັກສາ.
ການໃສ່ຝຸ່ນ.
ຝຸ່ນທີ່ແນະນຳໃຫ້ໃຊ້ຄືຝຸ່ນເຄມີສູດ 15-15-15 ຫຼື 13-13-21 ຫຼື ສູດອື່ນໆທີ່ໃກ້ຄຽງກັນນີ້ໃນອັດຕາ 300 ຫາ 600 ກິໂລກຼາມຂຶ້ນຢູ່ກັບຄວາມອຸດົມສົມບຸນຂອງດິນ. ການໃສ່ຝຸ່ນເທື່ອທີ 1 ເປັນຝຸ່ນຮອງພື້ນກ່ອນປູກ. ເທື່ອທີ 2 ໃສ່ຫຼັງຈາກປູໄດ້ 30 ຫາ 40 ວັນ ໂຮຍຂ້າງຫ່າງຈາກຕົ້ນເລັກນ້ອຍພວນດິນປົກຫຼັງຈາກປູກໂດຍໃສ່ແບບໂຮຍຂ້າງຕົ້ນກ່ອນແລ້ວພວນດິນປົກ. ນອກຈາກນີ້ຍັງໃສ່ຝຸ່ນເພີ່ມອື່ນໆອີກ ເຊັ່ນ: ຝຸ່ນແອມໂມນຽມຊຸນເຟດ ຫຼື ຢູເຣຍໃນຊ່ວງການຈະເລີນເຕີບໂຕ. ເທື່ອທີ 2 ໃສຕອນພືດມີອາຍຸປະມານ 20 ຫາ 85 ວັນໂດຍໃສ່ແບບໂຮຍຂ້າງຕົ້ນແລ້ວພວນດິນປົກ.
ການໃຫ້ນ້ຳ.
ຄວນໃຫ້ນ້ຳຢ່າງສະໝ່ຳສະເໝີ ແລະ ພຽງພໍທັງເຊົ້າ ແລະ ແລງ, ຖ້າຜັກກາດຫົວຂາດນ້ຳຈະເຮັດໃຫ້ຂະໜາດຂອງຄຸນນະພາບຫຼຸດລົງໄປ.
ການເກັບກ່ຽວ.
ຄວນເກັບກ່ຽວທນທີເມື່ອເຖີງອາຍຸການເກັບກ່ຽວຊຶ່ງຂຶ້ນຢູ່ກັບແຕ່ລະພັນ ແລະ ສະພາບແວດລ້ອມການປ່ອຍໃຫ້ຫົວຜັກກາດແກ່ເກີນອາຍຸການເກັບກ່ຽວຈະເຮັດໃຫ້ຄຸນນະພາບຫຼຸດລົງຄືເນື້ອໜຽວ, ບໍ່ກອບ ລົດຊາດບໍ່ດີ ແລະ ນ້ຳໜັກລົງຫຼາຍ

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ຂໍ້ແນະນຳເຕັກນິກການປູກຜັກກາດຫົວ, ໂຄງການສົ່ງເສີມກະສິກຳ.

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດິໂອ:

ຕິດຕໍ່:

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ