ຂໍ້ແນະນຳ ເຕັກນິກການປູກໝາກຖົ່ວຍັດ


ການຕຽມໜານປູກ.
ຂຸດໄຖດິນໃຫ້ເລິກປະມານ 25 ຫາ 30 ຊັງຕີແມັດ. ຕາກດິນໄວ້ປະມານ 7 ຫາ 10 ວັນ, ແລ້ວໃສ້ຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຝຸ່ນບົ່ມເພື່ອໃຫ້ດິນມີຄວາມຜຸຜົງ ແລະ ລະບາຍນ້ຳດີຂຶ້ນ. ຈາກນັ້ນພວນດິນໃຫ້ລະອຽດ. ຖ້າດິນເປັນກົດເກີນໄປ ຄວນໃສ່ປູນຂາວເພື່ອຫຼຸດຜ່ອນຄວາມເປັນກົດລົງ.

ການປູກ.
ໃຊ້ໄລຍະລະຫວ່າງຕົ້ນຕໍ່ຕົ້ນ 30 ຫາ 40 ຊັງຕີແມັດ. ແລະ ແຖວຕໍ່ແຖວ 70 ຫາ 80 ຊັງຕີແມັດ. ຫຼັງຈາກປູກແລ້ວປົກດ້ວຍດິນລະອຽດ ຫຼື ຝຸ່ນຄອກ, ຝຸ່ນບົ່ມບາງໆແລ້ວຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມຫຼັງຈາກຖົ່ວຍັດງອກຈົນມີໃບແທ້ 2 ໃບຄວນແຍກຄວນແຍກໃຫ້ເຫຼືອຂຸມລະ 2 ຕົ້ນ. ເມື່ອຕົ້ນຖົ່ວອາຍຸ 15 ຫາ 20 ມື້ ຈະເລີ່ມມີມືເກາະຄວນເຮັດຄ້າງເພື່ອໃຫ້ຖົ່ວຍັດເລືອ.


ການບົວລະບັດຮັກສາ.
ການໃສ່ຝຸ່ນ.
ຝຸ່ນທີ່ແນະນຳໃຫ້ໃສ່ຄືຝຸ່ນເຄມີສູດ 10-20-10 ຫຼື 15-15-15 ຫຼື 13-13-21 ຫຼື ສູດອື່ນໆທີ່ໃກ້ຄຽງກັນນີ້. ໃສ່ຈຳນວນ 300 ຫາ 500 ກິໂລກຼາມ/ເຮັກຕາ ຂຶ້ນຢູ່ກັບຄວາມອຸດົມສົມບູນຂອງດິນ. ການໃສ່ຝຸ່ນເທື່ອທີ 1 ໃສ່ເປັນຝຸ່ນຮອງພື້ນກ່ອນປູກ, ເທື່ອທີ 2 ໃສຫຼັງຈາກປູກໄດ້ 25 ຫາ 30 ວັນ ໂຮຍຂ້າງຫ່າງຈາກຕົ້ນເລັກນ້ອຍພວນດິນປົກຫຼັງຈາກປູກໂດຍໃສ່ແບບໂຮຍຂ້າງຕົ້ນກ່ອນແລ້ວພວນດິນປົກ.
ການໃຫ້ນ້ຳ
ຄວນໃຫ້ສະໝ່ຳສະເໝີ ແລະ ພຽງພໍບໍ່ຄວນໃຫ້ຂາດນ້ຳໃນໄລຍະກຳລັງອອກດອກ ແລະ ຈັບໝາກ.
ການເກັບກ່ຽວ.
ອາຍຸການເກັບກ່ຽວແຕ່ລະພັນບໍ່ຄືກັນແຕ່ໂດຍທົ່ວໄປແລ້ວປະມານ 80 ຫາ 90 ມື້ ຫຼັງຈາກປູກ. ການເກັບໝາກສົດຄວນເກັບທຸກໆ 3 ຫາ 4 ມື້ ເກັບໄປເລື້ອຍໆ. ເລືອກເກັບໝາກທີ່ໄດ້ຂະໜາດອ່ອນນຸ່ມກອບ, ເມັດຂ້າງໃນອ່ອນ. ອາຍຸການເກັບກ່ຽວປະມານ 30 ຫາ 60 ມື້ ( ຕັ້ງແຕ່ເລີ່ມຕົ້ນເກັບຈົນເຖີງເກັບເທື່ອສຸດທ້າຍ ).

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ຄັດຈາກປື້ມ ຂໍ້ແນະນຳ ເຕັກນິກການປູກໝາກຖົ່ວຍັດ, ກອງສົ່ງເສີມກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ໜ່ວຍງານຝຶກອົບຮົມ CETDU, ພະແນກວິຊາການ, ໂຄງການສົ່ງເສີມກະສິກຳ

ແຫຼ່ງທີ່ມາ:
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:

ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:

ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່:

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ