ການປູກໝາກເຜັດຂີ້ໜູ

ໝາກເຜັດຂີ້ໜູປູກໄດ້ດີໃນດິນເກືອບທຸກຊະນິດແຕ່ດິນ ທີ່ເໝາະສົມທີ່ສຸດຄື ດິນປົນຊາຍທີ່ມີການລະບາຍນ້ຳໄດ້ດີ ມີຄວາມເປັນກົດເປັນດ່າງຂອງດິນ 6.0 ຫາ 6.8 ປູກໄດ້ຕະຫຼອດປີ. ໝາກເຜັດຂີ້ໜູເປັນພືດທີ່ໃຊ້ສ່ວນໝາກບໍລິໂພກໃນຮູບຂອງໝາກສົດ ແລະ ໝາກແຫ້ງ ແລະ ສາມາດໃຊ້ປະກອບອາຫານໄດ້ຫຼາຍຊະນິດມີລົດເຜັດ.
ການກຽມດິນ.
– ໃຊ້ສຽມ ຫຼື ຈົກຂຸດໜ້າດິນເລິກປະມານ 15 ຫາ 20 ຊັງຕີແມັດ, ກຽມເຮັດເປັນໜານກວ້າງ 1 ແມັດ.
– ປະສົມຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຝຸ່ນໝັກທີ່ລະລາຍຕົວດີແລ້ວຄົນດິນ ແລະ ຝຸ່ນໃຫ້ເຂົ້າກັນດີ
– ປັບໜ້າດິນໃຫ້ລະອຽດ ແລະ ພຽງ
– ຫວ່ານເມັດໃຫ້ທົ່ວໜານ
– ໃຊ້ແກບ ຫຼື ເຟືອງເຂົ້າບາງໆຖົມໜ້າດິນ
– ຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ
– ອາຍຸຂອງເບ້ຍທີ່ຄວນຍ້າຍປູກປະມານ 25 ຫາ 30 ວັນ.
ການກຽມໜານປູກ ແລະ ຍ້າຍເບ້ຍ.
– ໃຊ້ສຽບ ຫຼື ຈົກຂຸດໜ້າດິນໃຫ້ເລິກ 15 ຫາ 20 ຊັງຕີແມັດ, ເຮັດໜານກວ້າງຂະໜາດ 1 ແມັດ, ຍາວຕາມຄວາມເໝາະສົມຂອງພື້ນທີ່.
– ປະສົມຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຝຸ່ນໝັກໃຫ້ເຂົ້າກັບດິນ
– ຂຸດຂຸມປູກໂດຍໃຊ້ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນ 30 ຊັງຕີແມັດ. ລະຫວ່າງແຖວ 70 ຫາ 80 ຊັງຕີແມັດ
– ຮອງກົ້ນຂຸມດ້ວຍຝຸ່ນເຄມີສູດ 15-15-15 ອັດຕາສ່ວນຂຸມລະ ½ ບ່ວງແກງ, ທັບໜ້າຝຸ່ນເຄມີດ້ວຍຝຸ່ນຄອກຂຸມລະ 1 ກະໂປະໝາກພ້າວ
– ຫຼົກແຍກເບ້ຍໝາກເຜັດລົງປູກຂຸມລະ 1 ຕົ້ນ ແລະ ຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ.

ການດູແລຮັກສາ.
ການໃສ່ຝຸ່ນ.
ແນະນຳໃຫ້ໃສ່ຝຸ່ນເຄມີສູດ 15-15-15 ຫຼື 13-13—21 ໂດຍໂຮຍຫ່າງຈາກລຳຕົ້ນ 5 ຊັງຕີແມັດ ແລະ ຫົດນ້ຳຕາມທັນທີ. ຫຼື ຈະໃຊ້ຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຝຸ່ນໝັກຢ່າງສະໝ່ຳສະເໝີໂດຍໃຊ້ຝຸ່ນເຄມີນ້ອຍລົງ
ການໃຫ້ນ້ຳ.
ຄວນໃຫ້ນ້ຳຢ່າງສະໝ່ຳສະເໝີທຸກວັນຢ່າໃຫ້ຂາດນ້ຳໂດຍສະເພາະຊ່ວງທຳອິດຫຼັງຍ້າຍເບ້ຍປູກ
ການພວນດິນ
ຄວນພວນດິນ ແລະ ກຳຈັດວັດຊະພືດໃນໄລຍະທຳອິດຢ່າປ່ອຍໃຫ້ວັດສະພືດຂຶ້ນຫຼາຍເພາະຈະຍາດແຍ່ງອາຫານຂອງໝາກເຜັດໄດ້.
ການເກັບກ່ຽວ
ໝາກເຜັດຂີ້ໜູເປັນພືດທີ່ມີອາຍຸເກັບກ່ຽວໄດ້ຫຼັງຍ້າຍເບ້ຍລົງປູກ 60 ຫາ 90 ວັນ. ການເກັບກ່ຽວຄວນເກັບທຸກໆ 5 ຫາ 7 ວັນ ໂດຍໃຊ້ວິທີເດັດເທື່ອລະໝາກຢ່າເກັບທັງຊໍ່ເພາະໝາກແຕ່ລະຊໍ່ແກ່ບໍ່ພ້ອມກັນ. ໝາກເຜັດຂີ້ໜູສາມາເກັບໄວ້ຍາວນານໄດ້ເຖີງ 6 ເດືອນ.

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: http://thaihow.tripod.com

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດິໂອ:

ຕິດຕໍ່:

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ