ການປູກຜັກອີ່ຮຸມ

ຕົນອີ່ຫຸມເປັນພືດທີ່ປູກງ່າຍ ມັນຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ດີໃນດີນທຸກຊະນິດ ຕ້ອງການນໍ້າ ແລະ ຄວາມຊື່ນພໍປານກາງຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍບົ່ມແກ່ນ ແລະ ການປັກຊຳ.

ວິທີປູກ.
1. ໄຖພວນດີນ ແລະ ຕາກດີນປະມານ 7-15 ມື້ ຂຸດຂຸມຂະໜາດກວ້າງxຢາວxເລິກ ປະມານ 50x50x50 ຊມ. ໃສ່ປຸຍຄອກ ຫຼືປຸຍມັກແລ້ວຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັບດີນ.
2. ການກຽມພັນຄວນເລືອກກີ່ງຊຳ ແລະ ແກ່ນທີ່ມີຄວາມສົມບູນ ປາສະຈາກພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້ ສາມາດເຮັດໄດ້ 2 ວິທີ ຄື: ການບົ່ມແກ່ນ ໂດຍບົ່ມແກ່ນໃສ່ຖົງບົ່ມຂະໜາດ 4×6 ນິ້ວ ຈັດວາງໄວ້ໃນບ່ອນຮົມແລ້ວວາງແກ່ນ 1-2 ແກ່ນ ລົງໃນຖົງບົ່ມ ຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມຈົນຕົ້ນກ້າຈະເລີນເຕີບໃຫຍ່ ຈຶງຄັດອອກໃຫ້ເລືອ 1 ຕົ້ນຕໍ່ຖົງ ຫຼືໃຊ້ກີ່ງປັກຊຳໂດຍເລືອກກີ່ງອີ່ຫຸມທີ່ບໍ່ອ່ອນ ແລະ ແກ່ເກີນໄປຂະໜາດຢາວປະມານ 15 ຊມ. ສຽບໃນຖົງບົ່ມ ຈັດວ່າງໄວ້ໃນບ່ອນຮົ່ມຫົດນ້ຳປະມານ 10-15 ມື້ ກີ່ງປັກຊໍາຈະເລີ່ມແຕກຍອດໃໝ່ອອກມາ ຈາກນັ້ນໃກ້ເບີ່ງແຍງເພື່ອໃຫ້ກີ່ງປັກຊໍາເຕີບໃຫຍ່ ແລະ ແຂງແຮງ ເມື່ອຕົ້ນກ້າເຕີບໃຫຍ່ມີອາຍຸປະມານ 30-40 ວັນ ຈືງເອົາລົງໄປປູກໃນໜານ.
3. ການປູກເພື່ອການເກັບໃບ ໃຊ້ໄລຍະລະຫວ່າງຕົ້ນ 1 ມ. ແລະໄລຍະລະຫວ່າງແຖວ 1 ມ. ແລະປູກເພື່ອການເກັບແກ່ນໃຊ້ໄລຍະປູກ 4×4 ມ.
ການດູແລຮັກສາ.
1. ການໃຫ້ນ້ຳເນື້ອງຈາກອີ່ຫຸມເປັນພືດທີ່ທົນແລ້ງໄດ້ດີ ແລະ ອອກດອກອອກໝາກຕາມລະດູການ ການໃຫ້ນ້ຳຖ້າເປັນໄລຍະທຳອິດຂອງການປູກ ຫຼືປູກໃນລະດູຝົນຈະບໍ່ມີບັນຫາເລື່ອງການໃຫ້ນ້ຳ ແຕ່ໃນລະດູແລ້ງຄວນມີການຫົດນ້ຳເຊົ້າ ແລະ ແລງ ຫຼືໃຊ້ລະບົບນ້ຳຍົດຈະເຮັດໃຫ້ໝາກມີຂະໜາດໃຫຍ່ ແລະ ຢາວຫຼາຍຂື້ນ.
2. ການໃສ່ປຸຍ ຄວນໃສ່ປຸຍຄອກ ຫຼືປຸຍມັກ ໂດຍໃສ່ຂາງໆໂຄນຕົ້ນຫຼັງຈາກນັ້ນພວນດິນ ຫຼືໃສ່ປຸຍ N:P:K ສູດ 15-15-15 ອັດຕາ 100-200 ກຼາມຕໍ່ຕົ້ນ ແລະພວນດິນເຕັ່ງ
3. ການກຳຈັດວັດສະພືດ ໄລຍະເລີ່ມປູກເປັນຊ້ວງທີ່ສຳຄັນຄວນຖາງຫຍ້າບໍລິເວດໂຄນ ແລ້ວເອົາມາຖົມໂຄນຕົ້ນ ຮັກສາຄວາມຊຸ່ມໃນດີນ ແລະ ເພີ່ມທາດອາຫານໃຫ້ແກ່ຕົ້ນອີ່ຫຸມນຳ
4. ພະຍາດ ແລະ ແມງ ບໍ່ມີພະຍາດທີ່ສຳຄັນໃນອີ່ຫຸມ ສ່ວນແມງສັດຕູພືດທີ່ສຳຄັນຄື: ໜອນເຈາະລຳຕົ້ນ ແລະກິ່ງເຮັດໃຫ້ອາຍຸຕົ້ນອີ່ຫຸມບໍ່ຢື່ນຢາວຕ້ອງໝັ່ນກວດ ແລະ ທຳລາຍຢູ່ສະເໝີ ການປ້ອງກັນກຳຈັດ ສີດສານສະກັດສະໝຸນໄພໄລແມງປະສົມນ້ຳສະບູ ຫຼືນ້ຳຢາລ້າງຈານເພື່ອຊ່ວຍເປັນສານຈັບໃບ.
ການເກັບກ່ຽວ.
1. ໄລຍະເກັບກ່ຽວທີ່ເໝາະສົມ: ການເກັບກ່ຽວສຸດທຳອິດເກັບໄດ້ຫຼັງຈາກຍ້າຍກ້າລົງປູກໄດ້ 3 ເດືອນ ແລະ ຕໍ່ໄປຈະເກັບໄດ້ທຸກໆ 2 ເດືອນ.
2. ເນື່ອງຈາກຕົ້ນອີ່ຫຸມມີລັກສະນະຕົ້ນທີ່ສູງມັກຈະເກັບກ່ຽວໂດຍໃຊ້ເຫຼັກເຮັດເປັນຂ້ອງ ມັດຕິດກັບປາຍໄມ້ຢາວໆ ໄປກ່ຽວບ່ອນຂວັ່ນຂອງໝາກຂອງອີ່ຫຸມແລ້ວດືງໃຫ້ຂາດຈາກຕົ້ນຊຶ່ງໝາກອາດຈະຮັກເມື່ອຕົກລົງຟື້ນ ການເກັບຮັກສາໃຫ້ໝາກອີ່ຫຸມມີຄວາມສົດໄດ້ຢາວນານຄືເອົາໄປແຊ່ນ້ຳໄວ້ ຫຼືວາງລົງຟື້ນທີ່ສະອາດແລ້ວເອົາຜ້າປົກໄວ້ຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມຊ່ວຍປ້ອງກັນການຄາຍນ້ຳ ແລ້ວຍັງເຮັດໃຫ້ໄດ້ລົດຊາດຫວານກອບຄືເກົ່າ.

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: https://www.facebook.com/agriculturemag

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:

ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:

ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່:

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ