ການປູກໝາກແຕງກວາ
ການກຽມດິນປູກ.
ຄວນໄຖຂຸດດິນເລິກປະມານ 20 ຫາ 25 ຊມ, ຕາກດິນໄວ້ປະມານ 5 ຫາ 7 ວັນ ໃສ່ຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຝຸ່ນບົ່ມທີ່ລະລາຍຕົວດີແລ້ວປະມານ 12 ໂຕນ/ເຮັກຕາ ເພື່ອຊ່ວຍປັບປຸງສະພາບຂອງດິນ ແລະ ເພີ່ມຄວາມອຸດົມສົມບູນຂອງດິນໃຫ້ດີຂຶ້ນ. ພວນດິນໃຫ້ນ້ອຍລົງແຕ່ຢ່າໃຫ້ມຸ່ນຫຼາຍຖ້າດິນເປັກົດຄວນໃສ່ປູນຂາວ, ເກັບຫຍ້າອອກ, ປັບໜ້າດິນໃຫ້ຮາບພຽງ.
ການປູກ.
ຖ້າບໍ່ໝາກແຕງກວາໂດຍບໍ່ເຮັດຄ້າງປ່ອຍໃຫ້ມັນເລືອໄປຕາມດິນໃຊ້ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນ 50 ຊັງຕີແມັດ. ລະຫວ່າງແຖວ 150 ຊັງຕີແມັດ. ຖ້າປູກໃຊ້ຄ້າງໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນ 50 ຊັງຕີແມັດ, ລະຫວ່າງແຖວ 100 ຊັງຕີແມັດ. ຫຼັງຈາກກຽມດິນຮຽບຮ້ອຍແລ້ວໃຫ້ຈັດໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນ ແລະ ແຖວຕາມທີ່ກ່າວມາແລ້ວນັ້ນໃຫ້ຢອດເມັດລົງໃນຂຸມ ຂຸມລະ 5 ຫາ 10 ເມັດ ເລິກລົງໄປໃນດິນ 2,5 ຊັງຕີແມັດ. ປົກດ້ວຍຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຝຸ່ນບົ່ມ ຫຼື ດິນລະອຽດລົງຂຸມຈົນເຕັມ, ຫົດນ້ຳໃຫ້ປຽກ, ປົກດ້ວຍເຟືອງແຫ້ງ. ກ່ອນຢອດເມັດຄວນໃຊ້ຢາປ້ອງກັນແມງໄມ້ເສຍກ່ອນເມື່ອຕົ້ນງອກມີໃບແທ້ 2 ໃບຄວນຫຼົກແຍກຕົ້ນທີ່ອ່ອນແອອອກໃຫ້ເຫຼືອຂຸມລະ 1 ຕົ້ນ. ຫຼັງຈາກປູກໄດ້ 14 ວັນ ໝາກແຕງກວາເລີ່ມເລືອຖ້າປູກແບບຄ້າງຄວນເຮັດຄ້າງເລີຍເພື່ອໃຫ້ເຄືອເລືອຂຶ້ນ, ປັກ ແລະ ໂຮບປາຍໄມ້ເຂົ້າຫາກັນມັດເຊືອກໃຫ້ແໜ້ນແລ້ວມັດໄມ້ຂວາງອີກ 2 ຫາ 3 ອັນ.
ການບົວລະບັດຮັກສາ
ການໃສ່ຝຸ່ນ.
ເນື່ອງຈາກແຕງກວາເປັນຜັກໃຫ້ໝາກຕ້ອງການຝຸ່ນພໍສົມຄວນ. ດັ່ງນັ້ນ, ການກຳນົດຝຸ່ນເພື່ອນຳໃຊ້ແມ່ນມີຄວາມຈຳເປັນໃຫ້ຖືກຕ້ອງແນໃສ່ການຫຼຸດຕົ້ນທຶນການຜະລິດ ແລະ ໃຫ້ມີປະສິດທິຜົນສູງດ້ານຜົນຜະລິດໂດຍສະເພາະການຈະເລີນເຕີບໂຕທາງລຳຕົ້ນ, ດອກ ແລະ ໝາກ. ດັ່ງນັ້ນ, ຈຶ່ງແນະນຳໃຫ້ໃຊ້ຝຸ່ນ N:P:K ສູດ 14-14-21, 13-13-21 ຫຼື ສູດທີ່ໃກ້ຄຽງກັນນີ້ໃນຈຳນວນ 300 ກິໂລ/ເຮັກຕາໂດຍແບ່ງໃສ່ 3 ເທື່ອ: ເທື່ອທີ 1 ໃສ່ເຄິ່ງໜື່ງເປັນຝຸ່ນຮອງພື້ນຕອນປູກແລ້ວພວນດິນປົກ, ເທື່ອທີ 2 ໃຫ້ໃສ່ເມື່ອພືດມີອາຍຸ 10 ຫາ 20 ວັນຈຳນວນເຄິ່ງໜື່ງຈາກສ່ວນທີ່ເຫຼືອຄັ້ງທຳອິດ. ພ້ອມນີ້ອາດຈະເພີ່ມຝຸ່ນຢູເຣຍ 80 ຫາ 100 ກລ/ຮຕ ເພື່ອເລັ່ງການຈະເລີນເຕີບລຳຕົ້ນ ແລະ ໃບ. ເທື່ອທີ 3 ເມື່ອພືກອາຍຸ 25 ຫາ 30 ວັນຈາກສ່ວນທີ່ເຫຼືອທີ່ໄດ້ກຳນົດໄວ້ໃນເບື້ອງຕົ້ນນັ້ນ.
ການໃຫ້ນ້ຳ
ຄວນໃຫ້ຢ່າງພຽງພໍໂດຍເບິ່ງຄາວມຊຸ່ມຊື້ນໃນພື້ນທີ່ປູກແຕ່ຢ່າໃຫ້ປຽກເກີນໄປຈະເຮັດໃຫ້ຮາກພືດເນົ່າ.
ການພວນດິນກຳຈັດຫຍ້າ
ຄວນເຮັດໃນໄລຍະທຳອິດເພື່ອເຮັດໃຫ້ດິນລຸລ່ວງຜຸຜົງລະບາຍອາກາດ ແລະ ນ້ຳໄດ້ດີພ້ອມກັບການກກຳຈັດຫຍ້າໄປພ້ອມໆກັນ. ເມື່ອພືດມີໃບປົກຄຸມດິນແລ້ວບໍ່ຈຳເປັນເຮັດເລີຍ.
ການເກັບກ່ຽວ.
ສ່ວນຫຼາຍອາຍຸການເກັບກ່ຽວໝາກແຕງກວາປະມານ 30 ຫາ 45 ວັນ ຂຶ້ນຢູ່ກັບແຕ່ລະຊະນິດພັນ. ການເກັບກ່ຽວໃຫ້ເກັບໝາກອ່ອນທີ່ມີສີຂຽວສົດ, ເກັບທຸກວັນຈົນໝາກແຕງກວ່າຈະໝົດແລ້ວຮີບນຳເຂົ້າຮົ່ມຫ້າມລ້າງນ້ຳເພາະວ່າຈະເຮັດໃຫ້ເຫຼືອງໄວ. ຫຼັງຝົນຕົກໃໝ່ໆບໍ່ຄວນເຂົ້າໄປເກັບລໍຖ້າໃຫ້ດິນແຫ້ງດີເສຍກ່ອນ.
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ຄັດຈາກປື້ມຂໍ້ແນະນຳ ເຕັກນິກການປູກໝາກແຕງກວາ, ໂຄງການສົ່ງເສີມກະສິກຳ
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດິໂອ:
ຕິດຕໍ່:
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ