ເຕັກນິກການລ້ຽງໄກ່ເຫຼືອງ

ໄກ່ເຫລືອງ,ເປັນພັນທີ່ລ້ຽງງ່າຍ,ໃຫຍ່ໄວ,ເໝາະສົມກັບສະພາບດິນຟ້າອາກາດຂອງບ້ານເຮົາ.ຈຸດພິເສດຂອງໄກ່ເຫລືອງໃຫ້ໄຂ່ ຫລາຍກ່ວາໄກ່ລາດ, ສາມາດໃຫ້ໄຂ່ປະມານ 150 ໜ່ວຍຕໍ່ປີ.
1. ການເລືອກສະຖານທີ່:
ຕ້ອງເປັນບ່ອນຫ່າງໄກຈາກຊຸມຊົນ, ເປັນບ່ອນດິນໂນນນໍ້າບໍ່ຖ້ວມ,ສາມາດລະບາຍນໍ້າໄດ້ດີ, ມີຕົ້ນໄມ້ບັງແດດໃນຕອນທ່ຽງ,ມີເດີ່ນຫຍ້າໃຫ້ໄກ່ໄດ້ຫາກິນ, ເປັນບ່ອນທີ່ມີອາກາດປອດໂປ່ງບໍ່ເຄີຍເກີດພະຍາດມາກ່ອນ.
2. ກາສ້າງຄອກໄກ່:
ຫຼັງຄາອາດມຸງດ້ວຍຫຍ້າຄາ, ສັງກະສີຫລື ຝ້າຫລັງຄາສູງຢ່າງໜ້ອຍ 1,80 ແມັດ, ພື້ນຄອກຄວນເອົາຂີ້ແກບ, ຂີ້ເລື້ອຍ ມາໃສ່ໃຫ້ໜາປະມານ 5 ຊັງຕີແມັດ ເພື່ອດູດຊື່ມນໍ້າຈາກຂີ້ໄກ່ເຮັດໃຫ້ພື້ຄອກແຫ້ງສະອາດດີປ້ອງກັນພະຍາດ.

3. ການຄັດເລອກພໍ່ແມ່ພັນ:
ການຄັດເລືອກໄກ່ເຮັດເປັນພໍ່ແມ່ພັນຕ້ອງເລືອກຈາກພໍ່ແມ່ນພັນທີ່ມີລັກສະນະຄຸນສົມບັດຄື:
 ເລີ່ມໄຂ່ໄວ(ອາຍຸ 23 – 28 ອາທິດ) ໜ້າຕາແຈ່ມໃສ,,ໂຕໃຫຍ່,ຫອນ ແລະ ຕາງສີແດງ, ລ້ຽງລູກດີ, ຟັກໄຂ່ເກັ່ງ, ກະດູກຜົ້ງກົ້ນກ້ວາງ
 ສຳລັບພໍ່ພັນ ປະສົມພັນເກັ່ງ,ຄວນປ່ຽນພໍ່ພັນທຸກໆ 2 ປີ ຫລີກເວ້ັນບໍ່ໃຫ້ພໍ່ປະສົມພັນກັບລູກມັນເອງ.

4. ການອະນຸບານໄກ່ນ້ອຍ:
ໄກ່ນ້ອຍແຕກໃໝ່ຕ້ອງການອຸນຫະພູມ 36-37 ອົງສາ, ເຮົາຕ້ອງເຮັດຄອກອະນຸບານໄກ່ນ້ອຍ, ໂດຍໃຊ້ຝາກະແຕະມາຂົດເປັນວົງມົນກ້ວາງ 1,20 ແມັດ, ສູງ 60 ຊັງຕີແມັດ ຫລື ໃຊ້ຈຳພວກໄມ້ໄຜ່ມາເຮັດເປັນຄອກ, ໃສ່ດອກໄຟ 100 ວັດ 2-3 ດອກຕໍ່ໄກນ້ອຍ 100 ໂຕ, ຕ້ອງໃຫ້ນໍ້າໄກ່ນ້ອຍບໍ່ໃຫ້ຂາດ

5. ອາຫານ ແລະ ການໃຫ້ອາຫານ
ອາຫານໄກ່ໄດ້ມາຈາກ 3 ແຫລ່ງຄື:ໄດ້ຈາກພືດ,ຈາກສັດ ແລະຈາກແຮ່ທາດຕ່າງໆ,ອາຫານໄກ່ປະກອບດ້ວຍ 4 ທາດໃຫ່ຍໆຄື:
ທາດພະລັງງາ−: ແມ່ນໄດ້ມາຈາກ ສາລີ,ຮຳ,ເຂົ້າປຽນ, ຫົວມັນຕົ້ນ ແລະ ຫົວມັນຕ່າງໆ.
ທາດຊີ້ນ: ແມ່ນໄດ້ມາຈາກຊີ້ນ,ປາ,ແມງໄມ້ຕ່າງໆ ແລະ ພືດຕະກຸນຖົ່ວຕ່າງໆ,ທາດຊີ້ນເຮັດໃຫ້ໄກ່ຈະເລີນເຕີບໂຕ.
ແຮ່ທາດ: ໄດ້ຈາກຈຳພວກ ກະດູກ, ປໍ້ຫອຍ, ປໍ້ໄຂ່, ໄກ່ຕ້ອງການແຮ່ທາດເພື່ອສ້າງໂຄງກະດູກໃຫ້ແຂງແກ່ນ, ສ້າງປໍ້ໄຂ່ອີກດ້ວຍ,ນອກນັ້ນຍັງເປັນສ່ວນປະກອບຂອງທາດຊີ້ນ,ເມັດເລືອດ ແລະ ແພຈຸລັງຕ່າງໆ.
ທາດວິຕາມີນ: ໄດ້ມາຈາກຈຳພວກພືດສີຂຽວນອກນັ້ນຍັງໄດ້ຈາກນໍ້າມັນ, ຕັບສັດ, ຊີ້ນປົ່ນ, ນໍ້ານົມ

ສູດອາຫານໄກ່

ວັດຖຸດີບ ນໍ້າໜັກ(ກິໂລ) %ທາດຊຮັນໃນວັດຖຸດີບ %ທາດຊຮັນໃນອາຫານ
ສາລີ, ເຂົ້າປຽນ 45 0,08 3,60
ຮຳອ່ອນ 25 0,10 2,50
ຖົ່ວເຫຼືອງ 10 0,40 4,00
ປາປົ່ນ 5 0,50 4,00
ໃບກະຖິນ 4 0,17 0,68
ດູກປົ່ນ 7,7 0,71 0,53
ເກືອ 0,3
ລວມ 100 15,31

ອັດຕາການໃຫ້ອາຫານ

ອາຍຸໄກ່ ຈຳນວນອາຫານ(ກຼາມ/ມື້/ໂຕ) ນໍ້າ(ມິນລີລິດ/ມື້/ໂຕ)
1 ມື້-2 ອາທິດ 20 40
15 ມື້- 1 ເດືອນ 40 80
1-2 ເດືອນ 70 102
2-3 ເດືອນ 100 150
3 ເດືອນຂື້ນໄປ 120 200

5. ພະຍາດ
ພະຍາດນິວຄາເຊິນ: ແມ່ນພະຍາດຮ້າຍແຮງ ເກີດຈາກເຊື້ອໄວຣັດ ມັກເກີດກັບໄກ່ສະເພາະ, ໄກ່ທີ່ເປັນພະຍາດນີ້ຈະຕາຍເຖິງ 80-100%,ອາການທີ່ສະແດງອອກຄືໄກ່ຈະຕາຍຢ່າງກະທັນຫັນເປັນຈຳນວນຫລວງຫລາຍໄກ່ຈະຈາມ, ຫັນໃຈຍາກ, ອາຈົມເປັນສີຂຽວແກມເຫລືອງ, ຮ່າງກາຍບາງສ່ວນເປັນອຳມະພາດ,ໄກ່ໂຕທີ່ລອດຕາຍຈະຄໍບິດຍ່າງເປັນວົງວຽນ, ພະ ຍາດນີ້ປົວບໍ່ໄດ້, ຕ້ອງປ້ອງກັນດ້ວຍວັກຊີນນີວຄາເຊີນຄື: ວັກຊີນນິວຄາເຊີນອາຍຸອ່ອນໃຊ້ຢອດ ດັງ,ຕາໄກ່ນ້ອຍ 2-3 ຢອດ ແລະ ນີວຄາເຊີນອາຍຸແກ່ສັກກ້າມຊີ້ນໄກ່ ອາຍຸ 6 ອາທິດຂື້ນໄປ, ຄຸ້ມກັນໄດ້ 1 ປີ.

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: file:///C:/Users/HP/Downloads/N7C7WO4ocD4Dw5Q6.pdf
file:///C:/Users/HP/Downloads/tossaporni,+%7B$userGroup%7D,+252468-ไฟล์บทความ-905715-1+(21.12.64).pdf

https://pvlo-cmi.dld.go.th/webnew/images/doc/creat_%20awareness/2565/กรกฎาคม%2065/การเลี้ยงไก่พื้นเมือง.pdf