ເຕັກນິກການຂະຫຍາຍພັນໝາກມ່ວງແບບປ່ຽນຍອດ
ການຂະຫຍາຍພັນໝາກມ່ວງກໍ່ຄືການເພີ່ມຈຳນວນເບ້ຍແນວພັນໝາກມ່ວງ ໃຫ້ມີຈໍານວນຫຼາຍຂື້ນ ເພື່ອຕອບສະໜອງໃຫ້ແກ່ການສ້າງສວນໝາກມ່ວງ ຫຼື ການປູກຕົ້ນໝາກມ່ວງ ແລະ ນໍາມາຊຶ່ງຜົນຜະລິດໝາກມ່ວງອັນເປັນທີ່ນິຍົມທີ່ເປັນປະໂຫຍດໃນການດຳລົງຊີວິດເປັນອາຫານການກິນຂອງຄົນເຮົາ. ໂດຍທຳມະຊາດແລ້ວການຂະຫຍາຍພັນໝາກມ່ວງ ສາມາດຂະຫຍາຍພັນໄດ້ດ້ວຍແກ່ນຂອງໝາກມ່ວງເອງຊຶ່ງເປັນວັດທະຈັກຂອງສິ່ງທີ່ມີຊີວິດເພື່ອບໍ່ໃຫ້ມີການສູນເສຍພັນ ແຕ່ໃນປະຈຸບັນຄວາມກ້າວໜ້າທາງດ້ານເຕັກໂນໂລຊີໄດ້ເຂົ້າມາມີບົດບາດໃນທຸກໆຂົງເຂດວຽກງານເວົ້າລວມ ເວົ້າສະເພາະວຽກງານການຂະຫຍາຍພັນພືດໄມ້ກິນໝາກ, ໝາກມ່ວງ ຊຶ່ງໄດ້ປະສົບຜົນສໍາເລັດໃນການຄົ້ນຄິດຊອກຫາວິທີການຂະຫຍາຍພັນໃນຫຼາຍເຕັກນິກເປັນຕົ້ນ: ເຕັກນິກການທາບງ່າມ່ວງ, ເຕັກນິກການຕິດຕາ ແລະ ເຕັກນິກການການປ່ຽນຍອດ.
ເຕັກນິກການປ່ຽນຍອດໝາກມ່ວງແບບສຽບຂ້າງ ເປັນອີກທາງເລືອກໜື່ງທີ່ຈະສາມາດຊ່ວຍຊາວກະສິກອນ, ຜູ້ທີ່ມີຄວາມສົນໃຈຮັກມັກໃນການປູກຕົ້ນມ່ວງ ແລະ ຜູ້ປະກອບການຂາຍເບ້ຍໝາກມ່ວງ ເພາະຂັ້ນຕອນໃນການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດການປ່ຽນຍອດໝາກມ່ວງແບບສຽບຂ້າງເປັນວິທີການທີ່ບໍ່ຫຍຸ້ງຍາກ, ບໍ່ມີການນໍາໃຊ້ອຸປະກອນທີ່ມີຄວາມທັນສະໃໝ່ສູງ ຂໍພຽງຜູ້ຈັດຕັ້ງປະຕິບັດມີການຝຶກຝົນຕົນເອງໃຫ້ມີຄວາມຊໍານານໃນການປາດປາກບາດຂອງຕົ້ນຕໍ ແລະ ຍອດພັນດີ, ຮູ້ວິທີການກຽມຍອດພັນດີ ແລະ ກໍາໄດ້ລະດູການພຽງເທົ່ານີ້ກໍ່ສາມາດປະສົບຜົນສໍາເລັດແລ້ວ.
I. ອຸປະກອນໃນການປ່ຽນຍອດໝາກມ່ວງ
- ຍອດພັນດີໝາກມ່ວງ
- ເບ້ຍໝາກມ່ວງທີ່ໄດ້ຈາກການແກ່ນ
- ຊີຄັດເຕີ້
- ມີດຄັດເຕີ້
- ເທັບຄຽນ
- ເຊືອກຟາງ
ຮູບພາບ: ອຸປະກອນໃນການປ່ຽນຍອດ
II. ການກຽມຕົ້ນຕໍ
- ຕົ້ນຕໍ່ໝາກມ່ວງທີ່ຈະນໍາໃຊ້ແມ່ນໄດ້ມີການກ້າແກ່ນໃສ່ໜານກ້າ, ກ້າແກ່ນໃສ່ຖົງຢ່າງດໍາ, ໂຖດໍາ ແລະ ພາສະນະອື່ນໆທີ່ສາມາດນໍາມາກ້າແກ່ນມ່ວງໄດ້ ນອກຈາກວິທີດັ່ງກ່າວແລ້ວຍັງສາມາດກະກຽມຕົ້ນຕໍ່ໃນພື້ນທີ່ທີ່ຈະສ້າງສວນໝາກມ່ວງໂດຍກົງເລີຍ.
- ຕົ້ນຕໍຕ້ອງມີອາຍຸ 6 ເດືອນ ຫຼື 1 ປີ.
- ເປັນຕົ້ນທີ່ອຸດົມສົມບູນມີລໍາຕົ້ນທີ່ງາມດີ
ຮູບພາບ : ການກຽມຕົ້ນຕໍໃສ່ໂຖດໍາ |
ຮູບພາບ : ການກຽມຕົ້ນຕໍໃນເນື້ອທີ່ປູກ |
III. ການກຽມຍອດພັນດີ
- ຄັດເລືອກຍອດທີ່ມີຕາມຸກດີ ເປັນຍອດທີ່ກຽມພ້ອມຈະແຕກຍອດໃນ 10 – 15 ກ່ອນການປ່ຽນຍອດ
- ຍອດພັນໝາກມ່ວງທີ່ຈະນໍາມາປ່ຽນຍຕ້ອງໄດ້ຈາກຕົ້ນທີ່ໃຫ້ໝາກມາແລ້ວ
- ເປັນຍອດທີ່ສົມບູນບໍ່ເປັນພະຍາດ-ແມງໄມ້ກັດທໍາລາຍ
- ໃຊ້ມີດຊີຄັດຕີ້ຕັດໃບມີ່ຢູ່ບໍລິເວນໃກ້ຍອດອອກ 5-7 ໃບ ປະໄວ້ 5 ວັນ ກ້ານໃບຈະລົ່ນອອກຈາກຍອດ ຈຶ່ງຕັດຍອດມາສຽບ ຫຼື ປ່ຽນໃສ່ຕົ້ນຕໍທີ່ກຽມໄວ້.
ຮູບພາບ : ການກຽມຍອດພັນດີ
IV. ການປ່ຽນຍອດແບບສຽບຂ້າງ
ກ.ການປາດປາກບາດຕົ້ນຕໍ
- ໃຊ້ມີດຄັດເຕີ້ປາດຕົ້ນຕໍໃຫ້ມີຄວາມສູງຈາກເບົ້າ ຫຼື ຈາກໜ້າດິນປະມານ 15-20 ຊັງຕີແມັດ
- ປາດປາກບາດແບບເຈີ້ຍເລິກເຂົ້າຫາເນື້ອຕົ້ນຕໍ 3-5 ຊັງຕີແມັດ
- ຄວາມຍາວຂອງປາກບາດ 5 -8 ຊັງຕີແມັດ
- ປາກບາດທີ່ປາດຕ້ອງມີຄວາມລະອຽດບໍ່ໃຫ້ເປັນຄື້ນ.
ຮູບພາບ : ການປາດປາກບາດຕົ້ນຕໍ
ຂ. ການປາດປາກບາດຍອດພັນດີ
- ໃຊ້ມີດຄັດເຕີ້ປາດຍອດພັນດີໃຫ້ມີຄວາມຍາວ 5-8 ຊັງຕີແມັດ
- ບໍລິເວນປາດຍອດພັນດີນັບເອົາຍອດສ່ວນເທິງລົງມາປະມານ 3-4 ຕາ,
- ປາກບາດຕ້ອງປາດໃຫ້ເຈີ້ຍລັກສະນະດຽວກັນຄືກັບປາກບາດທີປາດເທິງຕົ້ນຕໍມີຄວາມເລິກ 3-5 ຊັງແມັດ
- ປາດເຈີ້ຍລັດດ້ານຫຼັງມີຄວາມຍາວປະມານ 0,5 ຊັງຕີແມັດ.
ຮູບພາບ : ການປາດປາກບາດຍອດພັນດີ
ຄ. ການປະກົບຍອດພັນດີເຂົ້າກັບຕົ້ນຕໍ
- ນໍາຍອດພັນດີທີ່ປາດປາກບາດນັ້ນມາສຽບໃສ່ຕົ້ນຕໍທີ່ກຽມໄວ້ໃນຊ່ວງໄລຍະເວລາທີ່ໄວ
- ໃຊ້ມືບີບ ແລະ ຄຽນເທບໄປພ້ອມໆກັນ
- ຖ້າຕົ້ນຕໍໃຫຍ່ກວ່າຍອດພັນ, ໃຫ້ເອົາຂ້າງໜຶ່ງຂອງຍອດພັນແນບໃສ່ຂ້າງໜຶ່ງຂອງຕົ້ນຕໍ ເພື່ອໃຫ້ປາກບາດທັງສອງອັນປະກົບເຂົ້າກັນ ແລະ ເປັນເນື້ອດຽວ.
- ການຄຽນເທບໃຫ້ຄຽນແຕ່ລຸ່ມຂື້ນເທິງໃຫ້ປົກປາກບາດ ແລະ ຍອດພັນດີ
ຮູບພາບ : ການປະກົບຍອດພັນດີໃສ່ຕົ້ນຕໍ
ງ. ການບົວລະບັດຮັກສາ.
- ເກັບຮັກສາໄວ້ໃນບ່ອນມີຮົ່ມ ແລະ ອາກາດປອດໂປງດີ.
- ໃຫ້ນ້ຳສະໝໍ່າສະເໝີເປັນປົກກະຕິ.
- ຫຼັງຈາກໄດ້ 7 – 14 ຈະເຫັນຕາເລີ່ມແຕກຕາອອກມາ ໃຫ້ແກະເທັບ ທີ່ຄຽນສ່ວນປາຍນັ້ນອກ
- ຕັດຕົ້ນຕໍອອກສູງເທິ່ງປາຍຍອດ 10 ຊັງຕີແມັດ
- ຫຼັງຈາກສຽບຍອດໄດ້ 1-2 ເດືອນ ຈຶ່ງສາມາດນໍາອອກຈາກເຮືອນອະນຸບານ ຫຼື ນຳໄປປູກໄດ້
ຮູບ: ການແກະເທບຄຽນເມືອປ່ຽນຍອດໄດ້ 7- 14 ວັນ
V. ການປ່ຽນຍອດແບບຜ່າຫຼີ້ມ
ກ. ການປາດປາກບາດຕົ້ນຕໍ
- ຕັດລໍາຕົ້ນຂອງຕົ້ນຕໍອອກຊຶ່ງຄວາມສູງຈາກໜ້າດິນ 15 ຊັງຕີແມັດ
- ໃຊ້ມີດຄັດເຕີ້ຜ່າລີ້ມໃນບໍລິເວນ 1 ສ່ວນ 3 ຂອງໜ້າຕ່າງ
- ຄວາມຍາວຂອງປາກບາດ 5 – 8 ຊັງຕີແມັດ.
- ການຜ່າປາກບາດບໍ່ໃຫ້ເປັນຄື້ນ.
ຮູບພາບ : ການປາດປາກບາດຕົ້ນຕໍ
ຂ.ການປາດປາກບາດຍອດພັນດີ
- ໃຊ້ມີດຄັດເຕີ້ປາດຍອດພັນດີໃຫ້ມີຄວາມຍາວ 5-8 ຊັງຕີແມັດ
- ບໍລິເວນປາດຍອດພັນດີນັບເອົາຍອດສ່ວນເທິງລົງມາປະມານ 3-4 ຕາ,
- ປາກບາດຕ້ອງປາດໃຫ້ເຈີ້ຍທັງ 2 ດ້ານ ເປັນຮູບຫຼີ້ມມີຄວາມຍາວ 5-8 ຊັງແມັດ
ຮູບພາບ : ການປາດປາກບາດຍອດພັນດີ
ຄ. ການປະກົບຍອດພັນດີເຂົ້າກັບຕົ້ນຕໍ
- ນໍາຍອດພັນດີທີ່ປາດປາກບາດນັ້ນມາສຽບໃສ່ຕົ້ນຕໍທີ່ກຽມໄວ້ໃນຊ່ວງໄລຍະເວລາທີ່ໄວ
- ໃຊ້ມືບີບ ແລະ ຄຽນເທບໄປພ້ອມໆກັນ
- ຖ້າຕົ້ນຕໍໃຫຍ່ກວ່າຍອດພັນ, ໃຫ້ເອົາຂ້າງໜຶ່ງຂອງຍອດພັນແນບໃສ່ຂ້າງໜຶ່ງຂອງຕົ້ນຕໍ ເພື່ອໃຫ້ປາກບາດທັງສອງອັນປະກົບເຂົ້າກັນ ແລະ ເປັນເນື້ອດຽວ.
- ການຄຽນເທບໃຫ້ຄຽນແຕ່ລຸ່ມຂື້ນເທິງໃຫ້ປົກປາກບາດ ແລະ ຍອດພັນດີ
ຮູບພາບ : ການປະກົບປາກບາດໃສ່ກັນ
ງ. ການບົວລະບັດຮັກສາ.
- ເກັບຮັກສາໄວ້ໃນບ່ອນມີຮົ່ມ ແລະ ອາກາດປອດໂປງດີ.
- ໃຫ້ນ້ຳສະໝໍ່າສະເໝີເປັນປົກກະຕິ.
- ຫຼັງຈາກໄດ້ 7 – 14 ຈະເຫັນຕາເລີ່ມແຕກອອກມາ
- ຫຼັງຈາກສຽບຍອດໄດ້ 1-2 ເດືອນ ຈຶ່ງສາມາດນໍາອອກຈາກເຮືອນອະນຸບານ ຫຼື ນຳໄປປູກໄດ້
ຮູບ: ການແກະເທບຄຽນເມືອປ່ຽນຍອດໄດ້ 7- 14 ວັນ
VI. ຂໍ້ດີ ແລະ ຂໍ້ເສຍ
ຈຸດດີ
– ໃຫ້ຜົນຜະລິດໄວ
– ສາມາດຜະລິດເປັນຈຳນວນຫຼາຍ
– ໃຫ້ໝາກຄືກັບພັນເດີມ, ລົດຊາດ ຮູບຮ່າງ ແລະ ຂະໜາດ
– ມີລະບົບຮາກແກ້ວ ແລະ ຮາກຝອຍ
– ທົນຕໍ່ສະພາບແວດລ້ອມການທຳລາຍພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້
ຈຸດອ່ອນ
– ຕ້ອງມີຄວາມຊຳນານ
– ງ່າມັກຫັກ ສີກງ່າຍເວລາມີຟ້າລົມຝົນຕົກ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ:
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ: ຮຽບຮຽງໂດຍ: ທ. ໜູພອນ ຄຳສົມພູ ແລະ ທ. ດັດສະກອນ ຫົງສີວິໄລ; ກວດແກ້ ໂດຍ: ປອ ບຸນເນື່ອງ ດວງບຸບຜາ ແລະ ທ່ານ ບຸນຖົມ ສົມພັນປັນຍາ
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ຕິດຕໍ່: ສູນຄົ້ນຄວ້າພືດຜັກໄມ້ໃຫ້ໝາກ ບ້ານຫາດດອກແກ້ວ ເມືອງ ຫາດຊາຍພອງ ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ
ຂະແໜງງານຄົ້ນຄວ້າໄມ້ໃຫ້ໝາກ
ໂທ/ເຟັກ: 021 360377
020 55123190 ຫຼື 020 95144441
https://www.youtube.com/@user-ci8lt9nl4z