ເຕັກນິກວິທີການປູກຜັກໄຊ່
ເຕັກນິກວິທີການປູກຜັກໄຊ່
ຜັກໃຊ່ເປັນພືດລົ້ມລຸກ ມີຊື່ທາງວິທະຍາສາດວ່າ: Monordic cha rantia L. ເປັນເຄືອທີມີກິ່ງກ້ານສາຂາຫຼາຍ ມີຄວາມຍາວເຖິງ 2 ແມັດ ເຄືອຂອງມັນຍາວ ແລະ ມີຂົນພ້ອມດ້ວຍມືກ້ຽວ, ຍາວປະມານ 20 ຊັງຕີແມັດ ໃຍຂອງມັນແພ່ກວ້າງເປັນຮູບໄຂ່ແຍກເປັນ 5 ຊີກ ໃບກໍເປັນຮູບໄຂ່ ແລະ ເປັນແຂ້ວທີ່ຂອບ ສ່ວນກ້ານໃບຍາວ 3-6 ຊັງຕີແມັດ ດອກເປັນສີຂາວ ຫຼື ເຫຼືອງ ຂະໜາດເສັ້ນຜ່າກາງ 2 ຊັງຕີແມັດ.
1. ໝາກເປັນລັກສະນະຍາວຮູບໄຂ່: ມີລັກສະນະສ້ວຍແຫຼມທັງສອງສົ້ນຂະໜາດຄວາມຍາວຂອງໝາກ 10-15 ຊັງຕີແມັດ ແລະ ມີເສັ້ນຜ່າກາງແຕ່ 3,8-6,4 ຊັງຕີແມັດ ທັງນີ້ ແມ່ນຂຶ້ນກັບແຕ່ລະຊະນິດຕາມຜິວຂອງໝາກຍັງມີຫຼ່ຽມເປັນເສັ້ນຍາວ ເມື່ອສຸກເຕັມທີ່ຈະເປັນສີໝາກກ້ຽງອົມແດງ ເຄືອໜຶ່ງຈະໃຫ້ຜົນຜະລິດສູງເຖິງ 10-12 ໜ່ວຍ ຜັກໃຊ່ສ່ວນຫຼາຍແມ່ນຈະມັກພົບເຫັນຢູ່ຕາມແຄມທາງ ແຄມຮົ້ວ ໃນປະເທດເຂດຮ້ອນຂອງອາເມລິກາໃຕ້ ອາຟຣິກາ ແລະ ເອເຊຍ ຊຶ່ງມີທັງການປູກ ແລະ ເກີດຂຶ້ນເອງໂດຍທຳມະຊາດໃນພື້ນທີ່ກາງແດດ ຫຼື ຮົ່ມບາງໆຕາມບ່ອນທີ່ມີດິນອຸດົມສົມບູນ ແລະ ມີຄວາມຊຸ່ມຊື່ນດີ.
2. ວິທີການປູກບົວລະບັດຮັກສາ: ໃຊ້ແກ່ນ 3-4 ແກ່ນຕໍ່ຂຸມ ຄວາມເລິກຂອງຂຸມປະມານ 2,5-3,5 ຊັງຕີແມັດ ຫຼັງຈາກນັ້ນຫວ່ານຝຸ່ນຄອກ ຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມປົກຂຸມດ້ວຍເຟືອງ ຫຼື ຫຍ້າແຫ້ງ ເມື່ອຕົ້ນກ້າມີໃບ ໃຫ້ຫຼົກເອົາໃບທີ່ບໍ່ສົມບູນອອກໃຫ້ເຫຼືອໄວ້ 2 ຕົ້ນຕໍ່ຂຸມ ເມື່ອຕົ້ນຜັກໃຊ່ເລີ່ມອອກເຄືອ ຫຼື ຕົ້ນມີອາຍຸປະມານ 15 ວັນ ຄວນເຮັດຄ້າງເພື່ອໃຫ້ຕົ້ນເກາະຂຶ້ນໄປ.
3. ວິທີເຮັດຄ້າງ: ປັກໄມ້ຄ້າງຍາວປະມານ 2 – 2.5 ແມັດ ທຸກໆຂຸມແລ້ວເອນປາຍເຂົ້າຫາກັນຜູກມັດປາຍໄວ້ໃຊ້ໄມ້ຄ້າງພາດຂວາງປະມານ 2-3 ຊ້ວງ.
4. ການຫົດນ້ຳ: ໃຫ້ຫົດທຸກໆເຊົ້າແລ້ງ ໃຫ້ສະໝ່ຳສະເໝີແຕ່ບໍ່ເຖິງປຽກເກີນໄປບໍ່ຄວນໃຫ້ຂາດນ້ຳສະເພາະແມ່ນໄລຍະກຳລັງອອກດອກ.
5. ການພວນດິນກຳຈັດວັດສະພືດ: ແມ່ນໃຫ້ເຮັດໃນໄລຍະຕົ້ນຍັງອ່ອນ ແຕ່ຄວນລະວັງບໍ່ໃຫ້ມັນກະທົບກະເທືອນເຖິງລະບົບຮາກ ເມື່ອຕົ້ນໄດ້ອາຍຸ 15 ວັນ ຄວນໃສ່ປຸ໋ຍຢູເຣຍ ຫຼື ແອມໂມເນຍຊັນເຟດ ປະມານ 5 ບ່ວງແກ່ງຕໍ່ຂຸມ ປະລິມານຂອງຝຸ່ນທີ່ໃຊ້ແມ່ນຂຶ້ນກັບຄວາມອຸດົມຂອງດິນ
6. ຄຸນປະໂຫຍດຂອງຜັກໃຊ່: ທຸກໆພາກສ່ວນຂອງຜັກໃຊ່ແມ່ນມີລົດຊາດຂົມ ຍ້ອນມັນມີສານອາຫານອັລກາລອຍ (alkakoid), ໂມໂຣດີຊິນ (moro dicne) ຊຶ່ງສາມາດຢຸດຢັ້ງການຂະຫຍາຍຕົວຂອງໄວຣັສ HIV (ໂລກເອດ) ໝາກສົດ ແລະ ແກ່ນແມ່ນມີປະໂຫຍດຫຼາຍກວ່າໃບ ສ່ວນໝາກສຸກນັ້ນມີລົດຊາດຂົມຫຼາຍ ແລະ ຈະເປັນທາດເບື່ອຕໍ່ຄົນ ແລະ ສັດໄດ້ ສຳລັບຕົ້ນຂອງຜັກໃຊ່ນັ້ນບັນຈຸທາດ ໂປເຕຊຽມຫຼາຍກວ່າທີ່ມີຢູ່ໃນໝາກກ້ວຍ 3 ເທື່ອ ແລະ ຍັງອຸດົມໄປດ້ວຍວິຕາມິນ A ແລະ C ນອກຈາກນັ້ນ ມັນຍັງເປັນເຄື່ອງດື່ມທີ່ມີຄຸນຄ່າ ທາງດ້ານການຢາເຊັ່ນ: ໃຊ້ປິ່ນປົວໂລກເບົາຫວານ, ປົວໂລກຜິວໜັງ, ປົວອາການໄຂ່ບວມ ແລະ ອາການຕິດເຊື້ອເຊັ່ນ: ໂລກເອດ, ໂລກຜິວໜັງ, ໂລກຕັບອັກເສບ, ໄຂ້ຫວັດໃຫຍ່ ແລະ ໂລກອ່ອນຕຸ່ມ, ໂລກກະເພາະ ແລະ ໂລກລຳໄສ້ອັກເສບ ສຳລັບແມ່ມານແມ່ນບໍ່ຄວນກິນຜັກນີ້ ເພາະຈະເປັນຜົນກະທົບຕໍ່ລູກໃນທ້ອງ.
7. ວິທີ ແລະ ປະລິມານທີ່ນຳໃຊ້ໃນການປິ່ນປົວ: ແກ້ເຈັບຝີ ໃຊ້ໃບແຫ້ງບົດເປັນຜົງປະສົມກັບນ້ຳເຫຼົ້າແລ້ວດື່ມ ຫຼື ໃຊ້ໃບສົດຕຳແລ້ວຄັ້ນເອົານ້ຳທາບໍລິເວນທີເປັນຝີເພື່ອແກ້ອາການບວມ ແລະ ການອັກເສບ.
ແກ້ອາການເຈັບແຂ້ວ: ໃຊ້ຮາກສົດນຳມາຕຳແລ້ວໄປພອກໃສ່ບາດແຂ້ວ.
ປົວແຜໝາກັດ: ໃຊ້ໃບສົດເອົາມາຕຳແລ້ວນຳໄປພອກໃສ່ບາດແຜທີ່ຖືກໝາກັດ.
ຂ້າພະຍາດໂຕກົມ: ໃຊ້ໃບສົດ 120 ກຣາມ ແລ້ວຄັ້ນເອົາມາດື່ມ
ແກ້ຄັນ ຫຼື ໂລກຜິວໜັງຕ່າງໆ: ໃສ່ໝາກແຫ້ງບົດເປັນຜົງແລ້ວໂຮ່ຍໃສ່ຕາມບາດແຜ.
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ເດືອນເພັງ ສີຫາລາດ
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: http://www.rspg.or.th/plants_data/herbs/herbs_22_3.htm
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດີໂອ:
ຕິດຕໍ່: