ເຕັກນິກການປູກຖົ່ວຂົ້ວ (Common Bean)

ເຕັກນິກການປູກຖົ່ວຂົ້ວ (Common Bean)

ຖົ່ວຂົ້ວເປັນພືດຜັກທີ່ນິຍົມບໍລິໂພກຫລາຍມີລົດຊາດແຊບນົວດີສາມາດນຳມາປະກອບອາຫານໄດ້ຫລາຍຢ່າງຖົ່ວຊະນິດນີ້ມີຖິ່ນກຳເນີດ ຢູ່ໃນທະວີບອາເມລິກາໃຕ້ ສຳລັບບ້ານເຮົາກໍ່ມີຄວາມນິຍົມກັນປູກຫລາຍພໍສົມຄວນໃນປະຈຸ ບັນ.
1. ລັກສະນະທົ່ວໄປ.
ຖົ່ວຂົ້ວເປັນພືດໃນຕະກູນ Leguminoseae ມີຊື່ວິທະຍາສາດແມ່ນ: phaseolus vulgaris Linn. Var.vulgans ເປັນພືດທີ່ທົນທານຕໍ່ຄວາມແຫ້ງແລ້ງໄດ້ດີ ຖົ່ວຂົ້ວເປັນພືດທີ່ຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ງ່າຍສາມາດເກີດໃນດິນເກືອບທຸກປະເພດ


2. ແນວພັນ.
ພັນທີ່ໃຊ້ປູກມີ 2 ປະເພດຄື: ພັນຟຸ່ມ ແລະ ພັນເລືອ ສຳລັບພັນຟຸ່ມມີຄວາມສູງປະມານ 30-50 ຊັງຕີແມັດ, ສ່ວນພັນເລືອມີຄວາມສູງເຖິງ 1.80 ແມັດ ເຊິ່ງຖ້າປູກພັນເລືອຄວນຈະຕ້ອງເຮັດຄ້າງໃຫ້ເລືອຄືກັບຖົ່ວຝັກຍາວ.
3. ການກຽມຫນານປູກ.
ເນື່ອງຈາກຖົ່ວຂົ້ວມີຮາກເລິກປານກາງການກຽມດິນຄວນຂຸດໄຖເລິກ ປະມານ 20 – 25 ຊັງຕີແມັດ ແລ້ວຕາກດິນໃຫ້ແຫ້ງ 5-7 ວັນ ຖ້າເປັນດິນຊາຍແກມຕົມຜຸຜຸ່ຍດີຄວນໃສ່ຝຸ່ນບົ່ມ ຫລື ຝຸ່ນຄອກ ພຽງເລັກຫນ້ອຍແລ້ວພວນດິນໃຫ້ລອຽດ.

4. ວິທີປູກ.
ໄລຍະປູກທີ່ເຫມາະສົມ: ພັນຟຸ່ມ ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນ 10 ຊັງຕີແມັດ, ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງແຖວ 60 ຊັງຕີແມັດ, ພັນເຄືອ ໃຊ້ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນ 15 ຊັງຕີແມັດ ແລະ ລະຫວ່າງແຖວ 100 ຊັງຕີແມັດ. ຫລັງຈາກກຽມດິນຮຽບຮ້ອຍດີແລ້ວໃຫ້ຢອດເມັດລົງຫນານຕາມໄລຍະປູກ ດັ່ງກ່າວຂຸມລະ 2-3 ເມັດ, ເລິກ 2 ຊັງຕີແມັດ ປົກດິນບາງໆຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມເອົາເຟືອງແຫ້ງປົກບາງໆເມື່ອຕົ້ນຈະເລີນ ເຕີບໂຕຈົນມີໃບແທ້ 2 ໃບ ແລ້ວໃຫ້ຖອນ ແຍກເຫລືອພຽງຂຸມລະ 1 ຕົ້ນກໍ່ພໍ ເມື່ອຕົ້ນຖົ່ວມີອາຍຸ 15 ມື້ ຕ້ອງເຮັດຄ້າງໃຫ້ເລືອ.


5. ການບົວລະບັດຮັກສາ.
1. ການໃສ່ຝຸ່ນ: ຝຸ່ນທີ່ແນະນຳໃຫ້ໃສ່ຄືຝຸ່ນ NPK ສູດ 10-20-10 ຫລື 15-15-15 ຫລື 13-13-21 ຫລື ສູດອື່ນໆທີ່ໃກ້ຄຽງກັນນີ້ ໃສ່ຈຳນວນ 300-500 ກິໂລຕໍ່ເຮັກຕາ ຂຶ້ນຢູ່ກັບຄວາມອຸດົມສົມບູນຂອງດິນ. ການໃສ່ຝຸ່ນເທື່ອທີ 1 ໃສ່ເປັນຝຸ່ນຮອງພື້ນກ່ອນປູກ, ເທື່ອທີ 2 ໃສ່ຫລັງຈາກປູກໄດ້ 25-30 ວັນ ໂຮຍຂ້າງຫ່າງຈາກຕົ້ນເລັກຫນ້ອຍແລ້ວພວນດິນປົກ.
2. ການໃຫ້ນ້ຳ: ຄວນໃຫ້ສະຫມ່ຳສະເຫມີ ແລະ ພຽງພໍບໍ່ຄວນໃຫ້ຂາດນ້ຳໃນໄລຍະກຳລັງອອກດອກ ແລະ ຈັບຫມາກ.
3. ການພວນດິນ ແລະ ກຳຈັດຫຍ້າ: ຄວນເຮັດເລື້ອຍໆໃນໄລຍະທຳອິດ ແລະ ຕ້ອງເຮັດຢ່າງລະມັດລະວັງຢ່າໃຫ້ກະທົບກະເທືອນເຖິງລະບົບຮາກການຈະເລີນເຕີບໂຕຈະຢຸດສະງັກ.
6. ການເກັບກ່ຽວ.
ຖ້າເປັນພັນດໍອາຍຸການເກັບກ່ຽວປະມານ 50-60 ວັນ ແຕ່ຖ້າເປັນພັນງັນອາຍຸເກັບກ່ຽວປະມານ 70-80 ວັນ (ນັບຈາກວັນເລີ່ມຢອດເມັດ) ຄວນເກັບກ່ຽວເລື້ອຍໆບໍ່ຄວນປ່ອຍໃຫ້ຝັກແກ່ ເພາະຈະເຮັດໃຫ້ເສຍຄຸນນະພາບການເກັບຄວນໃຊ້ມີດຕັດບໍລິເວນຂວັ້ນຝັກຢ່າໃຊ້ວິທີດຶງຈະເຮັດໃຫ້ຕົ້ນຄອນ ແລະ ໄດ້ຮັບຄວາມເສຍຫາຍ.

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ເດືອນເພັງ ສີຫາລາດ
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດຜັກ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ https://www.rakbankerd.com/agriculture/kaset_group.php?category_id=11&section_id=439&page=1
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດີໂອ:

ຕິດຕໍ່: