ຜັກຕີ້ວສົ້ມ
1. ລັກສະນະທົ່ວໄປ.
ກົກຕີ້ວເປັນໄມ້ຢືນຕົ້ນສູງ 10-15 ມ. ເສັ້ນຜ່າກາງ 40-50 ຊມ. ເປືອກລໍາຕົ້ນແຕກເປັນເກັດແລບໆ ສີເຫຼືອງແກມແດງ ແລະ ມີໝາມຕາມລໍາຕົ້ນ ຖາກເປືອກມີຢາງສີແດງ. ໃບດຽ່ວປົ່ງກົງກັນຂ້າມ, ຮູບຮີ ຮູບຂອບຂະໝານ ແລະ ຮູບໄຂ່ແກມຫອກ, ໝາ ແລະ ໝຽວ, ຜີວໃບກ້ຽງ ຍອດອອ່ນມີສີນໍ້າຕານແດງແກມເຫຼືອງ ໃບແກ່ ໝ້າໃບຂຽວເຂັ້ມ ຫຼັງໃບຂຽວອອ່ນ ຂອບໃບລຽບ ປາຍໃບແຫຼມ ກົກໃບມົນ ໃບຍາວ 9-16.5 ຊມ ກວ້າງ 4-4.7 ຊມ ລະຫວ່າງງ່າມໃບມີຫຼໃບ 1 ຄູ່. ຊໍ່ດອກເປັນຈູ້ມ (raceme) ເກີດຕາມງ່າມໃບ. ງ່າມກີ່ງ ມີດອກຊໍ່ລະ 1-6 ດອກ ກາບດອກມີ 5 ກີບ ກີບດອກມີ 5 ກີບ ສີຂາວແກມຊົມພູ-ຊົມພູແກ່. ໝາກຮູບຮີ ຍາວ 1-1.6 ຊມ. ເສັ້ນຜ່າກາງ 0.4-0.6 ຊມ ກາບດອກຕິດຢູ່ກັບໝາກຈົນກວ່າໝາກແກ່ຫຼົ່ນຈາກຕົ້ນ ພາຍໃນມີ 3 ຫ້ອງ ໝາກແກ່ຈະແຕກອອກເປັນ 3 ແສກ. ແກ່ນຮູບຫອກປີ້ນ ແລະ ມີປີກ ຫ້ອງໝື່ງມີ 12-17 ແກ່ນ.
2. ການນໍາໃຊ້.
ໃບອອ່ນ ແລະ ຍອດອອ່ນກິນກັບລາບ. ກອ້ຍ. ພັນເຂົ້າປຸ້ນ ຫຼື ໃສ່ແກງປາ. ແກງໄກ່ ຊື່ງເປັນທີ່ນິຍົມຂອງຄົນລາວ ຮາກ ແລະ ໃບຕົ້ມກິນ ເປັນຢາແກ້ເຈັບທ້ອງ ຊວ່ຍລະລາຍອາຫານ, ກິນເຂົ້າແຊບ, ແກ້ອາການອິດເມື່ອຍຫຼັງຄອດລູກ ແລະ ເປັນໄຂ້ໂຊ ຕົ້ມກິນມື້ໝື່ງ 15-30 ກຼາມ ຢາງຈາກເປືອກລໍາຕົ້ນທາແກ້ຄັນ ນໍ້າຕົ້ມເປືອກ ກິນແກ້ພິການ ເປືອກ ແລະ ໃບຕໍາປະສົມນໍ້າມັນໝາກພ້າວທາແກ້ໂລກຜິວໝັງບາງຊະນິດ(ຕໍາລາຢາພື້ນເມືອງ)
3. ການຂະຫຍາຍພັນ.
ຂະຫຍາຍພັນດວ້ຍແກ່ນ ຫຼື ຂຸດຕົ້ນນອ້ຍທີ່ເກີດເອງຕາມທໍາມະຊາດເອົາມາປູກກໍ່ໄດ້ຄືກັນ.
4. ການປູກ.
ຜັກຕີ້ວສາມາດຈະເລີ່ມເຕີບໂຕໄດ້ດີໃນດິນທຸກສະພາບ ມີລະບົບຮາກທີ່ຍາວ ຝັ່ງແໝ່ນຖ້າເອົາມາລົງດິນຈະໄດ້ຕົ້ນໄມ້ທີ່ສູງໃຫ່ຍ ຈະໃຊ້ເບ້ຍທີ່ກ້າ ຫຼື ເພາະແກ່ນປູກກໍ່ໄດ້ ແຕ່ຖ້າເອົາມາລົງກະຖາງກໍ່ຈະໄດ້ຕົ້ນທີ່ສູງພຽງ 25-40 ຊຕມ. ຖ້າໄດ້ຮັບແສງແດດທີ່ພໍດີ ຕົ້ນຜັກຕີ້ວຈະແຕກຍອດ ແລະ ໃບອອ່ນໃຫ້ເກັບຢູ່ສະເໝີ.
5. ການເກັບກ່ຽວ.
ຮາກ ດອກ ແລະ ໃບເກັບໄດ້ຕະຫຼອດປີ ເກັບດອກ ຫຼື ເກັບໃບສົດໆມາຕາກແດດໃຫ້ແຫ້ງແລ້ວເກັບຮັກສາໄວ້ບອ່ນອາກາດລວ່ງດີ. ຕົ້ມກິນແທນນໍ້າຊາ.
6. ການຕະຫຼາດ.
ໃບຕີ້ວສົດໆ ດອກ ມີຂາຍຕາມຕະຫຼາດ ພາຍໃນປະເທດ ແຕ່ເໝືອເຖິງໃຕ້. ຮາກ ໃບ ແລະ ດອກຂາຍໄດ້ຕະຫອຼດປີ.
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ເດືອນເພັງ ສີຫາລາດ
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດຜັກ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ http://www.rakbankerd.com
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດີໂອ:
ຕິດຕໍ່: