ການປູກໝາກແຕງຮ້ານ-ໝາກແຕງກວາ
ການປູກໝາກແຕງຮ້ານ-ໝາກແຕງກວາ
1. ແຕງຮ້ານ-ແຕງກວາ.
ໝາກແຕງຮ້ານ-ແຕງກວາ ໝາກສົດທີ່ມີອາຍຸເກັບກ່ຽວສັ້ນ ຜົນຜະລິດຕໍ່ໄລ່ສູງ ຕະຫຼາດມີຄວາມຕ້ອງການສູງ.
2. ພັນທີ່ປູກ.
• ພັນໄມໂຄຣຊີ ໝາກແຕງກວາພັນລູກປະສົມ ອາຍຸເກັບກ່ຽວສັ້ນ ໝາກດົກສີຂາວ ຄວາມຍາວໝາກ 8-10 ຊັງຕີເເມັດ.
• ພັນເບອຣ໌ 11 ແຕງກວາ ພັນລູກປະສົມ ອາຍຸເກັບກ່ຽວສັ້ນ ໝາກດົກ ໝາກຍາວ ຄວາມຍາວໝາກ 8-12 ຊັງຕີເເມັດ.
• ພັນ ບີກຊີ ແຕງຮ້ານພັນລູກປະສົມ.
• ພັນ 209 ແຕງຮ້ານພັນລູກປະສົມ.
3. ການປູກ.
1. ໄລຍະການປູກ.
ໄລຍະການປູກໄລຍະຫວ່າງຕົ້ນ 60-80 ຊັງຕີເເມັດ ລະຫວ່າງແຖວ 100 ຊັງຕີແມັດ.
4. ການຕຽມດິນ.
ໄຖດິນໃຫ້ເລີກ 30-40 ຊັງຕີແມັດ ຕາກດິນໄວ້ 7-10 ວັນ ຍອ່ຍດິນໃຫ້ລະອຽດ ຫວ່ານປູນຂາວໃນອັດຕາ 100-200 ກິໂລກຣາມ/ໄລ່ ພອ້ມໃສ່ປຸ໋ຍດອກອັດຕາ 2.000 ກິໂລກຣາມ/ໄລ່ ແລະ ປຸ໋ຍສູດ 46-0-0 ປະສົມສູດ 15-15-15 ຢ່າງລະເທົ່າໆກັນ ອັດຕາ 30-50 ກິໂລກຣາມ/ໄລ່ ຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນແລ້ວຍົກໝານສູງປະມານ 30 ຊັງຕີແມັດ ກວ້າງ120 ຊັງຕີແມັດ ຫົດນໍ້າ ແລະ ຄຸມດວ້ຍພລາສະຕິກ ເພື່ອຮັກສາຄວາມຊຸ່ມຊື່ນ ແລະ ປ້ອງກັນວັດສະພືດ.
5. ການປູກ.
ເຈາະພລາສະຕິກຕາມໄລຍະປູກທີ່ກໍາໝົດນໍາເມັດລົງຕາມຂຸມ 3-4 ເມັດ ຖົມດິນ ແລະ ຫົດນໍ້າ ເມື່ອກ້າງອກມີໃບຈິງ 2-3 ໃບ ຖອນຕົ້ນບໍ່ສົມບູນອອກເຫຼືອ 2 ຕົ້ນ ຫຼັງປູກ 14 ວັນ ຄວນເດັດກິ່ງແໝງ 5 ຂໍ້ທໍາອິດ ( ໃບ ) ຈາກພື້ນດິນອອກແລ້ວຈືງເລີ່ມປອ່ຍໃຫ້ຕິດໝາກ ຫາກຕ້ອງການຄຸນນະພາບທີ່ດີເງົາທີ່ແຕກໃຫ່ນ ຄວນຄວບຄຸມໃຫ້ມີ 2 ຂໍ້ ໂດຍຕັດເຫືອມຂໍ້ທີ່ 2 ຜົນຜະລິດຈະອອກສະໝໍ່າສະເໝີ.
6. ການດູແລຮັກສາ.
1. ການໃຫ້ນໍ້າ.
ພືດຕະກຸນແຕງຕ້ອງການນໍ້າຫຼາຍສໍາລັບການຈະເລີ່ມເຕີບໂຕຂອງລໍາຕົ້ນ ແລະ ໝາກຕະຫອຼດອາຍຸການປູກ ແຕ່ການໃຫ້ນໍ້າຫຼາຍເກີນໄປຈະເຮັດໃຫ້ຜົນຜະລິດ ແລະ ຂະໝາດຂອງໝາກລົດລົງ ເນື່ອງຈາກນໍ້າຈະເຊາະລ້າງປຸ໋ຍໄປຈາກບໍລິເວນຮາກ ຈໍານວນຄັ້ງໃນການໃຫ້ນໍ້າຊຸ່ມຊື່ນຢູ່ກັບຊະນິດ ແລະ ລັກສະນະຂອງດິນ.
7. ການເຮັດຄ້າງ.
ເຮັດຄ້າງຮູບສາມເຫຼື່ຍມ ສູງ 1.80-2.00 ແມັດ ຄວນທໍາການປັກໄມ້ຄ້າງຫຼັງການປູກບໍ່ເກີນ 7 ວັນ ຫາກເຮັດຊ້າອາດຈະປັກໄມ້ຄ້າງໂດນຮາກເຮັດໃຫ້ຮາກຂາດ ຫຼື ກະທົບຕໍ່ການຈະເລີ່ມເຕີບໂຕຂອງພືດ.
8. ການໃສ່ປຸ໋ຍ.
ຫຼັງການປູກໄດ້ 7-15 ວັນ ໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 46-0-0 ອັດຕາ 30 ກິໂລກຣາມ/ໄລ່ ເພື່ອເລັ່ງການຈະເລີ່ມເຕີບໂຕ ໄນໂຕເຈນມີ ໝາກຕໍ່ການຈະເລີ່ມເຕີບໂຕ ແລະ ຜົນຜະລິດ ຈືງຄວນໃຫ້ເປັນໄລຍະໆຫຼັງຈາກໃສ່ປຸ໋ຍຄັ້ງທໍາອິດ 15-20 ວັນ ໃຫ້ໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 46-0-0 ປະສົມປຸ໋ຍສູດ 15-15-15 ສັດສວ່ນ 1:2 ອັດຕາ 30-50 ກິໂລກຣາມ/ໄລ່ ສໍາລັບໃນຊ່ວງອອກດອກ ຕິດໝາກໃຫ້ໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 13-13-21 ອັດຕາ 30 ກິໂລກຣາມ/ໄລ່ ໂດຍໃສ່ທຸກໆ 10 ວັນ.
9. ການປ້ອງກັນກໍາຈັດວັດສະພືດ.
1. ວັດສະພືດ.
– ກໍາຈັດວັດສະພືດທຸກຄັ້ງທີ່ມີການໃສ່ປຸ໋ຍ ຫຼື ເມື່ອເກີດວັດສະພືດຂື້ນ.
2. ໂລກ.
– ລານໍ້າຄ້າງ ປ້ອງກັນກໍາຈັດໂດຍໃຊ້ສານເຄມີແຊັ່ນ: ແມນໂດເຊບ, ດູປຣາວິທ, ຊີແນ໌ປ ເປັນຕົ້ນ ສີດພົ່ນປ້ອງກັນ ຫຼັງຈາກຕົ້ນໝາກແຕງມີໃບຈິງ 2-3 ໃບ ໂດຍສີດພົ່ນທຸກໆ 5 ວັນ ຈົນກະທັ້ງພືດແຂງແຮງພົ້ນໄລຍະການລະບາດຂອງໂລກ.
– ໂລກແອນແທກໂນສ ປ້ອງກັນ ແລະ ກໍາຈັດໂດຍລີກລ້ຽງການປູກພືດ ໃນພື້ນທີ່ທີ່ເຄີຍເກີດໂລກນີ້ມາກອ່ນ ເມື່ອເກີດໂລກນີ້ພົ່ນດວ້ຍສານເຄມີເຊັ່ນ: ເບນເລທ, ແອນທຣາໂດລ, ດູປຣາວິທ.
3. ແມງໄມ້.
ແມງເຕົ່າທອງ ປ້ອງກັນ ແລະ ກໍາຈັດໂດຍຫມັ່ນດູແລສວນແຕງໃນເວລາເຊົ້າທີ່ແດດຍັງບໍ່ແຮງ ການກໍາຈັດທໍາລາຍ ດວ້ຍມືຈະຊວ່ຍໄດ້ຫຼາຍ ຫາກລະບາດຮຸນແຮງຄວນໃຊ້ສານເຄມີຂ່າແມງເຊັ່ນ: ດາຣ໌ບາລິດ ຫຼື ເຊຟວິນ 85 ໃຊ້ຕາມອັດຕາທີ່ສະລາກກໍານົດ.
10. ການເກັບກ່ຽວ.
– ເກັບກ່ຽວໝາກແຕງໃນຂະນະແກ່ນພາຍໃນຍັງອອ່ນ ຫຼື ເກັບໃນຂະນະທີ່ສີຂອງໝາກປ່ຽນຈາກສີຂຽວອອ່ນເປັນສີຂຽວເຂັມ ຫຼື ເກັບໃນຂະນະທີ່ເປອືກຍັງອອ່ນ ຢ່າປອ່ຍໃຫ້ໝາກແກ່ຄາຕົ້ນ ເພາະຈະເຮັດໃຫ້ຜົນຜະລິດຕໍ່ລົງ.
– ໄລຍະເວລາໃນການເກັບກ່ຽວປະມານ 5 ເດືອນ ແລະ ຈະເກັບກ່ຽວໄດ້ປະມານ 100 ໝາກຕໍ່ຕົ້ນ ໂດຍທົ່ວໄປໝາກແຕງຈະເລີ່ມເກັບກ່ຽວໄດ້ຫຼັງຈາກຫຍອດເມັດ 40-60 ວັນ ແລະ ຈະເກັບກ່ຽວຫຼັງຈາກດອກບານ 10-30 ວັນ ຜົນຜະລິດ 2,500-4,000 ກິໂລກຣາມ/ໄລ່.
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ເດືອນເພັງ ສີຫາລາດ
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ https://www.rakbankerd.com/agriculture/page.php?id=6068&s=tblplant
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດີໂອ:
ຕິດຕໍ່