ການປູກໝາກຫຸ່ງສາ

ການປູກຫມາກຫຸ່ງສາ
1. ລັກສະນະທົ່ວໄປ.
ຕົ້ນຫມາກຫຸ່ງສາຊະນິດທີ່ເກີດຕາມທຳມະຊາດຕົ້ນຈະສູງ ເຖິງ 45 ແມັດ, ມີອາຍຸເຖິງ 10 ປີ ແຕ່ຊະນິດທີ່ມີອາຍຸ 1 ປີຕົ້ນຈະສູງ 12 ແມັດ ແລະ ກໍ່ມີຊະນິດໃຫ້ຫມາກໄວກວ່າແຕ່ມື້ປູກເຖິງມື້ໃຫ້ຫມາກ 75 – 100 ວັນ. ແກ່ນຫມາກຫຸ່ງສາມີນ້ຳມັນ 46 – 55% ເປັນຊະນິດນ້ຳມັນທີ່ບໍ່ເຫີຍແຫ້ງມີຄວາມມື່ນສູງຢູ່ໃນອຸ່ນຫະພູມຮ້ອນ 500 – 600 ອົງສາເຊ ຈະບໍ່ປ່ຽນທາດ, ບໍ່ໄຫມ້ໃນເງື່ອນໄຂເຢັນ 180 ອົງສາເຊ ແລະ ກໍ່ບໍ່ກ້າມ, ບໍ່ເຊື່ອມເຂົ້າກັບນ້ຳມັນກ໊າສ ແລະ ແອັດຊັງ. ສະນັ້ນ, ນ້ຳມັນຫຸ່ງສາເປັນຊະນິດນ້ຳມັນຫລໍ່ຫລື່ນພິເສດໃຊ້ເປັນນ້ຳມັນຍົນ, ລົດໄຟ, ອາຍພົ່ນ ແລະ ຊະນິດເຄື່ອງຈັກທີ່ມີຄວາມໄວສູງ. ນ້ຳມັນຫຸ່ງສາຍັງສາມາດປຸງແຕ່ງເປັນຢາຂ້າແມ່ທ້ອງ, ເຮັດສະບູ, ນ້ຳຫອມ, ເຮັດຫມື້ ແລະ ອື່ນໆ. ເຫຍື່ອຫຸ່ງສາ ຫລັງຈາກບີບເອົານ້ຳມັນແລ້ວຍັງເປັນຝຸ່ນໃສ່ພືດຕ່າງໆ (ແຕ່ໃຫ້ສັດກິນບໍ່ໄດ້) ນອກນັ້ນ ໃບ, ລຳຕົ້ນ, ຮາກ ກໍ່ມີປະໂຫຍດເຊັ່ນ: ໃບເຮັດຝຸ່ນບົ່ມ ແລະ ລ້ຽງມ້ອນ, ລຳຕົ້ນເຮັດເຈ້ຍ ແລະ ຮາກ ເປັນສ່ວນປະກອບໃນການປຸງແຕ່ງຢາ ເຫັນໄດ້ວ່າຫມາກຫຸ່ງສາມີຄວາມສຳຄັນຫລາຍໃນວຽກງານກະສິກຳ ແລະ ອຸດສາຫະກຳ.

http://www.thaikasetsart.com/%E0%B8%A5%E0%B8%B0%E0%B8%AB%E0%B8%B8%E0%B9%88%E0%B8%87%E0%B8%A1%E0%B8%B5%E0%B8%9B%E0%B8%A3%E0%B8%B0%E0%B9%82%E0%B8%A2%E0%B8%8A%E0%B8%99%E0%B9%8C/

2. ດິນຟ້າອາກາດ ແລະ ລະດູການ.
ອາກາດ: ຫຸ່ງສາເປັນພືດ ທີ່ກຳເນີດຢູ່ເຂດຮ້ອນ ສະນັ້ນ ເງື່ອນໄຂອາກາດໃນປະເທດເຮົາແຕ່ເຫນືອຕະຫລອດໃຕ້ລ້ວນແຕ່ເຫມາະສົມໃນການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງຕົ້ນຫຸ່ງສາ.
ດິນ: ດິນທີ່ເຫມາະສົມທີ່ສຸດ ສຳລັບປູກຫຸ່ງສາແມ່ນດິນຜົງ, ດິນທີ່ມີວັດຖຸພືດປົນຢູ່ຢ່າງຫລວງຫລາຍ, ດິນທີ່ລະບາຍນ້ຳໄວ (ບໍ່ເປັນດິນສົ້ມ)
ລະດູການປູກ: ຫຸ່ງສາປູກໄດ້ 2 ລະດູການຄື: ລະດູຝົນເດືອນ 6-7, ລະດູແລ້ງເດືອນ 10-11 ຖ້າປູກແຄມແມ່ນ້ຳໃຫ້ປູກເດືອນ 11, ຫາກປູກຕາມດິນພຽງ, ເນີນພູແມ່ນປູກເດືອນ 6-7.
3. ການກຽມດິນ ແລະ ວິທີປູກ, ການບົວລະບັດຮັກສາ.
3.1 ການກຽມດິນ:
ອີງຕາມເງື່ອນໄຂຂອງດິເຊັ່ນ: ດິນແຄມແມ່ນ້ຳບໍ່ຈຳເປັນໄຖ ແລະ ຄາດຫາກເປັນດິນທົ່ງຄວນໄຖ ແລະ ຄາດສອງເທື່ອກໍ່ສາມາດປູກໄດ້, ຫາກເປັນດິນບຸກເບີກໃຫມ່ ເຊິ່ງມີແຕ່ທົ່ງຫຍ້າຕ້ອງໄຖກ່ອນປູກຫນຶ່ງເດືອນ, ໃກ້ຈະປູກຈິ່ງໄຖ ແລະ ຄາດຕື່ມໃນການໄຖຕ້ອງໃຫ້ເລິກ ແລະ ຄາດໃຫ້ລະອຽດ
3.2 ວິທີການປູກ:
ການເລືອກພັນທີ່ຈະປູກ: ຕ້ອງເລືອກແກ່ນທີ່ໃຫຍ່. ເຕັມດີ ແລະ ບໍ່ມີພະຍາດ. ວິທີເລືອກນັ້ນໃຫ້ເອົາແກ່ນຫມາກຫຸ່ງສາແຊ່ນ້ຳໃນໄລຍະຫນຶ່ງ ຫາກແກ່ນໃດຟູສະແດງວ່າແກ່ນນັ້ນບໍ່ດີແມ່ນໃຫ້ເອົາຖິ້ມ.

ວິທີການເລັ່ງແກ່ນໃຫ້ງອກໄວ: ກ່ອນຈະປູກໃຫ້ເອົາແກ່ນພັນແຊ່ນ້ຳຮ້ອນ 30 ອົງສາເຊ ດ້ວຍວິທີປະສົມນ້ຳຮ້ອນ 1 ສ່ວນແລະ ນ້ຳເຢັນ 2 ສ່ວນ, ແຊ່ໄວ້ພາຍໃນ 3 – 4 ຊົ່ວໂມງ ແລ້ວເອົາໄປປູກ ຫລື ເອົາແກ່ນພັນບົ່ມກັບດິນຊາຍຊຸ່ມໃຫ້ແຕກຫນໍ່ແລ້ວຈິ່ງປູກກໍ່ໄດ້.
ການປູກ: ຂຸມຫນຶ່ງ 2-3 ແກ່ນ ຂຸມເລິກ 6-8 ຊັງຕີແມັດຖ້າເບ້ຍຫຸ່ງສາຂຶ້ນສູງໄລຍະຫນຶ່ງແລ້ວກໍ່ຍອນເອົາຕົ້ນທີ່ບໍ່ງາມອອກ ແລ້ວປະໄວ້ຂຸມລະຕົ້ນ
ໄລຍະປູກ: ຖ້າດິນດີເຊັ່ນ: ດິນແຄມນ້ຳປູກໄລຍະແຖວ 1.5-2 ແມັດ, ໄລຍະຕົ້ນ 6-8 ແມັດ, ຖ້າດິນບໍ່ດີປູກ 1.2 ແມັດ x 5 ແມັດ
3.3 ການໃສ່ຝຸ່ນ:
ການໃສ່ຝຸ່ນກໍ່ແມ່ນສິ່ງສຳຄັນທີ່ຂາດບໍ່ໄດ້ເຊິ່ງເຮັດໃຫ້ການປູກຫຸ່ງສາໄດ້ຮັບຜົນຜະລິດສູງ ໂດຍສະເພາະໃນປະເທດອຸດສາຫະກຳທີ່ຈະເລີນ ແຕ່ອີງໃສ່ເງື່ອນໄຂຂອງປະເທດເຮົາໃນປະຈຸບັນຈະບໍ່ຂໍແນະນຳກ່ຽວກັບການໃສ່ຝຸ່ນ.
4. ການບົວລະບັດຮັກສາ.
ການຖອນແຍກ: ຫລັງຈາກຕົ້ນຫຸ່ງສາເລີ່ມງອກໄດ້ 20-25 ມື້ ຕົ້ນຫຸ່ງສາຈະມີ 2 ໃບ ໄລຍະນີ້ເປັນໄລຍະທີ່ເຫມາະສົມໃນການເລີ່ມລົງມືຖອນແຍກໃນການຖອນແຍກເຮົາຄວນຄັດເລືອກເອົາແຕ່ຕົ້ນທີ່ອຸດົມສົມບູນແຂງແຮງດີ, ປັດສະຈາກພະຍາດ, ແມງໄມ້ລົບກວນ ແລະ ປະໄວ້ 1 ຕົ້ນຕໍ່ຂຸມ.
ການເສຍຫຍ້າ ແລະ ພວນດິນ: ຖ້າເຮົາຕ້ອງການຜົນຜະລິດສູງກໍ່ຈຳເປັນຕ້ອງການບົວລະບັດຮັກສາໃຫ້ພຽງພໍເປັນຕົ້ນ ຄື: ການເສຍຫຍ້າ ແລະ ພວນດິນພາຍຫລັງປູກໄດ້ 3 – 4 ອາທິດ, ເທື່ອທີ່ສອງຄວນເສຍຫຍ້າ ແລະ ພວນດິນ ເມື່ອຕົ້ນຫຸ່ງສາອາຍຸໄດ້ 2-3 ເດືອນ.
ການເດັດຍອດ: ການເດັດຍອດເປັນການເຮັດໃຫ້ຫມາກຂະຫຍາຍຕົວດີ ແລະ ສຸກໄວ ການເດັດຍອດຕ້ອງໃຫ້ຖືກຕ້ອງຕາມເງື່ອນໄຂດັ່ງນີ້: ເດັດຍອດເວລາຕົ້ນຫຸ່ງສາມີໃບແທ້ 4-5 ໃບ, ຕົ້ນສູງປະມານ 30-40 ຊັງຕີແມັດ, ເດັດຍອດເວລາອາກາດເຢັນ ແຕ່ຖ້າຕົ້ນໃດອ່ອນເພຍບໍ່ຄວນເດັດຍອດ ນອກນັ້ນ, ຖ້າຫາກຕ້ອງການໃບຫຸ່ງສາເພື່ອລ້ຽງມອນກໍ່ຄວນເດັດໃນຈຳນວນ 1/3 ຂອງຈຳນວນໃບໃນຫນຶ່ງຕົ້ນ, ເດັດແຕ່ໃບລຸ່ມຂຶ້ນໄປ, ເດັດ ໃບເດືອນຫນຶ່ງງ 2 ເທື່ອຄື: ໃ ຕອນເຊົ້າ ຫລື ຕອນແລງ.
ການກຳຈັດບົ້ງກິນໃບຫຸ່ງສາ: ຫຸ່ງສາຫລັງຈາກປູກແລ້ວຫນຶ່ງເດືອນບົ້ງກິນໃບເລີ່ມທຳລາຍເວລາການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງຕົ້ນຫຸ່ງສາ ວິທີການກຳຈັດຖ້າເຮົາມີແຮງງານທີ່ພຽງພໍອາດຈະຈັບເອົາແລ້ວເຜົາໄຟ, ການໃຊ້ຢາກຳຈັດເຊັ່ນ: ຢາໂບຣຊິດ 50% ຫລື ເອສໄທອອນ 25% ໃນອັດຕາ 2-3 ບ່ວງຕໍ່ນ້ຳ 8 ລິດ ສີດໃສ່ຕາມພາກສ່ວນຕ່າງໆຂອງຕົ້ນຫຸ່ງສາ
5. ການເກັບກ່ຽວ ແລະ ເລືອກເມັດພັນ.
ການເກັບກ່ຽວ: ຍ້ອນພົ້ວຫມາກຫຸ່ງສາບໍ່ສຸກພ້ອມກັນ ສະນັ້ນ ຈຳເປັນຕ້ອງເກັບກ່ຽວເປັນສອງຊຸດເມື່ອເຫັນຫຸ່ງສາມີສີດຳເປັນສ່ວນຫລາຍ ແລະ ເປືອກນອກຂອງຫຸ່ງສາເລີ່ມແຕກແຫ້ງກໍ່ຄວນລົງມືເກັບກ່ຽວໄດ້ຫມາກທີ່ເກັບມາແລ້ວຕ້ອງເອົາໄປຕາກແດດຈົນໃຫ້ເປືອກນອກແຫ້ງແຕກອອກ ເປັນແຊກແລ້ວເກັບມ້ຽນໄດ້.

ເລືອກເມັດພັນ: ຢາກໄດ້ແກ່ນທີ່ດີຕ້ອງເລືອກ 3 ເງື່ອນໄຂດັ່ງນີ້: ຕົ້ນໃຫຍ່ງາມດີ, ພົ້ວໃຫຍ່ງາມ, ເມັດພັນໃຫຍ່ເຕັມຕີ ແລະ ຄວນເລືອກເອົາພົ້ວທີ່ໃຫຍ່ ໃນນັ້ນເລືອກເອົາຫມາກທີ່ຢູ່ເຄິ່ງກາງພົ້ວເພື່ອໄວ້ເຮັດແນວພັນ.

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ເດືອນເພັງ ສີຫາລາດ
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ https://www.thaikasetsart.com/%E0%B8%81%E0%B8%B2%E0%B8%A3%E0%B8%9B%E0%B8%A5%E0%B8%B9%E0%B8%81%E0%B8%A5%E0%B8%B0%E0%B8%AB%E0%B8%B8%E0%B9%88%E0%B8%87/
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນແນວພັນ:
ວິດີໂອ:

ຕິດຕໍ່