ການປູກຜັກກາດຊອມຕ້ານທານຕໍ່ສັດຕູພືດ
ຜັກກາດຊອມ ຢູ່ໃນວົງຕະກຸນ: (BRASSICACEAE ຫຼື CRUCIFERAE), ຊື່ວິທະຍາສາດ: Brassica rapa L. (Brassica pekinensis var. laxa Tsen & S.H.Lee. ລັກສະນະທົ່ວໄປ ຮາກຜັກກາດຊອມເປັນລະບົບຮາກແກ້ວແລະ ມີຮາກແຂນງອອກທາງດ້ານຂ້າງ ໂຄກຮາກແກ້ວຈະມີຂະໜາດໃຫ່ຍ ລະບົບຮາກຢູ່ໃນລະດັບດິນຕື້ນ 10-20 ຊມ. ລຳຕົ້ນມີລັກສະນະຕັ້ງຊື່ ລຳຕົ້ນເປັນຮູບຊົງກົມ ຂະໜາດ 1,4-2 ຊມ ສູງປະມານ 30-50 ຊມ. ໃບຜັກກາດຊອມຈະອອກເປັນໃບດ່ຽວໂດຍມີໃບລ້ຽງຫຼັງການງອກຈຳນວນ 2 ໃບ ປາຍໃບທາງກາງເວົ້າເລີກເຂົ້າແຜ່ນໃບມີລັກສະນະເປັນຄື້ນເລັກນ້ອຍ ໃບມີຮູບໄຂ່ ກວ້າງປະມານ 5-10 ຊມ ຍາວປະມານ 15-20ຊມ.ດອກຜັກກາດຊອມຈະອອກດອກຫຼັງການປູກປະມານ 55-75 ວັນ ດດອກອອກເປັນຊໍ່ ດອກຊົງກົມຍາວ 50-90 ຊມ ມີດດອກອອກເປັນກະຈຸກຈຳນວນຫຼາຍ ແຕ່ລະດອກເມືອບານຈະມີຂະໜາດ 1-1,5 ຊມ.ໝາກ ແລະ ແກ່ນ ມີລັກສະນະເປັກຝັກຍາວ 1,2-2,5 ຊມ ຕົວຝັກມີຄວາມຍາວ 4-6 ຊມ ຂະໜາດ 0,3-0,5 ຊມ, ປະກອບດ້ວຍສອງສ່ວນຄື: ສ່ວນໂຄນຝັກທີ່ມີເມັດຍາວປະມານ 3-4 ຊມ ແລະ ສ່ວນທີ່ເຫຼືອເປັນສ່ວນປາຍຝັກ ຝັກອ່ອນຈະມີສີຂຽວ ເມືອຝັກແກ່ຈະມີສີເຫຼືອງ ແລະ ປ່ຽນເປັນສີນໍ້າຕານ. ຂະໜາດເມັດ 1,5-2,5 ຊມ ເມັດອ່ອນຈະມີສີຂຽວເມືອແກ່ຈະມີສີນໍ້າຕານອົມດຳ, ນໍ້າໜັກເມັດ 2,5ກຼາມ ຈະມີແກ່ນປະມານ 1,000 ແກ່ນ.
ຜັກກາດຊອມເປັນພືດຜັກປູກງ່າຍມັກສະພາບແສງແດດຕະຫຼອດວັນໃນການຈະເລີນເຕີບໂຕ ແລະ ສາມາດປູກໄດ້ຕະຫຼອດປີ ການປູກຜັກກາດຊອມຕ້ານທານຕໍ່ພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້ ລຸດການໃຊ້ສານເຄມີ ແລະ ໄດ້ໃຫ້ຜົນຜະລິດດີ
• ການກຽມດິນ
ໄຖຄາດໃຫ້ດິນເລິກປະມານ 10-12 ນີ້ວ ແລະ ຕາກດິນປະໄວ້ 7-10 ວັນເພື່ອກຳຈັດເຊື້ອຣາ ໃສ່ຝຸ່ນຄອກໃນອັດຕາ 1,5-2 ໂຕນ/ໄລ່ ໃສ່ຝຸ່ນວິທະຍາສາດຮອງພື້ນສູດ 15-15-15 ຫຼື 25-7-7 ໃນອັດຕາ 30-50 ກິໂລ/ໄລ່ ແລ້ວໄຖໜານຂວາງຮອຍເກົ່າ
• ການກ້າເບ້ຍ
ປັບໜ້າດິນໃຫ້ລະອຽດຫວ່ານແກ່ນພັນໃຫ້ກະຈາຍໄປທົ່ວໜານໂດຍໃຊ້ແກ່ນພັນ 1 ສວນ ປະສົມກັບຊາຍ 3 ສວນ ແລ້ວຫວ່ານປົກດ້ວຍຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຝຸ່ນໝັກໜາປະມານ 1 ຊມ ປົກດ້ວຍເຟືອງບາງໆຫົດນໍ້າໃຫ້ຊຸ່ມບົວລະບັດໜານກ້າປະມານ 25-30 ວັນຕົ້ນກ້າຈະມີໃບແທ້ 2-3 ໃບຈຶ່ງຍ້າຍລົງໜານປູກ
• ການປູກ
ການປູກລະຍະລະຫວ່າງແຖວ 15 ຊມ ລະຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນ 20 ຊມ ປູກຂຸມລະ 1-2 ເບ້ຍຈຳນວນເບ້ຍຕໍ່ໄລ່ປະມານ 7,000-8,000 ເບ້ຍຈະໃຊ້ແກ່ນປະມານ 1-1,5 ກິໂລ/ໄລ່
ການປູກແບບແຖວຄູ່ ໃຫ້ເຮັດວິທີແບບຍົກຮ່ອງສູງລະຍະຫ່າງລະຫວ່າງຮ່ອງ 20 ຊມ ປູກເປັນສອງແຖວຂ້າງຮ່ອງລະລະຍະຫ່າງ 20 ຊມ ລະຍະຫ່າງລະຫວ່າງເບ້ຍ 25-30 ຊມ ປູກຂຸມລະ 1-2 ເບ້ຍ ຈະມີຈຳນວນເບ້ຍປະມານ 6,000-7,000ເບ້ຍ/ໄລ່ ແລະ ໃຊ້ແກ່ນປະມານ 1-1,5 ກິໂລ/ໄລ່ການຫົດນໍ້າປ່ອຍນໍ້າຕາມຮ່ອງຊຶ່ງເປັນວິທີທີ່ສະດວກ
• ການບົວລະບັດ
ການໃສ່ຝຸ່ນ ໃສ່ຝຸ່ນວິທະຍາສາດສູດ 20-11-11 ໃນປະລິມານ 25-30 ກິໂລ/ໄລ່ ຫຼື ໃສ່ຝຸ່ນຄອກຢ່າງສະໝໍ່າສະເໝີໃສ່ເມື່ອຜັກກາດຊອມມີອາຍຸປະມານ 20-25 ວັນ ຫຼັງປູກໃຫ້ໂຮຍຂ້າງເບ້ຍໃນຂະນະດິນມີຄວາມຊຸ່ນຊື່ນ ຫຼື ຫົດນໍ້າຕາມ ຫຼືພວນດິນປົກປຸ໋ຍກໍ່ຈະເປັນການກຳຈັດວັດສະພືດໄປໃນຕົວ
ການຫົດນໍ້າ ຊາວກະສິກອນຄວນຫົດນໍ້າຢ່າງສະໝໍ່າສະເໝີທຸກວັນ ການພວນດິນກຳຈັດວັດສະພືດຫຼັງການປູກແລ້ວຖ້າມີວັດສະພືດໃຫ້ກຳຈັດທັນທີ ເພາະຈະເຮັດໃຫ້ຍາດນໍ້າ ແລະ ອາຫານ ຫຼື ພວນດິນປົກປຸ໋ຍກໍ່ເປັນການກຳຈັດວັດສະພືດໄປໃນຕົວ
• ພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້
ການລະບາດຂອງເພ້ຍອ່ອນເຮັດໃຫ້ຜັກກາດຊອມທີ່ເກັບກ່ຽວໄດ້ມີຕໍານິຂາຍບໍ່ໄດ້ລາຄາ ຜົນຜະລິດລຸດລົງ ສາມາດປ້ອງກັນການລະບາດໄດ້ໂດຍການໝັ້ນກວດເບິ່ງໜານຜັກຢູ່ສະເໝີ ເມື່ອພົບວ່າເລີາມມີເພ້ຍອ່ອນໃຫ້ໃຊ້ຢາມາໄທອອນ ເຊັ່ນ ມາລາເທນ ມາໄລໄທອອນ 83% ໃນປະລິມານ30-35 ຊີຊີ/ນໍ້າ 20 ລິດ ຊີດພົ່ນ 1-2 ຄັ້ງແຕ່ລະຄັ້ງຫ່າງກັນ 7 ວັນ ນອກຈາກນີ້ອາດໃຊ້ໃນອັດຕາ 5 ກຼາມ/ນໍ້າ20ລິດເຮັດການຊີດເປັນຄັ້ງຄາວ
• ການເກັບກ່ຽວ
ຜັກກາດຊອມໄດ້ຈະເກັບກ່ຽວໄດ້ເມື່ອອາຍຸປະມານ 35-45 ວັນຫຼັງຍ້າຍເບ້ຍປູກໃນຊ່ວງອາກາດໜາວເຢັນອາຍຸການເກັບກ່ຽວຈະຍືດອອກໄປອີກ ຫຼັງຈາກເກັບກ່ຽວແລ້ວ ໃຫ້ສົ່ງຈຳໜ່າຍໂດຍໄວ
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສີວິໄລ ອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ:https://www.rakbankerd.com/agriculture/page.php?id=5206&s=tblplant
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີມ:
ວີດີໂອ:
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/sQ6ROcfjq3c” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>