ການປູກຜັກກະເສດ (ກະຖິນນໍ້າ)
ຜັກກະເສດເປັນພືດລົ້ມລຸ້ນລຳຕົ້ນລອຍໄປຕາມໜ້ານໍ້າລະຫວ່າງປ້ອງມີກະເປາະ(ນົມ) ຄືຟອງນໍ້າຫຸ້ມຢູ່ເຮັດໃຫ້ລອຍນໍ້າໄດ້ ມີໃບ ດອກ ແລະ ຮາກອ່ອນແຕກອອກຕາມຂໍ້ໂດຍມີໃບຍ່ອຍໆເຊັ່ນດຽວກັບໝາກຂາມໃບຈະຫຸບເວລາກາງຄືນຫຼືເມື່ອຖືກພັດ ດອກເປັນດອກຊ້ອນຢູ່ຕາມກ້ານຊອກລົມ ແລະ ຟູສ່ວນທີ່ໃຊ້ບໍລິໂພກຄື ຍອດໃບ ແລະ ລຳຕົ້ນອ່ອນ.
I ການຂະຫຍາຍພັນ.
ຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍການກ້າແກ່ນ ແລະ ປັກຊຳ.
II ການປູກ.
ໄຖດິນຄາດດິນໃຫ້ລະອຽດໃສ່ນໍ້າເຂົ້າໜານເຮັດເທືອກໃຫ້ດີ ນຳຍອດຜັກກະເສດມາເຮັດເປັນຈັບໆລະ 4-5 ຍອດ ແລ້ວນຳໄປປັກດຳໃນໜານແບບສະລັບແຂ້ວປາເລີກລົງໃນໜ້າດິນ 6-7 ຊມ ໂດຍໃຊ້ໄລຍະປູກລະຫວ່າງຕົ້ນ 2 ແມັດ ຫຼືປູກເປັນແຖວເປັນແຖວເປັນແນວລະຍະ 1×1.5 ແມັດ ແລ້ວກົດດິນໃຫ້ສ່ວນເຫົ່ງາຕິນກັບດິນແໜ້ນພໍສົມຄວນສ່ວນປາຍຍອດຈະລອຍໃຫ້ລະບາຍນໍ້າເຂົ້າ ແລະ ອອກອາທິດລະຄັ້ງຄວບຄຸມລະດັບນໍ້າໃຫ້ເລີກປະມານ 30-33 ຊມ ເຄຍຍອດຂອງຜັກກະເສດອາທິດລະ 1-2 ຄັ້ງ ເພື່ອບໍ່ໃຫ້ຍອດເກາະກັນໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 16-20-0-ຫຼື 18-12-6 ອັດຕາ 10-15 ກິໂລ/ໄລ່ ອາທິດລະຄັ້ງ ແລະ ໃສ່ປຸ໋ຍຍູເຮຍເລັ່ງຍອດອັດຕາ 3-5 ກິໂລ/ໄລ່ ທຸກອາທິດ.
III ພະຍາດທີ່ສຳຄັນ.
1. ແມງໄມ້ ເພ້ຍອ່ອນ ເພ້ຍຈັ໊ກຈັ່ນ ແລະ ເພ້ຍໄຟ ໂດຍໃນໄລຍະແຕກຍອດອ່ອນຈະມີແມງປາກດູດເຫຼົ່ານີ້ມາດູດນໍ້າລ້ຽງຕາມກ້ອງໃບ ແລະ ຍອດ ເຮັດໃຫ້ຍອດກຸດ.
– ການປ້ອງກັນກຳຈັດ.
ໃຊ້ເຊຟວິນ 85 ອັດຕາ 5 ກຳ ປະສົມກັບກີລເຊອຮີນ ອັດຕາ 10 ຊີຊີ/ນໍ້າ 20 ລິດຊີດເມື່ອມີການລະບາດ.
2. ໜອນກະທູ້ ແລະ ໜອນໃຍຜັກ ໜອນຊະນິດນີ້ຈະເຈາະໂປ່ງຫຼືນົມຂອງຜັກກະເສດເຮັດໃຫ້ຜັກກະເສດຫຼຸດຂາດ ແລະ ເນົ່າ.
– ການປ້ອງກັນກຳຈັດ.
ໃຊ້ສານໄຟຮີທຮອຍດ໌ ເຊັ່ນ ຮິບຄອຣ໌ດ ເຄຊິລ ໃນຊ່ວງເກັບຜົນຜະລິດແຕ່ໃນຊ່ວງບໍ່ເກັບຜົນຜະລິດໃຊ້ກູຊາໄທອອນ ຫຼື ໂພລິດອນ.
3. ດ້ວງໝັດຜັກ ຕົວອ່ອນທີ່ເປັນຕົວໜອນມັກກັດກິນຮາກສ່ວນຕົວແກ່ຈະກັດກິນໃບຈົນຟຸນເຮັດໃຫ່ເກີດຄວາມເສຍຫາຍໃນໄລຍະກຳລັງຈະເລີນເຕີບໂຕ.
– ການປ້ອງກັນກຳຈັດ.
ໃຊ້ເຊຟວິນ 85 ອັດຕາ 20-30 ກຳຕໍ່ນໍ້າ 20 ລິດຊີດພົ່ນ 5-7 ວັນ ຫຼື ມາລາໄທອອນ ອັດຕາ 30-40 ຊີຊີ/ນໍ້າ 20 ລິດ ຊີດພົ່ນເມື່ອມີການລະບາດ 5-7 ວັນ/ຄັ້ງ.
ພະຍາດ.
ພະຍາດນໍ້າໝອກ ລັກສະນະອາການຈະເກີດເປັນຈຸດສີເຫຼືອງ ຫຼື ເຫຼືອງທັ້ງໃບ ໃບຊ່ອຍລົນ ຍອກກູດ ແລະ ຫັກງ່າຍ ໂປ່ງຫຼືນົມລີບສີນໍ້າຕານ.
– ການປ້ອງກັນກຳຈັດ.
ສານເຄມີທີ່ໃຊ້ໄດ້ແກ່ ເດອໂຮຊານ ແອນທຣາໂຄລ ຊາພຣອຍ ຊີດພົ່ນອາທິດລະຄັ້ງ.
IV ການເກັບກ່ຽວ.
ຫຼັງຈາກປູກ 3 ອາທິດ ເລີ່ມເກັບກ່ຽວຄັ້ງທຳອິດ ແລະ ອາທິດລະຄັ້ງ.
ຮຽບລຽງໂດຍ: ສີວິໄລອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: https://www.rakbankerd.com/agriculture/page.php?id=6454&s=tblplant
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ: