ການນຳໃຊ້ໃບໝາກຫຸ່ງ ປ້ອງກັນກຳຈັດເພ້ຍແປ້ງພືດຜັກ

 
ເພ້ຍແປ້ງກາຍເປັນແມງໄມ້ສັດຕູພືດທີ່ສຳຄັນຫຼາຍຊະນິດ ທັ້ງພືດຜັກ,ໄມ້ໃຫ້ໝາກເມື່ອເຂົ້າທຳລາຍແລ້ວຕ້ອງເກີດຄວາມເສຍຫາຍຕໍ່ຜົນຜະລິດຢ່າງແນ່ນອນ ແລະ ຍາກທີ່ຈະກຳຈັດໃຫ້ໝົດໄປໄດ້ດ້ວຍການສິດພົ່ນສານເຄມີໃນຄັ້ງດຽວ ເນື່ອງຈາກມີໄຂເຄື່ອບໄວ້ໜາ ແລະ ຍັງມີມົດເປັນພາຫານະທີ່ສຳຄັນ ຈຶ່ງພົບວ່າເມື່ອກຳຈັດໄປໄດ້ບໍ່ດົນ ເພ້ຍແປ້ງກໍ່ຈະກັບມາທຳລາຍພືດຜົນໃຫ້ໄດ້ຮັບຄວາມເສຍຫາຍຢູ່ສະເໝີ ດັ່ງນັ້ນຈຶ່ງໄດ້ມີການຄິດຄົ້ນສູດສະໝຸນໄພທີ່ມີສ່ວນປະສົມຂອງໃບໝາກຮຸ່ງເປັນຫຼັກ ແລະ ມີຢູ່ທົ່ວໄປໃນທ້ອງຖິ່ນມານຳໃຊ້ຈຳກັດເພ້ຍແປ້ງ.

I ສ່ວນປະສົມ ແລະ ວັດຖຸອຸປະກອນ:
1. ໃບໝາກຮຸ່ງ 5 ກກ.
2. ຢາສູບ 2 ຂີດ.
3. ນໍ້າ EM ສູດສະໝຸນໄພ 1 ບ່ວງແກງ.
4. ນໍ້າທ່າ 5 ລິດ.
5. ຖົງມືແພດ.
II ວິທີການເຮັດ:
ນໍາເອົາໃບໝາກຮຸ່ງດີບມາຄັ້ນເອົາແຕ່ນໍ້າ ປະສົມຢາສູບ ແລະ ຕອງເອົາແຕ່ນໍ້າ ປະສົມນໍ້າໝັກ EM ສູດສະໝຸນໄພ 1 ບ່ວງແກງ ຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນ

III ວິທີການນຳໄປໃຊ້:
ນໍາເອົານໍ້າສະກັດຫຍອດນໍ້າມັນພືດລົງໄປ 1 ບວງກາເຟ ນໍາໄປສິດພົ່ນທາງໃບ ໂດຍບໍ່ຕ້ອງປະສົມນໍ້າອີກ ບໍລິເວດເກີດການລະບາດຂອງເພ້ຍທີ່ເກີດຈາກພືດທຸກຊະນິດ ເຊັ່ນ: ໝາກເຜັດ,ໝາກຖົ່ວຝັກຍາວ,ໝາກແຕງ ເປັນຕົ້ນ ສັບພະຄຸນສາມາດກຳຈັດເພ້ຍແປ້ງ,ເພ້ຍດຳ,ແມງຫວີ່ ແລະ ແມງວັນທອງໄດ້.

IV ຄຸນປະໂຫຍດ:
1. ລົດການໃຊ້ສານເຄມີ ລົດຕົ້ນທືນຂອງຊາວກະສິກອນ.
2. ຜົນຜະລິດທາງການກະເສດປອດສານຜິດ

 

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສີວິໄລ ອິນທະວົງ
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: https://www.rakbankerd.com/agriculture/page.php?id=4008&s=tblplant
ໝວດໝູ່: ພະຍາດສັດຕູພືດ
ຂໍ້ມູນເພີ່ມເຕີມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/Z9NzMHuo0DM” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>