ເຕັກນິກການປູກຫອມປ້ອມ

ຫອມປ້ອມເປັນຜັກປະເພດຫອມ ທີ່ໃຊ້ບໍລິໂພກພາກສ່ວນໃບ, ລຳຕົ້ນ, ຮາກ ແລະ ກ້ານເປັນຜັກສົດ, ໃຊ້ປະກອບອາຫານໄດ້ຫຼາຍຢ່າງ ເຮັດໃຫ້ມີກິ່ນຫອມ ແລະ ລົດຊາດແຊບ.

I. ລັກສະນະທົ່ວໄປ
ເປັນຜັກປະເພດຫອມໃນຕະກຸນ Umbelliferae, ຊື່ວິທະຍາສາດ Coriandrum Sativa Linn, ເປັນພືດລົ້ມລຸກ, ອາຍຸສັ້ນປະມານ 40-60 ວັນ, ທຸກສ່ວນຂອງລຳຕົ້ນມີກິ່ນຫອມ, ສາມາດເປັນສະໜູນໄພ ແລະ ສາມາດປຸງແຕ່ງອາຫານໄດ້ຫຼາຍຊະນິດ, ສາມາດປູກ ແລະ ຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ໃນດິນເກືອບທຸກຊະນິດ ແຕ່ໄດ້ດີທີ່ສຸດແມ່ນ ດິນຊາຍແກມຕົມ ສາມາດລະບາຍນ້ຳໄດ້ດີແຕ່ໃຫ້ດິນມີຄວາມຊຸ່ມຊື່ນພໍສົມຄວນ.

II. ການປູກ
ກ່ອນປູກຕ້ອງຫົດນ້ຳໃຫ້ທົ່ວໜານນຳເອົາເມັດຫອມປ້ອມທີ່ແຊ່ໄວ້ 1 ຄືນມາຫວ່ານແລ້ວຖົມດິນໃຫ້ລະອຽດບາງໆປົກດ້ວຍເຟືອງແຫ້ງແລ້ວຫົດນ້ຳອີກ, ການປູກຜັກຫອມປ້ອມທັງລະດູແລ້ງ ແລະ ລະດູຝົນຕ້ອງເຮັດຮົ່ມກັນແດດແບບເງີບໝາຫອນໄດ້ຮັບແສງແດດແຕ່ຕອນເຊົ້າ ແລະ ຕອນແລງກໍ່ໄດ້.

III. ການບົວລະບັດຮັກສາ
1. ການໃສ່ຝຸ່ນ: ພືດດັ່ງກ່າວນີ້ຕ້ອງການຝຸ່ນພໍສົມຄວນ, ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ຜົນຜະລິດທີ່ດີ ດັ່ງນັ້ນຈຶ່ງແນະນຳໃຫ້ໃສ່ຝຸ່ນ NPK ສູດ 20 11 11 ຫຼື 13 8 8 ຫຼື ສູດທີ່ໃກ້ຄຽງກັນນີ້ ຈໍານວນ 13 ກິໂລ/ເຮັກຕາ ໂດຍໃຫ້ແບ່ງໃສ່ 3 ເທື່ອ, ເທື່ອທີ 1 ໃສ່ເຄິ່ງໜຶ່ງເປັນຝຸ່ນຮອງພື້ນແລ້ວພວນດິນປົກ, ເທື່ອທີ່ 2 ໃສ່ເຄິ່ງໜຶ່ງຈາກສ່ວນທີ່ເຫຼືອເມື່ອພືດອາຍຸ 10-20 ວັນ ແລະ ເພີ່ມຝຸ່ນຢູ່ເລີຍອີກ 30-80 ກິໂລ/ເຮັກຕາ, ເທື່ອທີ່ 3 ອາຍຸໄດ້ 20-30 ວັນຈາກຝຸ່ນສ່ວນທີ່ເຫຼືອ.
2. ການໃຫ້ນ້ຳ: ຄວນໃຫ້ຢ່າງພຽງພໍແຕ່ຢ່າໃຫ້ປຽກຈົນເກີນໄປໂດຍເບິ່ງຄວາມຊຸ່ມຊື່ນໃນໜານປູກ.
3. ການພວນດິນກຳຈັດຫຍ້າ: ຄວນເຮັດແຕ່ໄລຍະທຳອິດເພື່ອໃຫ້ດິນລຸລ່ວງຜຸຜົງ ລະບາຍອາກາດ ແລະ ນ້ຳໃຫ້ໄດ້ດີພ້ອມກັບການກຳຈັດຫຍ້າໄປພ້ອມໆກັນ, ເມື່ອຕົ້ນພືດມີໃບປົກຄຸມດິນແລ້ວ ບໍ່ຈຳເປັນຕ້ອງເຮັດເລີຍ.
4. ການເກັບກ່ຽວ: ເນື່ອງຈາກຫອມປ້ອມໃຊ້ທຸກສ່ວນບໍລິໂພກຄວນຫຼົກດ້ວຍມືໃຫ້ໄດ້ໝົດຕົ້ນ, ກ່ອນຫຼົກຄວນຫົດນ້ຳໃຫ້ດິນຊຸ່ມສາກ່ອນ ເພື່ອສະດວກໃນການຫຼົກ.

IV. ແນວພັນທີ່ໃຊ້ປູກ
• ພັນພື້ນເມືອງ: ມີລັກສະນະຕົ້ນນ້ອຍ, ໃບບາງ, ເມັດນ້ອຍ, ອອກດອກໄວ, ອາຍຸສັ້ນ, ມີກິ່ນຫອມຫຼາຍ.
• ພັນອາຟຣິກາ: ມີລັກສະນະຕົ້ນໃຫຍ່, ໃບໃຫຍ່ໜາ, ກິ່ນຫອມເລັກນ້ອຍ, ອາຍຸຍາວກວ່າພັນພື້ນເມືອງ.
1. ການຕຽມດິນ
ຫອມປ້ອມເປັນພືດທີ່ມີລະບົບຮາກຕື້ນຄວນໄຖ ຂຸດດິນເລິກພຽງ 15-20 ຊມ, ຕາກດິນໄວ້ 5-7 ວັນ, ໃສ່ຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຝຸ່ນບົ່ມທີ່ສະຫຼາຍຕົວແລ້ວປົນເຂົ້າກັບດິນໃຫ້ທົ່ວ, ຄາດດິນໃຫ້ລະອຽດເພື່ອສະດວກໃນການປູກ.
2. ການຕຽມເມັດພັນ
ຫອມປ້ອມມີການຂະຫຍາຍຕົວດ້ວຍເມັດກ່ອນທີ່ຈະປູກຕ້ອງຕຽມເມັດພັນໃຫ້ພ້ອມກ່ອນໂດຍການຕຳເມັດໃຫ້ແຕກແລ້ວແຊ່ນ້ຳໄວ້ 1 ຄືນ.

ແຫຼ່ງທີ່ມາ: ກອງສົ່ງເສີມກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້

ຮຽບຮຽງ: ລັດຕະນາ ໄຊຍະວົງ

ໝວດໝູ່: ພືດຜັກ

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:

ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:

ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່: