ເຂົ້າດໍໄດ້ (Dordai)
ຊື່ | ເຂົ້າດໍໄດ້ (Dordai) | ||||||||||||||||||||||||||
ຂໍ້ມູນ |
ເຂົ້າດໍໄດ້ເປັນແນວພັນເຂົ້າໜຽວພື້ນເມືອງທີ່ມາຈາກເມືອງປາກອູ, ແຂວງຫຼວງພະບາງ
ຈຸດດີ: ເປັນແນວພັນໃຫ້ຜົນຜະລິດດີ, ເໝາະສຳລັບດິນທີ່ມີຄວາມອຸດົມສົມບູນຕ່ຳສຸດຫາປານກາງ, ເມັດໃຫຍ່, ຕົ້ນສູງ, ສາມາດປູກໄດ້ທັງນາປີ ແລະ ນາແຊງ, ຄຸນນະພາບການກິນອ່ອນດີ. ຄ້າຍຄືເຂົ້ານາຊາງ ແລະ ເຂົ້າອົບປົບ, ເຂົ້າດໍໄດ້ບໍ່ຄ່ອຍເກີດພະຍາດໃໝ້. ປູກໄດ້ໃນເຂດດິນປານກາງຫາດິນທີ່ອຸດົມສົມບູນ. ປັບຕົວໃນບາງແຂວງພາກເໜືອເຊັ່ນ: ແຂວງຫຼວງພະບາງ, ແຂວງອຸດົມໄຊ ແລະ ແຂວງຫຼວງນ້ຳທາ ຈຸດອ່ອນ: ບໍ່ທົນຕໍ່ບົ່ວ
ນາປີ: ເຂດພາກເໜືອເລີ່ມຕົກກ້າໃນເດືອນມິຖຸນາ, ປັກດຳທ້າຍເດືອນມິຖຸນາ ແລະ ເກັບກ່ຽວຊ່ວງທ້າຍເດືອນຕຸລາ. ນາແຊງ: ຕົກກ້າໃນກາງເດືອນພະຈິກ, ປັດດຳໃນກາງເດືອນທັນວາ ແລະ ເກັບກ່ຽວໃນທ້າຍເດືອນພຶດສະພາ. ອາຍຸກ້າເໝາະສົມໃນການປັກດຳ: 21-25 ວັນ. ສຳລັບນານ້ຳຝົນ ແລະ 25-30 ວັນສຳລັບນາແຊງ. ໃນເຂດໜາວ, ອາຍຸກ້າອາດຈະຍາວກວ່າ, ແຕ່ຕ້ອງສັງເກດເບິ່ງຈຳນວນໃບກ້າທີ່ມີ 4.5 – 5.5 ໃບ (ນັບທັງໃບເຄົ້າ) ໄລຍະປັກດຳ: 20 x 20 ຊັງຕີແມັດ ຫຼື 25 ສຸມຕໍ່ຕາລາງແມັດ. ຈຳນວນກີບກ້າປັກດຳ: 3 – 4 ກີບກ້າຕໍ່ສຸມ.
ຝຸ່ນຮອງພື້ນ: ປຸ໋ຍສູດ 16-20-00 ໃນອັດຕາ 150 ກລ/ຮຕ (ສຳລັບນາດິນໜຽວ) ຫຼື 200 ກລ/ຮຕ ຂອງປຸ໋ຍສູດ 15-15-15 (ສຳລັບນາດິນຊາຍ) ຫວ່ານໃນເວລາປັກດຳ. ຝຖ່ນເລັ່ງ: ຫວ່ານຝຸ່ນເລັ່ງ 2 ຄັ້ງໃນເວລາ 25 – 30 ວັນ ແລະ 45 – 50 ວັນ. ຫຼັງປັກດຳໃນອັດຕາ 50 ກລ/ຮຕ ໃນແຕ່ລະຄັ້ງ.
ໝາຍເຫດ: ນາຕີນບ້ານ ດິນທີ່ມີຄວາມອຸດົມສົມບູນສູງບໍ່ຕ້ອງໃສ່ຝຸ່ນ ( ເມື່ອສັງເກດເຫັນໃບເຂົ້າຂຽວຢູ່ຕະຫຼອດ ). ນາດິນບໍ່ດີຄວນໃສ່ຝຸ່ນຄອກໃນອັດຕາ 3 – 5 ຕ/ຮຕ ກ່ອນ.
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ. ສູນຄົ້ນຄວ້ານະໂຍບາຍກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ |
||||||||||||||||||||||||||
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: | ປື້ມຄຳແນະນຳການນຳໃຊ້ແນວພັນເຂົ້າສຳລັບພາກເໜືອຂອງລາວ. ໂຄງການຄົ້ນຄວ້າລະບົບການຜະລິດກະສິກຳ ໂດຍເອົາເຂົ້າເປັນພື້ນຖານ ໃນເຂດພູດອຍ ຢູ່ພາກເໜືອ. | ||||||||||||||||||||||||||
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ | |||||||||||||||||||||||||||
ວີດີໂອ | |||||||||||||||||||||||||||
ຕິດຕໍ່ |