ຂໍ້ແນະນໍາ ການປູກຜັກປອດສານພິດ

 

 

 

 

 

 

 

I. ຄຸນປະໂຫຍດ ແລະ ຄວາມສໍາຄັນ
ການປູກຜັກສວນຄົວປອດສານພິດໃນແບບກະສິກຳທຳມະຊາດສາມາດປູກໄວ້ເພື່ອກິນເປັນອາຫານ ແລະ ປະກອບກັບອາຫານໃນຄົວເຮືອນໄດ້ດີ ຖ້າເຮັດໃນຈຳນວນຫຼາຍກໍ່ສາມາດນຳໄປຂາຍ ເພື່ອສ້າງລາຍຮັບສາມາດຍຶດຖືເອົາເປັນອາຊີບໄດ້ເຊັ່ນດຽວກັນກັບການປູກພືດຜັກທົ່ວໄປແຕ່ບໍ່ໃຊ້ປຸຍເຄມີ ແລະ ສານພິດໃນການກະຈັດພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້ໂດຍໃຊ້ປຸຍອິນຊີ ຊີວະພາບ, ນໍ້າໝັກຊີວະພາບ ແລະ ສະໝູນໄພແທນ ທັງເປັນການຊ່ວຍຫຼຸດຕົ້ນທຶນໃນການຜະລິດ ແລະ ຍັງທຳລາຍຊີວິດ ແລະ ສິ່ງແວດລ້ອມອີກດ້ວຍ.
ການປູກພືດຜັກຊະນິດຕ່າງໆຕ້ອງຄວບຄູ່ກັບການຫົດນໍ້າ ແລະ ໃສ່ປຸຍເພື່ອການຈະເລີນເຕີບໂຕປຸຍເປັນສິ່ງສຳຄັນສຳລັບເປັນທາດອາຫານໃຫ້ແກ່ພືດ ຖ້າພືດໄດ້ປຸຍໜ້ອຍ ຫຼື ຂາດປຸຍກໍ່ຈະເຮັດໃຫ້ພືດບໍ່ຈະເລີນເຕີບໂຕ ຫຼື ຈະເລີນເຕີບໂຕຊ້າ ແລະ ໃຫ້ຜົນຜະລິດໜ້ອຍ, ປຸຍອິນຊີທີ່ຜະລິດຈາກຂີ້ສັດຊຶ່ງເປັນປະໂຫຍດຕໍ່ດິນ ແລະ ພືດຜັກເປັນການເພີ່ມຈຸລິນຊີວັດຖຸໃນດິນ ແລະ ຮັກສາຄວາມອຸດົມສົມບູນໃນດິນຢູ່ສະເໝີ ການເຮັດປຸຍອິນຊີແລ້ວອາດຈະນໍາມາອັດໃຫ້ເປັນເມັດເພື່ອສະດວກໃນການນໍາໃຊ້ຊ່ວຍລົດການຟຸ້ງກະຈາຍເວລານໍາໃຊ້.
II. ການປະສົມນໍ້າໝັກເພື່ອໃຊ້ປະໂຫຍດຕາມຊ່ວງອາຍຸການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງພືດ
1. ນໍ້າໝັກຈາກໝາກໄມ້ ເປັນນໍ້າພໍ່ຂອງພືດສາມາດເຮັດໄດ້ຈາກໝາກໄມ້ທຸກຊະນິດເຊັ່ນ: ໝາກອຶ, ໝາກຫຸງ, ໝາກກ້ວຍ, ໝາກບວບ, ໝາກນັດ, ໝາກເຂືອ, ໝາກເລັ່ນ ແລະ ອື່ນໆ ນໍາເອົາໝາກໄມ້ 3 ກິໂລມາປະສົມກັບກາກນໍ້າຕານ 1 ລິດ ແລ້ວໝັກປະໄວ້ 7 ວັນ ກໍ່ສາມາດນໍາໃຊ້ໄດ້ຄືກັບການເຮັດ ແລະ ນໍາໃຊ້ນໍ້າໝັກຊະນິດຕ່າງໆ.

2. ນໍ້າໝັກຈາກພືດສີຂຽວ ເປັນນໍ້າແມ່ຂອງພືດເຮັດຄືກັນກັບນໍ້າໝັກຈາກໝາກໄມ້ພຽງແຕ່ປ່ຽນວັດຖຸດິບຈາກໝາກໄມ້ມາເປັນເສດພືດຜັກ.
3. ເມື່ອນໍາໃຊ້ນໍ້າໝັກຈາກໝາກໄມ້ທີ່ເປັນຄືກັບພໍ່ຂອງພືດມາໃຊ້ຮ່ວມກັບນໍ້າໝັກຈາກພືດສີຂຽວທີ່ເປັນຄືກັບແມ່
ຂອງພືດຈະເພີ່ມປະສິດທິພາບໃຫ້ສູງຂື້ນ ແລະ ເຮົາຈະຕ້ອງນໍາມາປະສົມນໍ້າໃຫ້ເຈືອຈາງໂດຍໃຊ້ນໍ້າໝັກທີ່ປະສົມແລ້ວ 1 ສ່ວນປະສົມນໍ້າ 500 ສ່ວນ ຕາມສັດສ່ວນຂອງການປະສົມເພື່ອໃຊ້ກັບພືດໃຫ້ເໝາະສົມກັບຊ່ວງອາຍຸການຈະເລີນເຕີບໂຕ ແລະ ເພື່ອໃຫ້ມີຄວາມສະດວກໃນການນໍາໃຊ້.
III. ສູດການນຳໃຊ້
1. ສູດທີ່ 1 ເລັ່ງການຈະເລີນເຕີບໂຕ ( N ): ແມ່ນນໍາໃຊ້ນໍ້າແມ່ 10 ສ່ວນຕໍ່ນໍ້າພໍ່ 1 ສ່ວນ.
2. ສູດທີ່ 2 ເລັ່ງການອອກດອກ ( P ) : ແມ່ນນໍາໃຊ້ນໍ້າແມ່ 1 ສ່ວນຕໍ່ນໍ້າພໍ່ 1 ສ່ວນ.
3. ສູດທີ່ 3 ເລັ່ງການອອກດອກ ( K ) : ແມ່ນນໍາໃຊ້ນໍ້າແມ່ 1 ສ່ວນຕໍ່ນໍ້າພໍ່ 10 ສ່ວນ.
IV. ສານໄລ່ແມງໄມ້
4.1. ວັດຖຸອຸປະກອນທີ່ໃຊ້ປະກອບມີ
1. ຂົມກະເດົາ 3 ກິໂລ.
2. ຫຍ້າຂີວ 2 ກິໂລ.
4. ຫົວຂ່າແກ່ 2 ກິໂລ.
5. ຫົວສີໄຄ 2 ກິໂລ.
6. ໃບໝາກຂຽບ ຫຼື ໃບວິກ 1 ກິໂລ.
7. ເຄືອເຂົາຮໍ ຫຼື ໃບໝາກເຍົາ ຫຼື ຂີ້ເຫຼັກ 1 ກິໂລ.
8. ຢາສູບ ຫຼື ຫາງໄຫຼ 1 ກິໂລ.
9. ກາກນໍ້າຕານ 3 ລິດ ຫຼື ນໍ້າຕານ 3 ກິໂລ.
10. ນໍ້າສະອາດ 40 ລິດ.
11. ຖັງໝັກ.
4.2. ວິທີການປະຕິບັດ
ນຳເອົາສ່ວນປະສົມຕ່າງໆ ທີ່ກຽມໄວ້ມາຟັກເປັນຕ່ອນໃຫ້ນ້ອຍໆ ຫຼື ບົດໃຫ້ລະອຽດໄດ້ຍິ່ງດີນໍາເອົາວັດຖຸດິບທຸກຢ່າງມານວດປະສົມໃຫ້ເຂົ້າກັນດີກ່ອນ ຫຼັງຈາກນັ້ນຈຶ່ງນຳກາກນໍ້າຕານມາລາດລົງໃຊ້ມືນວດປະສົມໃຫ້ເຂົ້າກັນດີພໍສົມຄວນ ແລ້ວກໍ່ເທນໍ້າສະອາດທີ່ຕຽມໄວ້ລົງຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນດີໝັກໄວ້ໃນຖັງດົນເທົ່າໃດຍິ່ງດີ ແຕ່ຢ່າງນ້ອຍສຸດຕ້ອງ 7-14 ວັນກໍ່ສາມາດນໍາມາໃຊ້ໄດ້.

V. ການໃຊ້ນໍ້າໝັກ ແລະ ປຸຍຊີວະພາບໃຫ້ເກີດປະໂຫຍດກັບພືດ
1. ຫຼັງຈາກຕຽມໜານທີ່ຈະປູກຜັກໄດ້ສຳເລັດແລ້ວຫວ່ານດ້ວຍປຸຍອິນຊີຊີວະພາບພໍປະມານ ຫຼື 2 ກຳມື/ຕາແມັດ.
2. ໜານປູກຜັກຄວນເຮັດທາງຍາງ ແລະ ຮອ່ງລະບາຍນໍ້າເພື່ອໃຫ້ສະດວກ.
3. ເອົາເຟືອງເຂົ້າ ຫຼື ແກບປົກໝານຜັກແລ້ວຫົດດ້ວຍນໍ້າໝັກຊີວະພາບ (ນໍ້າພໍ່ ຫຼື ນໍ້າແມ່) ໃນອັດຕາສ່ວນ 3 ບ່ວງແກງ/ນໍ້າ 10 ລິດ ຫົດໜານປູກໃຫ້ຊຸ່ມຊື່ນປະໄວ້ 7 ວັນຈຶ່ງປູກພືດໃສ່.
4. ເມື່ອພືດອາຍຸໄດ້ 2 ເດືອນຢ່າງເຊັ່ນ: ກະຫຼໍ່າ ແລະ ບັອກໂຄລີ່ ຄວນໃສ່ປຸຍຊີວະພາບອີກ 1 ກຳມື/ຂຸມປູກ.
5. ຫຼັງຈາກປູກພືດໄດ້ປະມານ 10-12 ວັນຖ້າພືດບໍ່ຈະເລີນເຕີບໂຕດີຕ້ອງໃຫ້ປຸຍອິນຊີຊີວະພາບເພີ່ມອີກ.
6. ຫົດນໍ້າໝັກຊີວະພາບ ແລະ ສານໄລ່ແມງໄມ້ຕາມຊ່ວງອາຍຸການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງຕົ້ນພືດ ອາທິດລະ 1-2 ເທື່ອ ໃນອັດຕາສ່ວນນໍ້າໝັກຊີວະພາບ 3 ບ່ວງແກງ/ນໍ້າ 20 ລິດ .
ແຫຼ່ງທີ່ມາ: www.rakbankerd.com
ຜູ້ຮຽບຮຽງ: ລັດຕະນາ ໄຊຍະວົງ
ໝວດໝູ່: ການປູກພືດຜັກ
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:
ຕິດຕໍ່: