ເຂົ້ານາຊາງ (Naxang)

ປະຫວັດຄວາມເປັນມາ.
ແນວພັນເຂົ້າໜຽວນາຊາງມາຈາກ ສປ ຈີນ ທີ່ປະຊາຊົນບ້ານອ່າຍ ແລະ ບ້ານນາສະຫວ່າງ, ເມືອງໄຊໄດ້ນຳເຂົ້າມາຈາກພີ່ນ້ອງຢູ່ 12 ພັນນາ ໃນປີ 2006 – 2007 ແລະ ໃນປີ 2008 – 2009 ໂຄງການອີຣີ-ອີຟາດ ກໍ່ໄດ້ແນະນຳປູກຢູ່ເມືອງອື່ນໆ ໃນແຂວງອຸດົມໄຊ. ປູກແນວພັນເຂົ້ານາຊາງປະມານ 60% ທັງນາປີ ແລະ ນາແຊງ.

ລັກສະນະປະຈຳພັນ.

ປະເພດເຂົ້າ ເຂົ້າໜຽວ
ຜົນຜະລິດ 4 – 5,5 ໂຕ່ນຕໍ່ເຮັກຕາ
ອາຍຸ 135 – 140
ລັກສະນະແຕກກໍ ແຕກກໍປານກາງ ແລະ ມີຊົງລຳຕົ້ນຕັ້ງຊື່ດີ
ລວງສູງ ປະມານ 89 ຊັງຕີແມັດ
ລັກສະນະຂອງລຳຕົ້ນ ແຂງແຮງດີ ແລະ ບໍ່ລົ້ມເວລາສຸກແກ່
ລັກສະນະຂອງໃບ ສີຂຽວຈາງ, ໃບ ແລະ ໃບວີຕັ້ງຊື່
ສີເມັດເຂົ້າເປືອກ ສີເຫຼືອງແກ່
ຂະໜາດເມັດເຂົ້າສານ ຍາວ 10.81 ມີລີແມັດ, ກວ້າງ 3.1 ມີລີແມັດ, ໜາ 2.16 ມີລີແມັດ
ຮູບຮ່າງ ຮຽວ
ນ້ຳໜັກ 1,000 ເມັດ 37 ກຼາມ
ຄຸນນະພາບການກິນ ອ່ອນນຸ້ມດີ
ເປີເຊັນການສີ ສູງ (60% )

ຈຸດດີ ແລະ ຈຸດອ່ອນ
ຈຸດດີ: ເປັນແນວພັນໃຫ້ຜົນຜະລິດສູງ, ສາມາດປູກໄດ້ທັງນາປີ ແລະ ນາແຊງ, ຕອບສະໜອງຕໍ່ຝຸ່ນໄນໂຕຼເຈນ (Nitrogen) ໄດ້ດີ ແລະ ສາມາດປັບຕົວໄດ້ດີໃນສະພາບແວດລ້ອມທີ່ກວ້າງຂວາງ. ຕົ້ນສຳໝ່ຳສະເໝີ, ຖອກຮວງພ້ອມກັນ, ຄວາມສູງປານກາງ, ຕົ້ນແຂງ, ບໍ່ລົ້ມເວລາເກັບກ່ຽວ, ແຕກກໍຫຼາຍກວ່າພັນທ້ອງຖິ່ນ. ປູກບໍ່ເລືອກດິນ, ປູກຢູ່ບ່ອນແຫ້ງແລ້ງໄດ້ ( ແຫ້ງແລ້ງໃນຊ່ວງອອກຮວງແຕ່ບໍ່ສົ່ງຜົນສະທ້ອນຕໍ່ຜົນຜະລິດ ). ທົນທານຕໍ່ເພ້ຍຈັກກະຈັ່ນ ແລະ ພະຍາດໃໝ້ໃນລະດັບປານກາງ, ທົນຕໍ່ດ້ວງກໍ ( ທຽບໃສ່ທ່າດອກຄຳ 5 ) ໃນລະດັບກາງ. ສຳຄັນແມ່ນກິນອ່ອນນຸ້ມດີ. ແນວພັນນີ້ເໝາະສົມໃນເຂດພາກເໜືອເຊັ່ນ: ແຂວງອຸດົມໄຊ, ແຂວງຫຼວງນ້ຳທາ ແລະ ແຂວງບໍ່ແກ້ວ.
ຈຸດອ່ອນ: ບໍ່ທົນຕໍ່ແມງບົ່ວ, ສີໄດ້ເຂົ້າສານໜ້ອຍກວ່າເຂົ້າທ້ອງຖິ່ນເນື່ອງຈາກມີເປືອກໜາ ແລະ ເມັດລີບ, ເກີດເຂົ້າ ແລະ ແມງແຄງມັກ, ນ້ຳໜັກເບົາ ( ທຽບໃສ່ທ່າດອກຄຳ 5 ).

ວິທີປູກ.
ລະດູຕົກກ້າ ແລະ ປັກດຳ.
ນາປີ: ເຂດພາກເໜືອເລີ່ມຕົກກ້າກາງເດືອນມິຖຸນາ, ປັກດຳທ້າຍເດືອນມິຖຸນາ ແລະ ເກັບກ່ຽວຊ່ວງທ້າຍເດືອນຕຸລາ.
ນາແຊງ: ຕົກກ້າໃນກາງເດືອນພະຈິກ, ປັກດຳໃນກາງເດືອນທັນວາ ແລະ ເກັບກ່ຽວທ້າຍເດືອນພຶດສະພາ.
ອາຍຸກ້າເໝາະສົມໃນການປັກດຳ: 21 – 25 ວັນສຳລັບນາປີ ແລະ 25 – 30 ວັນສຳລັບນາແຊງ. ໃນເຂດໜາວອາຍຸກ້າອາດຈະຍາວກວ່າ, ແຕ່ຕ້ອງສັງເກດເບິ່ງຈຳນວນໃບກ້າທີ່ມີ 4.5 – 5.5 ໃບ ( ນັບທັງໃບເຄົ້າ )
ໄລຍະປັກດຳ: 20 x 20 ຊັງຕີແມັດ ຫຼື 25 ສຸມຕໍ່ຕາລາງແມັດ
ຈຳນວນກີບກ້າປັກດຳ: 3 – 4 ກີບກ້າຕໍ່ສຸມ

ອັດຕາຝຸ່ນເຄມີ:
ຝຸ່ນຮອງພື້ນ: ປຸ໋ຍສູດ 16-20-00 ໃນອັດຕາ 150 ກລ/ຮຕ (ສໍາລັບນາດິນໜຽວ) ຫຼື 200 ກລ/ຮຕ ຂອງປຸ໋ຍສູດ 15 -15-15 ( ສໍາລັບນາດິນຊາຍ ) ຫວ່ານໃນເວລາປັກດໍາ.
ຝຸ່ນເລັ່ງ: ຫວ່ານຝຸ່ນເລັ່ງ 2 ຄັ້ງ, ໃນເວລາ 25 – 30 ວັນ ແລະ 45 – 50 ວັນ ຫຼັງປັກດໍາ ໃນອັດຕາ 50 ກລ/ຮຕ ໃນແຕ່ລະຄັ້ງ.

ໝາຍເຫດ: ນາຕີນບ້ານ ຫຼື ດິນທີ່ມີຄວາມອຸດົມສົມບູນສູງບໍ່ຕ້ອງໃສ່ຝຸ່ນ ( ເມື່ອສັງເກດເຫັນໃບເຂົ້າຂຽວຢູ່ຕະຫຼອດ ). ສ່ວນນາດິນບໍ່ດີຄວນໃສ່ຝຸ່ນຄອກໃນອັດຕາ 3 – 5 ໂຕນ/ເຮັກຕາ ກ່ອນ.

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ປື້ມຄຳແນະນຳການນຳໃຊ້ແນວພັນເຂົ້າສຳລັບພາກເໜືອຂອງລາວ. ໂຄງການຄົ້ນຄວ້າລະບົບການຜະລິດກະສິກຳ ໂດຍເອົາເຂົ້າເປັນພື້ນຖານ ໃນເຂດພູດອຍ ຢູ່ພາກເໜືອ.

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:

ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:

ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່:

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ