ເຂົ້າທ່າດອກຄຳ 11 (TDK11)

ປະຫວັດຄວາມເປັນມາ.
ແນວພັນເຂົ້າໜຽວ ທ່າດອກ 11 (TDK11) ແມ່ນພັດທະນາຈາກນັກປັບປຸງພັນເຂົ້າຂອງລາວ ທີ່ສູນຄົ້ນຄວ້າກະສິກຳ ( ສູນນາພອກ ). ຊື່ສາຍພັນ TDK74-B-6-1-2 ປະສົມພັນຈາກແນວພັນ RD23/TDK5/TDK1 ໃນປີ 1996. ຫຼັງຈາກໄດ້ສາຍພັນຄົງຕົວແລ້ວໄດ້ສົ່ງອອກທົດລອງຂັ້ນທ້ອງຖິ່ນ ໃນຂອບເຂດທົ່ວປະເທດ ແລະ ເຫັນວ່າເປັນສາຍພັນທີ່ດີ. ຈົນມາເຖີງປີ 2008-2009 ຈິ່ງໄດ້ຮັບຮອງ ແລະ ສົ່ງອອກເປັນແນວພັນ.
ລັກສະນະປະຈຳພັນ.

ປະເພດເຂົ້າ ເຂົ້າໜຽວ
ຜົນຜະລິດ 4-6 ໂຕນ/ເຮັກຕາ
ອາຍຸ 125-135 ວັນ
ລັກສະນະແຕກກໍ ແຕກກໍໄດ້ຫຼາຍ ແລະ ມີຊົງຕົ້ນຕັ້ງຊື່ດີ
ລວງສູງ 90-120 ຊັງຕີແມັດ
ລັກສະນະຂອງລຳຕົ້ນ ບໍ່ແຂງແຮງປານໃດ ແລະ ມັກລົ້ມເວລາເຂົ້າສຸກແກ່
ສີໃບ ແລະ ລັກສະນະໃບ ສີຂຽວເຂັ້ມ ແລະ ໃບຕັ້ງຊື່ດີ
ສີເມັດເຂົ້າເປືອກ ສີເຫຼືອງ
ຂະໜາດເມັດເຂົ້າສານ ຍາວ 11.64 ມີລີແມັດ, ກວ້າງ 2.71 ມີລີແມັດ, ໜາ 2.20 ມີລີແມັດ
ຮູບຮ່າງ ຮຽວ
ນ້ຳໜັກ 1,000 ເມັດ 29 ກຼາມ
ຄຸນນະພາບການກິນ ອ່ອນນຸ່ມດີ
ເປີເຊັນການສີ ສູງ (67%)

ຈຸດດີ ແລະ ຈຸດອ່ອນ.
• ຈຸດດີ: ເປັນແນວພັນໃຫ້ຜົນຜະລິດສູງ, ອາຍຸສັ້ນກວ່າແນວພັນອື່ນໆ ສະນັ້ນ, ຈິ່ງເໝາະສົມປູກຢູ່ເຂດນາໂນນ ແລະ ເຂດດິນບໍ່ອຸດົມສົມບູນປານໃດ, ສາມາດປູກໄດ້ທັງນາປີ ແລະ ນາແຊງ. ທົນທານຕໍ່ເຈ້ຍຈັກກະຈັ່ນ ແລະ ພະຍາດໃໝ້ໃນລະດັບປານກາງ. ເວລາສີແມ່ນໃຫ້ເຂົ້າສານຫຼາຍ ແລະ ສຳຄັນແມ່ນຄຸນນະພາບການກິນອ່ອນນຸ່ມດີ, ປັບຕົວໄດ້ກວ້າງ, ເໝາະສົມໃນເຂດພາກກາງ, ພາກໃຕ້ ແລະ ບາງເຂດໃນພາກ ເໜືອ ເຊັ່ນ: ແຂວງຫຼວງພະບາງ ແລະ ແຂວງໄຊຍະບູລີ.
• ຈຸດອ່ອນ: ບໍ່ທົນຕໍ່ແມງບົ່ວ ແລະ ດ້ວງກໍ ( ດ້ວງກໍໃນລະດູນາແຊງ ແລະ ບົ່ວໃນລະດູນາປີ ) ແລະ ບໍ່ຕອບສະໜອງຕໍ່ຝຸ່ນໄນໂຕຼເຈນ (Nitrogen) ໄດ້ດີ.

ວິທີປູກ.
ລະດູຕົກກ້າ ແລະ ປັກດຳ.
• ລະດູຝົນ: ເຂດເໜືອ, ເລີ່ມຕົກກ້າໃນກາງເດືອນພຶດສະພາຫາຕົ້ນເດືອນມິຖຸນາ ແລະ ປັກດຳກາງເດືອນມິຖຸນາຫາເດືອນກໍລະກົດ. ເຂດພາກກາງ ແລະ ພາກໃຕ້ຕົກກ້າໃນເດືອນມິຖຸນາ ແລະ ປັກດຳໃນທ້າຍເດືອນກໍລະກົດ.
• ນາແຊງ: ຕົກກ້າໃນກາງເດືອນພະຈິກ ແລະ ປັກດຳໃນກາງເດືອນທັນວາ.
• ອາຍຸກ້າເໝາະສົມໃນການປັກດຳ: 21-25 ວັນ ສໍາລັບນາປີ ແລະ 25-30 ວັນ ສໍາລັບນາແຊງ. ໃນເຂດໜາວອາຍຸກ້າອາດຈະຍາວກວ່າແຕ່ຕ້ອງສັງເກດເບີ່ງຈຳນວນໃບກ້າທີ່ມີ 4.5 – 5.5 ໃບ ( ນັບທັງໃບເຄົ້າ ).
• ໄລຍະປັກດຳ: 20 x 20 ຊັງຕີແມັດ ຫຼື 25 ສຸມຕໍ່ຕາລາງແມັດ
• ຈຳນວນກີບກ້າປັກດຳ: 3-4 ກີບກ້າຕໍ່ສຸມ.

ອັດຕາຝຸ່ນເຄມີ.
• ຝຸ່ນຮອງພື້ນ: ປຸ໋ຍສູດ 16-20-00 ໃນອັດຕາ 150 ກລ/ຮຕ ( ສໍາລັບນາດິນໜຽວ ) ຫຼື 200 ກລ/ຮຕ ຂອງປຸ໋ຍສູດ 15-15-15 ( ສໍາລັບນາດິນຊາຍ ) ຫວ່ານໃນເວລາປັກດໍາ.
• ຝຸ່ນເລັ່ງ: ຫວ່ານຝຸ່ນເລັ່ງ 2 ຄັ້ງ ໃນເວລາ 25-30 ວັນ ແລະ 45-50 ວັນ ຫຼັງປັກດໍາ ໃນອັດຕາ 50 ກລ/ຮຕ ໃນແຕ່ລະຄັ້ງ.

ໝາຍເຫດ: ນາຕີນບ້ານ ດິນທີ່ມີຄວາມອຸດົມສົມບູນສູງບໍ່ຕ້ອງໃສ່ຝຸ່ນ ( ເມື່ອສັງເກດເຫັນໃບເຂົ້າຂຽວຢູ່ຕະຫຼອດ ). ນາດິນບໍ່ອຸດົມສົມບູນຄວນໃສ່ຝຸ່ນຄອກໃນອັດຕາ 3-5 ໂຕນ/ເຮັກຕາ ກ່ອນ.

ຂໍ້ຄວນເອົາໃຈໃສ່: ເນື່ອງຈາກແນວພັນເຂົ້າທ່າດອກຄຳ 11 (TDK11) ບໍ່ທົນຕໍ່ບົ່ວ ແລະ ດ້ວງກໍ, ຢູ່ແຂວງຫຼວງນ້ຳທາສ່ວນຫຼາຍປູກແຕ່ລະດູນາປີ, ສ່ວນນາແຊງແມ່ນປູກແນວພັນເຂົ້າທ່າດອກຄຳ 5 (TDK5).

ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ປື້ມຄໍາແນະນໍາການນໍາໃຊ້ແນວພັນເຂົ້າສໍາລັບພາກເໜືອຂອງລາວ. ໂຄງການຄົ້ນຄວ້າ
ລະບົບການຜະລິດກະສິກໍາ ໂດຍເອົາເຂົ້າເປັນພື້ນຖານ ໃນເຂດພູດອຍ ຢູ່ພາກເໜືອ.

ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:

ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:

ວີດີໂອ:

ຕິດຕໍ່:

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ