ເຂົ້າທ່າດອກຄຳ 11 (TDK11)
ປະຫວັດຄວາມເປັນມາ.
ແນວພັນເຂົ້າໜຽວ ທ່າດອກ 11 (TDK11) ແມ່ນພັດທະນາຈາກນັກປັບປຸງພັນເຂົ້າຂອງລາວ ທີ່ສູນຄົ້ນຄວ້າກະສິກຳ ( ສູນນາພອກ ). ຊື່ສາຍພັນ TDK74-B-6-1-2 ປະສົມພັນຈາກແນວພັນ RD23/TDK5/TDK1 ໃນປີ 1996. ຫຼັງຈາກໄດ້ສາຍພັນຄົງຕົວແລ້ວໄດ້ສົ່ງອອກທົດລອງຂັ້ນທ້ອງຖິ່ນ ໃນຂອບເຂດທົ່ວປະເທດ ແລະ ເຫັນວ່າເປັນສາຍພັນທີ່ດີ. ຈົນມາເຖີງປີ 2008-2009 ຈິ່ງໄດ້ຮັບຮອງ ແລະ ສົ່ງອອກເປັນແນວພັນ.
ລັກສະນະປະຈຳພັນ.
ປະເພດເຂົ້າ | ເຂົ້າໜຽວ |
ຜົນຜະລິດ | 4-6 ໂຕນ/ເຮັກຕາ |
ອາຍຸ | 125-135 ວັນ |
ລັກສະນະແຕກກໍ | ແຕກກໍໄດ້ຫຼາຍ ແລະ ມີຊົງຕົ້ນຕັ້ງຊື່ດີ |
ລວງສູງ | 90-120 ຊັງຕີແມັດ |
ລັກສະນະຂອງລຳຕົ້ນ | ບໍ່ແຂງແຮງປານໃດ ແລະ ມັກລົ້ມເວລາເຂົ້າສຸກແກ່ |
ສີໃບ ແລະ ລັກສະນະໃບ | ສີຂຽວເຂັ້ມ ແລະ ໃບຕັ້ງຊື່ດີ |
ສີເມັດເຂົ້າເປືອກ | ສີເຫຼືອງ |
ຂະໜາດເມັດເຂົ້າສານ | ຍາວ 11.64 ມີລີແມັດ, ກວ້າງ 2.71 ມີລີແມັດ, ໜາ 2.20 ມີລີແມັດ |
ຮູບຮ່າງ | ຮຽວ |
ນ້ຳໜັກ | 1,000 ເມັດ 29 ກຼາມ |
ຄຸນນະພາບການກິນ | ອ່ອນນຸ່ມດີ |
ເປີເຊັນການສີ | ສູງ (67%) |
ຈຸດດີ ແລະ ຈຸດອ່ອນ.
• ຈຸດດີ: ເປັນແນວພັນໃຫ້ຜົນຜະລິດສູງ, ອາຍຸສັ້ນກວ່າແນວພັນອື່ນໆ ສະນັ້ນ, ຈິ່ງເໝາະສົມປູກຢູ່ເຂດນາໂນນ ແລະ ເຂດດິນບໍ່ອຸດົມສົມບູນປານໃດ, ສາມາດປູກໄດ້ທັງນາປີ ແລະ ນາແຊງ. ທົນທານຕໍ່ເຈ້ຍຈັກກະຈັ່ນ ແລະ ພະຍາດໃໝ້ໃນລະດັບປານກາງ. ເວລາສີແມ່ນໃຫ້ເຂົ້າສານຫຼາຍ ແລະ ສຳຄັນແມ່ນຄຸນນະພາບການກິນອ່ອນນຸ່ມດີ, ປັບຕົວໄດ້ກວ້າງ, ເໝາະສົມໃນເຂດພາກກາງ, ພາກໃຕ້ ແລະ ບາງເຂດໃນພາກ ເໜືອ ເຊັ່ນ: ແຂວງຫຼວງພະບາງ ແລະ ແຂວງໄຊຍະບູລີ.
• ຈຸດອ່ອນ: ບໍ່ທົນຕໍ່ແມງບົ່ວ ແລະ ດ້ວງກໍ ( ດ້ວງກໍໃນລະດູນາແຊງ ແລະ ບົ່ວໃນລະດູນາປີ ) ແລະ ບໍ່ຕອບສະໜອງຕໍ່ຝຸ່ນໄນໂຕຼເຈນ (Nitrogen) ໄດ້ດີ.
ວິທີປູກ.
ລະດູຕົກກ້າ ແລະ ປັກດຳ.
• ລະດູຝົນ: ເຂດເໜືອ, ເລີ່ມຕົກກ້າໃນກາງເດືອນພຶດສະພາຫາຕົ້ນເດືອນມິຖຸນາ ແລະ ປັກດຳກາງເດືອນມິຖຸນາຫາເດືອນກໍລະກົດ. ເຂດພາກກາງ ແລະ ພາກໃຕ້ຕົກກ້າໃນເດືອນມິຖຸນາ ແລະ ປັກດຳໃນທ້າຍເດືອນກໍລະກົດ.
• ນາແຊງ: ຕົກກ້າໃນກາງເດືອນພະຈິກ ແລະ ປັກດຳໃນກາງເດືອນທັນວາ.
• ອາຍຸກ້າເໝາະສົມໃນການປັກດຳ: 21-25 ວັນ ສໍາລັບນາປີ ແລະ 25-30 ວັນ ສໍາລັບນາແຊງ. ໃນເຂດໜາວອາຍຸກ້າອາດຈະຍາວກວ່າແຕ່ຕ້ອງສັງເກດເບີ່ງຈຳນວນໃບກ້າທີ່ມີ 4.5 – 5.5 ໃບ ( ນັບທັງໃບເຄົ້າ ).
• ໄລຍະປັກດຳ: 20 x 20 ຊັງຕີແມັດ ຫຼື 25 ສຸມຕໍ່ຕາລາງແມັດ
• ຈຳນວນກີບກ້າປັກດຳ: 3-4 ກີບກ້າຕໍ່ສຸມ.
ອັດຕາຝຸ່ນເຄມີ.
• ຝຸ່ນຮອງພື້ນ: ປຸ໋ຍສູດ 16-20-00 ໃນອັດຕາ 150 ກລ/ຮຕ ( ສໍາລັບນາດິນໜຽວ ) ຫຼື 200 ກລ/ຮຕ ຂອງປຸ໋ຍສູດ 15-15-15 ( ສໍາລັບນາດິນຊາຍ ) ຫວ່ານໃນເວລາປັກດໍາ.
• ຝຸ່ນເລັ່ງ: ຫວ່ານຝຸ່ນເລັ່ງ 2 ຄັ້ງ ໃນເວລາ 25-30 ວັນ ແລະ 45-50 ວັນ ຫຼັງປັກດໍາ ໃນອັດຕາ 50 ກລ/ຮຕ ໃນແຕ່ລະຄັ້ງ.
ໝາຍເຫດ: ນາຕີນບ້ານ ດິນທີ່ມີຄວາມອຸດົມສົມບູນສູງບໍ່ຕ້ອງໃສ່ຝຸ່ນ ( ເມື່ອສັງເກດເຫັນໃບເຂົ້າຂຽວຢູ່ຕະຫຼອດ ). ນາດິນບໍ່ອຸດົມສົມບູນຄວນໃສ່ຝຸ່ນຄອກໃນອັດຕາ 3-5 ໂຕນ/ເຮັກຕາ ກ່ອນ.
ຂໍ້ຄວນເອົາໃຈໃສ່: ເນື່ອງຈາກແນວພັນເຂົ້າທ່າດອກຄຳ 11 (TDK11) ບໍ່ທົນຕໍ່ບົ່ວ ແລະ ດ້ວງກໍ, ຢູ່ແຂວງຫຼວງນ້ຳທາສ່ວນຫຼາຍປູກແຕ່ລະດູນາປີ, ສ່ວນນາແຊງແມ່ນປູກແນວພັນເຂົ້າທ່າດອກຄຳ 5 (TDK5).
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: ປື້ມຄໍາແນະນໍາການນໍາໃຊ້ແນວພັນເຂົ້າສໍາລັບພາກເໜືອຂອງລາວ. ໂຄງການຄົ້ນຄວ້າ
ລະບົບການຜະລິດກະສິກໍາ ໂດຍເອົາເຂົ້າເປັນພື້ນຖານ ໃນເຂດພູດອຍ ຢູ່ພາກເໜືອ.
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:
ຕິດຕໍ່:
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ