ເຕັກນິການປູກຜັກຫອມລາບ
ຜັກຫອມລາບເປັນພຶດທີ່ໃຊ້ປຸງແຕ່ງອາຫານປະເພດຍໍາ, ລາບ, ຕົ້ມຍໍາ, ແລະ ຊ່ວຍປຸງແຕ່ງກີ່ນໃຫ້ໜ້າຮັບປະທານຍີ່ງຂື້ນ ນອກຈາກນັ້ນຍັງໃຊ້ເຮັດຢາ ແລະ ສະກັດເປັນນ້ຳມັນຫອມລະເຫີຍ ທີ່ໃຊ້ໃນວົງການອຸດສາຫະກຳອີກຫຼາຍຢ່າງ.
ຕາມປະຫວັດສາດເລົ່າຂານກັນມາວ່າ ຜູ້ທີ່ເອົາຫອມລາບມາປູກໃນເຂດນີ້ແມ່ນຄົນອີຕາລີ ຕໍ່ມາຫອມລາບກໍ່ເປັນທີ່ນິຍົມບໍລິໂພກ ໃນໝູ່ຄົນຊາວລາວມາຈົນຮອດທຸກມື້ນີ້. ການປູຫອມລາບນີ້ຈະໃຊ້ວິທີການສຽບຕົ້ນລົງໃນໜານປູກເລີຍ ຫຼືຈະຊໍາໃນໜານເພາະກ່ອນແລ້ວຈື່ງຍ້າຍມາປູກກໍ່ໄດ້ເຊັ່ນກັນ ແຕ່ທີ່ສຳຄັນຕ້ອງກຽມດີນໃຫ້ພຸ່ຍດີເສີຍກ່ອນ ເພາະຜັກຫອມລາບມັກດີນປະເພດນີ້.
ການກຽມດີນ.
ຖ້າຈະປູກຫອມລາບໃນພາຊະນະເຊັ່ນ: ກະຖັງລັງໄມ້ ຫຼືຈະປູກເປັນສ່ວນປະດັບບ້ານປູກໃນໜານລະດັບສ່ວນນ້ອຍໆທີ່ໃຊ້ເນື່ອທີ່ປູກບໍ່ຫຼາຍ ໃຊ້ດີນປະສົມທີ່ມີສ່ວນປະສົມຂອງດີນ 2 ສ່ວນ ປຸຍໝັກ 1 ສ່ວນ ຊາຍ 1 ສ່ວນ ແລະປູນຂາວເລັກນ້ອຍ ປະສົມເຂົ້າກັນດີແລ້ວເອົາໄປໃຊ້ປູກໄດ້.
ແຕ່ຖ້າມີເນື້ອທີ່ພໍສົມຄວນທີ່ຈະປູກເປັນໜານ ໄວ້ຂ້າງບ້ານໄດ້ກໍ່ຄວນກຽມດິຍໂດຍຂຸດມາຕາກແດດໄວ້ປະມານ 7 ມື້ ຈົນດີນເລີ່ມແຕກແລ້ວເອົາປຸຍຄອກປຸຍໝັກ ໂຮຍທັບລົງໄປ ໂຮຍປູນຂາວທັບບາງໆ ອິກຊັ້ນໜື່ງປະໄວ້ 3 ມື້ ຈື່ງຖົມດີນ ພວນດີນ ແລະຄົນດິນໃຫ້ເຂົ້າກັນດີຖ້າດີນເປັນດີນໜຽວຫຼາຍຄວນເຕີຍຊາຍລົງໄປປະສົມຈັກເລັກນ້ອຍພໍໃຫ້ດິນພຸ່ຍຂື່ນ
ໜານປູກ.
ເລືອກກີ່ງຫອມລາບທີ່ບໍ່ແກ່ ຫຼືອ່ອນເກີນໄປສຽບລົງໄປໃນໜານເພາະຊໍາ ສຽບໃຫ້ກີ່ງເອັນທາບກັບດີນຢ ຫົດນໍ້າໃຫ້ຊຸ່ມແຕ່ຢ່າໃຫ້ປຽກແລ້ວໂຮຍແກບປົກໜ້າດີນເພື່ອຮັກສາຄວາມຊຸ່ມຊື່ນໃຫ້ໜ້າດີນ ແລະເມື່ອແກບຍ່ອຍສະລາຍກໍຈະກາຍເປັນປຸຍຕໍ່ໄປ ປະມານ 4-5 ມື້ ກໍ່ຈະແຕກໃບ ແຕກຍອດ.
ຜັກຫອມລາບມັກດີນຜຸ່ຍລະບາຍນໍ້າໄດ້ດີ ແລະຕ້ອງການແສງສະຫວ່າງ ແຕ່ບໍ່ຕ້ອງການແດດທີ່ຮ້ອນຈັດຈົນເກີນໄປ ຈະປູກໃນບ່ອນຮົມ ຫຼືໃນບ່ອນແດດກໍ່ໄດ້
ການດູແລຮັກສາ.
ເມື່ອຜັກຫອມລາບຈະເລີນເຕີບໂຕຈົນສາມາດເກັບຍອດໄປໄດ້ແລ້ວ ຄວນເຕີມປຸຍຄອກ ຫຼືປຸຍໝັກ ບໍ່ຄວນໃສ່ປຸຍເຄມີ ເພາະເພາະຖ້າໃສ່ຫຼາຍເກີນໄປຈະເຮັດໃຫ້ຕົ້ນຫອມລາບແຫງຕາຍ ການພວນດີນໃຫ້ຕົ້ນຫອມລາບຄວນເຮັດດ້ວຍຄວາມລະມັດລະວັງ ເພາະຫອມລາບເປັນພຶດທີ່ມີລະບົບຮາກຕື້ນທີ່ແພ່ກະຈາຍຢູ່ຕາມໜ້າດີນ.
ແຫຼ່ງຂໍ້ມູນ: http://www.thaikasetsart.com
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:
ຕິດຕໍ່:
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ