ເຕັກນິກການເພາະຈີ້ງຫລີດ
ປັດຈຸບັນຄົນນິຍົມບໍລິໂພກຈີ້ງຫລີດເປັນອາຫານ ເພາະມີໂປຼຕີນສູງປອດສານຜິດ ໃນທຳມະຊາດຈະຫາຈິ້ງຫລີດມາບໍລິໂພກໄດ້ບໍ່ຫຼາຍ ບາງລະດູມີຫຼາຍ ບາງລະດູກເກືອບຈະບໍ່ມີເລີຍ ເຊັ່ນ ລະດູໜາວຈີ້ງຫລີດຈະຂະຫຍາຍພັນຊ້າ ຫາກມີການຈັດການທີ່ດີ ຈະມີຈີ້ງຫລີດໄວ້ບໍລິໂພກ ຫຼື ຈຳໜ່າຍໄດ້ຕະຫລອດ.
ວັດສະດຸອຸປະກອນການລ້ຽງຈີ້ງຫລີດ ( ໃນອ່າງ )
1. ອ່າງຈີ້ງຫລີດ ວັດສະດຸທີ່ຈະເອົາມາເປັນສະຖານທີ່ເພາະລ້ຽງ ເຊັ່ນ: ອ່າງຊີ່ເມັນ( ແທ້ງສ້າງ ), ຊາມໃຫຍ່, ປິດ, ໄຫ່ ເປັນຕົ້ນ.
2. ສະກ໋ອດໃຊ້ຕິດຂອບໃນດ້ານເທີ່ງເພື່ອປ້ອງກັນບໍ່ໃຫ້ຈີ້ງຫລີດອອກນອກອ່າງ ໃຊ້ພຣາສຕິກກວ້າງປະມານ 5 ຊມ. ໃຫ້ຢາວເທົ່າເສັ້ນຮອບວົງ.
3. ຢ່າງມັດປາກວົງໃຊ້ຢ່າງໃນລົດຈັກ ຕັດໃຫ້ມີຂະໜາດກວ້າງໜອຍກວ່າຂອບວົງດ້ານນອກ ເພື່ອຄວາມສະດວກເມື່ອເວລາຢືດມັດຕາໜ່າງກັບຂອບວົງ.
4. ຕາໜ່າງໄນລ້ອນສີຂຽວ ເປັນຕາໜ່າງສຳລັບປິດປາກອ່າງຈີ້ງຫລີດປ້ອງກັນການບີນໜີຂອງຈີ້ງຫລີດ ແລະ ປ້ອງກັນສັດຕູເຂົ້າມາທຳລາຍຈີ້ງຫລີດຕັດໃຫ້ມີຂະໜາດໃຫຍ່ກວ່າອ່າງຈີ້ງຫລີດເລັກນ້ອຍ.
5. ວັດສະດຸຮອງຟື້ນອ່າງໃຊ້ແກບໃໝ່ໆ ຮອງຟື້ນໜາປະມານ 1 ຝາມື້.
6. ເຮັດບ່ອນລີ້ຂອງຈີ້ງຫລີດ ແລະ ເປັນບ່ອນອາໃສ ເຊັ່ນ: ຖາດໄຂ່ທີ່ເປັນຊະນິດເຈ້ຍ ໄມ້ໄຜ່ຕັດເປັນທ່ອນໆ ເຂັ່ງໃສ່ປາທູ.
7. ຖາດທີ່ໃສ່ອາຫານຄວນເປັນຖາດທີ່ບໍ່ເລິກຫຼາຍ ເພື່ອໃຫ້ຈີ້ງຫລີດໄດ້ກີນອາຫານຢ່າງສະດວກ.
8. ພາຊະນະໃສ່ນ້ຳໃຫ້ໃຊ້ ໂຕໃຫ້ນ້ຳສຳລັບໄກ່ນ້ອຍ ແລະ ຕ້ອງມີກ່ອນຫີນວາງໄວ້ເພື່ອສຳລັບໃຫ້ໂຕຈີ້ງຫລີດຢຽບເພື່ອບໍ່ໃຫ້ມັນຕົກນ້ຳ.
9. ຖາດໄຂ່ສຳລັບເອົາໄວ້ເປັນບ່ອນອອກໄຂ່ ໂດຍໃຊ້ໂອອາບນ້ພທົ່ວໆໄປ ວັດສະດຸທີ່ໃສ່ໃນຖາດ ໃຊ້ຂີ້ເຖົ່າແກບດຳຫົດນ້ຳໃຫ້ພໍຊຸ່ມ.
ການຈັດການ
1. ສະຖານທີ່ລ້ຽງ ຕ້ອງປ້ອງກັນແສງແດດ ແລະ ຝົນໄດ້ອາກາດຖ່າຍເທໄດ້ສະດວກ ເຊັ່ນ: ໂຮງເຮືອນລ້ຽງ, ກ້ອງຕາລາງບ້ານ ເປັນຕົ້ນ.
2. ພໍ່ແມ່ພັນຈີ້ງຫລີດ ໄດ້ຈາກຈີ້ງຫລີດທີ່ໃຫຍ່ເຕັມທີທີ່ປະສົມພັນແລ້ວ ໂດຍບໍ່ຕ້ອງຄັດເລືອກພໍ່ແມ່ພັນໃນ 1 ອ່າງ ມີປະມານ 8.000 ໂຕ.
3. ການຂະຫຍາຍພັນ ວາງຖາດໄຂ່ສຳລັບອອກໄຂ່ 4-6 ອັນ ຢາຍຖາດໄຂ່ອອກ ວາງຖາດໄຂ່ອັນໃໝ່ອີກ 4-6 ອັນຈະໄດ້ຈີ້ງຫລີດທີ່ເປັນຮຸ້ນດຽວກັນໃນ 1 ອ່າງ ສາມາດວາງຖາດໄຂ່ໄດ້ 2-3 ເທື່ອ.
4. ການໃຫ້ນ້ຳ ໃຫ້ເບີ່ງພາຊະນະທີ່ໃສ່ນ້ຳຖ້າແຫງໃຫ້ເຕີມໃໝ່ ຖ້າເປື້ອນໃຫ້ລ້າງອອກ ຫຼືໃຊ້ຕົ້ນກ້ວຍດີບຕັດເປັນທ່ອນໆ ໝາກແຕງຊະນິດຕ່າງໆ ເຊັ່ນ: ໝາກແຕງ, ໝາກໂມ, ໝາກນ້ຳເຕົ້າ ໃຫ້ຈີ້ງຫລີດດູດນ້ຳກີນເມື່ອຕອນມັນຍັງນ້ອຍ.
5. ການໃຫ້ອາຫານ ອາຫານຫຼັກໄດ້ແກ່ຜັກຊະນິດຕ່າງໆ ເຊັ່ນ: ຜັກກາດ, ຜັກກະລ່ຳ, ຫຍ້າ, ໝາກຮຸ່ງ ອາຫານຮອງໃຊ້ອາຫານໄກ່ນ້ອຍ ປະສົມກັບແກບອ່ອນ ອັດຕາ 1:1 ເມື່ອຈີ້ງຫລີດອາຍຸໄດ້ 40-50 ມື້ ກໍ່ພ້ອມທີ່ຈະເອົາມາບໍ
ລິໂພກ ແລະ ຂາຍເປັນສີນຄ້າໄດ້.
6. ເມື່ອຈັບຈີ້ງຫລີດໃນອ່າງແລ້ວ ໃຫ້ອານະໄມອ່າງລ້ຽງໂດຍການເກັບວັດສະດຸຮອງພື້ນອ່າງອອກໃຫ້ໝົດ ສ່ວນບ່ອນໃສ່ນ້ຳ, ຖາດອາຫານ, ຖາດໄຂ່, ບ່ອນລີ້ຂອງຈີ້ງຫລີດ ແມ່ນອານາໄມແລ້ວສາມາດເອົາໃຊ້ໃໝ່ໄດ້.
ຕົ້ນທືນໃນການລ້ຽງ.
- ຄ່າອາຫານໄກ່ 3 ກິໂລ, ກິໂລລະ 10.000 ກີບ,ຮໍາອ່ອນ 3 ກິໂລ,ກິໂລລະ 10.000 ກີບ ລວມ 60.000 ກີບ
- ຄ່າແຮງໃນການຈັດການລ້ຽງ 100 ອ່າງ ແຕ່ລະຮຸ້ນໃຊ້ເວລາລ້ຽງປະມານ 2 ເດືອນ ຄິດສະເລ່ຍເຮັດວຽກມື້ລະ 1 ຊົ່ວໂມງ. = 7.5 ມື້ ຄິດໄລ່ເປັນເງີນ
- ຄ່າພັນຈີ້ງຫລີດ 50.000 ກີບ, ລວມອ່າງລະ 70.000 ກີບ
- ລາຍໄດ້ຈີ້ງຫລີດ 1 ອ່າງຈະໄດ້ປະມານ 2-3 ກິໂລ, ກິໂລລະ 50.000-60.000 ກີບ ລວມອ່າງລະ 100.000-300.000 ກີບ
- ຖາດໄຂ່ 4 ອັນໆລະ 10.000 ກີບ ລວມ 40.000 ກີບ
- ລາຍໄດ້ 1 ອ່າງປະມານ 120.000-350.000 ກີບ.
ຂອບໃຈຂໍ້ມູນຈາກ: www.kasedtakon.com
ຂໍ້ມູນເພີມຕື່ມ:
ຂໍ້ມູນເຕັກນິກ:
ວີດີໂອ:
ຕິດຕໍ່:
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ສຸລິວົງ ກອງມະນີວົງ, ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້, ສະຖາບັນຄົ້ນຄ້ວາກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນລະບົດ